More
  - hirdetés -

  Lisszaboni városlátogatás – 3 napos útikalauz és hasznos információk

  Lisszabon csillaga még felívelőben van, nem tartozik az elcsépelt, túlhájpolt európai (fő)városok közé. Nincs több évszázados hagyománya a turizmusnak, de az utóbbi évtizedekben kétségtelenül bekerült az európai vérkeringésbe, nem érdemtelenül. Összeszedtük, melyek azok a helyek, amiket mindenképp fel kell keresnünk, hogy magunkba szívhassuk Lisszabon gazdag múltját, és lüktető fiatalságát, hogy aztán a város rajongóivá váljunk, mi legalábbis így jártunk. A cikk megjelenését a Mastercard támogatta!

  - hirdetés -

  Bejutás a reptérről

  Lisszabon nemzetközi repülőtere, a Lisszaboni Humberto Delgado repülőtér (LIS) mindössze 7 km-re található a városközponttól, így mindössze 20-30 perc alatt bejuthatunk.

  A repülőteret és a városközpontot összekötő Aerobús transzferbusz 20 percenként indul 8:00-23: 00 között, ami vagy a város központjába (végállomása: Cais do Sodré), vagy a város pénzügyi negyedébe visz (végállomás: Av. José Malhoa). A jegy ára 4 euró (a retúrjegy 5,40 euró) 4 és 10 év közötti gyermekeknek 2 euró (a retúrjegy 3 euró).
  Metróval és helyi buszokkal még olcsóbban megúszhatjuk az utat. A metró esetén a Aeroporto – Saldanha vonalon juthatunk be a legegyszerűbben. Egy jegy ára 1,45 €.
  A helyi buszokkal 208-as, a 705-ös, 722-es, 744-es  783-as buszokkal is könnyen bejuthatunk a városba. A jegy ára 1,85 €, ha azonban Viva Viagem vagy a 7 Colinas feltöltőkártyát vásárolsz csak 1,45 €. Ezeket a kártyákat 0,50 euróért lehet megvásárolni a különböző metróállomások jegyautomatáiból.

  - hirdetés -

  Szállások Lisszabonban

  Lisszabonban a legjobb választás, ha a városközpontot/óvárost választjuk választjuk, mert innen könnyedén elérhető minden látványosság gyalog vagy Lisszabon valamelyik ikonikus villamosával.
  A Baixa/Chiado terület Lisszabon bevásárlóközpontja rengeteg étteremmel és kávézóval, Alfama Lisszabon legrégebbi környéke az 1755-ös hatalmas földrengést szenvedett város egyetlen épen maradt része, a Bairro Alto  a macskaköves járdáival és a keskeny sikátoraival a város egyik legbájosabb kerülete.

  Kedvezménykártyák Lisszabonban

  Lisszabonban alapvetően kétféle kedvezménykártya közül választhatunk:

  Viva Viagem – közlekedési kártya, jó megoldás, ha csak a tömegközlekedést szeretnénk használni. Ez az újratölthető kis papíralapú kártya gyors és egyszerű módja a lisszaboni metró-, busz-, villamos-, sikló-, komp- és vonatjáratok használatának, amivel még spórolhatunk is.

  Lisszabon Card – városnéző kártya, amely segít a lisszaboni látnivalók megtekintésében, időt és pénzt megtakarítva. Tartalmazza a lisszaboni tömegközlekedés korlátlan használatát a kártya időtartama alatt (24, 48 vagy 72 óra), és ingyenes belépést a város főbb nevezetességeihez, mint pl. a Belém-torony és a Jerónimos-kolostor. A Lisboa kártyatulajdonosaként még számos különleges ajánlatot és kedvezményt élvezhetsz a városban, sőt azon kívül is.

  Ha szeretnéd végig járni a műemlékeket és múzeumokat, feltétlenül szerezd be a Lisszabon Cardot. De ha egyszerűen csak szeretnéd felfedezni a történelmi városrészeket, és kívülről megcsodálni, akkor Viva Viagem kártya elég a tömegközlekedésre. Viva Viagem kártyát bármelyik jegyautomatából vagy jegyirodában megvásárolható, a Lisszabon Cardot megvásárolhatod online, illetve Lisszabonban a repülőtéren, vagy a turisztikai irodákban akár bankkártyával fizetve is.

  Bankkártyahasználat

  Lisszabonban szinte mindenhol tudunk fizetni bankkártyával, néhány nyilvános mosdótól, utcai árustól és kisebb étteremtől eltekintve. Amire mindig figyeljetek oda: ha külföldön használjátok a bankkártyát és a terminál felajánlja a helyi pénznemben vagy a forintban való fizetés lehetőségét, mindig a helyi pénznemet válasszátok, mert így a legjobb a konverzió.

  - hirdetés -

  Első nap: Kilátótól kilátóig Lisszabon belvárosában

  Az első napunk lesz a leghosszabb. Felfelé és lefelé megyünk, újra és újra, de ne aggódj, a látvány mindig kárpótolni fog. Húzz kényelmes cipőt és vedd be Lisszabon dimbes-dombos negyedeit!

  Kezdd a napot a Praça do Comércion! Ez Lisszabon legnagyobb tere és a kereskedelem történelmi központja, amit az 1755-ös földrengés teljesen megsemmisített. A Praça do Comércio körüli épületek ma kormányzati szervek, szállodák, éttermek és kávézók, itt találod Martinho da Arcadat, Lisszabon legrégebbi kávézóját, ahova mindenképp érdemes beülnöd egy reggeli kávéra.

  Az árkádok alatt találod az Ask me Lisboa turisztikai center hatalmas irodáját, ahol a Lisszabon Card-ot gyorsan érdemes beszerezni, hogy a továbbiakban már használhasd is.

  - hirdetés -

  Fotó: Unsplash

  A tér északi oldalán áll az impozáns Arco da Rua Augusta, az 1755-es nagy földrengés után a város újjáépítését ünneplő diadalív, mely tetejéről nagyszerű kilátás nyílik a térre, Lisszabon bevásárlóutcájára, a Rua Augusta-ra és a belvárosra. Végigsétálva Lisszabon sétálóutcáján, üzleteinek kavalkádján, egyszer csak bal kéz felé feltűnik a Santa Justa Lift, a 20. század elejei elegáns fémszerkezet, a Largo do Carmo téren. Emelkedj a magasba a neogótikus évszázados lifttel egy újabb lisszaboni panorámás kilátásért a Rossio térre (Praça Dom Pedro IV), a középkori Lisszabon egyik főterére. Gazdag történelme van: hatalmas ünnepségeket, bikaviadalokat rendeztek itt, politikai gyűlések, tüntetések helye volt, sőt kivégzéseknek is helyet adott az inkvizíció idején.

  Sétálj át a Rossio téren – csodáld meg közben a hagyományos portugál Calçada, fekete-fehér hullámzó motívumokkal díszített járdáit – a következő kilátópontig, a Miradouro de São Pedro de Alcântara felé. Mindenképp ejtsd útba a város leglenyűgözőbb templomát, a szerény külsejű, de belül gazdagon díszített São Roque Igrejat, mely egyike azon kevés épületeknek, amelyek túlélték a pusztító földrengést. A barokk stílusú Keresztelő Szent János kápolna Európa legdrágább kápolnája volt építése idején, falait nem festményekkel, hanem féldrágakövekből és drágakövekből kirakott mozaikokkal ékesítették. Elérve a Miradouro de São Pedro de Alcântara kertjét ismét egy panorámás kilátás emlékével gazdagodhatunk a városra, a Szent György-várra és Lisszabon központjára.

  Innen egy rövid sétával eljuthatsz Largo do Calharizhoz, a híres Bica felvonó felső állomásához. A régi siklójáról híres Bica negyed Lisszabon egyik legszebb környéke. A keskeny és meredek utcák, lépcsőházak és virágos ablakos régi házak különleges hangulatot kölcsönöznek a negyednek.

  - hirdetés -

  A 19. századi sikló Lisszabon egyik legdurvább dombja között emelkedik a Rua de São Paulo. A felső állomástól (Largo do Calhariz) mindössze három percre a Rua do Loreto-n keresztül, érheted el a Miradouro de Santa Catarina néven ismert kilátópontot, ahol a panoráma mellett egy fantasztikus étterem és koktélbár is fogad.

  Világutazó tipp: Még az utazás előtt ellenőrizd a kártyakibocsátó bankodnál, hogy a jár-e utasbiztosítás a bankkártyádhoz. A prémium bankkártyák közül a legtöbb tartalmazza az akár egész világra kiterjedő utas- és poggyászbiztosítást. A bankkártyák emellett számos további kedvezményt és exkluzív kényelmi funkciót is biztosíthatnak, mint például az ingyenes külföldi készpénzfelvétel, vagy vészhelyzet esetén a sürgősségi kártyapótlás.

  Második nap: Lisszabon legrégebbi és a legújabb negyede

  São Jorge-hegy lábánál elterülő Alfama negyed Lisszabon legrégebbi kerülete és az egyetlen, amely túlélte a nagy földrengést. A macskaköves utcák és sikátorok labirintusa a Tejo-torkolattól a várig vezet. A legjobb, ha kora reggel fedezed fel ezt a környéket, amikor a sikátorok még nem a turistáktól hemzsegnek, és teljes mértékben kiélvezheted a tipikus portugál építészetet, az azulejo csempével borított házak hangulatát.

  - hirdetés -

  Hogyan is lehetne teljes egy városnézés egy várlátogatás nélkül? Ha túl vagy a reggeli sétán, ugorj fel Lisszabon egyik legnépszerűbb útvonalán közlekedő ikonikus 28-as villamosra, és meg se állj a dombtetőn álló São Jorge-várig. Ide elsősorban a kilátás vonzza a turistákat, de ha nem akarsz bemenni, nem messze innen találod a Largo das Portas do Sol kilátópontot a legszebb kilátással Lisszabonra és a Tejo-folyóra. Lefelé jövet mindenképp ejtsd útba a város legősibb templomát, a Sé Katedrálist.

  Ebéd után busszal irány a folyóparton elterülő Parque das Nações (Nemzetek Parkja). Ez Lisszabon egyik legmodernebb része, melyet az 1998-as Expo-ra építettek, a szabadtéri művészeti alkotásokkal, zöld terek kötik össze a lenyűgöző kortárs épületeket.

  A hatalmas bevásárlóközpontok, éttermek, bárok mellett itt találod az egész családnak remek szórakozást nyújtó lisszaboni Oceanáriumot (Oceanário de Lisboa), ami Európa egyik legnagyobbja. Az akvárium mellől induló cable car kivételesen nem a város egy magaslati pontjához vezet fel (Telecabine Lisbon), mindössze az Oceanariumot köti össze a Vasco de Gama-toronnyal és kizárólag a turisták használják. A nap utolsó állomása a séta során már a távolban feltűnő – a Tejo folyót átívelő,- lenyűgöző látványt nyújtó, Vasco da Gama híd, mely 17,2 km-es hosszával Európa (egyik) leghosszabb hídja.

  - hirdetés -

  Harmadik nap: A Belém negyed vonzásában

  Szenteld ezt a napot Belém folyóparti kerületének, mely a középkor óta az egyik legnépszerűbb városrész, ahol Lisszabon leghíresebb nevezetességei találhatók. Hogyan juthatsz el a Belém kerületbe? A legegyszerűbben a 15-ös villamossal a Praça do Comérciotól, vagy a 728-as, 714-es buszokkal.

  Kezdd a kerület felfedezését a város építészeti ékkövével, a gazdag kőfaragásokkal díszített Szent Jeromos-kolostorral (Mosteiro dos Jeronimos), a késő gótikus portugáliai Mánuel-stílus egyik remekével!

  A kolostortól egy 15 perces sétára, a folyóparton fekszik Lisszabon talán legikonikusabb jelképe, a szintén Mánuel-stílusjegyeket hordozó Belém-torony (Torre de Belém). A 16. században épült torony a város védelmi rendszerének részeként fontos stratégiai jelentőséggel bírt.  Az UNESCO Világörökség részét képező torony tetejéről remek panoráma nyílik a Tejo-folyóra és a Belém negyedre.

  - hirdetés -

  Innen már jól látható a hódító portugál múlt előtt tisztelgő, vitorlaként feszülő Felfedezők emlékműve (Padrão dos Descobrimentos) a folyóparton, ahonnan egykor a portugál hajósok, mint Magellan, Vasco da Gama és Tengerész Henrik a világ felfedezésére indultak.

  Nem hagyhatod el Lisszabont anélkül, hogy ki ne próbálnád az eredeti portugál pastéis de Belém süteményt. Bár az ország minden kávézójában és pékségében kapható a pastéis de nata portugál specialitás, az eredeti receptet titokban tartják, és csak itt, a Pastéis de Belém cukrászdájában kóstolhatod meg az eredetit.

  Fotó: Unsplash

  Egyszer csak feltűnik a MAAT hullámzó fehér futurisztikus homlokzata – a Művészeti, Építészeti és Technológiai Múzeum – Lisszabon legújabb múzeuma maga is egy műalkotás. Az Amanda Levete építész tervezte modern alkotás a Tejo folyó partján áll, és akkor is megér egy sétát, ha nincs időd végig járni kiállításait.

  A folyóparton sétálva már messziről feltűnik a narancssárga san franciscoi Golden Gate hidat felidéző, Április 25. híd (Ponte 25 de Abril). Az egyik pillérnél helyet kapó Pilar 7 interaktív központ bemutatja a Ponte 25 de Abril építésének történetét (amely sok hasonlóságot mutat a San Francisco-i Golden Gate híddal), üveglifttel megközelíthető 72 méter magas kilátójából pedig élvezhetjük a panorámát.

  Miután végigjártuk a környék látnivalóit és a városközpont felé vennénk az irányt, álljunk meg még a Ponte 25 de Abril környékén fekvő LX Factorynál. A korábbi ipari komplexum mára Lisszabon egyik legmenőbb részévé vált, remek éttermekkel, bárokkal, kávézókkal vár, de a divat, művészeti és a kulturális események sem hiányoznak a színes palettáról.

  Ha még maradt egy napod, tégy egy kirándulást a portugál királyok nyári rezidenciájának helyszínére, a kastélyok városába, Sintrába illetve látogass el a kontinentális Európa legnyugatibb pontjához, Cabo da Rocahoz.

  Copyright © 2019 Világutazó – Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -