Tenerife, az Atlanti-óceán szubtrópusi gyöngyszeme

Tenerife a Kanári-szigetek közül a legnagyobb, a szigetcsoport közepén helyezkedik el. Afrika partjaitól mindössze 250 km-re, Marokkó és Nyugat-Afrika határvonalánál több mint 3700 méterrel emelkedik az Atlanti-óceán vize fölé. Maga a sziget egy vulkán, aminek a magassága a tenger fenekétől számítandó, tehát valójában egy 7800 méteres hegyről van szó. Ezekkel a méretekkel a világ 3. legmagasabb vulkanikus képződménye és Spanyolország legmagasabb csúcsa címet is magáénak tudhatja.

Tenerife rendkívül sokszínű, több mint 40 mikroklímát különíthetünk el a Nógrád megyénél is kisebb területen. Homokos óceanpartoktól a magashegységi sivatagokon át a szubtrópusi esőerdőkig gyönyörködhetünk a természet csodáiban, így a nászutasok és a kalandorok is megtalálhatják számításaikat a szigeten.

- hirdetés -

Tenerife a leginkább urbanizált Kanári-sziget, lakossága 900 ezer főre tehető, évente csaknem 6 millió turista látogatja. A nyugat-európai nyugdíjasok kedvelt téli menedéke, ami a szinte állandó, 18-25°C körüli hőmérséklet ismeretében nem meglepő, melynek köszönhetően kiérdemelte, hogy Madeira mellett az örök tavasz szigetének nevezzék. Déli partvidékén óriási apartmankomplexumok, hotelek fekszenek az Afrikából importált szaharai homokkal feltöltött strandok mögött, míg északi részén sziklás, tagolt a part, Garachico környékén természetes medencékkel. Éppen az utazásunk alatt egy viharnak köszönhetően az elmúlt évtizedek legnagyobb hullámai ostromolták a partot.

A sziget belső részét a Teide uralja. A hegyoldalon szerpentinező utak 2000 méter körül érik el a kalderát, ami egy korábbi vulkán lepusztulásával keletkezett, körülbelül 9×16 km-es fennsík, 300-700 méter magas peremmel. Ebben a ,,tálban” ül maga a Teide, a legfiatalabb sztratovulkán. Legutolsó kitörése 1909-ben történt, oldalában nagyon szépen kivehetőek a lávafolyások nyomai. Ma azonban nem kell tartanunk vulkánkitöréstől, bár a gyakori földrengések emlékeztetnek rá, hogy geológiailag aktív területen járunk. A kaldera a Teide Nemzeti Park védelmét élvezi, 2007 óta pedig az UNESCO világörökség része.

- hirdetés -

Magára a Teidére túrázva és felvonóval is feljuthatunk. Előbbi esetén számoljunk irányonként 4 órával, erős széllel, napsugárzással, a magasabb részeken nagyon meredek ösvénnyel és ingatag kövekkel.

- hirdetés -

Felvonóval 3500 méterig juthatunk fel, az utolsó 200 méter megtétele viszont kizárólag gyalogosan teljesíthető. Kedvelt program a napfelkelte megtekintése a Teide csúcsán, ehhez a 3270 méteren lévő Altavista menedékházban szükséges éjszakázni, és hajnalban indulni a csúcsra. Fontos, hogy a Teide engedélyköteles, melyet hónapokkal előre ki kell váltani, hogy az utazásunk intervallumában biztosan találjunk szabad helyet. Az engedély akkor nem szükséges, ha este 6 és reggel 9 között tartózkodunk a csúcson, illetve ha a felvonó nem jár.

A Teide körül, a kalderában is mindenképp érdemes körbejárni. A híres kilátópont Boca de Tauce-ról csodáljuk meg a Teide kúpját, járjuk körbe Los Roques különleges sziklaformációit és túrázzunk a világnak csak ezen a részén élő kanárifenyők között. A ködöt gyakran megfogja a kaldera pereme, így onnan letekintve a felhők fölött csodálhatjuk a naplementét.

- hirdetés -

Ha igazi trópusi élményre vágyunk, Tenerife északkeleti csücskének hegyei felé vegyük az irányt. Az utak meredeken szerpentineznek hegyoldalban, ahonnan a tengeri földgázkitermelő platformok is jól látszódnak.

A színes falvak, kaktuszok, babérlombú erdők és a hegyoldalba vájt teraszok olyan érzést keltenek, mintha Dél-Amerikában járnánk. Itt az eső szinte mindennapos, gyakran köd üli meg a hegyeket, így ha túrázni indulunk, erre készüljünk fel.

- hirdetés -

A sziget másik végében található Masca-kanyon is az Andok hangulatát idézheti fel bennünk. A kanyonnak nevet adó település hajdan igazi kalózfalu volt, amit elsőre nehezen hihetünk el a hegyek közötti fekvése miatt, azonban pont emiatt volt ideális: a szárazföld felől igen nehezen megközelíthető, az óceánhoz azonban le lehet jutni, ahol egy védett, csak hajóval megközelíthető partra érünk ki. Sajnos az elmúlt évben a kanyont lezárták, így nem látogatható.

Strandoláshoz a sziget délnyugati partvidéke a legideálisabb. Széles, homokos strandok, éttermek, bárok, boltok mind megtalálhatóak az üdülővárosokban. Bálna- és delfinlesre Los Christianos kikötőjéből érdemes indulni. A különböző hosszúságú programok mindegyikén garantáltan találkozhatunk valamelyik tengeri emlőssel, de a teknősök is gyakoriak. A sziget ezen része áramlatoktól védett, az óceán pedig táplálékban gazdag, igen mély és tiszta, vagyis tökéletes szaporodóhely, így ha szerencsénk van, fiatal egyedeket is láthatunk.

- hirdetés -

Tenerifén található a világ egyik legjobbjának megszavazott állatkert, a Loro Park. Orka-, delfin-, fóka- és papagájshow is várja a vendégeket a többi egzotikus állat- és növény mellett. A belépő igen drága, cserében viszont egész napos szórakozást és élményt nyújt.

Tenerife varázslatos szigete a most bemutatottakon kívül is számtalan csodát és látnivalót rejt, és éghajlatának köszönhetően minden évszakban ideális úticél, legyen szó pihenésről, vagy aktív nyaralásról. A fapados légitársaságoknak köszönhetően közvetlen járattal is elérhető Budapestről, így mindössze némi kalandvágy és néhány óra repülés választ el minket a valódi szubtrópusi paradicsomtól.

Copyright © 2019 Pécsi Linda. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. 

- hirdetés -

- hirdetés -
277,186RajongókTetszik
6,949KövetőkKövetés
279KövetőkKövetés
31FeliratkozókFeliratkozás