More
  - hirdetés -

  A horvát Isztria látnivalói: Poreč, Rovinj, Pula

  A horvátországi Isztria-félsziget az egyik legközelebbi tengerparti célpont, amely remek választás a nyári kánikulában, de tengerpartján túl zöldellő dombok, a római és velencei idők kulturális emlékei várnak, megfűszerezve gasztronómiai finomságokkal és az olasz hatású mediterrán hangulattal. A cikk megjelenését a Mastercard támogatta!

  - hirdetés -

  Bankkártyával az autópályán is

  Az autópályákat használva gyorsan eljuthatunk Horvátország ezen szegletébe. A fizetőkapus rendszer miatt gyakoriak a dugók a kapuknál, pláne a szombati turnusváltások idején; ekkor könnyedén belefuthatunk, egy akár több órás sorba is. Ezt két módon kerülhetjük el: fizessünk bankkártyával, mivel külön sorok állnak rendelkezésre a kártyával fizető autósoknak, ahol jóval kevesebben állnak sorba, vagy béreljünk ENC készüléket, amivel utólag kell elszámolnunk. Figyeljük a fizetőkapuk előtt jó előre kitáblázott bankkártyás vagy ENC-s sorokat, így rengeteg időt spórolhatunk meg.

  Poreč

  Poreč óvárosa, az Isztriai Riviéra közepén fekvő félszigeten húzódik, találsz itt római épületeket, velencei házakat és egy bizánci bazilikát – nem is említve a számos bárt, klubot és diszkót. A város hátterében húzódó olíva bokrok és a dombtetőkre épült házak teszik ezt a területet Toszkána adriai változatává.

  fotó: Világutazó

  - hirdetés -

  A nagyszerű éttermek, bárok és kávézók mellett a város méretéhez képest meglepően sok kék zászlós strand, és a történelmi belváros miatt mindenképp megéri ellátogatni Poreč-be. A várost a rómaiak alapították, de a terület már korábban is lakott volt. A Római Birodalom óta eltelt 2000 évben számos nép lakta. A városmag máig őrzi a római kori városszerkezetet.

  Poreč fő látványossága – és az UNESCO Világörökség része – az igen jól megőrzött 6. századi Euphrasius Bazilika. Megcsodálhatod a gyönyörű, aranyszínű mozaikjait és keresztelőkápolnáját, mielőtt beugrasz a szomszédos Püspöki Palotába, ami ma múzeumként üzemel. Felmászhatsz a harangtorony keskeny falépcsőjén a Porečre nyíló panorámás kilátásért.

  fotó: Világutazó

  fotó: Világutazó

  - hirdetés -

  Poreč hangulatos kis utcácskáiban tovább sétálva, különböző korok emlékeit fedezhetjük fel. A 15. században épült a néhai városfal részét képező Körtorony, aminek tetején ma kávézó üzemel. A Marafor-téren, a hajdani római főtéren találjuk az első századból fennmaradt Neptun templom romjait. De a 13. századi – ma kiállító teremként működő – Romaneszk ház, vagy a velencei paloták egyike a belvárosban is más-más hangulatot áraszt. Ám a különböző korok építészete mégis nagyszerű egészet alkot és varázsolja Poreč városát igazi, kihagyhatatlan gyöngyszemmé.

  fotó: Világutazó

  A Poreč körüli két legkedveltebb üdülőövezet a Plava Laguna és Zelena Laguna – mindkét helyen bérelhetsz napernyőket és napozó ágyakat, és apró tavernákban ebédelhetsz. Poreč és Zelena között főszezonban a sűrű fenyőerdőn át kígyózik a kisvasút, ami félúton Plavaban is megáll.

  15 percre Poreč-től északra található Horvátország legnagyobb kempingje a Camping Lanterna. A 4 csillagos kempingben akár 10000 ember is kényelmesen elfér a part menti 80 hektáros zöldterületen. A hagyományos sátras kempingezés és a mobilházak mellett a természetes anyagokból épült Glamping sátrakat is kipróbálhatjuk.

  - hirdetés -

  Rovinj

  Rovinj Horvátország Isztriai-félszigetének legszebb települése; gyönyörű velencei építészettel, óvárosi bárokkal és csöndes, fákkal szegélyezett strandokkal. Nem csoda, hogy Rovinjt gyakran csak az Isztria gyöngyszemeként emlegetik.

  Rovinj ovális félszigeten álló, velencei stílusú óvárosa a hatalmas Arco dei Balbi-nál kezdődik, ami az óvárosi fal utolsó maradványa. A macskaköves utcák mentén találod Rovinj Helytörténeti Múzeumát, ami egy 17. századi barokk palotában kapott helyet, de minden út a Szent Euphemia katedrálishoz vezet, melynek 60 méter magas harangtoronyból élvezheted a kilátást Rovinjra és környékére.

  - hirdetés -

  A piac az óvárosban, a Valdibora térnél található. Ebben a nyüzsgésben és forgatagban mindig találsz friss gyümölcsöket, szarvasgombát és olívaolajat kínáló bódékat is. A fő bevásárló utca a Carrera sétálóutca, ahol szuvenírboltok kínálják az ékszerezett kagylókat és helyi borokat. Rovinj valódi kereskedelmi központja a Grisia utca – a rovinji Montmartre, amit apró művészeti galériái, műtermei tesznek különleges kulturális csomóponttá.

  Fine dining éttermek sorakoznak a meredek, keskeny utcákon, míg a vízpartot sikkes lounge bárok szegélyezik. Ami pedig a partvonalat illeti, sűrű fenyőerdők és apró, kavicsos öblök a jellemzők. Rovinjban nem egy kifejezett strand található, hanem számos kicsi, amelyeket együttesen Lone Bay-ként emlegetnek.

  Mire figyeljünk, ha kártyát használunk?

  A legfontosabb, hogy ha  bármilyen bankkártyás tranzakciót indítunk külföldön – akár pénzfelvétel vagy vásárlás -, mindig helyi pénznemben – ebben az esetben horvát kunában – fizessünk, így kedvezőbb árfolyamon zajlik a konverzió.

  A rovinji kikötőből hajótúrák indulnak a közeli szigetcsoporthoz. A 19 sziget mérete változó, az apró Samer szigettől a nagyobb Szent János szigetig, melynek közelében lévő kis szigeten áll Rovinj egyetlen, 1853-ban épült világítótornya. A szigetek túl kicsik a kikötéshez, de a kilátás amúgy is a tengerről a legjobb – a főszereplő a 6. századi bencés apátság a Szent András szigeten.

  - hirdetés -

  Pula

  Pula – hasonlóan Rómához – 7 domb közé épült az Isztriai-félsziget déli csücskében. Egy pulai nyaralás remekül ötvözi az ókori Róma hangulatát a modern Horvátország nyüzsgésével. A modern bárok, útmenti kávézók és boltok vidáman megférnek az ókori római romok között, ahol az 1. századi amfiteátrum és Augustus temploma a fő látványosság. Pula amfiteátruma egyike Horvátország legszebb római kori műemlékeinek, és vitathatatlanul jobb állapotban van, mint a római Colosseum. Méretét tekintve a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott, és egykoron gladiátorviadalok színhelye volt. Ma már azonban békésebb célokra használják; koncerteket, színházi előadásokat rendeznek és Pula éves filmfesztiválját is itt rendezik. Az 50 kunás belépőjegyért cserébe belülről is körbejárhatod, és felfedezheted az alatta húzódó barlangokat is.

  fotó: Denis Simonet – Flickr

  Pulában 1954 óta minden évben megrendezik a Pulai Nemzetközi Filmfesztivált. Az egyhetes esemény több, mint 70 000 látogatót vonz Európa egyik leglátványosabb szabadtéri fesztiváljára, ahol egy hatalmas kivetítőt helyeznek ki a római amfiteátrumban, te pedig a kőlépcsőin ülve élvezheted az új horvát és nemzetközi filmcsemegéket.

  - hirdetés -

  Több kilométernyi gyönyörű strand és az Adria legjobb tengeri ételei várnak rád. Ami a standot illeti, a város a patkó alakú Pula-öböl mellett helyezkedik el, ahol a nyugodt, türkizkék vizet sziklás partok ölelik körül.

  Pulatól nagyjából egy kilométerre délre kezdődik a Verudela-félsziget, ahol 190 kilométeren keresztül váltakoznak a sziklás és kavicsos partszakaszok, melyek egyenetlenül lejtenek a kristálytiszta Adriába, hátuk mögött illatos, árnyékos fenyőerdőkkel. A strandok és öblök nagyszerűek a könnyűbúvárkodáshoz a sekély vizekben. Ha búvárkodni vagy tengeri kajakozni szeretnél, akkor vagy a part menti vízisport-központokat érdemes felkeresni, vagy a nagyobb hotelek tudnak ajánlani búváriskolákat a környéken.

  15 percnyi autózással eljuthatsz Pulatól a Bijeca Beach kék zászlós strandjához. Ez az 1 kilométer hosszú homokos part ideális a kisgyerekes családoknak a lassan mélyülő tengernek köszönhetően. Nyugágyakat és napernyőket is tudsz bérelni, és itt mindig találsz egy röplabda meccset, amibe beszállhatsz. Snackbárok és éttermek sorakoznak a strand szélén, és a hátsó erdős területen árnyékos piknikhelyeket is találsz.

  Fotók: Világutazó / Flickr/ Unsplash / Pixabay

  - hirdetés -

  Copyright © 2019 Világutazó – Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -