More
  - hirdetés -

  A legjobb programok Londonban gyerekekkel

  Aki családdal veszi nyakába a nagyvilágot azoknak a kötelező turistaprogramokon kívül a gyerekek élményszerzésére is ugyanakkora hangsúlyt kell fektetni. Londonban a múzeumoktól az akváriumokig, parkoktól az állatkertig számtalan unaloműző családbarát program várja a gyerekekkel érkezőket.

  - hirdetés -

  Royal Mews

  Ismerkedjetek meg London királyi oldalával. Ehhez a legjobb hely, ami a gyerekek számára is garantáltan izgalmas lesz a Royal Mews vagyis a Királyi istállók. A év legnagyobb részében az istállók adnak otthont a királyi ménesnek, emellett mintegy 100 királyi (dísz)hintót és autót is őriznek. A hintó-gyűjtemény legnevezetesebb és legrégebbi darabja az Arany Állami Hintó. A gazdagon díszített, aranyozott hintó 4 tonnát nyom, 3,6 méter magas, 7 méter hosszú és nyolc ló kell az elhúzásához. Belsejét a neves festő, Cipriani képei díszítik. Megcsodálhatjuk azt az 1881-ben készült üveghintót is, mellyel a királyi menyasszonyok utaznak az esküvői ceremóniára. De itt láthatjuk azt a lovaskocsit is, mellyel 1843 óta a mai napig a királyi családtagok postáját szállítják a St James Palotából a Buckingham Palotába és vissza.

  - hirdetés -

  Queen Elizabeth Olympic Park

  A 2012-es olimpiának helyszínt adó Queen Elizabeth Olympic Park igazi csodavilággá formálódott át. A melegebb hónapokban a legkisebbek a szökőkutakban pancsolhatnak, vagy a játszótéren vezethetik le felesleges energiáikat, ahol homokozók és lombházak várnak felfedezésre. A nagyobbak pedig összemérhetik tudásukat a London 2012 Trail-en vagy éppen számtalan új sportot próbálhatnak ki a velodrome művészetétől a vízi sport centrumig.
  A belépés ingyenes!

  Irány az O2 teteje

  Fotó: Phil Guest

  - hirdetés -

  A különleges izgalmakra vágyók 9 éves kortól meghódíthatják a Millenium Dome – azaz O2 Arena – szórakoztató- és sportkomplexum kupoláját. Ez a 90 perces élményséta egy vezetett túrán keresztül, kiépített úton kalauzol bennünket az O2 Aréna tetejére, ahol 52 méter magasból nézhetünk szét. Minden résztvevőnek mászóruhát, bukósisakot és hámot adnak, mely végig biztosítja teljes védelmünket. A csúcson egy kilátópontról csodálhatjuk meg London és Temze lélegzetelállító látványát.
  Belépő: 30 £

  Natural History Museum

  A londoni Természettudományi Múzeumnak otthont adó épület önmagában is lenyűgöző, 80 millió darabos gyűjteménnyel büszkélkedő múzeum pedig rengeteg izgalmas látnivalót tartogat. Az intézmény gyűjteménye nagy történelmi és tudományos jelentőségű, a példányok egy része még magától Charles Darwintól származik. Néhány éve hatalmas port és felháborodást kavart a látogatóak körében, amikor a a több mint 100 éve az előcsarnokban álló Dippy névre keresztelt dinoszaurusz gipszcsontvázát lecserélték egy 25 méter hosszú bálna csontvázára. A Hope (Remény) névre keresztelt bálna központba helyezésével a múzeum célja felhívni a figyelmet az óceánok kihaló fajaira. A állatok mellett botanikus kert, dinoszaurusz kiállítás fosszíliák, ásványok, kőzetek is helyet kaptak és itta található a Darwin Központ.
  Belépő: Inegyenes

  - hirdetés -

  Science Museum

  London roskadásig van jobbnál jobb múzeumokkal, de a Science Museum az egyik legcsaládbarátabb mind közül. A gyerekek minden életkorban találnak valami izgalmasat, legyen az interaktív kiállítás, vagy más magával ragadó élmény. A leendő űrhajósok egy virtuális küldetésre indulhatunk egy Soyuz űrhajó kapitányaként, vagy éppen a legújabb vadászrepülőkkel suhanhatnak. A belépés ingyenes, a speciális kiállítások és IMAX film vetítések plusz költséggel járnak.

  London Aquarium

  A család minden tagját lenyűgözi majd London hatalmas tengeri akváriuma. A legkisebbeket elvarázsolják a színes trópusi halak kavalkádja, míg a nagyobbak a cápák, tengeri teknősök és ráják izgalmas világába merülhetnek el. Az egész helyet úgy tervezték meg, hogy annyira közelről szemlélhessük meg a víz alatti élővilágot, amennyire csak lehetséges anélkül, hogy vizesek lennénk. Ne hagyjuk ki az új, Amazonas élővilágát bemutató részleget sem!
  Belépő: 20.40 £

  - hirdetés -

  Fotó: Ilycsin Zsuzsi

  London Zoo

  Az állatrajongók elemükben lesznek London gyönyörű állatkertjében, ahol egy egész napot is eltölthetünk a fantasztikus állatsereglettel. Lessük meg a szurikáták és a vidrák etetését, lépjünk be London egyetlen esőerdőjébe, ahol testközelből láthatunk majmokat, lajhárokat, denevéreket és ne hagyjuk ki a „pingvin strandot” sem, hogy a víz alatt csodálhassuk meg őket ahogyan hasítják a vizet. Ugorj be az állatkert legújabb Land of Lions részlegébe is, ahol India által inspirált kifutókban csodálhatjuk meg ezeket a fenséges ragadozókat.
  Belépő: 18 £ 3-15 éves korig, 24.30  £ a felnőtteknek.

  Cutty Shark

  - hirdetés -

  Az apróságok igazi tengerészekké válhatnak egy napra az ikonikus Cutty Shark birodalmában. Az egykoron leggyorsabb vitorlásnak számító hajó napjainkban díjnyertes attrakcióként üzemel London déli részén. A gyerekek a legénység tagjaitól hallhatják a legizgalmasabb történeteket, mielőtt kezükbe vennék a hajó irányítását. A legkisebbek még a hajófedélzet alatti emeletes ágyakban is szundikálhatnak egyet, ha elfáradnának.
  Belépő: 6.30 £ gyermekeknek, 12.15 £ felnőtteknek.

  Madame Tussauds

  A híres viaszbábú múzeum nem csak a felnőtteknek biztosít felhőtlen kikapcsolódást. Kedvenc színészük, zenészük vagy sportolójuk élethű viasz másával készíthetnek képet a gyerkőcök, de a Star Wars rajongók is megtalálják kedvenc filmjük ikonikus alakjait. Ki ne szeretné megviccelni az osztálytársait azzal, hogy valóban találkozott valamelyik hírességgel?
  Belépő: 24.50 £

  - hirdetés -

  London Dungeon

  London sötét történelmébe nyerhetünk bepillantást a London Dungeon falain belül. A London Dungeon a történelem és a sötét humor ötvözete – ahol egy interaktív show keretében valós színészi alakítások, élethű díszletek és a speciális filmtrükkök segítségével bepillantathatsz London véres múltjába. Számíts rá, hogy míg egyik pillanatban hisztérikusan kacagsz, a másikban majd kiugrasz bőrödből az ijedtségtől, ahogy például megelevenednek a Guy Fawkes-nap és a nagy londoni tűzvész emlékei. Ne hagyjuk ki a Tyarnt hajós élményt sem, ahol maga VIII. Henrik haragja sújt le ránk, aki utolsó utunkra küld minket a Temzén.  A London Dungeon 12 év felett látogatható és angol nyelvű.
  Belépő: 21 £-tól

  Harry Potter nyomában

  London közelében, Watford mellett található Harry Potter-rajongók Mekkájába, a fimet készítő Warner Brothers által életre keltett varázsvilág, egy egészen elképesztő méretű Harry Potter-kiállítás, ahol minden kiállítási darab kapcsolódik a filmekhez makettek, ruhák, díszletek. Megtudható néhány szigorúan őrzött titok is mint a speciális effektek vagy animációs technikák, melyek a filmet rendkívül népszerűvé tették az egész világon.

  - hirdetés -

  Akár már Londonban Harry Potter nyomába eredhetünk a King’s Cross állomáson a 9 és 3/4-ik vágánynál, ahol a hatalmas sorok ellenére megpróbálhatunk fotót készíteni a falba berepülő kiskocsival. És akár egy egész londoni városnéző túrát felfűzhetünk a Potter tematikára, hiszen egy-egy piros telefonfülke (mellett elsétálva leliftezhetnénk a Mágiaügyi Minisztériumba) a Parlament vagy épp a  londoni Millennium-híd (ezt rombolják le a halálfalók a Harry Potter és a félvér hercegben) is mind-mind a varázslatos világba kalauzol. Persze ha esetleg nem olvastuk a sorozatot, nem árt ha előtte alaposan felkészülünk belőle.

  Crystal Palace Park – látogassatok el a világ első dinóparkjába

  Fotó: Elias Gayles

  Szinte minden gyereknek van dinókorszaka. A londoni Crystal Palace Parkban álló  óriási dinoszaurusz-szobrokat Benjamin Waterhouse Hawkins  viktoriánus művész készítette az 1850-es években, akiknek a maradványait ekkoriban kezdték el részletesebben értelmezni a régészek, mondhatjuk a dinómánia hőskorának. A viktoriánus őslénypark már nem teljesen tükrözik az őslénytan mai tudását, de a maga korában ez a londoni dinópark tényleg egyedülállónak számított.
  Crystal Palace Park labirintusa Anglia egyik legnagyobbja, az 1870-es évek óta várja a magas sövények között bóklászni szeretőket.
  Belépő: ingyenes

  Londoni játszóterek

  - hirdetés -

  Fotó: Angie Six

  Londonban számos park és játszótér található, amelyek tökéletes lehetőséget nyújtanak az egész család számára. A gyerekek kedvence a Jubilee Gardens farönkökből épített mászós-játszótér a London Eye lábánál. És szintén kihagyhatatlan a Kensington Gardenstől nem messze fekvő igazi gyerekparadicsom, a Diana Memorial Playground, amelyet a népszerű hercegnő emlékére építettek 2000-ben. A játszóteret a Peter Pan mese inspirálta, és központi eleme egy kalózhajó.

  A londoni játékboltok

  Fotó: Chris Sampson

  Londonban sok olyan játéküzlet található, amely önmagában, vásárlás nélkül is hatalmas vonzerővel bír. Biztosan a gyerekek kedvence lesz a Leicester téren álló LEGO Store a 6.5 méter magas Legoból készült Big Ben-nel és London egyik legpatinásabb áruháza, a Harrods játékosztálya. A szintén a Leicester téren álló M&M áruház – bár egy édességbolt, – rengeteg szórakoztató játékkal várja a kicsiket a M&M’s keverő gyártól, a M&M’s feliratozó gépig, mellyel akár saját nevüket is a csokiszemekre írhatják. Még egy üzlet, amit a gyerekek biztosan imádni fognak, a világ legnagyobb és legrégebbi játékboltja, a Hamleys, ahol 7 emeleten szintenként tematikusan berendezve élvezhetik a játékok nyújtotta csodavilágot. Itt szinte mindent ki lehet próbálni és a bolt munkatársainak személyében pedig szakképzett játszótársat is kapnak.

  - hirdetés -