More
  - hirdetés -

  Az angol királyi család rezidenciái, amiket mindenképp látnod kell

  Sok minden történt az angol királyi család háza táján az elmúlt évtizedekben, melyek közül kiemelkedik, hogy 2015-ben II. Erzsébet lett a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó A népes brit királyi család számos birtokkal rendelkezik szerte Angliában, ezekből most a legjelentősebbeket gyűjtöttük össze. Ha nem vagyunk lelkes rajongói a Windsor-ház tagjainak, akkor is megér egy látogatást mindegyik helyszín, hiszen az épületek lenyűgöző szépsége mindenkit elvarázsol.

  - hirdetés -

  Buckingham Palace

  Az 1700-as évek elején épült palota 1837 óta a mindenkori brit uralkodó hivatalos rezidenciája. Napjainkban főleg az adminisztratív feladatokat látják el a palota falain belül, illetve hivatalos eseményeket és vacsorákat rendeznek, mindemellett pedig a palota II. Erzsébet királynő otthona, ahol legtöbb idejét tölti. A 775 szobából álló palotában – mely 19 állami szobát, 52 királyi és vendég hálót, 188 személyzeti hálót, 92 irodát és 78 fürdőszobát számlál – csak három olyan terület van, ami látogatható, de csak előre meghatározott időben.

  A palotában mindösszesen 10 héten (július 20-szeptember végéig) át látogathatók az állami szobák (State Rooms)a nyári időszakban, valamint néhány kiemelt napon télen és tavasszal.

  - hirdetés -

  A különálló Royal Mews azaz a Királyi istálló februártól novemberig látogatható, ahol a csodaszép lovak mellett díszes hintókat is megcsodálhatunk, melyek közül sokat napjainkban is használnak.

  A harmadik hely a Queen’s Gallery vagyis a Királynő galériája egész évben látogatható. 1962-ben nyitotta meg kapuit és időszakosan mindig más és más képek, műtárgyak kerülnek kiállításra főleg a királyi család gyűjteményéből. Idén Leonardo halálának 500 éves évfordulója alkalmából egy 200 rajzból álló kiállítás látható (május 24.-október 13.).

  St. James’s Palace

  A legrégebbi királyi rezidencia egész Angliában, melynek alapjait 1530-ban VIII. Henrik idejében rakták le. Amikor a Palace of Whitehall egy tűzvész során megsemmisült a királyi család a St. James’s Palotába költözött át. A Buckingham-palota megépülése után azonban egyre kevesebbet használták az épületet, leginkább csak hivatalos események alkalmával. Utoljára IV. Vilmos használta a palotát, majd Viktória királynő hivatalosan is áttette székhelyét a Buckingham-palotába.

  Napjainkban az épület még mindig a királyi család tagjainak londoni rezidenciája, András yorki herceg lányának, Beatrice hercegnő otthona, illetve Anna, brit királyi hercegnő lakosztálya ugyancsak a Szent Jakab-palotában található valamint számos hivatalos iroda is működik a falakon belül. A palota nincs nyitva a publikum számára, azonban az épületet kívülről is nagy élmény megcsodálni.

  Clarence House

  A St. James’s Palace mellett található Clarance House az 1820-as évek végén épült. A falai számos uralkodó generációjának emlékét őrzi, belső kialakítása számtalanszor átalakításra került az aktuális lakók ízlésének megfelelően, korábban Erzsébet királynő édesanyjának otthon volt, jelenleg Károly herceg és Camilla rezidenciája. Mindössze a nyár egyetlen hónapjában, augusztusban látogatható, 2019-ben azonban zárva tart felújítási munkálatok miatt. Amikor újra megnyitja kapuit vezetett túrán kalauzolnak majd bennünket az 5 szobából álló földszinti részen. A jegyeket a 2020-as szezonra novembertől kezdik árusítani.

  Kensington Palace

  - hirdetés -

  A 15. században épült palota 1689-ben került a brit királyi család birtokába. Itt született és töltötte gyerekkorát Viktória királynő, válása utána itt lakott Lady Diana egészen haláláig, Vilmos és Harry herceg is itt nőtt fel. Esküvőjük után hivatalosan is Vilmos herceg és Katalin hercegné lakhelyévé vált a Kensington-palota, valamint itt élt Harry herceg feleségével Meghan-al, azonban bővülő családjukkal nemrégiben a windsor-i Frogmore Cottage-be költöztek.

  A nagyközönség a Kensington-palotából láthatja a legtöbbet az összes rezidencia közül, az egész évben nyitva tartó épület gyönyörű termein kívül a lélegzetelállító kertben is sétálhatunk egyet, valamint ideiglenes kiállításokat is megtekinthetünk, mint például a jelenleg futó Diana hercegnő ruháját bemutató tárlat és Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás.

  Frogmore Palace

  Fotó: Karen Roe

  A Forgmore Estate részét képező palota nevét a környéken élő békák után kapta. A ház építési munkálatai 1684-ben fejeződtek be, melyet maga VIII. Henrik vásárolt meg és adott bérbe. 1792-ben III. György felesége vásárolta meg az épületet, amikor egy ideális vidéki birtokot keresett, ahova visszavonulhatnak családjukkal. 2018-ban Harry herceg és Meghan a Frogmore House-ban tartották esküvői fogadásukat, nemrégiben pedig a közeli Frogmore Cottage-ba költöztek.

  - hirdetés -

  A Frogmore House évente mindössze három napra nyitja meg kapuit, így jól meg kell terveznünk látogatásunkat, ha ezt tűztük ki bakancslistánk zászlajára. Az összes ekkor keletkező bevételt jótékonysági célra használnak fel. Idén, 2019-ben május 28-30 között nyitja meg kapuit, a jegyeket pedig a jótékonysági szervezetek oldalán lehet megvásárolni. (National Garden Scheme, British Heart Foundation, National Rheumatoid Arthritis Society). A különleges látogatás alkalmával megnézhetjük a ház különleges belső kialakítását, valamint a kerteket, tavakat is meglátogathatjuk.

  A háromnapos látogatási dátumokat tipikusan áprilisban hirdetik meg, az esemény maga pedig májusban vagy júniusban kerül megrendezésre.15 fős vagy annál több csoport előzetesen megrendelheti a Frogmore-ház látogatását augusztusban is.

  Windsor Castle

  A Windsor Castle a leglátogatottabb kastély a világon és egyben az egyik legfontosabb királyi rezidencia Angliában. Az eredeti kastélyt a 11. században építette hódító Vilmos. Számos uralkodó átépítette és felújította a főkastélyt és más épületeket is az évek során. A kastély napjainkban is használatban van, mind a királyi család, mind pedig a publikum részéről. Erzsébet királynő maga is gyakran használja a lenyűgöző épületet itt töltve szabadidejét és hétvégéit, március és április között pedig egy hónapra áthelyezi ide székhelyét itt tartja az Easter Court-nak nevezett rendezvénysorozatot, amikor találkozóknak és ceremóniáknak adnak otthon a kastély falai.

  A híres St. George’s Chapel (Szent György kápolna) szintén a birtokhoz tartozik, mely számos ceremóniának adott már otthont a házasságkötésektől a temetésekig, nemrégiben Harry herceg és Meghan is kötötték össze az életüket. A gótikus stílusjegyekkel átitatott épületet a világ egyik legszebb kápolnájaként tartják számon, amely számos uralkodó nyughelye, többek között VIII. Henriket és VI. Györgyöt is itt helyezték végső nyugalomra.

  - hirdetés -

  A Windsori kastély az egyik legnépszerűbb a látogatók körében, így érdemes előre online megvásárolni a belépőjegyet.

  Palace of Holyroodhouse

  Amikor II. Erzsébet északra, Skócia fővárosába látogat ebben az eredetileg apátságnak épült palotában tartózkodik. A Holyroodhouse 1128-tól fennálló lenyűgöző épületét mindig előnyben részesítették az uralkodók az Edinburghi kastéllyal szemben, hiszen nagy zöldterületek veszik körbe.
  A látogatók Stuart Mária egykori szobáiba kaphatnak bepillantást, valamint a koronázási termet és számos más a történelem során fontos szerepet betöltő helyszínt járhatnak be. Itt is mindig időszaki kiállítások váltják egymást, jelenleg az egyik kiállítás Harry herceg és Meghan esküvői ruháit mutatja be.

  - hirdetés -
  - hirdetés -