More
  - hirdetés -

  Cézárea – Nemzeti park Izraelben a néhai kikötőváros helyén

  Egy izraeli utazás sokaknak egyet jelent Tel-Aviv, Jeruzsálem, vagy a Holt-tenger meglátogatásával. Bár ezek az úti célok is kétségkívül rendkívül vonzók lehetnek, az ország számos egyéb, kevésbé ismert látnivalót tartogat az arra érdeklődőknek. Mivel viszonylag kis országról beszélünk – területe Magyarországnak kevesebb, mint a negyede – ezért érdemes lehet autót bérelni, és bejárni a Tel-Aviv környéki településeket.

  - hirdetés -

  Ezek egyike Cézárea (Caesarea), Tel-Avivtól északra, alig egy órányi autóútra található, a Földközi-tenger partján. Tel-Aviv központjából végig autópályán haladva közelíthetjük meg a város fő látványosságának számító, az UNESCO Világörökség részét képező Caesarea National Parkot. Mivel a park tömegközlekedése nincs megoldva, ezért a látogatáshoz mindenképp autóra, vagy szervezett buszos kirándulásra lesz szükség. A nemzeti parknak hatalmas, ingyenes parkolója van, a kirándulás idejére nyugodtan itt lehet hagyni járművünket. A bejárat közvetlenül a parkoló mellett található, egy felnőttjegy körülbelül 3000 forintnak megfelelő izraeli sékelbe kerül (váltható csoportos, gyermek-, és nyugdíjas jegy is).

  Cézárea neve ismerős lehet a Bibliából, itt került ugyanis sor Pál apostol tárgyalására és bebörtönzésére. A mai római kori település helye már i.e. 600-tól lakott, de a ma is látogatható város formáját Heródes uralkodása alatt nyerte el, nevét pedig Augustus császárról kapta. A római kori település tervezett városépítés eredménye, építése kb. 12 évig tartott, és i.e. 9-10-ben fejeződött be. Az építkezések után a város hamar kereskedelmi csomóponttá, majd a római kormányzat központjává vált.

  - hirdetés -

  Mivel a terület nem rendelkezik saját ivóvízforrással, ezért a vízellátást csatornahidak építésével kellett megoldani, ezek egyik gyönyörűen megmaradt része ma is megtekinthető. Bár a nemzeti park térképein már nem szerepel, az akvadukt a park kijáratától kb. 15-20 perc kényelmes sétával elérhető. Aki elkerülné a tűző napon való sétát, a látnivaló saját parkolóval is rendelkezik, ezért autóval is könnyen megközelíthető.

  A város másik nevezetessége a tökéletes állapotban fennmaradt színház. Az épület bár szintén Heródes korában épült, további több száz évig (és napjainkban is) eredeti funkciójának megfelelően működött, teljes befogadóképessége kb. 4000 fő. A bizánci időszakban a színházat erőddé építették át, a város ekkor élte fénykorát. Az i.sz. 640 körül lezajlott arab hódítások során Cézárea elvesztette korábbi gazdasági és politikai szerepét, és teljesen elnéptelenedett.

  - hirdetés -

  A tengeri kereskedelem fejlődésével a 9. században újra felfedezték a területet, a korábbi erődítményeket pedig újra megerősítették. A várost a keresztes hadjáratok során, az ide érkező lovagok 1101-ben foglalták el és tartották meg 1265-ig, az őket követő mameluk hódítók érkezéséig. Az épületeket ekkor újból lerombolták, a köveket pedig a környező települések építkezéseihez használták fel.

  A romok feltárása 1873-ban kezdődött – ekkor azonban még csak a színház, a hippodrom és a vízvezetékek maradványait sikerült megtalálni. Ezt követően 1959 és 1964 között került csak sor átfogóbb ásatásokra – izraeli és olasz régészek munkájának köszönhető a ma is megtekinthető épületek teljesebb feltárása. Bár a területet nemzeti parkká nyilvánítottak, 1992 óta további kutatások folynak, így napról napra újabb leletek kerülnek napvilágra.

  További képek a Caesarea Nemzeti Parkról:

  - hirdetés -

  Copyright © 2019 Pusztaszeri Zsolt – Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -