More
  - hirdetés -

  Útmutató a Machu Picchu meghódításához – hasznos információk és praktikus tanácsok

  A fenti fotó mindenkinek ismerős lehet. A leghíresebb inka rom, a Machu Picchu bejárata mellett már korán reggel rengeteg turista áll, hogy a hőn áhított szelfit elkészíthessék. Ez a rész, ahol az egy négyzetméterre jutó emberek száma a legnagyobb, a város körülbelül 2%-át teszi ki. A Machu Picchu romjai ugyanis meglepően nagy területet foglalnak el az Andok csúcsain. A város látogatásának feltételei idén tovább szigorodtak, így addig érdemes meglátogatni a romokat, amíg ésszerű(bb) áron és feltételekkel csodálhatjuk meg közös emberi örökségünk részét. De hogyan is juthatunk fel és a szelfizésen kívül mit lehet ott csinálni? Például megmászhatjuk a Machu Picchu fölé tornyosuló Huayna Picchu hegyet (más néven Waynapicchut) vagy akár fel is túrázhatunk a közeli Cusco városából egy több napos kaland keretében az inka romokig.

  - hirdetés -

  Belépőjegyek

  A jegyeket Peru Kulturális Minisztériumának honlapján tudjuk megvenni. A 2019. évi szabályozások értelmében összesen 5940 embert engednek fel naponta, óránkénti “műszakokban” és a belépőkkel, maximum négy órát tölthetünk a város területén.

  A környékbeli hegyek megmászására külön jegytípusok vannak, így a ‘citadella‘ – ahogy a Machu Picchu központi komplexumát nevezik – mellett felmehetünk a Machu Picchu vagy a  Huayna Picchu (Waynapicchu) nevű hegyekre is. Az utóbbi két hegy közül jelenleg utóbbi vonzza a legtöbb turistát, nekünk is erre volt szerencsénk feljutni. Ide minimum 4 hónappal, de ha biztosra akarunk menni, fél évvel előre foglaljuk le a jegyeket, ugyanis csak napi 400 embert engednek fel.

  - hirdetés -

  A Machu Picchu felnőtt belépők ára jelenleg 152 perui solba (13 000 forint), a Waynapicchuval vagy Machu Picchu heggyel kombinált jegy pedig 200 solba (17 000 forint) kerül. Fontos tudnivaló, hogy a belépéshez a kinyomtatott jegyet és az útlevelünket is magunkkal kell vinnünk. Mi a foglalást követően egy elektronikus visszaigazolást kaptunk: a belépés előtt csupán be kellett mutatni a bankkártyát, amivel vásároltuk.

  Huayna Picchu

  A Machu Picchu + Huayna Picchura jelenleg 3 féle kombinált jegy létezik: ezekkel reggel 6, 7 és 8 órától léphetünk be az inka város területére, majd két csoportra osztva engedik fel a 200-200 embert a Huayna Picchura. A városban egy külön bejárat található a hegyre, ahol a jegyeinket is ellenőrzik:

  - hirdetés -
  • 1. csoport: belépés reggel 6-kor vagy 7-kor a Machu Picchura, belépés reggel 7 és 8 között a Waynapicchura
  • 2. csoport: belépés reggel 8-kor a Machu Picchura, belépés reggel 10 és 11 között a Waynapicchura

  A Machu Picchu + Machu Picchu hegy kombinált jegy szintén ugyanabban a három reggeli idősávban teszi lehetővé a belépést a Machu Picchura, és két csoportra osztva engedik fel a 200-200 embert a Machu Picchu hegyre:

  • 1. csoport: belépés reggel 6-kor vagy 7-kor a Machu Picchura, belépés reggel 7 és 8 között a Machu Picchu hegyre
  • 2. csoport: belépés reggel 8-kor a Machu Picchura, belépés reggel 9 és 10 között a Machu Picchu hegyre

  Vegyük figyelembe, hogy mindkét túra jó fizikai erőnlétet igényel. A Huayna Picchu 427 méternyi szintet emelkedik és 2693 méterre visz fel, míg a Machu Picchu hegyre vezető út 652 méteres szintemelkedéssel 3082 méterig halad. Éppen ezért a magaslati betegség tüneteivel (többek között fejfájás, légszomj, szédülés) itt már számolni kell. Ennek elkerüléséhez fogyasszunk sok vizet, a helyiek csodaszerét – a koka teát – és 1-2 napot töltsünk el Cuscoban vagy Ollantaytamboban, hogy szervezetünk hozzászokjon a magassághoz.

  Szabályozások és ajánlások

  - hirdetés -

  A szabályozások között évek óta szerepel, hogy túravezető fogadása kötelező a belépést követően. Azonban, dél-amerikai jó szokáshoz híven a szabályokat senki nem tartatja be, legalábbis ahogy azt ottjártunkkor, 2018. októberében tapasztaltuk. Ha túravezetőt nem is bérlünk, egy otthonról hozott tájékoztató füzetet és térképet mindenképpen érdemes magunkkal vinnünk. Az egykori épületek mellé ugyanis semmilyen információ nincs kiírva.

  Továbbá tartsuk szem előtt, hogy mellékhelyiség csak az inka városon kívül található, ahová ha kimegyünk, sajnos már nem mehetünk vissza a Machu Picchu területére.

  Nagy esernyőt, eldobható, műanyag palackos vizet nem lehet bevinni a város területére (bár utóbbit nálunk ismételten nem ellenőrizték). Készüljünk fel, hogy ivókutak nem lesznek bent, csupán egy túlárazott étterem a bejárat mellett, így egy újrahasznosítható vizes palackot érdemes magunkkal vinnünk.
  Étkezés szintén tilos a romok között – ezt ottjártunkkor szintén nem tartatták be, így mi vittünk be rágcsálnivalót és el is fogyasztottuk. De fontos – és nyilván a szabályozás célja is ez – hogy tiszteljük a világörökségi területet és ne szemeteljünk.

  A szabályok sora hosszas, így mielőtt elindulunk, egy bővebb összefoglalót érdemes elolvasni a szabályozásokról, idősávokról, ez az angol nyelvű oldal ezeket szépen összefoglalja.

  - hirdetés -

  Hogyan foglaljunk szállást?

  Szállások tekintetében Cusco és Ollantaytambo-szerte az olcsóbb hostelektől a drágább szállodákig megtaláljuk a kedvünkre valót. Mivel Cusco nagyobb város, a választék mind a pénztárcabarát, mind a drágább megoldások tekintetében nagyobb. A főszezonban érdemes előre lefoglalni a helyeket, de Cuscoban valószínűleg akkor sem lesz problémánk, ha aznap foglaljuk le a szállást, mint ahogy mi is tettük. Ez nem igaz Aguas Calientesre (Machu Picchu néven kell keresni a települést), ahol az olcsóbb megoldások hamarabb elfogynak, így oda mindenképpen érdemes előre elintézni a foglalást, ha megvan a jegyünk.

  Melyik a legjobb időszak a Machu Picchu meglátogatásához?

  A Machu Picchu főszezonja egybeesik az európai és egyesült államok-beli nyári vakációk időpontjával, így május – augusztus között számíthatunk a legtöbb turistára. Ez egybeesik a száraz időszakkal is. Egy jó esőkabát azért bármikor jól jöhet a Machu Picchun: hatalmas záporok bármikor előfordulhatnak a hegyekben. Emellett naptejről gondoskodjunk, a magasság és az ózonréteg vékonysága miatt itt sokkal könnyebben leéghetünk.

  A feljutás módjai: Cuscótól az inka romokig

  - hirdetés -

  Machu Picchu városa egy 2430 méter magas hegyen fekszik, mélyen beágyazódva az Andok hegyeibe, a feljutás emiatt több szakaszból tevődik össze. Először két városból, Cuscóból vagy Ollantaytambóból kell eljutnunk Aquas Calientesig, a romok lábánál található kisvárosig, ahonnan buszok segítségével vagy túrázás keretében látogathatjuk meg az egykori várost. A legtöbb turista Limába érkezik és busszal vagy repülőgéppel utaznak tovább Cusco felé (részletes angol nyelvű leírást kínál erről egy megbízható helyi busztársaság, a PeruHop oldala).

  Cusco

  Sejthetően már az inkáknak sem volt egyszerű ide feljutni, és ha olcsón szeretnénk mindezt megoldani, továbbra is szükséges néhány verejtékcseppet ejtenünk. Jó hír azonban, hogy a tehetősebb/kevesebb idővel rendelkező turisták és a hátizsákos kalandorok is megtalálhatják a hozzájuk leginkább passzoló megoldást. Nézzük hát ezeket összegyűjtve.

  Cusco

  - hirdetés -

  Vonatok

  Ha a kényelmes és drágább feljutás mellett döntünk, a belépőjegy-foglalással együtt érdemes vonatjegyeinket is megvásárolni Aguas Calientesig, amit Machu Picchu Pueblónak (pueblo=falu, kisváros) is neveznek. Az olcsóbb jegytípusok ugyanis hamar elfogynak.

  Jelenleg két cég szolgáltatásait vehetjük igénybe: ezek a PeruRail és az IncaRail. Különböző csomagok közül választhatunk, a körülbelül 120 dollárba (35 000 forint) kerülő retúr jegyektől egészen az 500 dolláros (150 000 forint) luxus utazásokig. Az IncaRail 2019. májusa óta Cusco belvárosából, a San Pedro vonatállomásról is indít vonatokat, míg a PeruRail szerelvényeihez 13 kilométerrel arrébb kell buszoznunk/taxiznunk a közelben található Poroy nevű településre.

  Ollantaytambo utcái

  - hirdetés -

  A vonatjegyek Urubambából vagy Ollantaytambóból is megválthatóak, ezek a városok már feljebb vannak a hegyekben, így az utazás olcsóbb lehet. Ha időnk engedi, Ollantaytambót több okból is érdemes meglátogatni. Bár Cusco az egykori inka birodalom fővárosa és a spanyol gyarmatosítók építészetének ékes példája, árai és szolgáltatásai elsősorban az Egyesült Államokból érkező turistákat célozzák. Ollantaytambo ezzel szemben egy autentikusabb perui település, ahol egy Machu Picchunál kevésbé ismert, de legalább annyira érdekes inka rom is található. Ha ott vagyunk, a városka közelében lévő marasi sólepárlókat is érdemes meglátogatni taxi vagy kisbusz segítségével.

  A még ma is működő marasi sólepárlók

  A vonatok megválasztásánál a helyszín mellett azok időpontját is érdemes előre megfontolni és Machu Picchu jegyünkhöz igazítani. Az inka város akár egy nap alatt is megjárható. Ekkor viszont számoljunk azzal, hogy ez fárasztó lehet, hiszen összesen négy órát utazással kell töltenünk. Emiatt sokan egy éjszakát a Machu Picchu Pueblóban (Aguas Calientes) töltenek, így akár 2 napos program is kerekíthető a látogatásból.

  Machu Picchu túrák

  A feljutás alternatív módja lehet a Machu Picchuhoz való túrázás is. Az első, hivatalos útvonal “Inca Trail” névre hallgat és a turisták növekvő száma miatt csak engedéllyel, szervezett csoportokkal vehető igénybe. A négy napot/három éjszakát felölelő túrákra az árak igencsak borsosak, 550 dollártól (160 000 forinttól) indulnak. Az esetek többségében a szolgáltatók mindent biztosítanak számunkra, nekünk csupán a magassághoz való megfelelő akklimatizálódásról és ruházatról kell gondoskodnunk. Az interneten vagy Cuscóban számtalan céget találunk, akik különféle csomagokat ajánlanak. Mivel naponta csak 500 turistát engednek fel az útvonalon, a jegyeket itt is érdemes minimum fél évvel előre lefoglalni. Kevesebb túrázási tapasztalattal, de kalandvággyal rendelkező emberek számára az Inca Trail jó lehetőség lehet.

  - hirdetés -

  A túrákon gyakran szamarakkal és lámákkal szállítják a felszerelést

  A másik – egyelőre szervezett túra és engedély nélkül is – teljesíthető útvonal az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő 4+ napos Salkantay túra, amely a Salkantay hegyet megkerülve vezet fel Aguas Calientesig. A túra egy 4600-as hágó megmászását is magába foglalja, így a jó erőnlét és a magassághoz való megfelelő akklimatizálódás különösen fontos. Az árak már jóval alacsonyabban mozognak, 250 dollárért meg tudjuk vásárolni a csomagokat.

  Az utóbbi időben két másik alternatíva is megjelent a túrázás szerelmeseinek: a három napos, szintén magashegységben és kis falukon végighaladó 3 napos Lares túra és a Dzsungel túra. Utóbbi jelenleg a legolcsóbb megoldás (150 dollártól indulnak a csomagok) és a program többek között raftingozást, hegyi biciklizést is magába foglal.

  Buszok

  A Machu Picchu elérhető úgy is, ahogy sok perui és egyre több turista teszi. Az oda-vissza útra mindenképpen számoljunk rá minimum két, de inkább három teljes napot.

  Cusco Santiago busztermináljától helyi járattal eljuthatunk a hegyekben található kis faluig, Santa Mariáig. A menetrendet érdemes már előző nap megérdeklődni (a buszok általában egészen korán indulnak) és a jegyeket is beszerezni. Ezeket a vonatjegyek tizedéért, 5 dollárért (1500 forintért) megvehetjük. Készüljünk fel: az út tele van szerpentinekkel, gyakran szalagkorlát nélkül haladunk meredek hegyoldalak mellett, és fontos tudnunk: esős időszakban a földcsuszamlások miatt veszélyes lehet (bővebb leírás a fent említett PeruHop oldalán található). Mi októberben – ami a száraz időszak része – ezt a megoldást választottuk és nem bántuk meg: a sofőr megbízhatóan vezetett és a busz kényelmes volt. Viszont ha valaki rosszul van a buszon vagy komoly fóbiája van a magasságtól, annak ezt a feljutási módot nem ajánlom.