More
  - hirdetés -

  Séta Nürnberg óvárosában

  Ha valakit igazán érdekel a történelem, akkor az egyik leggazdagabb történelmi múlttal rendelkező német város, Nürnberg kihagyhatatlan. Ha egy igazi történelmi sétára vágytok akkor irány Nürnberg óvárosa, ami hangulatos macskaköves sétálóutcáival és újjáépített fagerendás házaival csábít a felfedezésre.

  - hirdetés -

  Nürnberg mindig fontos szerepet játszott a történelemben, ezer évvel ezelőtt csakúgy, mint a múlt században. Remek elhelyezkedése miatt fontos csomópont volt a német-római birodalomban, a késő középkor egyik legjelentősebb kereskedővárosa, a második világháborúban pedig ideológiai központ, így nem csoda, hogy az egyik leggazdagabb történelmi múlttal rendelkező város Németországban.

  „Nürnberg úgy ragyog Németország egén, mint ahogyan a Nap fénylik a Hold és a csillagok között.” – írta Luther Márton Nürnbergről.

  Bár a második világháborúban Nürnberg nagy része, főleg a középkori fallal és zömök bástyákkal határolt óvárosi rész szinte teljesen megsemmisült a bombázásokban, de ennek ma már nyomát se látni Nürnberg bájos óvárosán.

  - hirdetés -

  A fő pályaudvarral szemben áll a nürnbergi városfal négy fő tornyának egyike, a 14. század végén épült Frauentorturm. Átsétálva a várkapun a macskaköves utcában mintha csak egy kis középkori minivárosban találnád magad, ami nem más mint a kézműves udvar (Handwerkerhof Alt Nürnberg), ahol a fagerendás házakban a helyi hagyományos kézműves műhelyeket és portékáikat találod, legyen szó bőráruról, a fa és ón játékokról, üvegfestésről vagy fazekas termékekről. Mint egy kis oázis a városban, itt rögtön megüti az orrod a nürnbergi mézeskalács, a sült kolbász és a többi finomság illata.

  Nürnberg óvárosa könnyen bejárható gyalog, egyszerűen csak kövesd a sétálóutcát, a Koenigstrasse-t, és közben nézd meg az összes fontos látnivalót.

  - hirdetés -

  A Königstrassén haladva az első főbb látnivaló a szép, dupla tornyos, gótikus Szent Lőrinc-templom (St. Lorenz-Kirche) a város legnagyobb temploma 9 méter átmérőjű csodás rózsaablakával, amely még az itt található metrómegállóban is visszaköszön.

  Nem messze innen a Museumsbrücke jobb oldalán feltűnik Nürnberg egyik legikonikusabb épülete, a Pegnitz folyó fölé benyúló Szentlélek kórház (Heilig-Geist-Spital). A folyó partján álló épületet 1332-ben alapították, a középkor egyik legnagyobb ispotálya volt. Érdekesség, hogy közel 350 éven át a Német-római Birodalom uralkodói ékszereit inkább tartották itt, ezen a helyen, mintsem a nürnbergi várban. Az egykori híres kórház napjainkban öregek otthona és népszerű étterem egyszerre.

  - hirdetés -

  Átsétálva a Museumsbrücke kiérünk a város egyik legszebb terére, a Hauptmarktra, ami nem csak hétvégi vásárai miatt népszerű, de itt rendezik meg minden év végén a híres Nürnbergi karácsonyi vásárt, mely kétségtelenül Európa egyik leghangulatosabb karácsonyi vására, ezt mi magunk is megerősíthetjük.

  A tér egyik legszebb épülete a gótikus Miasszonyunk templom (Frauenkirche), melynek középkori órája minden délben előadja a jelenetet, amikor a választófejedelmek hódolatukat teszik IV. Károly császár előtt, aki 1356-ban aranybullában örök időkre elrendelte, hogy minden újonnan megválasztott német-római császár Nürnbergben rendezze meg az első birodalmi gyűlést.

  - hirdetés -

  A Hauptmarkt másik fő látványossága a tér egyik sarkában álló Schöner Brünnen (Szép kút). A nyolcszögletes kút közepén egy 19 méter magas, 40 homokkőből faragott, festett szoborral díszített torony áll, medencéjét reneszánsz rács veszi körül, rajta egy aranygyűrűvel, amit a helyi hagyomány szerint háromszor kell megforgatni, hogy kívánságunk valóra váljon.

  Elsétálva a kút mellett a kaptató indulása is jelzi, hogy jó irányba vagyunk, ha a nürnbergi vár felé mennénk.


  Még mielőtt elérnénk a várat, bal oldalon feltűnik egy nagyon impozáns épület, a Fembo ház, amely az egyetlen épségben fennmaradt későreneszánsz nagykereskedői ház Nürnbergben, melyet egy holland selyemkereskedő épített, és ma várostörténeti múzeumként funkcionálva korabeli bútorokkal berendezve mutatja be Nürnberg 1000 éves történelmét.


  Az óváros fölötti dombon álló várkomplexum hűen tükrözi Nürnberg középkori erejét és nagyságát. A leglátványosabb része a nemrégiben teljesen felújított palota, ahol a lenyűgöző lovagterem és császári terem mellett egy román stílusú kettős kápolna, és egy kiállítás látható a Római Birodalomról. Ez a Kaiserburg Múzeumhoz kapcsolódik, amely a vár katonai és építési történelmére összpontosít, ahol megnézhetjük a gazdag fegyvergyűjteményt is. Évszázadokon keresztül a kastélyban őrizték a Római Birodalom korona ékszereit, melyeknek ma a bécsi Hofburg-palota ad otthont.

  Már a vár udvaráról is elénk tárul Nürnberg háztetőinek kavalkádja, de az igazi 360 fokos panorámához a Sinwell-toronyba kell felmásznunk.

  - hirdetés -

  A védelmi célokat szolgáló torony már magasságával is azt sugallta, hogy nem érdemes megtámadni a várost. Felérve, a körpanoráma mellett egy érdekes előtte-utána fotókiállításon azt is megnézhetjük, hogy a második világháborús bombázások során milyen károkat szenvedett a város.


  A vár másik érdekessége a Sinwell-torony mellett a Mély kút, aminek épületébe csak csoportosan lehet belépni. A kút rendkívül fontos szerepet töltött be a vár életében, a 20 perces bemutató során elmesélik a kút történetét, paramétereit és többféle módon is szemléltetik elképesztő, közel 50 méteres mélységét (gyertyapróba, vízlöttyintés).

  Nemcsak a dombon álló vár, de az alatta, a domboldalba vájt alagútrendszer is fontos szerephez jutott az elmúlt évszázadokban. 1940-ben, a Németországot ért első bombázások után, a vár alatt 24 méterrel egy bunkert, az úgynevezett Kunstbunkert alakítottak ki. Ide menekítették a templomok műtárgyait, Frauenkirche középkori óráját, és a Lorenzkirche üvegablakát, valamint Dürer városban őrzött műveit, a kódexeket. De nem csak nürnbergi műkincsek kerültek ide, itt helyezték el a krakkói Mária-templom főoltárát is. A nem mozdítható műtárgyakat, mint a főtéren álló gótikus Schöner Brunnent, vagy a Lorenzkirche szentségházát vasbeton köpenybe burkolták.

  - hirdetés -

  De nem csak óvóhelyként használták a háború alatt. Az óvárost behálózó alagútrendszer, a komplett földalatti labirintus története egészen a 14. századik nyúlik vissza. Ekkoriban 40 sörfőzde működött a 30 ezer fős lakosú Nürnbergben, a városi tanács pedig elrendelte, hogy mindenkinek legyen pincéje. Az alagutak mikroklímája ugyanis lehetővé tette a sör érlelését, hosszú távú raktározását és hűtését is.

  Albrecht Dürert a német reneszánsz egyik legkiválóbb művészeként ismerik világszerte, de már kevesebben tudják róla, hogy gyökerei Magyarországig nyúlnak, a Városliget közelében található Ajtósi Dürer sor neve nem véletlen, családja Ajtósról származik. A nürnbergi Tiergärtnertor tér melletti háza lakásként, műhelyként és boltként is működött. Itt lakott feleségével, anyjával, segédjeivel és inasaival együtt. Az súlyos sérüléseket szenvedett házat eredeti állapotába helyreállították és ma múzeumként működik. Bár jelenlege a múzeumként funkcionáló házban egyetlen  eredeti Dürer festmény sem található, mégis érdemes körbejárni a négyszintes házat, ahol amellett, hogy megismerjük Dürer életének és munkájának minden aspektusát és megismerhetjük, hogyan éltek az emberek a XV. században.

  A vár alatt áll az eredetileg román stílusban épült St. Sebalduskirche, a bazilika, ahol a  8. századi szent, Sebaldus sírhelyére épült templom hamar zarándokhellyé vált. Ez a zarándokforgalom tette szükségessé a templom többszöri bővítését, aminek legjellemzőbb eleme a magas tetőzetű, késő gótikus szentély, melyet 1372-ben szenteltek fel.

  - hirdetés -

  St. Sebalduskirchetől induló, rendívül hangulatos Weißgerbergasse nevű kis utcácskára – melyet mindkét oldalról tradicionális fabetétes házak szegélyeznek – átsétálva,  visszatérhetünk a Pegnitz folyó partjára. Innen  visszasétálva a a Müseumbruckéig évezhetjük a folyóparti hangulatot és elmondhatjuk, hogy ezzel a szép kis körsétával Nürenberg óvárosának legszebb látnivalóit megnéztük.

   

  Persze nem lenne teljes a Nürnbergi óvárosi látogatásunk, ha nem ülnénk be egy jellegzetes bajor vendéglőbe és próbálnák ki a nürnbergi kolbászt, sőt a híres nürnbergi hármas kolbász megízlelését savanyú káposztával és burgonyasalátával.

  - hirdetés -

  Copyright © 2018 Világutazó  Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -