More
  - hirdetés -

  A 6 legszebb kilátópont Lisszabonban

  A szűk, macskaköves utcák az antik villamosokkal, a díszes csempék és az elegáns terek egy tetszetős, vintage hangulatú miliőt alkotnak, amelyek az egyik legfotogénebb várossá teszik Lisszabont. Emellett pedig ott vannak a kilátók, ugyanis a portugál főváros- akárcsak Róma- hét dombra épült, így annak sem lesz nehéz dolga, aki madártávlatból szeretne lőni néhány látványos fotót, vagy csak egyszerűen megcsodálni a várost. Íme 6 fantasztikus hely, ahonnan mindez maradandó élmény lesz.

  - hirdetés -

  Szent György-vár (Castelo de São Jorge)

  A legszebb kilátás Lisszabon belvárosára a Szent György-várból nyílik. Bár maga a vár nem túl izgalmas, hiszen belül gyakorlatilag üres (emiatt talán kicsit túlzás is a 8 eurós belépő), a kilátásért azonban, mindenképp érdemes felmenni. Az sem utolsó szempont, hogy a várat Alfamán keresztül közelíthetjük meg, ami Lisszabon legszebb és legrégebbi negyede, de akár fel is pattanhatunk a híres 28-as villamosra. Ha értékelhető fotókat akarunk készíteni, akkor tanácsos a reggeli/délelőtti órákban felkeresni a helyet, mert ilyenkor a Nap mögöttünk van, továbbá a látogatók száma is mérsékeltebb.

  Graça

  - hirdetés -

  Nem messze a vártól, Graça városrészben található még egy népszerű és sokat fotózott látkép, ahonnan Lisszabon zsúfolt belvárosára látunk rá. A kilátó gyakorlatilag közterület, tehát ingyenes és a nap bármely szakában látogatható. A lisszaboni naplementét marandó élmény innen csodálni.

  Arco da Rua Augusta

  A város legszebb és leghangulatosabb tere, a Tejo folyó partján található Praça do Comércio. A tér bejáratánál található impozáns diadalív, az Arco da Rua Augusta teteje is pazar kilátást nyújt a térre, a Tejo folyóra, valamint Lisszabon fő sétálóutcájára, a Rua Augusta-ra. A belépő 3 euró, az épület belsejében pedig érdekes kiállítást lehet megtekinteni a város 1755-ös földrengés és tűzvész utáni újjáépítéséről.

  Belém-torony

  - hirdetés -

  Lisszabon egyik leghíresebb városrészéről, Belémről sokaknak a népszerű portugál sütemény, a Pasteís de Belém jut eszébe, azonban nem csak emiatt éri meg ellátogatni ide. Belémben számtalan történelmi nevezetesség található, úgymint a ritka, manuel stílusban épült Szent Jeromos-kolostor, a Felfedezések emlékműve és Lisszabon egyik legemblematikusabb épülete, a Belém-torony. A 16. században, szintúgy manuel stílusban épült torony egykoron a város védelmét szolgálta. Az épület különböző szintjeiről kellemes a kilátás, valamint innen már az óceánt is látni. A belépő 6 euró. Célszerű korábban érkezni, mert jellemzően hosszú sor szokott kígyózni a bejárat előtt.

  Monsanto

  Az útikönyvekben nem igazán szerepel a Monsanto-park, pedig Lisszabon legnagyobb egybefüggő (több mint 10 km2) zöld területe, valamint egyben legmagasabb pontja is. A park leginkább a helyiek, valamint a járt utakról szívesen letérő utazók körében ismert. A Monsanto-hegy tetején egy elhagyatott épület áll, ami a ’60-as években étteremként működött, amiből már csak a romos, összegrafitizett falak maradtak meg. A hely elvileg le van zárva, de látogatható, senki nem fog szólni érte. Az épületből pedig az egész várost és annak környékét beláthatjuk 360 fokban. A megközelítése kicsit körülményes, de nem lehetetlen. A legközelebbi metróállomás a Jardim Zoológico, ahonnan számoljunk egy kiadós, legalább egy órás sétával.

  Cristo Rei (Almada)

  - hirdetés -

  Az Almada városában található Krisztus király szobra (Cristo Rei), bár nem annyira híres, mint a rio-i (amelynek mintájára épült), azonban nem kevésbé impozáns. Innen a Tejo folyó túloldaláról csodálhatjuk meg Lisszabont, valamint az Április 25. hidat. Az építményt a portugálok fogadalmaként húzták fel, akik ígéretet tettek Istennek, hogy megépítik a szobrot, ha országukat megmenti a II. világháborútól. Mivel Portugália valóban kimaradt a harcokból, így 1949-ben megindult az építkezés. A szobor talpazatának tetejére lift visz fel, azonban már lentről is fantasztikus a kilátás, és ide ingyenesen is beléphetünk. A Krisztus-szobrot a Cacilhas-ba közlekedő kompokkal, majd a kompállomástól induló buszokkal a legcélszerűbb megközelíteni.

  Copyright © 2019 Bóna Gergely. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. 

  - hirdetés -