More
  - hirdetés -

  Az olasz Adria legnépszerűbb üdülőhelyei – Lignano, Bibione, Jesolo, Rimini

  Van, akinek csak az aktív nyaralás az igazi nyaralás; városnézéssel, túrázással vagy más aktív programokkal. Más, pedig ha elmegy nyaralni, akkor mást se szeretne, csak kifeküdni a napra és élvezni a napfényt és a tengert. Az olasz Adria tökéletes választás lehet bárkinek, aki ez utóbbira vágyik, pláne, ha családostól tenné ugyanezt.
  A cikk megjelenését a Mastercard támogatta!

  - hirdetés -

  Megközelítés

  Az olasz Adria magyarok körében legnépszerűbb településeinek megközelítése autóval nagyon egyszerű, hiszen alig 650 kilométerre helyezkednek el Budapesttől. Szlovénián át szinte végig autópályán gyorsan elérhetőek, így 7 óra alatt már a tengernél is lehetünk. Választhatjuk az éjszakai buszos utazást is, ám készüljünk fel, hogy a busztársaságok még közvetlen járatok esetén is 9-10 órás menetidővel dolgoznak (átszállással, akár 13 órásra is nyúlhat az utazás).

  Világutazó TIPP:

  Kerüld el a sorokat az autópályán! Az olasz autópályán kapus rendszer működik, így bizonyos szakaszok használatáért meghatározott díjat kell fizetnünk kilépéskor a fizetőkapuknál. A készpénzes kapuknál a forgalmasabb időszakokban hosszú sorokat is kifoghatunk, de a bankkártyát használók számára külön sorok vannak fenntartva. Ha bankkártyával fizetjük az autópályadíjat, az nem csak gyorsabb lesz, hanem sokkal kényelmesebb is. Nincs szükségünk apróra és nem is leszünk tele apróval.

  - hirdetés -

  Lignano

  Északról dél felé haladva (pontosabban észak-keletről dél-nyugat felé haladva) Lignano az első üdülőváros az olasz Adrián. A kis félszigeten elhelyezkedő Lignano-t 8 kilométernyi széles, finomhomokos partja és hatalmas zöldterületei teszik különlegessé és sokak számára vonzóvá.  Ernest Hemingway Lignano-t csak „Olaszország Floridája”-ként emlegette.

  Lignano három fő részből áll és mindegyik része kicsit mást és mást kínál az ide utazóknak.

  • Lignano Sabbiadoro: Lignano legbeépítettebb része rengeteg szórakozóhellyel és étteremmel, hotelsorral a tengerpart mellett és kikötővel. Lignano ezen része hasonlít a legjobban a többi népszerű olasz-adriai üdülőhelyhez.
  • Ligniano Pineta: Ideális egyensúly Sabbiadoro és a Riviera között. A nyugodt pihenésre vágyók éppúgy megtalálják itt a számításukat, mint a pezsgő éjszakai élet kedvelői.
  • Lignano Riviera: Ez Lignano legnyugodtabb és legzöldebb része tele apartmanházakkal, erdős részekkel és campinggel.

  Lignano tökéletes választás lehet minden korosztály számára, aki nem akar messzire utazni, hogy homokos strandon élvezhesse a napfényt a tengerparton. A kisgyerekes családoknak ott van az Aquasplash vízi vidámpark, a Lunapark Strabilia élménypark, vagy Lignano állatkertje. Az idősebb korosztály pedig vérmérséklete szerint választhat a rengeteg bár és szórakozóhely, vagy a változatos sportolási lehetőségeket kínáló Parti arénákból.

  - hirdetés -

  Bibione

  Nem csak az osztrákok és a németek egyik kedvenc üdülőhelye Bibione, hanem a magyarok körében is népszerű. A közel 11 kilométeren szinte végig 120 méteres szélességben húzódó finomhomokos tengerpart és a nagyon lassan mélyülő, tiszta tenger rengeteg kisgyerekes családot és idősebb házaspárt vonz. Ha csak süttetni akarjuk a hasunkat a tengerparton és élvezni a kellemesen hűsítő tengert, akkor ideális választás lehet Bibione, ugyanis kifejezetten e célból hozták létre az üdülőtelepülést.

  fotó: Világutazó

  Bibione-ban nincs sok látnivaló, de ha itt nyaralunk, akkor két dolgot ne hagyjunk ki. Az egyik a 22 méter magas – szinte eredeti formájában látható – világítótorony, a Faro di Bibione, ami félórányi sétára van a Via Procione-tól a város nyugati csücskében. A másik pedig a Bibione Thermae, ami Bibione gyógyvizű forrására épült termálfürdő. A fenyőerdő ölelésében elhelyezkedő termálfürdő a tengerre néz és az 52 °C-os hőmérsékleten felszínre törő (és visszahűtött) gyógyvíz kiváló a mozgásszervi és reumatikus panaszokra, nem mellesleg számos gyógykezelés és wellness szolgáltatás érhető el a nyitott és zárt medencéket is kínáló komplexumban.

  - hirdetés -

  fotó: Bibione Thermae

  Világutazó TIPP: Fontos megjegyezni, hogy ha Bibione-ban van a szállásunk, akkor a szálláshoz biztos, hogy jár napernyő és napágy a tengerparton, így erre ne felejtsünk el rákérdezni a szállásadónknál, hogy pontosan hol is keressük majd a tengerparton.

  fotó: Világutazó

  Jesolo

  Ha valaki Jesoloban nyaral, akkor nagyobb valószínűséggel gondol Lido di Jesolo városrészre, vagyis Jesolo 14 km hosszú tengerparti részére, mint a parttól 3,5 kilométerre fekvő Jesolo óvárosi „Centro Storico” részére. Egyértelműen Lido di Jesolo-ban összpontosul minden, ami a nyaralással kapcsolatos.

  - hirdetés -

  Talán mondhatjuk, hogy Lido di Jesolo szinte mindenben a „leg” az olasz Adrián. A leghosszabb homokos partszakasz, a legtöbb szállodai szoba, a leghosszabb part menti sétány és a legfejlettebb turisztikai infrastruktúra várja az idelátogatókat.

  A tengerpart mellett végig futó sétányon gyakorlatilag az egész partszakaszt bejárhatjuk, de ha jó éttermeket, bárokat és bevásárlási lehetőséget keresünk, akkor a sétánnyal párhuzamosan 2 utcával beljebb futó fő utcán minden megtalálunk. A játéktermektől a szuvenírekig, strandfelszereléstől a márkás ruhadarabokig végeláthatatlan egymásutánban sorakoznak kilométereken át az üzletek és az éttermek, így ha befejeztük nappal a strandolást éjszaka sem fogunk unatkozni. Ráadásul este lezárják az autók elől a város főutcáját, így biztosítva a nyaralók zavartalan kikapcsolódását az esti forgatagban.

  fotó: Világutazó

  Ha mindez nem volna elég, Lido di Jesolo közvetlen környezetében számos szórakozási lehetőséget találunk. Ilyen például a Pista Azzurra, az egyik legjobb, bárki számára elérhető gokart pálya, vagy az Aqualandia, amely Olaszország legnagyobb vízi vidámparkja rengeteg csúszdával, vagy a 20 000 m2-es New Jesolandia vidámpark.

  - hirdetés -

  Nagyobb zöldterületet csak Lido di Jesolo keleti vagy nyugati végében találunk a kempingek környékén, így aki nem elégszik meg a homokos tengerpart és az Adria lágy hullámaival és zöldre is vágyik, az inkább válassza Lignanot.

  fotó: Világutazó

  Világutazó Tipp: Lido di Jesoloban rengeteg 4 és 5 csillagos hotel / apartmanthotel van, amik közvetlenül a part mellett helyezkednek el. Ezek a nagyobb szállodák szinte biztos, hogy elfogadják a bankkártyánkat, így nem kell feleslegesen sok készpénzt tartanunk magunknál.

  Egyébként ne felejtsük el, hogy Jesolo van legközelebb Velencéhez, így egy egynapos program keretében is meglátogathatjuk az Adria királynőjét akár egy hajóstúra keretében is, de akár autóval vagy busszal is.

  - hirdetés -

  Rimini

  Rimini kakukktojás lehet az olasz Adria legnépszerűbb nyaralóhelyeinek listájában, ugyanis jóval messzebb van, mint az előbb felsorolt tengerparti nyaralóhelyek, azonban népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. Majd három órával többet kell utaznunk, mint Bibione-ba vagy Jesolo-ba, de vannak, akik Riminire esküsznek.

  Akik féltek eddig a hosszú utazástól, azoknak jó hír, hogy 2019-től Budapest és Rimini között már közvetlen légi összeköttetés is van, így alig 1 óra 25 perc alatt eljuthatunk a népszerű olasz üdülővárosba.

  Rimini időjárása, lévén, hogy jóval délebbre helyezkedik el a többi népszerű üdülőparadicsomtól, kicsivel melegebb és kevésbé csapadékos. A vízhőmérséklet azonban hasonló – kellemesen meleg az egész nyári szezonban a fürdéshez, de kellően le tud hűteni még a legnagyobb forróságban is.

  Rimini különlegessége a rendkívül jól kiépített tengerpart és a rengeteg szórakozási lehetőség akár a tengerparti részről beszélünk, akár a környékről. Az egyes tengerparti lejáratok számmal vannak jelölve, ahol rengeteg öltözőt, mellékhelyiséget, zuhanyzót és persze napágyakat és napernyőket találunk. Mindemellett elképesztő mennyiségű sportolási lehetőségre van lehetőség az egyes partszakaszon, legyen szó strandfociról, strandröplabdáról, vagy akár vízisportokról. Fontos tudni, hogy a legtöbb számozott strand fizetős, de cserébe színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak. Nyugodtan besétálhatunk megnézni, hogy melyik kínálja a legjobb szolgáltatásokat, sőt egy helyi szabályozás értelmében ingyen fürödhetünk ezeken a strandrészeken is, ám a szolgáltatások igénybevételéhez már fizetnünk kell.

  - hirdetés -

  Természetesen több ingyenes strand közül is választhatunk (alap vizesblokkokkal), így csak rajtunk múlik, hogy fizetünk-e az extra szolgáltatásokért. Ha nem csak átutazóban vagyunk, akkor mindenképp ajánlott befizetni és akár több partszakaszt is kipróbálni.

  Rimini part menti sétálóutcájában rengeteg étterem és szórakozóhely közül válogathatunk, és itt sem maradnak el a már jól ismert játéktermek és üzletek.

  Ha hajlandóak vagyunk kimozdulni egy kicsit a tengerpartról, akkor számos érdekes és izgalmas dolog vár ránk. Ne hagyjuk ki Rimini óvárosát, ahol a 2000 éves Tiberius híd mellett a Castello Sismondot vagy a Kr. e. 28.-ban épült római diadalívet is megcsodálhatjuk. Akár egy egész napot is rászánhatunk erre a hangulatos városrészre és az ottani látnivalókra. De az alig 20 kilométerre fekvő miniállamot, San Marinot is megnézhetjük egy kirándulás keretében.

  - hirdetés -

  Kisgyermekeseknek kötelező program lehet a strandolás mellett a Fiabilandia kimondottan 10 éven aluliaknak készült vidámpark, az Italia in Miniatura „miniatűr Olaszország” kiállítása vagy az Acquario di Cattolica akvárium meglátogatása. Az örök gyerek felnőtteknek pedig ott az Aquafan vízipark, vagy a kicsit messzebb található ám világhírű Mirabilandia élménypark adrenalint termelő játékai.

  Fotók: Világutazó / Unsplash / Pixabay

  Copyright © 2019 Világutazó – Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -