More
  - hirdetés -

  5 kihagyhatatlan látnivaló Ausztrália Vörös Közepén

  Ausztrália a világ 6. legnagyobb területű országa, és az egyetlen, mely elfoglal egy egész kontinenst. Az óriási mérete ellenére mindössze 25 millió ember lakja ezt a földrésznyi országot, és nagyjából ugyanennyi kenguru is él ezen a kontinensen, tehát minden itt élő emberre jut egy kenguru. Ausztrália számottevő része ún. outback környezet, ami teljesen érintetlen, ősi vadont jelent, főként az ország közepén elterülő vörös sivatagot. Ezen a végtelenül zord és zordul végtelen vidéken, ahol az elképesztő intenzitású vörös szín dominál, sajátos törvényszerűségek uralkodnak, melyek elsősorban a túlélésről szólnak, de rejtőzik itt néhány olyan egyedi és különleges látnivaló, amelyekhez hasonlót a világ más részein nem találunk, ezért mindenképp érdemes tenni erre egy néhány napos kitérőt egy ausztrál körút során.

  - hirdetés -

  1. ALICE SPRINGS

  Ausztrália Vörös Közepének (The Red Centre) egyetlen rendes városa Alice Springs, mely egy igazi sivatagi kisváros az ország belsejében, Northern Territory nevű szövetségi államban. A sivatag kellős közepén fekszik, távol a világ zajától. Kb. 2 ezer kilométeres körzetben nem található nagyobb város. A városka ugyan nem rendelkezik világhírű látnivalókkal vagy fontos történelmi helyszínekkel, mégis egy rendkívüli élmény ellátogatni ide. Érdekes megfigyelni, hogyan zajlik az élet itt, a világ végén.

  A város lakossága egy zárt közösséget alkot, akik mindentől elszigetelve, teljesen magukra utalva élnek. Szemmel láthatóan hozzászoktak az önellátáshoz és a zord sivatagi körülményekhez: az emberek bakancsban, terepruhában és cowboykalapban járnak, hatalmas terepjárókkal közlekednek, az autók tetején lévő csomagtárolókban pedig több kanna vizet és üzemanyagot, valamint vontatókötelet, nagy lámpákat és mindenféle egyéb túlélő-felszerelést hordanak magukkal, mintha folyamatosan fel lennének készülve a túlélésre. Ez a vidék továbbá az egyik olyan gócpont az országban, ahol már évezredek óta élnek bennszülöttek, akikkel Alice Springs utcáin is gyakran összefuthatunk, tehát ez egy kiváló hely az őslakosok megfigyelésére is.

  - hirdetés -

  2. ALICE SPRINGS DESERT PARK

  Alice Springs külterületén, a városközponttól mintegy 8 kilométerre található a déli félteke legnagyobb sivatagi parkja, melynek körbejárása 3-4 órás program. A park egy hatalmas területen fekszik, ahol az állatok tágas kifutókon, természetes környezetben, jó körülmények között élnek. A kijelölt ösvényeken sétálgatva, autentikus módon ismerkedhetünk meg a sivatag élővilágával. Nincs állatkertes hangulata, nincsenek vastag rácsok vagy betonozott járdák és kifutók. Szinte az a benyomásunk, hogy az állatok szabadon élnek, és mi megbújva figyeljük őket. Információs táblák segítik a tájékozódást, egy teremben pedig egy bemutatófilmet vetítenek, melyből sok érdekességet megtanulhatunk a sivatagról és annak élővilágáról. Testközelből láthatunk madarakat, rágcsálókat, rovarokat. A terráriumban kígyókat, gyíkokat és egyéb hüllőket vehetünk szemügyre, emellett pedig találkozhatunk emuval, dingóval, valamint Ausztrália első számú jelképével és nemzeti büszkeségével: a vörös óriáskenguruval.

  3. THE KANGAROO SANCTUARY ALICE SPRINGS

  Ha Ausztráliában járunk, akkor kihagyhatatlan és fantasztikus élmény egy kengurumenhelyen tett látogatás, Alice Springs vonzáskörzetében pedig meglátogathatjuk az ország leghíresebb kengurumenhelyét. A menhely a városon kívül helyezkedik el, a sivatagban, és a fix időpontokban rendezett kiscsoportos túrák keretén belül lehet idelátogatni. Egy ilyen túra hossza kb. 2 és fél óra, a részvételi díjjal pedig a menhely vezetőjének karitatív munkáját támogatjuk, akit becenevén Brolgának hívnak. Ő már közel másfél évtizede foglalkozik kengurumentéssel. Befogadja az utak mentén elütött anyakenguruk erszényében életben maradó kicsiket, és felneveli az elárvult kiskengurukat. Ha pedig eljön az ideje, visszaengedi őket a vadonba, néhányuk azonban egész életében a menhelyen marad. Munkájáról több dokumentumfilm-sorozatot készítettek vele különböző tévécsatornák, így országszerte és nemzetközileg is ismertté vált.

  - hirdetés -

  A túra során Brolga vezeti végig az érdeklődőket a bozótos sivatagi területen, ahol a megmentett kenguruk élnek. Találkozhatunk egészen pici, néhány hónapos, frissen megmentett példányokkal, akiket megfoghatunk, dajkálhatunk. Van lehetőségünk etetni őket és képeket készíteni velük. Megismerkedhetünk továbbá nagyobb kengurukkal is, akiket szintén etethetünk, és csodás pillanatokat tölthetünk velük, maradandó élményekkel gazdagodva.

  4. ULURU – KATA TJUTA NEMZETI PARK: OLGÁK

  Alice Sprinsgből érdemes ellátogatni a várostól kb. 450 km-rel délnyugatra fekvő Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Parkba, mely az UNESCO által létrehozott Világörökség része, és ahol akár több napon át lehet túrázni, barangolni. A nemzeti park egyik híres látnivalója az Olgák nevű monumentális sziklacsoport, melyet több túraútvonalon keresztül járhatunk be. Az egyik túraútvonalon például egy a hatalmas sziklafalak között húzódó kanyonban sétálhatunk végig. A sziklák tövében állva érezhetjük és láthatjuk igazán, hogy mennyire hatalmasak. Nemcsak a méretük, de a lángolóan vörös színük is ámulatba ejtő. Ez az erőteljes, intenzív vörös szín dominál az egész vidéken, és többek között a homok színében is visszaköszön: úgy fest az egész táj, mintha téglaporral szórták volna fel a talajt, ami egy markáns, semmihez sem fogható látványt nyújt.

  - hirdetés -

  5. ULURU

  A nemzeti park másik híres látványossága a világhírű Uluru, mely egy vörös homokkőből álló szikla, és Ausztrália egyik nemzeti szimbóluma. Ez egy egyetlen sziklából álló tömb, vagyis egy monolit, 340 méteres magasságával és alapjának közel 10 km-es kerületével pedig a leghatalmasabb ilyen képződmény a világon, tehát a földkerekség legnagyobb monolitja. Az Uluru tövében kialakult barlangüregekben évezredekig őslakosok éltek, akik spirituális jelentőséget tulajdonítottak a sziklának. Ez az ő szent helyük, spirituális központjuk. Az őslakosok jelenlétéről az általuk készített, több ezer éves sziklarajzok tanúskodnak az üregek falain, melyek állatokat, embereket, valamint a mindennapi életükből vett jeleneteket, például vadászatot vagy főzést ábrázolnak. Egy további érdekesség, hogy az Uluru voltaképpen egy óriási hegy csúcsa, a nagyobb része a földfelszín alatt fekszik, akárcsak egy jéghegy az óceánban. Látva a felszín feletti részét, elképzelni is nehéz, mekkora lehet teljes valójában.

  Több tematikus túraútvonalon tehetünk egy-egy sétát a szikla körül, illetve akár az egészet is körbesétálhatjuk a körülötte kialakított 10 km-es túraösvényen. A séta során forrásokat, vízgyűjtő medencéket, barlangüregeket és sziklarajzokat láthatunk, emellett pedig átérezhetjük az egész helyszín páratlan, fantasztikus atmoszféráját. Az egész helynek van egy sajátos hangulata, egyfajta megfoghatatlan, misztikus és magasztos légkör lengi be. Nem véletlen, hogy az őslakosok is különleges jelentőséget tulajdonítottak neki, és úgy vélték, valamiféle titkos erők munkálkodnak itt.

  - hirdetés -

  A gyalogtúrák után pedig megnézhetjük az ikonikus naplementét egy erre a célra kialakított helyszínen, a sziklától néhány kilométerre, ahonnan teljes szélességében beláthatjuk az Uluru sziluettjét. Ez a szikla arról is híres, hogy az egyes napszakokban, az eltérő mértékben és szögben ráeső napfény hatására, különböző színekben pompázik. Olyan illúziót kelt, mintha folyamatosan változtatná a színét, ezért a szikla környékén több hasonló nézőhelyet is létrehoztak, ahonnan napfelkeltekor és naplementekor lehet gyönyörködni a természetes fényjátékban. Fejedelmi élmény kémlelni innen e csodás képződmény sziluettjét, és megfigyelni, ahogy az alkonyattal együtt változnak a színárnyalatok. Ahogy az eleinte aranybarna szikla hirtelen lángvörösre lobban, mintha ereje teljében lenne, majd a lebukó nap sugarai padlizsánlilára festik, mintha megszelídülne, végül a sötétedéssel együtt elfeketedik, és már csak a körvonalai derengenek a horizonton, amíg legvégül teljesen el nem tűnik a koromsötét sivatagi éjszakában, mintha egyszerűen semmivé foszlana. Hajnalban pedig az anyatermészet ismét meggyújtja a kanócot, a képzeletbeli láng új életre kel, és a látványos show újrakezdődik. Mintha a szikla minden egyes nap egy valódi lángcsóva életének egyes fázisait élné át. Az összhatás drámai és impresszív. Életre szóló élmény.

  Írta és fotózta: Ilek Mária – Ha tetszett a cikk látogass el a “Dream bigger – Álmodj nagyobbat” blogjára és Facebook oldalára

  Copyright © 2019 Ilek Mária – Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -
  - hirdetés -