- hirdetés -

Egy darabka Windsor Csehországban – Hluboká kastély

Dél-Csehország központjától, Ceské Budejovice-től mindössze 10 km-re fekszik az alig több mint 5000 lakosú dallamos nevű Hluboká nad Vltavou település, ahol egy különleges, egyedi kialakítású és festői szépségű Tudor-stílusú kastély található.

- hirdetés -

A kastély elődje, egy a 13. században emelt kis őrvár hosszú története során számtalan alkalommal cserélt gazdát. Urai vagy éppen csak zálogtulajdonosai pedig hol az enyészetnek adták át, hol pedig felújították, vagy éppen az adott kor építészeti irányzatának megfelelően átépítették, aminek következtében a kastély volt gótikus, reneszánsz és barokk stílusú épület is.

A kastély utolsó tulajdonosa a Schwarzenberg család volt, amely a XVII. században vásárolta meg a várat és nekik, személy szerint II. Johann Adolfnak, valamint feleségének, Eleonora lichtensteini hercegnőnek köszönhető a kastély mai kinézete. A herceg és felesége külföldi útjaik során beleszerelmesedtek az angol stílusba, ezért 1840 és 1871 között a windsori kastély mintájára alakították át Hlubokát. A kastély nem csak külsőségeiben, de belső tereiben is teljesen megújult, korszerű és kényelmes lett, ahol meleg levegős központi fűtés és távírókészülék is megtalálható volt.

- hirdetés -

Annak is megér egy látogatást, aki az azt körülvevő gyönyörű parkban sétálva csak kívülről szeretné megszemlélni a kastélyt, de egy fél napos kirándulásba bőven belefér az idegenvezető által kísért kastélytúra is.

Copyright © 2019 Novák Miklós. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. 

- hirdetés -
276,230FansLike
6,961FollowersFollow
282FollowersFollow
39SubscribersSubscribe
- hirdetés -