Ingyenes látnivalók és programok Stockholmban

Stockholm híresen drága, de rengeteg dolog van a szabadtéri sétáktól a szigetcsoport szigetein, a földalatti műalkotások felfedezéséig, ami tulajdonképp ingyenes. Ha a Svédország iránti kíváncsiságod túlmutat a kötelező látnivalókon és a húsgolyókon, íme néhány ingyenes látnivaló és program, hogy a svéd főváros élménye teljes legyen.

- hirdetés -

Vegyél részt egy ingyenes vezetett túrán Stockholmban

Ha extra kulturális faktort szeretnél a stockholmi városnézésedhez adni, csatlakozz a Free Tour Stockholm egyik ingyenes túrájához. A helyi vezetők által vezetett gyalogtúra elvisz egy 1,5-2 órás körútra a város legizgalmasabb látnivalóihoz, megspékelve érdekességekkel Stockholmról, a királyi családról és a svéd kultúráról. Látogass el a város központjába (City Tour), az óváros sikátoraiba (Old Town Tour) vagy a divatos és bohém Södermalm-ra (Söder Tour)! Bár a túrák ingyenesek, ha tetszett, akkor adj egy kis borravalót!

Légy fitt szabadtéren

A svédek imádnak sportolni, így nem meglepő, hogy lépten-nyomon tucatnyi szabadtéri edzőteremmel találkozhatsz. Stockholm utegym-jei (szabadtéri edzőterem) városszerte nagyszerű lehetőséget kínálnak, hogy felébredj és eddz egyet akár utazás közben az egyszerű fatönk parkoktól a teljesen felszerelt felnőtt mászókákig. Ezek a felnőtt játszóterek sokkal szórakoztatóbbak, mint a hotel futópadja. 

- hirdetés -

„Három ingyen” múzeumbelépő

Egy délután a friss levegőn, művészettel és dizájnnal; fedezd fel Skeppsholmen apró szigetét közvetlenül az óvárossal szemben! Itt három kis múzeumot is találsz, melyeket bármely napon ingyenesen látogathatsz. Az ázsiai művészet tökéletes bemutatásáért irány az Östasiatiska Museetbe, majd folytasd a nézelődést a modern művészetnek otthont adó Moderna Museet-ben, ahol a múzeum állandó kiállításai között (1840-es évektől a mai napig) olyan ikonikus kedvenceket is megtalálsz, mint Pablo Picasso, Salvador Dalí és Andy Warhol. Csupán néhány lépésnyire, a művészettel teli délutánod lezárásaként látogasd meg az Arkitekturmuseet (Építészet és Dizájn Svéd Központját), hogy többet tudhass meg a svéd építészetről a 19. századtól napjainkig.

Vegyél részt egy egynapos kiránduláson a Drottningholm Palotához

Ha egy kis kirándulásra vágysz, a Stockholm mellett található Drottningholm Palota, a svéd királyi család privát rezidenciája nagyszerű hely a napsütés kiélvezéséhez. Sétálj a Királyi Parkban, piknikezz, és állj meg a Kínai Pavilonnál a fika (teaidő) idején a helyi kávézóban!

Fedezd fel a földalatti műalkotásokat

Fotó: Norman Tsui/Unsplash

Menj le a föld alá, nézz fel, le és körbe, – hogy színfoltokat láss a falakon, furcsa mozaikokat és hipnotikus mintákat – közel kerülve a modern művészethez akár a hétköznapi metrós ingázás közben. A világ leghosszabb művészeti múzeumával büszkélkedő Stockholm Tunnelbana (Stockholmi metró) tele van monumentális művészeti alkotásokkal – mozaikokkal, szobrokkal és művészeti installációkkal –, amit ingyen élvezhetsz egyedül, vagy akár egy vezetett művészeti sétán. Az SL közlekedési iroda által kínált túrán részt vehetsz a már megvásárolt Tunnelbana jegyeddel. A művészeti séta svéd nyelven egész évben elérhető, de a nyári hónapokban angol nyelven is.

Sétálj végig az Óvároson

Egy séta a Gamla Stanba, Stockholm legrégebbi városrészébe nagyszerű módja a város megismerésének. Fedezd fel a keskeny, macskaköves sikátorokat és az Óváros tereinek homlokzatait. Egy gyors séta után az óváros zsúfol főutcáján a Västerlånggatan, gyönyörködj a tengerparti kilátásban a Királyi Palotától. Ha úgy alakul, hogy éppen dél előtt érsz oda, láthatod az őrségváltást, és ha szerencsés vagy, rábukkanhatsz a városszerte menetelő Királyi Gárdára. A legjobb ha a Gamla Stant a Drottninggatan utcán át, a Riksbron hídon keresztül a Parlament monumentális boltívei alatt közelíted meg. A korábban említett Stockholmi ingyenes túrák olyan gyalogtúrát is indítanak, ami kizárólag az Óvárosnak van szentelve, a T-Centralen metróállomás elől indul minden pénteken 14:30-kor.

Élvezd a kilátást Södermalmból

Sétálgass Södermalm dombos utcáin és számtalan látványos útján, ha Stockholm kreatív és könnyed ízére vágysz. A Slussen állomásra érkezve menj egyenes a Katarinahissen lifthez – biztonsági okokból nem üzemel, de még így is remek kilátás nyílik innen a vízre. Sétálj fel a Götgatan utcára egy kis kirakat nézegetéshez vagy sétálj végig a Fjällgatan vízparti sétányán. Ha egy látványos városi túrához lenne kedved válaszd a Monteliusvägen utcát. Ez az 500 méter festői sétaút, csodálatos kilátással a Mälaren-tóra, a Városházára és a Riddarholmenre, különösen napkeltekor és napnyugtakor lenyűgöző, az út egyik oldalán bájos házakkal, a másikon pedig a gyönyörű kilátással.

Nézd meg az Őrségváltást

Stockholm egyik legnépszerűbb látványossága a 40 perces őrségváltás, melynek a Stockholmi Királyi Palota árkádokkal körbefogott külső udvara ad helyet. A lovas rendőrök kísérte, kék-fehér egyenruhás lovas testőrök 11:45-kor indulnak a közeli Hadtörténeti Múzeumból. Trombitaszó közepette érkeznek meg, majd felsorakoznak a külső várudvar közepére kirakott ágyúkkal szemben. Minden nap 12:15-kor (vasárnaponként 1:15-kor) kezdődik a különleges ceremónia. A mély hagyományokkal rendelkező Királyi Gárda (Högvakten) 1523 óta állomásozik a palotában. Az Őrségváltás egész évben zajlik, de azért nézd meg előtte a hivatalos naptárukat a speciális eseményekért, mint a menetelő zenekar és a díszlövések.

- hirdetés -

Erdei temető

Fotó: alakulo

A stockholmi Skogskyrkogården temető Stockholm Gamla Enskede nevű városrészében fekvő világörökségi helyszín. A temetőt 1917 és 1920 között két fiatal építész Gunnar Asplund és Sigurd Lewerentz tervei alapján építették a fenyőfákkal borított korábbi kavicsbányákon. A tájépítészek olyan légkört és nyugodt szépséget teremtettek az épített környezet és a természet ötvözésével, „egybeolvadásával”, amivel nagy hatást gyakoroltak és mintául szolgálnak más országok temetőinek tervezéséhez is. A temetőt egy 4600 méter hosszú kőfal veszi körbe, melyet 1923 és 1932 között építettek (összehasonlításképp: a Vatikánt körülvevő fal mindössze 3200 méter hosszú.) 1994 óta Skogskyrkogården az UNESCO Világörökség része és Stockholm egyik fő attrakciója.

Történelem az alagsorban

Fotó: Csesznegi Adrienn

Livrustkammaren azaz a svéd Királyi Fegyvertár múzeuma a Stockholmi Királyi Palota alagsorában található. Svédország legrégebbi múzeumát II. Gustav király alapította 1628-ban. A gyűjteményben a lovagi páncéltól a gyönyörű ruhakölteményekig, a koronázási ékszerektől az aranyozott kocsikig számos kincs mesél a történelemről egészen az 1500-as évekig visszamenően.

Korcsolyázz télen ingyen

A Kungstradgarden központi elhelyezkedése és szabadtéri kávézói miatt nem csak a turisták, de a helyiek között is nagy népszerűségnek örvend. De nem csak nyáron napsütésben érdemes ide ellátogatni, télen ugyanis Stockholm legkedveltebb szabadtéri korcsolyapályájává válik. November közepétől márciusig élő zenével, forró italokkal és ételekkel vár.