5 gyönyörű strand Lisszabon közelében, ha meguntuk a városnézést

Ha valaki nyáron érkezik a portugál fővárosba, és szeretné egy kicsit kibővíteni egyéb programokkal is a városnézést, annak nem kell sokat gondolkodnia. Lisszabon közvetlen közelében elképsztően gyönyörű strandokat és partszakaszokat találunk, melyek közül viszonylag sok még kevésbé felfedezett, vagy kívül esik a turisták által preferált helyeken. Ha valaki nem riad vissza az Atlanti-óceán frissítő vízhőmérsékletétől és már elege van a fado-ból, íme 5 varázslatos strand, ahol kipihenhetjük az Alfama dimbes-dombos utcáiban tett sétákat.

Carcavelos

Közvetlenül Lisszabonban is találni ugyan strandokat, ám a meglehetősen szennyezett Tejo folyó miatt, amely a városnál ömlik az Atlanti-óceánba, az emberek igyekeznek távolabbi partszakaszokat felkeresni a fürdőzéshez. Carcevelos az egyik legközelebb eső strand Lisszabonhoz és egyben az egyik legnépszerűbb is. Hatalmas, több kilométer hosszú plázs húzódik innen, majdhogynem egészen Cascais-ig, ezért a perzselő betonrengetegből ideözönlő embertömeg kényelmesen el tud oszlani a hatalmas területen. A homokos vízpartok kedvelői minden bizonnyal imádni fogják: bárok, éttermek, finomhomok, sekely víz, igazi beach hangulat. Számomra túl kommersz és felkapott. Arra viszont tökéletes, hogy egy fél napra kiugorjunk csobbanni egyet, vagy akár munka után, és innen csodáljuk a naplementét.

Eljutás Lisszabonból: Cais do Sodré-tól vonattal kb. 25 perc.

Carcavelos a nyári hétvégeken teljesen megtelik

Praida de Ribeiro do Cavalo

Ennek a strandnak a “célközönsége” minden bizonnyal teljesen különbözik a fentebb említettől. Nemcsak a nehezebb megközelítés végett, de azért is, mert itt semmilyen vendéglátó vagy kereskedelmi egység nincs, be kell érnünk a hűtőtáskában idecipelt sörrel. Már ha le tudunk ereszkedni a strandra a meredek hegyoldalról hűtőtáskával a kezünkben. A látvány azonban minden fáradtságot és lemondást megér. A strand lélegzetelállítóan szép, az egyik legfestőibb partszakasznak tartják egész Portugáliában. Még a legmelegebb napokon sincs tömeg, annak ellenére sem, hogy a strand kicsi, tehát könnyen meg tudna telni zsúfolásig, ám a nehézkes megközelítés sokakat eltántorít. Számomra ez is egy plusz pont, az egyetlen hátrány, hogy viszonylag messze van Lisszabontól. Az egyórányi buszozás után, még legalább ugyanennyi gyaloglás vár ránk Sesimbra-ból, plusz a a hegyi túrával is felérő mini trekkinggel.

Eljutás Lisszabonból: Praca de Espanha-tól 207–es vagy 260-as busz Sesimbra-ig. Innen a part mentén sétálva, elhagyva a lakott területet, egy murvás úton haladva érjük el az ösvényt, ami levisz a partra. A meredek, sziklás, köves talajon lehetőleg ne strandpapucsot viseljünk, ahogy azt sokan tették.

- hirdetés -

Praia de Ursa

Számomra ez az egyik legszebb Lisszabon környéki strand. Praia de Ribeiro-hoz hasonlóan ez a partszakasz is inkább azoknak fog tetszeni, akik nem feltétlenül ragaszkodnak pálmafás koktél szürcsölgetéséhez a strandon, ugyanis itt sincs semmilyen bár vagy étterem, és itt is számolnunk kell egy light-os hegymászással. A természeti környezet viszont magáért beszél: drámai sziklafalak, hatalmas hullámok. Talán sokan ismerik az Európa legnyugatibb pontjaként számon tartott Cabo de Roca-t, amely igen népszerű kirándulási célpont a Lisszabonba látogató turisták körében. Praia de Ursa (magyarul Medve-strand) közvetlenül mellette fekszik. Ne lepődjünk meg, ha nudistákkal is találkozunk, itt ugyanis elég sokan dobják le a textilt, de semmi probléma nincs abból, ha magunkon hagyjuk a fürdőruhát.

Eljutás Lisszabonból: kétféleképpen lehetséges. Vonattal Cais do Sodré-tól Cascais-ig (45 perc), majd onnan 403-as busszal (kb. 20 perc) Praia de Ursa-ig (Cabo de Roca előtti megálló). A másik: Rossiotól vagy Oriente-től vonattal Sintráig (kb. 45 perc) majd onnan szintén 403-as busszal Cascais felé (kb. 35 perc).

 

- hirdetés -

Costa da Caparica

Ami Rio-nak Copacabana, az minden bizonnyal Costa da Caparica Lisszabonnak. Bár a strand igen kívül esik a városból, de a 7-8 km hosszú plázson szinte mindenki meg tudja találni a számításait. Ha nem akarunk gyalogolni, igénybe tudjuk venni a strand mentén közlekedő kisvasutat, már ha nem sajnáljuk kifizetni a 8 eurós retúrjegyet. Aki kicsit távolabb akar lenni a tömegtől és a nyüzsgéstől, annak ajánlott egészen Fonte da Telha-ig mennie. Itt valamivel kevesebben vannak, és a víz is tisztább. Érdemes megvárnunk a naplementét, nem csak azért, mert páratlanul szép innen nézni, hanem azért is, mert célszerűbb később visszaindulnunk a városba, ugyanis az Április 25-e híd teljesen be szokott dugulni, főleg hétvégén.

Eljutás Lisszabonból: az egyik verzió 153-as busszal Praca de Espanha-tól Costa da Caparica-ig (kb. 50 perc). A másik komppal Cais de Sodre-tól Cacilhas-ig (kb. 10 perc), majd onnan 127-es vagy 145-ös busszal Fonte da Telha-ig. (kb. 50 perc).  Autóval minden bizonnyal jóval gyorsabb (nem lehet több 20-25 percnél), persze, ha nincs dugó.

Costa da Caparica a szörfösök paradicsoma is

Naplemente Fonte da Telha-ból)

- hirdetés -

 

Boca do Inferno

Ha valaki járt már Nápolyban bizonyára ellátogatott Sorrento-ba is, és feltűnt neki a két város közötti hatalmas kontraszt. Míg előbbi koszos és kaotikus, addig utóbbi tiszta és rendezett. Ugyanez a helyzet Cascaissal is. Lisszabon után üdítő egy ilyen megkapó kisvárosban sétálni, ahol virágos parkok és gondozott pázsit köszön vissza mindenütt. Cascais önmagában is megér egy kirándulást, és bár a város nem rendelkazik hatalmas plázsokkal, de azért még így is akad. A lélegzetelállító Boca do Inferno-t (magyarul: a pokol szája) látva talán az juthat eszünkbe, hogy itt kész öngyilkosság lenne fürödni, azonban a bevállalósabbak itt is találhatnak lehetőséget csobbanni. Szószerint. A sziklás part végett ugyanis, itt nincs nagyon lehetőség homokba terített pléden heverészni, sziklákról ugrálni, snorkelezni viszont annál inkább, és akár olyan páratlan helyekre is rálelhetünk, mint az alábbi képen, ahol saját természetes úszómedencénk is lehet. A víz kristálytiszta, viszont valóban óvatosnak kell lennünk, plane nagyobb hullámzáskor.

Eljutás Lisszabonból: Cascais-ig vonattal, ahonnan sétálva juhatunk el Boca do Inferno-ig, amit elhagyva, a főút mentén több, apró kis strandot találhatunk a sziklafalak tövében.

Ha ódzkodunk a hullámoktól ilyen kis medencében is hűsölhetünk

 

- hirdetés -

Copyright © 2018 Bóna Gergely. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás