Egynapos kirándulás Máltán a Blue Grottotól Marsaxlokk-ig

Málta, az alig 2/3 Budapest területű, 430 000-es lélekszámú és igazi mediterrán klímával rendelkező szigetország mintegy 1300 km-re és kb. 2,5 órás repülőútra van Magyarországtól. A statisztikai adatok szerint az utóbbi időben igencsak népszerűvé vált a magyar turisták körében, amit ha más nem a heti rendszerességgel Budapestről induló repülőgépjáratok száma ugyancsak jól mutat.

Bár vízben és tengerpartban értelemszerűen nincs hiány, szinte mindenhol lehet fürdeni, viszont kevés a kiépített strand, a part pedig többnyire sziklás-köves, így ha valakinek a tengerparti homokon napokig (hetekig) történő heverészés a célja, nem biztos, hogy Málta a legjobb választás.

Málta az aktív pihenés terepe, hosszú és fordulatos történelmének eredményeképpen a sziget kis méretéhez képest rengeteg a látnivaló, bizonyos vélemények szerint az ország szinte egy szabadtéri múzeum. Bár nincsenek nagy távolságok a látványosságok jó része a sziget területén elszórva található, így aztán meglátogatásukhoz, a rendelkezésre álló idő minél jobb kihasználása érdekében, szükség van némi logisztikázásra. A közlekedésnek, pénztárcától és habitustól függően több alternatívája is lehetséges. Lehet pl. autót bérelni, amely ugyan nagy szabadságfokot ad, de figyelembe véve, hogy a nem is olyan régen véget ért angol uralom hagyatékaként bal oldali közlekedés dívik, ez inkább csak a bevállalósabbaknak való. Lehet taxival utazni, ami nem lesz olcsó mulatság, sok helyszínt valamilyen vízi járművel is meg lehet közelíteni, egy-egy városrészen belül a közeli helyeket pedig gyalogosan is el lehet érni.

- hirdetés -

Ami közlekedési szempontból leginkább adja magát az a helyi járatú busz, tekintve hogy nagyon jól kiépített buszhálózat van modern, légkondicionált járművekkel, amelyekkel esetleg egy-két átszállást beiktatva bárhonnan bárhová el lehet jutni. A buszvezetőnél megváltott jegy a felszállástól kezdve 2 óráig érvényes, ez időn belül bármennyi átszállás is megengedett, ilyenkor csak be kell mutatni a korábban megváltott jegyet. A sűrűbben lakott településeken belül 10-20 percenként, a távolabbi, kevésbé frekventált helységek között óránként járnak a buszok. A buszközlekedés egyetlen gyenge pontja a menetrend, illetve annak betartása, mert azt röviden katasztrofálisnak lehet jellemezni, oka pedig az alapjában véve kaotikus közlekedés. Az teljesen természetes, hogy egy zsúfoltabb városrészben két, egymástól a menetrend szerint 10 perces távolságra levő pont között akár 30-40 perces késést is összeszed a busz, mint ahogy az is, hogy a ritkábban lakott és kevésbé forgalmas helyeken a menetrendben előírtnál 10-15 perccel korábban odaér egy adott megállóba a jármű (és nem vár senkire). Ha mindezt bekalkuláljuk és el tudjuk viselni, akkor viszont egész jó, több távolabbi helyszínt magába foglaló napi programot lehet összeállítani. Több olyan csomópont van, amelyet több járat is érint, némi tervezéssel minimalizálni lehet a buszozással töltött időt, amelyhez nagyszerű segítséget ad a Malta Public Transport honlapja.

2011-ig voltak szolgálatban ezek, az utolsó éveikben már-már turistalátványosságnak számító régi buszok

Szinte bárhonnan indulunk, a megfelelő buszjáratok kiválasztásával remek egész napos program három nevezetesség, a Blue Grotto, Ħaġar Qim/Mnajdra és Marsaxlokk meglátogatása. (Egy lehetséges változat valamelyik X-es járattal a reptérig, onnan a 201-essel a Blue Grotto-ig, ugyanazzal tovább Ħaġar Qim-ig, majd vissza a reptérre, ahonnan a 119-essel Marsaxlokk-ba.)

- hirdetés -

A Blue Grotto (Kék Barlang) Málta déli partjainál, a Wied-iz-Zurrieq nevű öbölnél található és az innen induló „frejgatina” nevű hagyományos máltai kishajókkal közelíthető meg. A színes csónakok egyszerre 8-10 utast visznek és jó idő esetén folyamatos oda-vissza járatban vannak. Maga az út kb. fél óra és mindenképpen érdemes délelőttre (és minél korábbra) időzíteni a látogatást, mert a fényviszonyok akkor a legkedvezőbbek.

A Blue Grotto-val együtt hét barlangból álló rendszer kialakulása a tenger folyamatos hullámzásának köszönhető, elnevezése pedig egy brit katonától származik, aki úgy vélte, hogy a barlang nagyon hasonlít a Capri szigetén található Grotta Azzura-ra. A barlanggal szemben, a parttól kb. 5 km-re látható a máltai szigetcsoport legdélebbi szigete a kicsi, terméketlen és lakatlan Filfla sziget, melynek elnevezése az arab filfel (bors) szóból ered.

Ħaġar Qim és Mnajdra

A Blue Grotto-tól alig másfél km-re található Málta két megalitikus templom-együttese, Ħaġar Qim és Mnajdra. Feltételezések szerint Málta első lakói i.e. 5000 körül Szicíliából érkezhettek, akiket a következő évszázadokban további népcsoportok követtek és a belőlük kialakult fejlett újkőkorszaki, úgynevezett „templomcivilizáció” a mai ismeretek szerint huszonöt megalitikus templomot emelt, amelynek romjai, némileg véletlenszerű elhelyezkedéssel szerte a szigeteken megtalálhatók.

- hirdetés -

A civilizáció fénykora i.e. 3000-től i.e. 2500-ig tehető, a kutatások alapján ekkor épültek Mnajdra és Ħaġar Qim templomai, amelyek a mediterrán Anyaistennő-kultuszhoz kapcsolódtak. Az egymástól 500 m-re levő két templomrom, másik négy helyszínnel együtt, mint az egyetemes kultúra egyedülálló emléke, az UNESCO világörökség része.

Marsaxlokk

A barlangok és a megalitikus templomok meglátogatása belefér egy hosszú délelőtti programba, így bőven jut idő, hogy egy helyi viszonylatban hosszabb utazással ellátogassunk a Málta délkeleti részén található festői halászfaluba, Marsaxlokk-ba. Marsaxlokk Málta legnagyobb és egyik legrégibb halászkikötője, amelyet az i.e. 9. században már a föníciaiak és később a rómaiak is használtak, a vizén pedig ott ringanak a halászok hagyományos színes csónakjai, a „luzzu-k”, amely a turisták kedvenc fotótémája.

- hirdetés -

Ha időben érkezünk még ízelítőt kaphatunk a hétfőtől vasárnapig nyitva tartó szabadtéri piac forgatagából is. A vízparton éttermek, kávézók sorakoznak, amelyek egyikében mindenképpen érdemes közelebbről megismerkedni a helyi halászok által kifogott zsákmány feldolgozott változatával.

Szent Péter medencéje

Ha Marsaxlokk-ba látogatunk mindenképpen érdemes fürdőruhával is felszerelkezni, mert a falu közelében négy lenyűgöző, fürdésre alkalmas tengeröböl is található. A mi fogalmaink szerint szabadstrandként lehetne őket definiálni, viszonylag nehezen, csak gyalog megközelíthetőek, ennek köszönhetően kevésbé zsúfoltak, viszont „infrastruktúra”
sincs. A legkönnyebben elérhető talán a Szent Péter medencéje, amit a kristálytiszta vízben történő csobbanás és a gyönyörű látvány kedvéért mindenképpen érdemes felkeresni, bevállalva a szűk, kanyargós, nem túl jó minőségű fél órás gyalogutat. Megéri.- hirdetés -

Copyright © 2019 Novák Miklós. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
277,107RajongókTetszik
6,918KövetőkKövetés
274KövetőkKövetés
29FeliratkozókFeliratkozás