- hirdetés -

Hegyormok, olajfák, tengerfokok – körutazás Kalábria északi vidékén

Dél-Olaszország hallatán a legtöbb ember képzeletében szinte ugyanazok a motívumok jelennek meg: lankás, napsütötte domboldalak, végeláthatatlan homokos tengerpartok, zajongó, temperamentumos, ugyanakkor vendégszerető helyiek, hírneves borvidékek, pincészetek, elhagyatott, elzárt és vidéki világok, ahol néha úgy tűnik, mintha megállt volna az idő kereke. Ez a „Mezzogiornónak” („dél”, mint napszak) is hívott országrész. Kultúráját és adottságait döntően meghatározza a Nápolyi Királysághoz kötődő történelem, a ma is intenzív mezőgazdasági berendezkedés, a családcentrikusság, a vallásosság és a patriotizmus, amelyek együttesen szokatlan, egyedülálló jelenséggé varázsolják a félsziget déli részét.   

- hirdetés -

Az „olasz csizma orrának” is hívott Kalábria (Calabria) sok szempontból ideális választás. A Jón- és a Tirrén-tenger által körbeölelt régióban mindazok a sajátosságok megvannak, amelyek miatt ez a térség szerethető és izgalmas. Mind földrajzi, mind kulturális szempontból éles választóvonal húzódik a tartomány északi és déli területei között, miközben Észak-Itáliához képest maga az egész régió merőben eltérő tapasztalatokat és előkészületeket kíván meg. Egyrészt jól jön az olasz nyelvtudás, mert az angol sajnos sok szituációban kevés lehet, másrészt pedig javasolt inkább autóval (vagy a sportolni vágyóknak egy terepre való, profi kerékpárral) nekivágni az útnak, mivel a tömegközlekedés kifejezetten nehézkes a vidék és a nagyvárosok között.

- hirdetés -

Körutazásunk első állomása az északi megyeszékhely, Cosenza, amely Kalábria jelentős közigazgatási és kulturális gócpontja, valamint nem utolsó sorban fontos egyetemváros – többek között a Napállamot szerző híres szerzetes-filozófus, Tommaso Campanella is megfordult itt. A városban székelő Kalábriai Egyetem a régió minden pontjáról magához vonzza a legkülönfélébb érdeklődésű és szakterületű kutatókat és hallgatókat, sőt, a nemzetközi csereprogramok révén még a külföldi egyetemistáknak is lehetősége van Cosenzában folytatni a tanulmányaikat.
A festőien idilli természeti környezetben fekvő település már a normann hódítók figyelmét sem kerülte el, hozzájuk köthető a város legmagasabb pontján fekvő Castello Svevo („Szvév Kastély”), amelynek már neve is a germán invázióra utal. A vár masszív falainak védelméből varázslatos kilátásban lehet része az ide látogatónak, ugyanis a környező vidéktől a történelmi városmagon át a modern metropoliszig szinte mindent beláthatunk, a szédítő magasságban pedig szinte valóban madárnak érzi magát az ember.

A színház, a dóm, és az egykori kormányzói palota környéke szintén megér egy látogatást, a mellettük található, hosszan elterülő park pedig nem csak a szabadidős sport szerelmeseinek és a feltöltődni vágyók számára lehet ideális pihenőhely, hanem a botanika kedvelőinek is, hiszen változatos növényvilágával egy kisebb arborétum benyomását keltheti bennünk a sétány. A város látványosságai közül is érdemes kiemelni a Busento fölött átívelő megannyi hidat is, amelyek a szerényen csordogáló folyócskával együtt Cosenza igazi jelképévé és szívévé teszik a partmenti korzót, miközben a macskaköves utcák vendéglői, kávézói és antikváriumai csábítják újabb és újabb kulináris és kulturális felfedezőutakra az embert.

- hirdetés -

A túloldalon a hegyoldalra felkapaszkodva találhatjuk az Alarik gót király kincseit bemutató múzeumot, a hagyomány szerint ugyanis a cosenzai folyó fenekére temették el „föld alá, víz alá” a germán uralkodót. Az állomás környékén emellett egy mindig nyüzsgő és népes sétálóutcára bukkanhatunk, amely nem csak a történelmi város tengelye, hanem tökéletes kezdő- és végpontja is a cosenzai városnézésnek a pizzériák és éttermek egymásba olvadó sokaságával. Az éjszakai élet egyébként nem ebben a centrumban, hanem Rende, illetve Quattromiglia környékén összpontosul, amelyeknek klubjai, bárjai és szállodái könnyedén elérhetőek tömegközlekedéssel.

 

Cosenzából vonattal is megközelíthető a Tirrén-tenger egyik varázslatos és bájos drágaköve, Paola, amelynek türkizkéken csillogó tengerpartja az első elénk táruló látvány a több tucatnyi alagút és a hosszas vonatozás után. Noha mindenképpen érdemes a túrát azzal kezdeni, hogy kora reggel, még frissen és éberen felkapaszkodik az ember a domboldalra épült település legmagasabb pontjára, szerencsére a magasból elénk táruló panoráma mellett más okból is érdemes meghódítani a csúcsot.

- hirdetés -

Paola ugyanis nem csak a régió, hanem egész Olaszország egyik jelentős zarándokhelye, híres szülöttének, Paolai Szent Ferencnek (San Francesco di Paola) hála, aki a Legkisebb Testvérek Rendjének alapítója. A Kalábria számos pontján tevékenykedő szentről több legendát is megőrzött a hiedelem – a leghíresebb szerint száraz lábbal kelt át az Itália és Szicília közti Messinai-szoroson, ugyanott, ahol a görög mondavilág szerint a rettegett Szkülla és Kharübdisz tanyázott. A hegyek között megbúvó, gyalog is elérhető kolostor katakombái, kápolnái, templomai, tűlevelűekkel tarkított páratlan természeti környezete és misztikuma a zarándokok és kevésbé vallásos turistákat is lenyűgözi. A szent erős kultuszát szintén bizonyítja, hogy az őt ábrázoló szobrocskák és egyéb ajándéktárgyak szinte az egész városban fellelhetőek.

Paola különlegessége talán abban rejlik, hogy a szigorú, sok évszázados történelmi légkör és a modern turizmus jegyeit egyaránt magán viseli, így az egyik pillanatban még ódon falak, utcák, szökőkutak közt barangolhatunk, a másikban viszont gigantikus pálmafák és hotelek társaságában élvezhetjük a riviéra pazar látványát. A több kilométeres tengerpart nem tipikusan homokos strand, hanem sokkal inkább egy durva, kavicsos, nyáron kifejezetten égető és forró talaj – mégis, ha megfelelő felszereléssel rendelkezünk, Paola méltán felveszi a versenyt Tropea és a többi ismertebb kalábriai üdülőhely szépségeivel.

- hirdetés -

Kalábria északi, hegyek és erdők által védett települései közül Castrovillari városát érdemes megnézni, de San Basile vagy Morano Calabro ugyancsak rejtett gyöngyszemei a vidéknek. Castrovillariban a modern városnegyedtől kissé távolabb eső, autentikus templomok és a névadó erődítmény mindenképpen megérnek egy kirándulást, ugyanúgy, mint az óvárosnak a környező völgyek felé néző panorámája, amely a Basilicata régióval közös Pollino Nemzeti Park egy részére is fantasztikus rálátást biztosít. A Pollino Nemzeti Park mellett a Crati folyó és a Tarsiai-tó környékének mocsaras világa, illetve a körülöttük lévő szirtek és hegyoldalak szintén elkápráztathatják a vadvilág rajongóit.

Kalábria másik oldala sem tartogat kevesebb izgalmat, hiszen a Jón-tengertől mindössze néhány kilométerre fekszik Corigliano, amelynek tengerparti kerületébe (Sciavonea) külön menetrend szerinti buszjáratokkal is eljuthatunk. A strandolás és a hajókázás mellett az agglomeráció központja, Corigliano Calabro is kihagyhatatlan helyszín a maga rikító színű házaival és kanyargós utcáival, amelyek révén a város egy klasszikus mesebeli világ hangulatát varázsolja elénk. Ezt a hatást fokozza a hegytetőre épült település csúcsán álló elegáns várkastély, amely a számos dekoratív katolikus templommal, valamint a tenger és a dombvidék felé nyíló lélegzetelállító kilátással kiegészítve teszi teljessé az összképet.

- hirdetés -

Akinek pedig esetleg ennyi nem lenne elég a romantikus, hegyvidéki várakból, a szorosan egymáshoz simuló mediterrán házacskákból, valamint a tengerre nyíló, már-már költői és igézetes látványból, az felkeresheti a Corigliánótól nem messze fekvő Rossanót, vagy a „két pápa földjének” is nevezett Terranova da Sibarit – a vallásosabbaknak pedig talán a piciny zarándokhely, San Cosmo Albanese is izgalmas lehet.

Kalábria látképéhez a nagyvárosokon túl ugyancsak hozzátartoznak a kisebb-nagyobb családi tanyák, farmok, falvak, illetve több hektárnyi kiterjedésű olajfaültetvények, szőlőskertek, az út mentén fel-felbukkanó fügekaktuszok és a citrusfélék. Így nem meglepő, hogy a térség elsőszámú exporttermékei a narancs, a citrom, a mandarin, a kaktuszfüge, az olívabogyó – és olaj, valamint a számos borkülönlegesség. A helyi gasztronómiában is elsősorban ezek az alapanyagok dominálnak, emellett viszont meghatározóak a tenger gyümölcsei és a tésztafélék is – a legjellegzetesebb közülük is a ciambella nevű tésztaétel, amit ízléstől függően sokféle módon elkészíthetünk.

- hirdetés -

Kalábria a fentieken túl is számos további látnivalót, izgalmat és titkot rejt, amelyek más és más élményeket nyújtanak az év szinte valamennyi időszakában. A déli partokon elterülő régiós székhely, Catanzaro, valamint a hozzá tartozó Lido (tengerpart), Vibo Valentia és Lamezia Terme pezsgő világa, az olyan apró színfoltok, mint Scilla vagy Pizzo, illetve a Messinával átellenben lévő Reggio Calabria (az olasz szárazföld utolsó metropolisza Szicília felé) ugyanis szintén megannyi különleges felfedeznivalót tartogatnak, amelyekért érdemes lehet visszatérni erre a gyönyörű és természeti kincsekben gazdag vidékére.

Copyright © 2019 Ocsovai Ferenc Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. 

- hirdetés -
276,638FansLike
6,979FollowersFollow
281FollowersFollow
36SubscribersSubscribe
- hirdetés -