More
  - hirdetés -

  Miami építész szemmel – Downtown, Wynwood, Design District

  Miami a napsütés, a végeláthatatlan homokos óceánpart, a mosolygó arcok, a pezsgő éjszakai élet, a mesés lagúnák városa. De a város nem csak a nyaralni vágyók Paradicsoma, az építészet iránt érdeklődőknek is rengeteg csodát, meglepetést tartogat, én beleszerettem a városba.

  - hirdetés -

  Bebarangoltam a különböző hangulatú és kultúrájú városrészeket, csavarogtam WYNWOOD művészi festett falai között, újra és újra visszatértem a DESIGN DISTRICT fényűző épületeihez, és felfedező énem kíváncsian járta végig a DOWNTOWN high-tech felhőkarcolóit.

  Miami az Egyesült Államok egyetlen városa, melyet nő alapított, Julia Tuttle citruskereskedő. 1896-ban jegyezték be a települést 300 lakossal. Azóta egy gazdag metropolisz épült fel, amely napjainkban is folyamatosan fejlődik, a lakosság száma napról napra gyarapszik. Az üdülőváros kis területen, 92 négyzetkilométeren fekszik, ezzel az USA nagyvárosai közül a legkisebb területtel rendelkezik, lakossága is mindössze 460 ezer fő. Azonban hatalmas agglomeráció tartozik hozzá, mellyel együtt 5,5 millió lakosa van.

  - hirdetés -

  Downtown Miami

  A Downtown, Miami üzleti, kereskedelmi és kulturális központja. Az elmúlt évtizedben hatalmas fejlődésen ment keresztül, ma is minden utcában építkezések folynak, felhőkarcolók nőnek ki a földből. A Biscayne-öböl partján élvezhetjük a naplementét a kikötőben álló hatalmas óceánjárók árnyékában, a nagyváros fényeivel a háttérben. A hatalmas irodaépületek, pénzügyi paloták mellett itt találjuk Miami első felhőkarcolóját, az 1925-ben átadott Freedom Towert.

  A Biscayne-öböl partján áll az idén átadásra kerülő Zaha Hadid által tervezett One Thousand Museum egy több, mint 216 méter magas, karcsú felhőkarcoló. A homlokzatán egy hajlított külső váz fut végig, mely formabontó, elegáns megjelenésével hívja fel magára a figyelmet. Az épületben 83 luxus apartmant alakítottak ki, amelyek négyzetméter ára kétszerese a közeli tornyokházakénak.

  - hirdetés -

  Zaha Hadid épületével szemben a Biscayne-öböl partján fekvő hatalmas Múzeum Park gyönyörű, rendezett, pálmafákkal övezett zöld sziget Miami belvárosában. A sétautak összekötik a Phillip and Patricia Frost Museum of Science-et és a Perez Art Museum-ot.

  A Science Museumot a Grisham Architects csoport tervezte. A komplexum 4 különálló épületrészből áll, mely harmonikusan kapcsolja össze az óceánt, a park végeláthatatlan pázsitját és a belváros felhőkarcolóit. A csepp alakú hatalmas akvárium, az ikonikus gömb alakú planetárium, az interaktív terek, a kültért és beltért összekötő kiállítások hatalmas élményt nyújtanak a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

  - hirdetés -

  A tudományos múzeum mellett álló Perez Art Museum 2013 óta ad otthont a kortárs művészeti gyűjteménynek. Az épület tervezése a Herzog & de Meuron-nak hatalmas sikert és elismerést hozott. Az épület külső homlokzatát érdekes függesztett zöldfelületek borítják, és színes installációk teszik játékossá a tömeget. A múzeumot kívülről is élmény volt körbejárni, minden szegletében izgalmas részleteket tartogat egy építész és egy kisgyermek számára is.

  A múzeumokkal szemben, a park túloldalán találjuk az American Airlines Arena-t is, ami 1999 óta otthona az NBA egyik legjobb kosárlabdacsapatának a Miami Heat-nek, de koncerteket és nagyszabású színházi előadásokat is rendeznek itt.

  - hirdetés -

  Wynwood

  Downtown-tól pár utcányival távolabb egy teljesen más világba csöppentem, Wynwood színes falai közé. Ez a formabontó, izgalmas hely lett az egyik kedvencem Miamiban. Wynwood egy bátor, egyedi kezdeményezés, amely során egy barna, ipari övezetet sikerült az utcai művészeti központjává tenni és bekapcsolni a város körforgásába. A Wynwood Walls létrehozásában több mint 20 ország 100 művésze vett részt, akik 85 ezer négyzetméternyi falat festettek színesre.
  A 2000-es évek elején Wynwood pont olyan volt, mint bármely ipari nagyváros raktárnegyede. Sötét, koszos, a bűnözés melegágya, ahová nem mertek bejönni gyalog az emberek. Mikor a Goldman család újabb ingatlanokat, befektetési lehetőségeket keresett, Tony Goldman felfedezte Wynwoodot, fantáziát látott az elhagyatott utcákban, és egy izgalmas művészeti városközpontot képzelt ide. Álma meg is valósult, hiszen a különböző kultúrájú művészek újszerű, lendületes, a hagyományoktól elszakadó világot teremtettek a lepusztult ipari épületek falára. A művészetért rajongó közönség pedig az utcákat bebarangolva élvezheti a formabontó falfestményeket, a kitűnő éttermeket és a modern kiállításokat.

  Design District

  Miamiban a másik kedvenc helyem a Design District, mely hatalmas kontrasztot alkot Wynwood-dal. Egy teljesen más világ tárul szemünk elé, mintha fényéveket utaznánk, pedig mindössze pár utca választja el a két helyet egymástól. A Design negyedet a 2000-es évek elején találta ki az ingatlanfejlesztő Craig Robins, a Dacra elnöke.
  Miami „ékszerdoboza” több mint 130 művészeti galériának, belsőépítészeti bemutatóteremnek, luxus divatboltnak, régiségkereskedőnek, étteremnek és bárnak ad otthont.
  A dizájn kerület olyan high-end márkák gyűjtőhelye, mint a Louis Vuitton, Dior, Prada, Dolce&Gabbana, Fendi, Saint Laurent, Giorgio Armani, Givenchy, Gucci, Louis Vuitton, Miu Miu és a Tom Ford. A kulináris élvezetek hívei is a legmenőbb, legelegánsabb vendéglátó helyek között válogathatnak, többek között itt található Michael Schwartz díjnyertes séf és Gloria Estefan énekesnő étterme is.
  Mesés élményben lehet része annak, aki ebben a pár utcányi mesebeli városrészben eltölt egy estét. A zenei koncertek, a csillogó kirakatok, a csodás épületek, a színes fények forgatagában sétálva kívül hagyhatjuk a mindennapok problémáit, és élvezhetjük a pillanatot.

  Miami építészetéről készült fotó összeállításomat itt lehet megnézni. Floridáról készült két további fotóválogatást nézhettek meg itt és itt videó formájában.
  A folytatásban hamarosan szó lesz az Art Deco negyedről, a Cauley Square-ről és a lagúna menti házakról.

  - hirdetés -

  Copyright © 2019 Tarján Andrea. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll,  írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -