Hallstatti útikalauz – városnézés, bányalátogatás, túra

Ausztria mesés kisvárosa, Hallstatt egy igazi ékszerdoboz. A hegyekkel körbevett tóparton fekvő városka hatalmas népszerűségnek örvend és valóban tényleg nehéz betelni szépségével, bájával. Az alábbiakban összeállítottunk egy tökéletes egynapos hallstatti programot, városnézéssel, túrázással és bányalátogatással.

Hallstattba korán kell érkezni! Nyáron reggel 7, késő ősszel 8 órakor már el kell kezdeni a város felfedezését! Ha teheted egy hét közbeni napot válassz, hogy legyen esélyed elkerülni a turistaáradatot. Na, nem mintha ekkor nem lenne tele a város turistákkal, de a hétvége jóval zsúfoltabb és biztosan lehetetlenné teszi a fotózást, a nyugodt nézelődést.

Az autót célszerű egy távolabbi ingyenes parkolóban leparkolni. Például a tó közepénél lévő Gosaumühle parkoló- és buszállomásnál, ahonnan autóbusszal bejuthattok a városba (2.45 EUR/fő). Netán Obertraunban, vagy Steegben, mert ezekből is könnyű eljutni autóbusszal Hallstattba. Mi Gosau-ban töltöttük az éjszakát, innen is van buszjárat, de meg akartuk járni a sóvezeték (Soleweg) „panoráma” útját (Soleleitungsweg), ezért autóztunk a tó közepénél lévő kereszteződésig.

- hirdetés -

Szállást keresel Hallstatt környékén? Ha nem szeretnél közvetlenül Hallstattban megszállni Gosau, Bad GoisernBad Aussee is remek választás!

Jó tervezéssel, időben érkezéssel (és jól kiválasztott parkolással) a délelőttöt a város megismerésére tudjátok szánni. Délután (dél környékén) érdemes felmenni sóbányához (gyalog, vagy felvonóval) mert egyszer látni kell azt is, ugyanis egy igazi „bányaélménnyel” lesztek gazdagabbak! A Rudolf-toronynál (Rudolfsturm), – most étterem – van a Skywalk kilátó és a felvonó felső állomása. A szerpentines túraúton a bányafelé pont útba esik. A Skywalk-hoz mindenképp menjetek ki és csodáljátok meg a várost és a tavat madártávlatból. A sóbánya nagy élmény 22 EUR/fő a belépő, de egyszer látni kell! Vezetett bányalátogatás és színvonalas technikával mutatják be a régi idők sóbányászatát. A látogatás végeztével kaptunk egy kis hallstatti sótartót ajándékba. A két csúszdát se hagyjátok ki! Kicsit ijesztőnek tűnik a hossza, de életre szóló élmény. A félősek természetesen választhatják a lépcsőt, hogy lejussanak a bányába a csúszda helyett.

 

Ha még van rá időtök és energiátok, akkor ne hagyjátok ki a sóvezeték panoráma útját sem! Hallstattból a Gosaumühle parkoló- és buszállomás 4.5 km. Rendszeresen túrázóknak ez a távolság nem okozhat problémát. A kezdeti kapaszkodót leküzdve egy panoráma ösvényen vezet az út helyenként magas fák közt. Akinek nincs kedve gyalog megtenni az utat, az térjen vissza autóbusszal a parkolóba.

- hirdetés -

Hallstatti városnézés

Miután megérkezett az autóbusz az alagút előtti Lahn városrészhez,– amelyre felszálltunk Gosaumühlében, – végigsétáltunk a tó melletti főutcán, közben készítettünk néhány fotót a jellegzetes házakról.

A felkelő nap sugarai percek alatt szépen bevilágították a város feletti, színes őszi lombokkal borított hegyoldalt és alatta húzódó várost. Szebbnél szebb színek jöttek elő a reggeli napfényben, ámulatba ejtve minket és szaporán készítettük a felvételeket a többi turistával együtt. Elvarázsolt minket a reggeli nap fényében tündöklő város és megint jóval több fotó készült a kelleténél! Valóban szerencsésnek éreztük magunkat, hogy az októberi időjárás és a reggeli napsugár ilyen látvánnyal ajándékozott meg bennünket!

Miután magukba szívtuk a város reggeli pompáját, visszaindultunk azon az úton, amelyen jöttünk, hogy felfedezzük a város eldugott részeit, megismerjük rejtett világát. Végre a forró kávé és Latte is jólesett az egyik tóparti “kerthelyiségben”.

- hirdetés -

A meredek hegyoldalba épült, virágokkal teli kő- és faházak adják a kisváros egyedi hangulatát. A tó közelsége és az azt körülölelő hegyek csak fokozzák a látványt. Tovább haladva balra a múzeum, majd a Marktplatz a Szentháromság-oszloppal, jobbra a tóparton az evangélikus templom karcsú tornya ékesedik. Átérve a Heritage Hotel alatti kis alagúton, balra, alig észrevehetően, a sziklás hegyoldalba épült katolikus templom található, az utcáról csak az oldalfalát látni. Néhány 10 méterre egy szépen faragott, kecskét és fiút ábrázoló útjelző mutatja fel az utat a „zum Salzberg, zur Solenleitung ”feliratokkal, mely a szépen rendezett, sírhelyekkel teli templomkertbe vezet.

Itt található a világon egyedülálló, festett koponyákat őrző csontház (Beimhause). Ne hagyjátok ki! 1.50 EUR a belépő és a látogatás idejére magyar nyelvű tájékoztatót kaptok, amin ez áll:

„Kedves Vendégünk!
Köszöntjük Önt Hallstattban, a Mária mennybemenetele templom mellett épült Szent Mihály kápolna csontházában. (Beinhaus). Kérjük, tisztelje meg halottainkat és a temetőt látogató hozzátartozókat csendes, kulturált viselkedésével.

- hirdetés -

A világon egyedülálló hallstatti csontház a 12. század óta áll. A kamrában 1200 halott koponyája található, melyek közül 610 festett. Az utóbbiakat családi hovatartozás és az elhalálozás időpontja szerint rendezték.

A város fekvése miatt a templom körüli temetőben nagyon szűk volt a hely, ezért az itt nyugalomba helyezett elhunytak sírját 10-20 év múltán felnyitották, és a maradványaikat kiemelték. Az exhumált koponyát megtisztították, napfényben és holdfényben fehérítették, végül ráírták a halott nevét, születésének, halálának időpontját. A család kívánságára, a szeretet jeléül különböző motívumokkal is díszítették a koponyát. A munkát a város koponyafestője végezte.   

Ez a szokás az 1720-as években kezdődött és mind a mai napig fent maradt. A festett motívumok közül a tölgylevél a dicsőség, a babér győzelem, a borostyán az élet, a rózsa a szeretet jelképe. A kereszt alatt látható két koponyát kígyóval díszítették, az állat Ádám és Éva bűnbeesését jelképezi.

- hirdetés -

Napjainkban már csak azoknak a maradványait helyezik el a csontházban, akik végrendeletükben erről nyilatkoznak. Ilyenkor a halott 10 évig nyugszik sírjában, ezt követően exhumálják, koponyáját kémiai eljárással tisztítják, és festéssel díszítik. A legutolsó koponya 1995-ben került a csontházba (jobbra a kereszt alatt látható, egy aranyfoggal). Az asszony 1983-ban hunyt el, és végakaratának megfelelően helyezték el földi maradványait a csontházban.

Ma már nem feltétlen szükséges a halottakat exhumálni, mivel egyre elterjedtebbé vált a hamvasztás (a krematórium Salzburgban van), és kialakítottak a városban egy urnatemetőt is. Az is előfordul, hogy mintegy 10 év elteltével újabb holtestet temetnek a sírba, anélkül, hogy az előzőt kiemelnék. A rátemetés előtt egy kis részt kialakítanak emlékhelyként, így a felszínen a sírhely kisebb, de a sírgödör a koporsónak megfelelő méretű.

Köszönjük látogatását.

- hirdetés -

A templom és csontház látogatása után vissza kell térni a főutcára a címeres útjelzőig. Tovább haladtok, ahogy a főutca vezet, mely kis ívet ír jobbra a tó felé és kezd lejteni. Ott, a kanyarulat végén a fotós- és kilátópont! Itt készülnek a szép fotók, itt érdemes megpihenni, elidőzni és magatokba szívni Hallstatt hangulatát.

A délelőttöt a város megismerésére szántuk és ennyi idő kellett is hozzá. Tényleg jóleső érzéssel, elménkbe és fényképezőgépünkbe zárva örökítettünk meg minden apró részletet, ösvényt, házat, kilincset, ajtót, díszt és mindent, amit csak érdekesnek találtunk. Jobban a hegyoldal szűk ösvényeit jártuk, ahol a meredek sziklafalhoz alkalmazkodó építkezések miatt egyszerre voltunk egy ház bejárati szintjén, egy másik épületnek jóval alatta, és a nálunk lentebb lévőnek tetőmagasságából láttunk be udvarokba. Tehát egy pontból minimum 3 szinten láttuk a házakat.

10 órakor indultunk a sóbányához (Salzwelten) felvezető szerpentines, piros jelzésű úton.  Először hosszú lépcsősor az aszfaltútig. A rövid aszfaltút végében az elágazó a sóvezeték útra (Soleleitungsweg), mely elvezet a Gosaumühle parkolóhoz, ahol autónkat hagytuk. Ezen terveztük a visszajutást.

- hirdetés -

Folytattuk utunkat tovább a szerpentin kaptatós emelkedőn fel a sóhegyre (Salzberg), amiről úgy gondolom, hogy rendszeres túrázóknak nem megerőltető hegymenet. Az őszi színekbe öltözött erdei út és a távolodó városka látványa, ahogy egyre magasabbra értünk ismét ámulatba ejtett bennünk. A túraút végig „S”jelzéssel, számozással és információs táblákkal ellátott, így jól tudtuk követni, hogy hol járunk, milyen messze van még a célállomás. Feljebb érve az egyik kanyarnál van egy kivezető ösvény a város feletti Mühlbach-vízeséshez. Nem túl érdekes, de az a pár méter nem nagy megerőltetés érte. Utolsó nevezetesség a Ferenc József akna. Bemenni nem lehet, vasrács van előtte. Az ösvény végén, ahogy elfogytak a számok és az információs táblák, megérkeztünk a felvonó felső állomásához, aminek közelében van a Rudolf-torony (Rudolfsturm). A Rudolf torony jelenleg étteremként működik, teraszához építették a Skywalk-kilátót, ahonnan pazar kilátás nyílik a messze lent látható városkára és a tóparti szemközti tájra.

A bányaélmény – a hallstatti sóbánya

A Skywalk-kilátótól a sóbánya (Salzwelten) bejárati épülete mindössze 10-15 perc. Belépő 22 EUR, ezért német, vagy angol nyelvű idegenvezetést, védőfelszerelést (erős vászonnadrág és kabát) kaptunk, amely megóvott minket a bánya mindössze 8°C-os hidege ellen és ruhánkat a csúszdán való lesiklásnál. Na, ez utóbbi nagy élmény! Az első csúszda rövidebb, de jó bemelegítés a második hosszabbhoz! Nagyjából egy órát töltöttünk lent és tényleg látványos technikával mutatták be a régi sóbányászatot. Aki nem ért németül, sem angolul, az is kihámozza a lényeget a vetítésekből.A túra végén az egykori bányavonattal jutottunk ki a szabadba. A bányalátogatás végén mindenki kapott ajándékba egy kis zárható sótartót benne hallstatti sóval.

- hirdetés -

A panorámaút – a régi sóvezeték útja

A sóbányai kaland után a sóvezeték útjáig tértünk vissza és indultunk el a panoráma úton, hogy a Hallstatt felett húzódó régi sóvezeték útján (Soleleitungsweg)  és a tó mellett/felett végigfutó panorámaúton térjünk vissza a 4.5 km-re található Gosaumühle parkolóban hagyott autónkhoz. A kellemes erdei ösvényen a tó fölött kb. 100 m-re vezet (Hallstattól a Gosaui útcsatlakozásig), ezért panorámaútnak is nevezhető, de nem enged teljes rátekintést a tóra, mert, ahogy írtam, erdei út és a fák takarják a kilátást. Ez cseppet sem zavart bennünket. Helyenként fentről csöpögött ránk a forrásvíz, vagy le kellett hajtani fejünket a kivésett sziklák alatt, így jutottunk el a Gosaubach felett 43 m magasan átívelő viadukthoz, ami jelezte, hogy hamarosan utunk végéhez érünk. A viadukton áthaladva, pár méterre, jobbra van az alig észrevehető letérő a kereszteződéshez, amitől nem messze már a parkoló van. Ezzel a 4.5 km-es panorámaúttal zártuk hallstatti barangolásunkat.

Egy térkép segítségképp a tervezéshez:

A = Buszállomás, kiindulópont
B = Múzeum
C = balra Marktplatz a Szentháromság oszloppal, jobbra evangélikus templom
D = Heritage Hotel alatti átjáró
E = Fotós és kilátópont. Itt készülnek a városról szép fotók.
F = Katolikus templom és csontház (Beinhaus)
G = Marktplatz belső része
H = Müllerstieg, Salzbergre vezető túraút kezdete
I = Túraút és aszfaltos út kereszteződése (kis szakaszon ezen vezet a túraút)
J = A vízeséshez közeli kanyarulat
K = Vízesés
L = A felvonó (Salzbergbahn) felső állomása és a túraút itt ér fel a Rudolf-toronyhoz
M = Rudolf-torony és Skywalk kilátó
N = A sóbánya bejárati épülete (Jegyvétel. Itt adják a védőruhát és ide érkeztek vissza.)

- hirdetés -
  • A ZÖLD jelölés azok a szakaszok, ahova érdemes fel/bemenni.
  • A PIROS jelölés a sóvezeték „panoráma” útvonala (Soleleitungsweg). A térképen jelölt D és I pontról megközelíthető. (A sóvezeték alatt ne egy csövet, vagy hasonlót értsetek, ez valójában a régi szállítási útvonal.)
  • A piros X-el jelölt szakasz zárva volt éppen. Ez azt jelenti, hogy a sóbányától, vagy Rudolf-toronytól nem lehet eljutni a Gosaumühle buszállomáshoz. Vissza kell térni a város fölötti útig (I) és onnan indulni a térkép szerint.
  • A Ú nyíl a felvonóhoz vezető út.

Túra hossza Hallstattból a sóbányáig fel és le: 9-10 km a városban tett barangolással
Szintkülönbség Hallstattból a sóbányáig fel és le: 400 m – 400 m
Túra időtartama
– Hallstatt a látnivalóival: 2,5 – 3 óra (a múzeumot és üzleteket kihagytuk, ez plusz ~ 1 óra)
– Hallstattból a sóbányáig: ~ 2 óra (sokat fotózva, nézelődve)
– A sóbánya szervezett látogatása/bemutatója: 1 óra, 22 EUR/fő

Sóvezeték „panoráma” útvonal hossza, Hallstatt-Gosaumühle: 4.5 km
Sóvezeték „panoráma” útvonal időtartama, Hallstatt-Gosaumühle: ~ 1.5 óra
(kevés megállóval)
Szintkülönbség fel-le Hallstatt-Gosaumühle: 314 m

Copyright © 2019 szöveg: Fitos Jenő, képek: Fitos Jenő és Világutazó. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll,  írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
277,186RajongókTetszik
6,949KövetőkKövetés
279KövetőkKövetés
31FeliratkozókFeliratkozás