Amszterdamon túl – holland városok, amiket mindenképp látnod kell

Amszterdam a világ legnépszerűbb városai közé tartozik, melyet többek között coffee shop-jainak, a piroslámpás negyednek, múzeumainak és zegzugos csatornáinak köszönhet. Ha mindezt már kiélveztük és szívesen kalandoznánk Hollandia más városaiba is, akkor a következőket mindenképp vegyük fel bakancslistánkra.

Fotók: pixabay.com nyitókép: Viv Lynch

Haarlem
Amszterdam egy csendesebb és kisebb változata Haarlem, talán az egyik legfotogénebb célpont Hollandiában. Ez a klasszikus holland város – macskaköves utcák, történelmi épületek, lenyűgöző templomok, remek múzeumok, hangulatos bárok, finom kávézók és csatornák – mindössze 15 perces vonatútra fekszik Amszterdamtól. Jól választás lehet akkor is, ha szeretnénk Amszterdamhoz közel megszállni, de mégsem a városban. Hála a kompaktságának, remekül felfedezheted egy egynapos kirándulással, de különleges atmoszférája miatt könnyen rabul ejthet akár több napra is. Ha szombat reggel érkezel az ország talán legjobb piacát is élvezheted Haarlem történelmi szívében, az impozáns Grote Kerkw tövében.

Utrecht

- hirdetés -

A négy legnagyobb város Hollandiában Amszterdam, Rotterdam, Hága és Utrecht. Ez utóbbi ad otthont az ország vagyis Hollandia legnagyobb egyetemének, így biztosra vehető, hogy mindig nyüzsög az élettől. Bár népszerű a fiatalok körében, sikerült megőriznie régi báját, és a legjobb hely, hogy felfedezd, milyen amikor az autentikus holland életmód keveredik a modernnel. A középkori épületek és kultúra iránt szomjazók fellegvára, mely mindössze fél órás autóútra fekszik Amszterdamtól. A belvárosi csatornák rendszere teszi Utrecht belvárosát egyedülállóvá, ahol régen a Rajna-folyó hömpölygött ott most hangulatos éttermek, shopok és múzeumok váltják egymást.

Leiden

Fotó: Naval S

- hirdetés -

Leiden képeslapra illő történelmi központja autentikus képet nyújt egy igazi holland városról, a központi csatorna mentén húzódó hagyományos 16-17. századi holland stílusú házakkal. Míg Utrech a legnagyobb egyetem otthona, addig Leiden a legrégebbi és legrangosabb intézmény birtokosa. Maga Einstein is rendszeresen tanított a városi egyetemen, így akár mondhatjuk, hogy ez Hollandia „Harvard-ja”. A több mint 23 000 fiataltól nyüzsgő városban pezsgő éjszakai életet találunk. A város adottságai lehetőséget biztosítanak arra, hogy hangulatos régi bárokban iszogassunk, majd hajnalig táncolhassunk modern klubokban, a választás csak rajtunk áll.

Hága

Amennyiben a hangulatos csatornák után más tájra vágyunk, akkor Hága lehet a tökéletes célpont. Gyakran csak az „óceánparti városként” emlegetett Hága Hollandia hivatalos kormányzati központja, valamint számos múzeum és nagykövetség otthona. A Mauritshuis világhírű műalkotásoknak ad otthon, míg a Gemeentmuseumban pedig a geometrikus absztrakció legnagyobb Mondrian gyűjteményét csodálhatjuk meg.
Hága tengerparti negyede Scheveningen Hollandia kedvenc nyalóhelye, hosszú homokos tengerpart nyüzsgő és élettel teli légköréről ismert. Az itt található hangulatos móló Európa egyik legnagyobbja, a maga 382 méteres hosszával és 4 „szigetre” ágazó szerkezetével, a los angeles-i Santa Monica hangulatát idézi meg, igaz kissé hűvösebb időjárással. Amszterdamból autóval 50 perc alatt érhetjük el Hágát.

Rotterdam

- hirdetés -

Rotterdam 2004-ig a világ legnagyobb forgalmú kikötője volt, de mára Sanghaj és Szingapúr átvette a vezető szerepet ezen a téren. A II. Világháborút követően Rotterdamot teljesen újjá kellett építeni, így az épületek sokkal fiatalabbak és modernebbek, mint Utrechtben vagy Leidenben. Nézzük meg a város híres Kocka Házait, vagy az UNESCO világörökség részeként számon tartott Van Nellefabriek „gyáróriását”. Az utóbbi évtizedekben a folyóparton egymást követik az egyre magasabb és magasabb felhőkarcolók, így mára Rotterdam az egyik leginkább amerikanizált város Európában. Az épületek csodálása közben használjuk ki a lehetőséget, hogy vásároljunk, vagy vacsorázzunk egyet Rotterdam mindig megújuló városában, ahova biztosan érdemes visszatérni sokadjára is.

Maastricht

Hollandia legdélebbi városaként Maastrichtnak különös hangulata van, mint a kultúrák olvasztótégelye ismert francia és flamand építészeti jegyek keverednek egymással, miközben utcáit az egyetemi hallgatók sokasága tölti meg élettel. Hollandia legrégebbi városának története Augusztus császárhoz köthető, de a kelta romok alapján már a rómaiak előtt is lakott terület volt. Olyan különleges helyeket találunk itt, mint például Bisschopsmolen péksége, ahol még mindig egy igazi vízimalmot használnak ahhoz, hogy megőröljék a lisztet a kenyérhez vagy éppen olyan kiemelkedő éttermek ételeit kóstolhatjuk, mint az Au coin des bons enfants, Tout à Fait vagy a Bouchon d’en face, melyekre a francia konyhaművészet volt nagy hatással.

Texel

- hirdetés -

A különleges szigetet a kisvárosi, vidéki életérzés és a lelassult tempója teszi teljesen különlegessé. A tavaszi időszakban itt a legtöbb a napsütéses órák száma egész Hollandiában, így ideális terepe a hosszú sétáknak, a tulipánföldek mellett suhanó bringatúráknak vagy a strandolásnak. A széles, homokos strandok a sziget északi-tengeri, vagyis nyugati oldalán húzódnak, itt található De Koog, a sziget nyaraló fővárosa is. Texel panorámáját a tengerparti dűnék között megbúvó piros világítótorony teszi feledhetetlenné. A tengerparton egymást érik a jobbnál-jobb éttermek, ahol kipróbálhatjuk a sziget híres fogását, a texel bárányt. Akkor sem kell kétségbe esve új helyet vadászni az utazáshoz, ha esetleg vegetáriánusok vagyunk, hiszen a szigeten számtalan helyen szedhetjük mi magunk a friss zöldséget és gyümölcsöt és kóstolhatunk helyi sajtkülönlegességeket.  A szigetre mindössze 20 perces kompozással juthatunk el Den Helder kikötőjéből.

- hirdetés -
277,186RajongókTetszik
6,949KövetőkKövetés
279KövetőkKövetés
31FeliratkozókFeliratkozás