More
  - hirdetés -

  San Juan de Gaztelugatxe – Baszkföld legmesésebb látnivalója

  Az észak-spanyol régió, Baszkföld egyik leghíresebb látképe a sziklán álló kápolna, San Juan de Gaztelugatxe a legtöbbet fotózott tengerparti látványosság. Nem csoda. A Vizcayai-öbölben fekvő, az Atlanti-óceán vad hullámai által ostromolt kicsiny sziget, és a hozzávezető boltíves kőhíd hangulata semmihez sem hasonlítható. Egy olyan hely, amit mindenkinek látnia kell!

  - hirdetés -

  A Vizcayai-öböl partjainál, Bakio és Bermeo városai közötti partszakaszon fekvő sziget csak gyalogosan érhető el a szárazföldről, egy látványos kőhídon és lépcsősoron át, amely a sziklákon és a tengeren keresztül a csúcson levő kápolnához vezet.

  San Juan de Gaztelugatxe már jó ideje közkedvelt turistacélpont, de amióta a Trónok harca című sorozatban feltűnt, mint Danaerys Targaryen ősi otthona, Sárkánykő (némi CGI rásegítéssel) –  az egész világ megismerte. Mi észak-spanyolországi utazásunk során látogattuk meg, mit sem sejtve még akkor, hogy a világ egyik legnépszerűbb sorozatának egyik helyszíne lesz.

  - hirdetés -

  A Trónok harca helyszíneként a világ által is megismert csodás hely fennállásának viharos évszázadaiban történelmileg is fontos szerepet játszott, mind a spanyolok  mind a baszkok számára. Habár ma már a turizmusé a főszerep, de a helyi halászok még ma is gyakran ellátogatnak mielőtt tengerre szállnak, hogy Szent János áldását kérjék a jó fogás reményében.

  A Vizcayai-öböl mentén, Bilbaótól 35 km-re fekvő sziget legegyszerűbben autóval közelíthető meg, de Bilbaoból a Bizkaibus A3518 járatával is eljuthatunk, ekkor Bakioban a busz végállomásnál kell leszállni, innen vagy az A3524-es busszal kell mennünk és a“Gaztelu Begi” megállónál leszállni, vagy egy 1,5 órás túrával megközelíthető  Bakio városából. Természetesen autóval is megközelíthető, számos parkoló áll a látogatók rendelkezésére, de azzal számolni kell, hogy mindig sokan vannak.

  - hirdetés -

  A szigetet két úton közelíthetjük meg a parkolóktól. A hivatalos aszfaltozott úton, melyen régebben autóval is egészen a hídig le lehetett jutni a Ruta San Juan de Gaztelugatxe, a Mirador San Juan Gaztelugatze vagyis a kilátótól indul, 2,5 km hosszú és kb. 35-40 perces séta. A központi parkolóktól indul le egy másik földes út lépcsőkkel stb., ami az előzőhöz képest bár rövidebb, de nehezebb terepen vezet, főleg visszafelé.

  San Juan de Gaztelugatxe szigetét a szárazfölddel egy épített kőhíd köti össze. A hídtól 241 kőlépcső vezet fel cikcakkban a szikla tetején álló, 10. században épült  kápolnához. Gaztelugatxe (baszk nyelven  „Gaztelu” = vár + „aitz” = szikla) tetején álló kicsiny templom Keresztelő Szent János után kapta a nevét. A legenda szerint itt lépett partra, amikor Bermaoba érkezett, melynek emlékét máig megmaradt lábnyoma őrzi a templomba vezető lépcsők tetejénél. Ennek a látogatásnak az emlékére építették és nevezték el a remetelakot.

  - hirdetés -

  A kis sziget tetején levő kápolnát a 9.-10. század környékén templomos lovagok építették, a következő évszázadok során többször leégett, de mindig újraépítették majd a 12. században kolostor lett. Később a San Juan de Gaztelugatxe stratégiai fontosságú védelmi vonalként visszavonulásra késztette XI. Alfonz kasztíliai királyt 1334-ben, a Biscayai uralkodóval, Juan Núñez de Laraval vívott csatában. Két évszázad múlva újra megtámadták San Juan de Gaztelugatxe-t ezúttal az angolok nemzeti hőse, Sir Francis Drake, aki a spanyolok számára szimplán csak egy kalóz volt. Fosztogattak, megölték az ott élő remetét és a sziklákról a vízbe hajították. San Juan de Gaztelugatxe a spanyol inkvizíció idején is fontos szerepet játszott. A boszorkányok és rituális találkozóik fontos részei a baszk mitológiának,  számos korabeli beszámoló szerint sok boszorkánysággal vádoltat a San Juan de Gaztelugatxe barlangjaiba zártak be. A templom állapota folyamatosan romlott, és végül 1886-ban lebontották, majd újraépítették  szinte a semmiből.

  A kápolnához való megérkezéskor háromszor kell megkongatni a kápolna harangját, miközben kívánunk valamit. A nyári hónapokban a környék a harang hangjától folyamatosan visszhangzik. A templom az év nagy részében zárva van, de június 24-én  Szent János ünnepén, július 31-én (lakoma Loyola Szent Ignác, aki magából a Baszkföldből származik), augusztus 29-én (San Juan Degollado ünnepe) és december 30-án biztosan sokan lesznek. Túracipőt fel, kulacsokat megtölteni és indulás, érdemes kora reggelre vagy naplemente előttre időzíteni a látogatást, elkerülve a tömeget és élvezni a legszebb fényeket!

  - hirdetés -

  Copyright © 2018 Világutazó  Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -