More
  - hirdetés -

  Ingyenes látnivalók és programok Madridban

  Madrid a spanyol főváros Spanyolország kulturális szíve és az ínyencek paradicsoma; több egy főre jutó bár van, mint bárhol máshol Európában, történelmi és kulturális gazdagsága pedig vitathatatlan. Nézd meg, hogy mennyi izgalmas program és látnivaló vár teljesen ingyen Madridban.

  - hirdetés -

  Járd be a művészet Arany Háromszögét

  Madrid világhírű művészeti galériáknak ad otthont, ezek közül a három fő galéria – a Prado, a Reina Sofia és a Thyssen-Bornemisza múzeum – alkotja  Madrid művészeti aranyháromszögét. A jó hír, hogy a hét folyamán mindegyik legalább néhány órán át ingyenesen látogatható: a Prado (keddtől péntekig este 18-20-ig és vasárnap 17-20-ig), a Reina Sofia (hétfőtől péntekig este 19-21-ig), és a Thyssen-Bornemisza (hétfő 12-16-ig).
  Készülj fel a hosszú sorokra, de megéri, hogy ingyen láthasd a világ legnagyszerűbb műalkotásait. Ha inkább a kortárs alkotásokra vagy kíváncsi akkor is van néhány madridi galéria, amiket a hét bármely napján ingyen látogathatsz például a Tabacalera, ami egy korábbi dohánygyár helyén áll, és a Casa Encendida, aminek nem mellesleg gyönyörű tetőterasza van.

  - hirdetés -

  Vedd át a helyi rezgést Madrid bolhapiacain

  Minden hónap második hétvégéjén megnyitja kapuit a Mercado de Motores a Museo del Ferrocarrilben (Vasúttörténeti Múzeumban), ahova több mint 200 designer, művész, kézműves stb. települ ki a múzeum régi vonatai közé. Az egyedi hangulatú piacon régi ruhákat, bio termékeket és persze finom spanyol ételeket is megkóstolhatsz, de csak szétnézni is remek szórakozás.

  Azok az utcák, amik általában lassan ébredeznek a hétköznapokon vasárnap reggel korán élettel telnek meg. Minden vasárnap kilenctől délután háromig a La Latina negyed utcáin a Rastro Bolhapiac portékái közül válogathatsz.  A piacon mindent megtalálsz az antikvitásoktól a régi flamenco lemezek, pólók és háztartási eszközök összevisszaságáig, még háziállatok is árulnak. Vannak itt lomok, de kincsekre is akadhatsz, ha szereted az ilyen helyeket megéri szembenézni a tömegekkel, hogy megtapasztald ezt a madridi élményt – és ki tudja, lehet, hogy egy igazi gyöngyszemre bukkansz.

  Élvezd a városi művészetet és a tetőtéri kilátást a Palacio de Cibelesnél

  - hirdetés -

  Sok turista csak kívülről nézi meg és fotózza le az ikonikus épületet, csak kevesen térnek be. A Palacio de Cibeles eredetileg postahivatalként épült, jelenleg a madridi városi tanács és a kortárs városi kulturális központ CentroCentro székhelye. Egy 2800 négyzetméteres, több mint 2000 üveg háromszögből álló, 30 méter magas üvegszerkezettel körülvett multifunkcionális tér. Érdemes felmenni a 8. emeleti kilátóteraszra, ahonnan Madrid 360 fokos panorámás kilátását élvezheted. A kilátópont 3 euro, de május 2. és 15. és október 12. ingyenes.

  Ismerd meg a bikaviadalok történetét a Museo Taurino-ban

  - hirdetés -

  A madridi bikaviadal aréna, a Plaza de Toros de Las Ventas a világ harmadik legnagyobb arénája. Ahhoz, hogy bikaviadalt láss ugyan jegyet kell venned, persze csak akkor ha félre tudod tenni minden ellenérzésed, de a Museo Taurino, az aréna múzeuma ingyenesen látogatható, ahol megismerheted ennek a manapság már erősen vitatott spanyol hagyománynak a történetét, kellékeit és a leghíresebb torreádorok ereklyéit.

  Lazíts stílusosan a Retiro Parkban

  Madrid zöld szíve a Retiro Park, amit a monarchia adományozott a népnek a 19. században. Remek hely egy kellemes sétára, futásra, piknikre, vagy csak, hogy elbújj a város zaja elől. Évszaktól függetlenül a park egyaránt kedvelt célpontja a helyieknek és a turistáknak is: egy izzasztó nyári napon hűsölhetsz az árnyékban egy kis piknik keretében, vagy élvezheted az őszi atmoszférát az aranyszínű levelek között. Van itt egy csónakázó tó, tucatnyi szobor, egy gyönyörű rózsakert és a csodás üvegpavilon a Palacio de Cristal, ami egy ingyenes kiállításoknak ad otthont.

  - hirdetés -

  Tempo de Debod – Egyiptomból szeretettel

  Meglepő módon Madrid szívében található azon kevés ókori egyiptomi műemlékek egyike, amely Egyiptomon kívül látható. A Cuartel de la Montaña Parkban a domb tetején álló templomot Spanyolország ajándékba kapta Egyiptomtól 1968-ban azért a segítségért cserébe, amit az asszuáni gát építésekor kaptak Abu Szimbel-i templomok megőrzéséhez. A templomot eredetileg i.e. 2. században építették, manapság pedig nincs ennél jobb hely a madridi naplemente megcsodálásához.

  Fedezd fel az utcai művészetet La Tabacalera és környékén

  Lavapies negyedben álló La Tabacalera, ami korább dohánygyárként működött, ma egy virágzó kulturális központ, nyílt közösségi térként szolgál színházi, zenei, tánc, művészeti események és konferenciák számára. Nézd meg a street art művekkel szegélyezett labirintusát, majd sétálj a környéken, közvetlenül a központ sarkánál indul a Calle de Miguel Servet, ahol Madrid legjobb street art alkotásait találod.

  - hirdetés -

  Hemingway lábnyomain a Gran Vían

  Fények, kamera, felvétel! Az ikonikus Schweppes táblájától a nemzetközi filmpremierekig, a Gran Vía sugárút sok mindent tartogat. Számos filmben jelent meg a vásznon, mint például az Alejandro Amenábar rendezésében készült Abre los ojos alkotásban (angol feldolgozása a Vanília Égbolt). A 20. századi építészet kifutójaként ez az utca adott otthont tucatnyi mozinak, ám ma már csak néhányat találsz itt, többségüket bezárták és átalakították a számos divatmárka üzletének kedvéért. Egy igazi kuriózum uralja az utcát, Európa első felhőkarcolója (Telefónica Building). A spanyol polgárháború idején a Madridból tudósító Ernest Hemingway mesterlövészek kereszttüzében futott végig a Gran Vían, hogy leadhassa jelentéseit ebben az épületben.

  Sétáld körül a királyi palotát és a Sabatini kerteket

  - hirdetés -

  A klasszikus stílusú Sabatini kertek az 1930-as években épültek az egykori istálló helyén a királyi palota északi homlokzata előtt. Az elegáns szökőkutak és tökéletesen ápolt kertek, geometrikus labirintusának ösvényein egy igazi romantikus sétát tehettek a madridi királyi palota árnyékában. A kert ingyenesen látogatható, és nyitva van a hét minden napján reggel 9-től este 9-ig.

  Őrségváltás kicsiben és nagyban

  Ha őrségváltás idején Madridba jársz mindenképp érdemes megnézned. Minden szerdán és szombaton 11 órától (július és augusztusban 10 órától) a Puerta del Príncipe kapujában van egy kisebb őrségváltás, de minden hónap első szerdáján 12 órától (kivéve: júl. aug. szept.) egy grandiózus, látványos egy órás eseményt is láthatsz kb. 100 ló, 400 katona és zenekar részvételével (érdemes kb. 1 órával előbb ott lenni, sorba állni, mert akkor bemehetsz a Palacio Real udvarára és onnan tényleg mindent látni).

  Dzsungel a városban

  - hirdetés -

  Egy pályaudvar, ahova akkor is érdemes ellátogatni, ha nem utazol. Ez egyetlen pályaudvar Európában, ahol óriás trópusi növények között sétálhatsz miközben a talpad alatt teknősök úszkálnak, mintha egy igazi pálmaházba lennél. A madridi Athoca pályaudvart semmiképp se hagyd ki.

  Érezd át a Plaza Mayor életteli történelmét

  Lehet, hogy nyüzsög a turistáktól, de ne hagyd, hogy ez visszatartson Madrid hatalmas és gyönyörű főterének meglátogatásától. Az évszázadok során már mindenféle eseménynek otthont adott, a futballmeccsektől és koncertektől a – spanyol inkvizíció ideje alatt – kihallgatásokig és kivégzésekig. Színes történelméből kiragadott jeleneteket láthatsz felvésve a padokra a tér utcalámpáinak lábánál. Kerüld el a túlárazott éttermeket, amik a teret övezik, és válassz inkább egy nagy bocadillo de calamarest (tintahal szendvics) valamelyik olcsó és vidám bárból a teret körülvevő mellékutcákban – ez a tipikus harapnivaló a Plaza Mayor környékén.

  - hirdetés -

  Merülj el a múltban a Chamberí Metróállomásnál

  A városközponttól északra fekszik egy metróállomás, amiről a legtöbb turista még csak nem is hallott, a metrókocsik ma már csak átszáguldanak rajta. A Chamberí metróállomást az 1960-as években lezárták, amikor a metróhálózatot meghosszabbították. Az állomáson mintha megállt volna az idő; plakátjai, jegykiadó ablakai és peronjai érintetlenek. Látogass el és élvezheted a múlt varázsát, szuper hely a vintage Madrid megpillantásához.

  Ismerd meg Madrid történelmét a San Isidro Múzeumban

  Ismerkedj meg Madrid gyökereivel a város védőszentjének San Isidro korábbi otthonában. Ez az ingyenes múzeum bemutatja a város történetét festményeken, térképeken, műtárgyakon s régészeti leleteken keresztül. Van néhány hihetetlen megmaradt részlet San Isidro otthonából, beleértve a kutat, amiből a legenda szerint kiemelte a vizet megmentve ezzel csecsemő fiát. A földszinten masztodonok és egyéb őskori állatok maradványait találod, amelyek egykor a mai modern Madrid területén éltek, de megnézheted a vadászatukra használt kőeszközöket is.

  Élvezd a folyóparti sétát Madridban

  2007-ben indult projekt előtt a Manzanares folyó mindkét partján gyorsforgalmi út futott. Az azóta teljesen felújított folyóparton rengeteg látnivaló akad egy könnyű sétához. A gyönyörűen parkosított területen, kreatív játszóterek és hidak keresztezik az utat – köztük a Dominique Perrault által tervezett lenyűgöző Arganzuela gyaloghíd.

  - hirdetés -