Spanyol tengerparti régiók – Costa Brava

Barcelonától a spanyol-francia határig húzódó legészakibb spanyol “Costa”, a Costa Brava kétségtelenül a spanyol partvidék legnépszerűbb és legszebb szakasza. A Pireneusok hegyvonulatait felváltja a vad sziklás tengeröblökkel szabdalt partszakasz, mely Salvador Dalit is megihlette.

Spanyolország észak-keleti régiójában, Katalóniában található Costa Brava hivatalosan a francia határtól, a Barcelonától 60 kilométerre északra lévő Blanesig tart. A Földközi-tenger ezen része a Pireneusok védelmét élvezi és nagyszerű klíma jellemzi.

A Costa Brava, vagyis a “Vad part”  közel 153 kilométeres partszakaszán sziklás, kristálytiszta vizű eldugott kis öblök, és hosszú homokos-apró kavicsos strandok váltakoznak, amelyeket álmos halászfalvak és nyüzsgő tengerparti városok kísérnek. A homokos, jól felszerelt strandokon mindenki gondtalanul fürdőzhet, a víz viszonylag lassan mélyül. A spanyol tengerpartok jellemzően nagyon jól kiépítettek, és legtöbbjük kék zászló minősítéssel rendelkezik (mely a strand tisztaságára, jó infrastruktúrájára utal).
A  Costa Brava egyszerre vad, szenvedélyes és romantikus.

- hirdetés -

Hogyan juthatunk el a Costa Bravara?

A Costa Brava régió legegyszerűbben Girona repülőtéréről érhető el körülbelül 30 perc alatt autóval, de Budapestről legkönnyebben a barcelonai El Prat repülőtérre juthatunk el, ahonnan autóval körülbelül egy óra a Costa Brava.

Cadaques

A Costa Brava legészakibb városa a francia határtól mindössze néhány kilométerre fekvő Cadaques. A Cadaques-t körülvevő Cap de Creus-félsziget Nemzeti Park csodás kulisszákat biztosít és a környék strandjai is páratlan szépségűek. Keresd fel a Cova de l’Infern-t, a Pokol bejáratát, ahol a víz erős eróziója létrehozott egy tengeri barlangot.
Cala Jugadora igazi ékszerdoboz a Cap de Creus félszigeten, kristálytiszta, nyugodt vize miatt a snorkelezők és a búvárok paradicsoma.

- hirdetés -

A macskaköves utcák és a fehérre meszelt házfalak labirintusában bolyongva nem nehéz megérteni, hogy sok katalán szerint miért  Cadaqués a „Costa Brava gyöngyszeme”. Cadaques északi csücskében fekvő Port Lligat kicsiny halászkikötője volt a világhírű szürrealista művész, Salvador Dali otthona. Egykori háza ma múzeumként működik. A nem messze innen Figueresben született művész már gyermekkorát is rendszeres Cadaques-ban töltötte. Cadaques művészeti öröksége továbbra is vonzza/vonzotta a művészeket és írókat a világ minden tájáról, megfordult itt Picasso, Miró, Mark Chagall, Marcel Duchamp, Henry Matisse is.
Keress szállást Cadaques-ben!

Roses

A Costa Brava északi része kevésbé kiépített, a Roses-öbölben fekvő várost északról a Cap de Creus Nemzeti Park határolja. Roses amellett, hogy a Costa Brava északi részének legnagyobb turisztikai központja, a térség egyik legfontosabb halászkikötője is.
Akár a nagy és jól felszerelt strandokat szereted, akár inkább kisebb, félreeső öblöket Roses környékén kedvedre válogathatsz.

A történelem és az építészet iránt érdeklődők számára kiemelkedő látnivaló a Museu de la Ciutadella de Roses, egy ősi erődítmény, amelyet 2004-ben a helyreállítást követően nyitottak meg.
Egy rövid autóútra Roses-tól találod a látványos Peralada kastélyt, mely minden nyáron kulturális fesztiválnak ad otthont, a kertjében megrendezésre kerülő operával, balettel, színházzal és zenei előadásokkal.

- hirdetés -

Keress szállást Roses-ban!

Empuriabrava

Fotó: Fernando Sanchez-Magrane/flickr.com

A Rosestól dél felé indulva találjuk a Földközi-tenger legnagyobb polgári kikötőjét Empuriabravat. A “spanyol Velence” névvel illetett város korábban egy mocsár volt, amit 1960-70-es években lecsapoltak, majd feltöltöttek így jött létre a több mint 40 kilométernyi várost behálózó tengeri csatorna. Empuriabrava közel 7 km hosszú tengerparttal rendelkezik, a legjobb strandjai a Playa de les Comes, a Playa de Empuriabrava és a Playa de la Rubina. Keress szállást Empuriabrava-ban!

L’escala

A Roses-öböl déli részén fekvő L’escala homokos strandja nyáron nagyon népszerű. A L’Escala a Costa Brava legnagyobb halászati ​​kikötője, a tenger gyümölcseit kedvelők paradicsoma. Eredetileg szardella feldolgozással foglalkozó halászfalu, de a strandok és a tájak nem kevésbé vonzóak.

- hirdetés -

Fotó: Fèlix González/flickr.com

Az Alfolí de la Sal, más néven Pòsit Vell, egy XVII. századi raktár volt, amelyet korábban a kikötőben levő halak megőrzéséhez szükséges só tárolására használtak: ma már védett műemlék.

L’Escala környékén találjuk Katalónia legjobb állapotban megmaradt romjait: Empuries leginkább ókori görög és római kereskedelmi központ volt, különlegessége, hogy az Ibériai-félszigeten az egyetlen olyan hely, ahol görög és római várost is feltártak.
A L’Estartit tengerpartjától körülbelül 1,5 km-re fekvő kis szigetcsoport a Medes-szigetek szinte az egész Földközi-tenger élővilágát felvonultatja. Lehetőség nyílik a snorkelingre a helyi cégek által felügyelt túrákkal. Van átlátszó aljú csónak túra azok számára, akik inkább szárazon akarnak maradni. Keress szállást L’Escala és L’Estarit környékén!

Begur

A turizmus folyamatos térhódítása ellenére Begurnak sikerült megőriznie spanyol báját, az egyik leghangulatosabb középkori település a Costa Brava partján. A város tökéletes hely azok számára, akiket nem zavar ha nem közvetlenül a tengerparton szállnak meg. Pont emiatt nem kell tartani hatalmas turistaáradattól sem. A város és impozáns kastélya a tengerpartra néző dombon helyezkedik el.

- hirdetés -

Napközben csak azt kell eldöntened, hogy a közelben fekvő 8 gyönyörű strand és öböl közül melyiket keresed fel, de a Sa Tuna, Sa Rier és az Aiguablava biztosan kihagyhatatlanok. Autóval 5-10 perc alatt elérhetők a strandok, de buszjáratok is vannak.
Keress szállást Begurban!

Tamariu, Llafranc és Calella de Palafrugell

Fotó: Andrea Ciambra/flickr.com

Begurtól délre három csöndes kis halászfalu követi egymást a part mentén. Ha előnyben részesíted a kisebb, meghitt helyeket és a nyugodtabb nyaralást, érdemes a Costa Brava délebben fekvő nagyobb, és zsúfoltabb nyaralóhelyei helyett, ezekből a kis falvakból választanod. Természetesen a főszezonban július és augusztusban azért itt is számíthatsz emberekre. A három közül a legkisebb és legrejtettebb Tamariu, mely nevét a környéken élő örökzöldről, a tamarinduszról kapta. A parton a gyalogösvényen továbbsétálva a Costa Brava hamisítatlan sziklás öbleinek sorát járhatjuk végig, amiről a vidék a nevét is kapta.
Talán a három közül Llafranc a legjobb választás, elég nagy már ahhoz, hogy akár hosszabb időre is programot adjon, de nem túl zsúfolt. Calella de Palafrugell pasztell színű házaival és patkó alakú öblével vár, és a nyár csúcspontja, a júliusi Havaneres fieszta, amikor a katalánok összegyűlnek a tengerparton és évszázados kubai tengerészdalokat énekelnek, amiket még a 19. században hazatérő hajósok hoztak magukkal. Calella de Palafrugell közelében fekvő Cap Roig félsziget remek kirándulási célpont középkori erődtornyával és botanikus kertjével.
Keress szállást Tamariu-ban, Llafrancban és Calella de Palafrugellben!

Fotó: Enric Rubio Ros/flickr.com

- hirdetés -

Palamós

Palamost leginkább a spanyolok kedvelik, de nagyon ajánlott ha egy igazi “autentikusan spanyol” üdülőhelyre vágysz. Palamos ugyanis egészen megtartotta hagyományos spanyol báját, és kevésbé fejlett, mint a Costa Brava más nyaralóhelye. Tulajdonképpen egy működő halászfalu, amelynek legfontosabb fogása a garnélarák, ezért kihagyhatatlan egy ízletes Gambas pil pil megkóstolása. Egyik hangulatos öble, ahol mintha megállt volna az idő a Cala S’Alguer.

Fotó: Sole Perez/flickr.com

A város 3 km-es homokos stranddal rendelkezik, amely gyermekek számára is ideális. Az egyik legjobb helyi strand a Cala Castel megközelíthető gyalogosan vagy autóval, és ideális, ha el akarsz menekülni a tömeg elől. Keress szállást Palamósban!

Platja d’Aro

Fotó: Jorge Franganillo/flickr.com

Platja d’Aro az egyik legkedveltebb célpont a fiatalok számára, pezsgő éjszakai élete és a Costa Brava egyik legnépszerűbb vízi és szórakoztató parkja, az Aquadiver miatt.
A város főként a spanyolok körében népszerű, és mint az előbb említett Palamos kevésbé látogatják az angol nyaralók. A város strandja 2 km-re, a Cala de Sa Conca pedig a Port d’Aro kikötője mellett egy nagy stranddal is rendelkezik. Néhány kilométerre fekszik Castell d’ Aro városka, melynek történelmi központja máig megőrizte középkori varázsát, az óváros közepén álló felújított erődítménye a Benedormiens vár ma egy baba múzeumnak ad otthont.

- hirdetés -

Fotó

Híresek a helyi fesztiválok, a fieszták is, legismertebb a szardínia lakoma, amikor a főtéren szardíniát sütnek, katalán bort isznak és hagyományos sardanát táncolnak. Októberben a Platja d’Aro éves sörfesztivált tart, ahol sok helyi sört kóstolhatsz a Costa Brava régióból. Keress szállást Platja d’Aroban!

Tossa de Mar

Természeti adottságai miatt Tossa de Mar-t gyakran csak úgy emlegetik, mint “a Costa Brava gyöngyszeme” vagy a “spanyol St. Tropez”. A város jelképe a patkó alakú öbölben fekvő XII. századi vár többször is megvédte a várost a kalózok támadásaitól.

Fotó: Fèlix González/flickr.com

Tossa strandjait durva homok borítja, a kis hullámok és a sekély víz miatt ideálisak a gyermekes családok számára is. Tossa de Mar legnagyobb strandja a Platja Grand, ahonnan mesés látvány tárul elénk a vízből a tossai vár és az óváros panorámája. Ez a pont talán az egész Costa Brava legnépszerűbb (és legtöbbet fotózott) tája. A központtól alig pár perces sétával Mar Menuda sekély vízének és hullámmentes partszakaszának hála, ideális hely a kisgyerekeknek is.

- hirdetés -

 A vár másik oldalán a híres nagy strand másik oldalán, a tossa de mar-i erőd “mögött”, az óvárostól pár perces sétára található az Es Codolar, piciny védett strand. Számos kisebb strand van Tossa központjától nem messze, amelyeket szintén érdemes felfedezni – a gyönyörű Llorell strand 5 km-re délre fekszik Tossa de Martól, és egy rövid autóútra található Sant Feliu de Guixols kis tengerparti üdülőhely is, amit érdemes felkeresni.
Tossa kereskedelmi központja a turizmusra épült, szuvenírüzletekkel és designer butikokkal tarkított utcákkal, felkapottabb és drágább, mint néhány szomszédos üdülőhely, például Blanes. Keress szállást Tossa de Marban!

Lloret de Mar

Lloret de Mar a legnagyobb, és az egyik legnépszerűbb családi üdülőhely a Costa Bravan. A spanyol tengerpart egyik legkedveltebb nyaralócélpontja Barcelonától 65 kilométerre fekszik.

Fotó: Lloret Turisme

A 30 000-res Lloret lakosainak száma a nyári szezonban megtöbbszöröződik, elsősorban a régiót kifejezetten kedvelő észak-európai turistáknak köszönhetően. A turisták nagy száma miatt a szolgáltatások legszélesebb skáláját itt találod. A városban található 150 étterem, 600 taverna és bár választéka szinte végtelen, és a nagy konkurenciának köszönhetően az árak is mérsékeltek. Minden kedden a kaszinó mögötti buszpályaudvar mellett tartják a heti vásárt, ahol a környék őstermelőinek kínálatából válogathatsz. A város 50 diszkója biztosíték arra nézve, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő zenét és társaságot az éjszakai kikapcsolódáshoz.
A Gran Casino Costa Brava éjszakai szórakoztató játékokat kínál játékgépekkel, pókerrel, blackjack-kel, bemutatókkal, koktélbárral és helyszíni snackekkel és étteremmel.

Az élénk éjszakai élet sok fiatal látogatót vonz, így nyáron az éjszakák kicsit zajosak lehetnek Lloret de Marban, ha nem szereted a nyüzsgést, de mégis egy közeli, de nyugodtabb helyet keresel Santa Susana-t ajánljuk.

Fotó: Lloret Turisme

- hirdetés -

A Lloret a spanyolországi legnagyobb vízi parkok egyikének ad otthont – a Water World családi jegyeket kínál 85 euróért.
Lloret öt strandja együttesen hét kilométer hosszan húzódik, részben homokkal borítottak, és a Costa Brava legtisztább, kék zászlóval kitüntetett strandjai közé tartoznak. A várost körülvevő 800 méter magas hegyek pedig remek kulisszát nyújtanak a tengerparti időtöltéshez.

Fotó: Lloret Turisme

  • Platja de Lloret, a város fő strandja 1,5 kilométer hosszú, ahol vizisíelhetsz,  vízibiciklizhetsz, kipróbálhatod a jet ski-t, vagy egyszerűen csak lazíthatsz a napozóágyon.
  • Cala Banys egy sziklás öböl, amely kifejezetten horgászathoz és snorkelinghez ajánlott. Cala Boadella a Costa Brava kis öbleinek varázsát nyújtja.

    Fotó: Lloret Turisme

    Fenals Beach  a város második legnagyobb strandja, 700 méteres

  • Santa Cristina Beach and Cala Treumal  védett öbölben, erdős környezetben fekvő strandok, mivel sokkal finomabb a homokjuk ezért népszerűek a kisgyermekes családok körében
  • Canyelles beach hajóval megközelíthető Lloretből (oda-vissza 10 € ) A júliusi és augusztusi nyári hónapokban az L3-as busz Lloretból indul, ha autóval érkezel van egy parkoló.
    Keress szállást Lloret de Marban!

Blanes

Fotó: Rodri rou/flickr.com

Bár Blanes nem tartozik a Costa Brava legpatinásabb üdülőhelyei közé rendkívül népszerű, nagyrészt a hatalmas strandok miatt, amelyek a Lloret de Mar szomszédos üdülőhelye felé vezető sétány mentén húzódnak. Blanes nagyon népszerű az angolok körében, a hotelsor mögött virágzó kisváros; bárok, kávézók és éttermek várnak rád. Keress szállást Blanesben!

Ha komplett nyaralási ajánlatokat keresel repülőjeggyel és szállással nézd meg az alábbi ajánlatokat:

CSÚCS NYARALÁS COSTA BRAVÁN! – 8 nap/7 éjszaka szállás 2 fő részére félpanziós ellátással hotelben, retúr repülőjegy Budapest – Barcelona útvonalra illetékkel, személyenként 1 db kézipoggyásszal, júniustól októberig több időpontban

TENGERPARTI LAZÍTÁS COSTA BRAVÁN! – 5 nap/4 éjszaka szállás 2 fő részére félpanziós ellátással hotelben, retúr repülőjegy Budapest – Barcelona útvonalra illetékkel, személyenként 1 db kézipoggyásszal, júliustól októberig több időpontban

címfotó: Fèlix González

- hirdetés -
277,107RajongókTetszik
6,918KövetőkKövetés
274KövetőkKövetés
29FeliratkozókFeliratkozás