More
  - hirdetés -

  Málta titkos látnivalói

  Málta apró mérete ellenére elképesztően sok látnivalót tartogat. A természeti kincsek, a kulturális és történelmi látnivalókon túl is rengeteg izgalmas helyet tartogat. Íme néhány tipp, hogy mi az, amit a kötelező látnivalókon túl is érdemes felfedezni a szigeten.

  - hirdetés -

  Óriások játszótere – Blata tal-Melh

  Képzelj el, egy hatalmas kiterjedésű kőperem vonulatot, amire az óriások szép nagy köveket dobáltak egymás mellé, mint a Pál Utcai Fiúkban Nemecsekék golyókkal 🙂

  A sziget délnyugati részén található ez a mesebeli helyszín, tőle nem messze indul útjára a Dingli sziklák vonulata mintegy 15 km hosszan.
  Vigyázat, a helyszín nehezen megközelíthető, de nagyon megéri. Éjszaka nem javasoljuk a megközelítést hiszen igen sziklás a terep, ugyanígy papucsban sem javasolt (sőt).
  A hely közelében északabbra található egy nagy parkoló, onnan már vadregényes úton tudunk leereszkedni a tengerhez, de van a másik oldalról is megközelítési pont. Játszatok ti is az Óriásokkal, de vigyázzatok a testi épségetekre!

  - hirdetés -

  Fomm ir-Riħ

  Blata tal-Melh felett északra, kb. 2 km-re található ez az öböl, amit mind a két oldalról bejárhattok, de akár össze is köthetitek az Óriások játszóterével, hiszen közel van egymáshoz.
  Nagyon kevesen látogatják ezt az öblöt, mert sokaknak kiesik, inkább hajók szoktak bent állni, és mint látjátok, a víz igazán mesés, elő a snorkeling cuccal.

  Coral lagoon – Mellieha, L-Ahrax C bejárat

  A fősziget legészakibb pontja a nyúlványon, ahol egy kedves kis kápolnát találunk Madonna szoborral, illetve visszafelé az úton nemsokkal található a C jelű behajtó a kemping felé, ahol a földúton végighaladva a kemping magasságában található meg a Coral lagoon képződmény, egy hatalmas nyitott természetes medence, aminek van átjárása a nyílt víz felé. Igen sziklás, óvatosan közelítsétek meg!

  - hirdetés -

  Xaqqa Valley – Ghar Hanex

  Még a főszigeten, egy népszerű fürdőhely közelében (Ghar Lapsi) ajánlunk 2 titkos helyszínt.
  Az első egy furcsa kőképződmény, egy kővitorla ami a tengerből emelkedik ki.
  Fentről, illetve egy bevállalós túra után lentről is megszemlélhető. Ha autóval vagytok, érdemes a fenti kőbánya előtt a kanyarnál lerakni a kocsit és onnan megközelíteni.
  A lejutás nagyon trükkös, ugyanis egy beton vízelvezető lépcsőin kell lemászni az első szakaszon, természetesen nagyon körültekintő módon, majd óvatosan tovább ereszkedni a ferde falakig, ahol sziklába vájt kampók segítségével tudunk leereszkedni.

  A másik helyszín, Ghar Lapsi népszerű fürdőhelyétől közelíthető meg, a kővitorlától kb. 1,5k m távolságra, szintén összefűzhető ez a két helyszín.
  Ghar Lapsiba érve, az épületek mögött található figyelmeztető táblát elhagyva indul a túraútvonal Ghar Hanex irányába, és az is lesz a cél. Mintegy kb. 2 km túrázással elérhető ez a kedves helyszín, egy kicsi kőhíddal megbolondítva a kilátást, háttérben Filfla szigetével. Ghar Lapsi-hoz képest, délre kell indulnotok, és ahogy eddig is, papucsban nem ajánlott!

  - hirdetés -

  Mdina-Rabat elfeledett és titkos épületek

  Amennyiben ellátogatunk Mdina városába és Rabatba (gyakorlatilag egybeépült együttesről beszélünk), rögtön a Rabati óvárosból kivezető utcácska végénél áll a Notabile kaszinó épülete, amit igen sokan kihagynak, pedig fantasztikus kialakítása van, érdemes körbejárni.

  Rabat alatt található szintén, kb 2 km távolságra Mdina falaitól a Virtú Palace.
  Ez már sokkal titkosabb épület, ugyanis nagyon kevesen jutnak be ide. A mini palota magánterületen fekszik egy kápolna mellett, és évente jó ha egy alkalommal nyitják meg a látogatók előtt valamilyen ünnepség keretén belül.

  Paradise bay

  Kicsit visszatérünk a Mellieha-i régióba, a Cirkewwa kompkikötő szomszédságában megbújva található a Paradise Bay. Viszonylag kevesen ismerik, pedig egy nagyon jó helyszín. A Paradise bay hoteltől egy hosszú egyenes út vezet fel a parkolóhoz ami kb. 1,5 km-re van a hoteltől, de már előtte érdemes jobbra a sziklák tetején kisétálni, és onnan körbenézni. Az öböl pici, de csodás strandot rejt, érdemes ide is ellátogatni.

  - hirdetés -

  Ghajn Tuffieha

  Bár frekventált helyszínek közelében található Málta szigetén a Az Alma Szeme, mégis záró akkordként kerüljön be a listába. Az Ghajn Tuffieha a népszerű homokos tengerpart, a Golden Bay mellett található, egy félsziget formájában. Arról kapta a nevét, hogy ha felülről megnézzük ezt a félszigetet olyan mint ha egy félbevágott almát felülről látnánk. Érdekes kőképződmények kísérik az Alma szemét, eldugott barlangokkal. Érdemes a környéket bejárni!

  Copyright © 2019  Gregory Iron Photography. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll,  írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -