Palm Beach, Florida gyöngyszeme, ahol megáll velünk az idő

Amint beléptem a városba, megállt velem az idő. Néha jó csak úgy élvezni a pillanatot, aztán úgyis minden megy tovább… Palm Beach Florida ékszerdoboza, virágok, pálmafák és az óceán illata tölti be a levegőt.

- hirdetés -

Először napfelkeltében láttam meg az óceánt, a kókuszpálmák sorát, szépsége már az első pillanatban rabul ejtett. A szigeten legendás üdülőhelyek, csodaszép kúriák és történelmi épületek várják a látogatókat. A pompás pálmafákkal szegélyezett Worth Avenue világszerte ismert elegáns bevásárlóutca. Az Aranykor építészete, az Atlanti-óceánra és a Lake Worth- lagúnára néző golf pálya, az elegáns éttermek, a világhírű téli Palm Beach Food&Wine Fesztivál mind e mesés város nevezetességei.  Palm Beach-en érdemes megállni, élvezni a pillanatot, hiszen ilyen környezetben mindenki kiváltságosnak érezheti magát.

Palm Beach történelme

- hirdetés -

Palm Beach-et még „Lake Worth” néven ismerték, mikor az első telepesek megérkeztek ide 1872-ben. Mesébe illő történet szól arról, hogyan kapta mostani nevét a sziget. A korabeli feljegyzések szerint a “Providencia” nevű hajó hatalmas kókuszdió rakományt szállított Kubából Spanyolországba. A hajó 1878 januárjában szenvedett hajótörést, az akkori telepesek pedig nagy erőfeszítések árán megmentették és elültették a kókuszdiókat, melyekből csodás pálmaligetek nőttek.

A sziget szépségének és a buja pálmafák csodás hangulatának híre elterjedt Amerika északi részén is, és 1880-ban már megnyitották az első szállodát, a Coconut Grove House-t.  Ezek után sorban épültek az újabb hotelek, és az 1890-es évek elején már számos szálloda fogadta azokat a vendégeket, akik a zord északi tél helyett a pálmafákat, a napsütést és az óceán hullámait választották.

A sziget új korszaka akkor kezdődött, amikor Henry M. Flagler, a Standard Oil elnöke beleszeretett a tájba. Hatalmas fejlődést indított el, luxusszállodákat építtetett, létrehozta a Florida East Coast Vasútvonalat, és mezőgazdasági fejlesztéseket finanszírozott. Bár sokan segítettek abban, hogy Palm Beach városa gyönyörű és különleges hellyé váljon, mégis létrejöttét leginkább Henry Flaglernek köszönheti. Valóra vált az álma, hiszen az azóta eltelt másfél évszázad után is az általa megálmodott “földi Paradicsom” fogad bennünket a szigeten.

Palm Beach, a “telelőhely”

Palm Beach Florida legkeletibb városa, mely egy 28 km hosszú és ~1 km széles szigeten fekszik. Keletről az Atlanti-óceán, nyugatról a Lake Worth lagúna határolja. Trópusi éghajlatát meleg száraz tél, ill. meleg csapadékos nyár jellemzi, és évi 2900 órás napsütés. Remek éghajlata miatt tudott igazi telelőhellyé válni ez kisváros.

- hirdetés -

A sziget már több, mint 100 éve viseli a Palm Beach nevet, és ma már világszerte híres szépségéről, magas életminőségéről, biztonságos és nyugodt kisvárosi közösségéről. Kilencezer állandó lakosa van, de több mint húszezren töltik itt a téli hónapokat, hiszen januárban is süt a nap, kellemes a klíma, virágoznak az orchideák és árnyékot adnak a pálmafák. A lakosok szigorúan őrzik történelmi értékeiket, és büszkék arra, hogy kiemelkedően jó a város közbiztonsága. Pénzügyi szempontból érdekességnek számít, hogy Palm Beach lakói több pénzt adományoznak jótékonysági szervezeteknek, mint bármely más amerikai közösség tagjai. A 2018-as adatok szerint az Egyesült Államok 27. leggazdagabb települése Palm Beach volt.

A Worth Avenue

- hirdetés -

Az óceán parton álló Óratorony lábától indul a Worth Avenue. A tornyot az 1930-as években elpusztította egy hurrikán, de a 2010-es felújítások során újra felépítették.

A sugárút elején található a két mérföldkő, amely mintegy kapuként szolgálva – jelzi, hogy az óceán parti strandról az elegáns bevásárló utcába lépünk át.

A pálmafákkal szegélyezett Worth Avenue egy elbűvölő bevásárlónegyed, hangulatos, díjnyertes éttermekkel, színes virágkölteményekkel, a fák törzsére ültetett orchidea-csodákkal, ahol drága designer üzletek, művészeti galériák, pompás ékszerboltok kirakatai váltják egymást. Az építészetet kifinomult spanyol hatás jellemzi, a házakat Addison Mizner tervezte az 1920-as években.

- hirdetés -

A hely különlegességét az adja, hogy kis sétálóutcák, “via”-k ágaznak le a főútról. Bármerre indulunk, szökőkutakat, szobrokat találunk, mintha egy szabadtéri kiállítás kellős közepébe csöppentünk volna, miközben ínycsiklandó illat árad a hangulatos olasz Al Francesco étterem, vagy a legendás amerikai bisztró, a Ta-boo felől. A sugárút teljes felújítását 2010-ben fejezték be, melynek során 200 db pálmafát ültettek újra.

Az Everglades Club

Az Everglades Club legszebb és legexkluzívabb klub Palm Beachen. 1918-ban kezdték építeni az I. Világháború sebesültjei számára, kórháznak szánták. Azonban még elkészülte előtt véget ért a háború, így egy privát klubot alakítottak ki benne, amely azóta is működik, bár a nyilvánosság nagyon keveset tud a működéséről, tagságáról. A klub szándékosan nem rendelkezik weboldallal, és az épületben tilos mobil telefont használni. A 2009-es adatok szerint a privát klubnak 1000 tagja volt.

- hirdetés -

Az óceánpart

Palm Beach pálmafákkal szegélyezett, hangulatos, homokos partján 3 km hosszan ingyenes strandon élvezhetjük a napfelkeltét, az óceán hatalmas hullámait. Az víz hőmérséklete egész évben kellemes, 24 -28.

A South Ocean Boulvard

- hirdetés -

Az óceán partján végigfutó South Ocean Boulvard mesés rezidenciáit pálmafák mellett magas kerítések takarják a kíváncsi szemek elől. De néhány épületet csak buja növényzet választ el az úttól, úgyhogy lencsevégre tudtam kapni néhány mesés házat, amelyek az amerikai gazdag dinasztiák téli lakhelyei már sok évtized óta. Mi kerékpárral szerettük volna bejárni a környéket, de megtudtuk, hogy veszélyes vállalkozás lenne, mert a keskeny utak mentén nincs bicikli út.

Floridában Palm Beach lett az egyik kedvenc helyünk, mesébe illő a városka minden egyes négyzetmétere. A fotóimból készített összeállításban Palm Beach-et és West Palm Beach-et mutatom be. Floridáról két fotóválogatásomat videó formájában itt és itt nézhetitek meg.

Copyright © 2019 Tarján Andrea. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll,  írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.