More
  - hirdetés -

  Spanyol tengerparti régiók – Costa Brava

  Barcelonától a spanyol-francia határig húzódó legészakibb spanyol “Costa”, a Costa Brava kétségtelenül a spanyol partvidék legnépszerűbb és legszebb szakasza. A Pireneusok hegyvonulatait felváltja a vad sziklás tengeröblökkel szabdalt partszakasz, mely Salvador Dalit is megihlette.

  - hirdetés -

  Spanyolország észak-keleti régiójában, Katalóniában található Costa Brava hivatalosan a francia határtól, a Barcelonától 60 kilométerre északra lévő Blanesig tart. A Földközi-tenger ezen része a Pireneusok védelmét élvezi és nagyszerű klíma jellemzi.

  A Costa Brava, vagyis a “Vad part”  közel 153 kilométeres partszakaszán sziklás, kristálytiszta vizű eldugott kis öblök, és hosszú homokos-apró kavicsos strandok váltakoznak, amelyeket álmos halászfalvak és nyüzsgő tengerparti városok kísérnek. A homokos, jól felszerelt strandokon mindenki gondtalanul fürdőzhet, a víz viszonylag lassan mélyül. A spanyol tengerpartok jellemzően nagyon jól kiépítettek, és legtöbbjük kék zászló minősítéssel rendelkezik (mely a strand tisztaságára, jó infrastruktúrájára utal).
  A  Costa Brava egyszerre vad, szenvedélyes és romantikus.

  - hirdetés -

  Hogyan juthatunk el a Costa Bravara?

  A Costa Brava régió legegyszerűbben Girona repülőtéréről érhető el körülbelül 30 perc alatt autóval, de Budapestről legkönnyebben a barcelonai El Prat repülőtérre juthatunk el, ahonnan autóval körülbelül egy óra a Costa Brava.

  Cadaques

  A Costa Brava legészakibb városa a francia határtól mindössze néhány kilométerre fekvő Cadaques. A Cadaques-t körülvevő Cap de Creus-félsziget Nemzeti Park csodás kulisszákat biztosít és a környék strandjai is páratlan szépségűek. Keresd fel a Cova de l’Infern-t, a Pokol bejáratát, ahol a víz erős eróziója létrehozott egy tengeri barlangot.
  Cala Jugadora igazi ékszerdoboz a Cap de Creus félszigeten, kristálytiszta, nyugodt vize miatt a snorkelezők és a búvárok paradicsoma.

  - hirdetés -

  A macskaköves utcák és a fehérre meszelt házfalak labirintusában bolyongva nem nehéz megérteni, hogy sok katalán szerint miért  Cadaqués a „Costa Brava gyöngyszeme”. Cadaques északi csücskében fekvő Port Lligat kicsiny halászkikötője volt a világhírű szürrealista művész, Salvador Dali otthona. Egykori háza ma múzeumként működik. A nem messze innen Figueresben született művész már gyermekkorát is rendszeres Cadaques-ban töltötte. Cadaques művészeti öröksége továbbra is vonzza/vonzotta a művészeket és írókat a világ minden tájáról, megfordult itt Picasso, Miró, Mark Chagall, Marcel Duchamp, Henry Matisse is.
  Keress szállást Cadaques-ben!

  Roses

  A Costa Brava északi része kevésbé kiépített, a Roses-öbölben fekvő várost északról a Cap de Creus Nemzeti Park határolja. Roses amellett, hogy a Costa Brava északi részének legnagyobb turisztikai központja, a térség egyik legfontosabb halászkikötője is.
  Akár a nagy és jól felszerelt strandokat szereted, akár inkább kisebb, félreeső öblöket Roses környékén kedvedre válogathatsz.

  A történelem és az építészet iránt érdeklődők számára kiemelkedő látnivaló a Museu de la Ciutadella de Roses, egy ősi erődítmény, amelyet 2004-ben a helyreállítást követően nyitottak meg.
  Egy rövid autóútra Roses-tól találod a látványos Peralada kastélyt, mely minden nyáron kulturális fesztiválnak ad otthont, a kertjében megrendezésre kerülő operával, balettel, színházzal és zenei előadásokkal.

  - hirdetés -

  Keress szállást Roses-ban!

  Empuriabrava

  Fotó: Fernando Sanchez-Magrane/flickr.com

  A Rosestól dél felé indulva találjuk a Földközi-tenger legnagyobb polgári kikötőjét Empuriabravat. A “spanyol Velence” névvel illetett város korábban egy mocsár volt, amit 1960-70-es években lecsapoltak, majd feltöltöttek így jött létre a több mint 40 kilométernyi várost behálózó tengeri csatorna. Empuriabrava közel 7 km hosszú tengerparttal rendelkezik, a legjobb strandjai a Playa de les Comes, a Playa de Empuriabrava és a Playa de la Rubina. Keress szállást Empuriabrava-ban!

  L’escala

  A Roses-öböl déli részén fekvő L’escala homokos strandja nyáron nagyon népszerű. A L’Escala a Costa Brava legnagyobb halászati ​​kikötője, a tenger gyümölcseit kedvelők paradicsoma. Eredetileg szardella feldolgozással foglalkozó halászfalu, de a strandok és a tájak nem kevésbé vonzóak.

  - hirdetés -

  Fotó: Fèlix González/flickr.com

  Az Alfolí de la Sal, más néven Pòsit Vell, egy XVII. századi raktár volt, amelyet korábban a kikötőben levő halak megőrzéséhez szükséges só tárolására használtak: ma már védett műemlék.

  L’Escala környékén találjuk Katalónia legjobb állapotban megmaradt romjait: Empuries leginkább ókori görög és római kereskedelmi központ volt, különlegessége, hogy az Ibériai-félszigeten az egyetlen olyan hely, ahol görög és római várost is feltártak.
  A L’Estartit tengerpartjától körülbelül 1,5 km-re fekvő kis szigetcsoport a Medes-szigetek szinte az egész Földközi-tenger élővilágát felvonultatja. Lehetőség nyílik a snorkelingre a helyi cégek által felügyelt túrákkal. Van átlátszó aljú csónak túra azok számára, akik inkább szárazon akarnak maradni. Keress szállást L’Escala és L’Estarit környékén!

  Begur

  A turizmus folyamatos térhódítása ellenére Begurnak sikerült megőriznie spanyol báját, az egyik leghangulatosabb középkori település a Costa Brava partján. A város tökéletes hely azok számára, akiket nem zavar ha nem közvetlenül a tengerparton szállnak meg. Pont emiatt nem kell tartani hatalmas turistaáradattól sem. A város és impozáns kastélya a tengerpartra néző dombon helyezkedik el.

  - hirdetés -

  Napközben csak azt kell eldöntened, hogy a közelben fekvő 8 gyönyörű strand és öböl közül melyiket keresed fel, de a Sa Tuna, Sa Rier és az Aiguablava biztosan kihagyhatatlanok. Autóval 5-10 perc alatt elérhetők a strandok, de buszjáratok is vannak.
  Keress szállást Begurban!

  Tamariu, Llafranc és Calella de Palafrugell

  Fotó: Andrea Ciambra/flickr.com

  Begurtól délre három csöndes kis halászfalu követi egymást a part mentén. Ha előnyben részesíted a kisebb, meghitt helyeket és a nyugodtabb nyaralást, érdemes a Costa Brava délebben fekvő nagyobb, és zsúfoltabb nyaralóhelyei helyett, ezekből a kis falvakból választanod. Természetesen a főszezonban július és augusztusban azért itt is számíthatsz emberekre. A három közül a legkisebb és legrejtettebb Tamariu, mely nevét a környéken élő örökzöldről, a tamarinduszról kapta. A parton a gyalogösvényen továbbsétálva a Costa Brava hamisítatlan sziklás öbleinek sorát járhatjuk végig, amiről a vidék a nevét is kapta.
  Talán a három közül Llafranc a legjobb választás, elég nagy már ahhoz, hogy akár hosszabb időre is programot adjon, de nem túl zsúfolt. Calella de Palafrugell pasztell színű házaival és patkó alakú öblével vár, és a nyár csúcspontja, a júliusi Havaneres fieszta, amikor a katalánok összegyűlnek a tengerparton és évszázados kubai tengerészdalokat énekelnek, amiket még a 19. században hazatérő hajósok hoztak magukkal. Calella de Palafrugell közelében fekvő Cap Roig félsziget remek kirándulási célpont középkori erődtornyával és botanikus kertjével.
  Keress szállást Tamariu-ban, Llafrancban és Calella de Palafrugellben!

  Fotó: Enric Rubio Ros/flickr.com

  - hirdetés -

  Palamós

  Palamost leginkább a spanyolok kedvelik, de nagyon ajánlott ha egy igazi “autentikusan spanyol” üdülőhelyre vágysz. Palamos ugyanis egészen megtartotta hagyományos spanyol báját, és kevésbé fejlett, mint a Costa Brava más nyaralóhelye. Tulajdonképpen egy működő halászfalu, amelynek legfontosabb fogása a garnélarák, ezért kihagyhatatlan egy ízletes Gambas pil pil megkóstolása. Egyik hangulatos öble, ahol mintha megállt volna az idő a Cala S’Alguer.

  Fotó: Sole Perez/flickr.com

  A város 3 km-es homokos stranddal rendelkezik, amely gyermekek számára is ideális. Az egyik legjobb helyi strand a Cala Castel megközelíthető gyalogosan vagy autóval, és ideális, ha el akarsz menekülni a tömeg elől. Keress szállást Palamósban!

  Platja d’Aro

  Fotó: