10 kihagyhatatlan látnivaló és program Texasban

Mégis, mi van itt Texasban? Merült fel bennem a kérdés, amikor két éve megérkeztem Houstonba. Igen, kapcsolatunk kezdete nem volt éppen zökkenőmentes amerika második legnagyobb államával… De a hosszú hónapok – és autóutak alatt – lassan megszoktam és megszerettem a kietlennek tűnő “délt”, ahol végtelen földek, mocsárvidékek és benzinkutak szegélyezik az erre tévedők útját. Texasszal kötött különös barátságom okán összeszedtem, mivel is tudja meglepni az utazókat vagy akár itt élőket ez a hatalmas állam. Szubjektív lista következik.

10. Víz, víz, víz

Texasban nyáron elviselhetetlen a hőség, amihez ráadásul nagyon magas páratartalommal társul. Így a túlélés zálogaként minden lakóközösséghez tartozik legalább egy nagy medence. Ha megmártóztál, már gyújthatod is be a medencék mellett található grillek egyikét, és hódolhatsz a texasiak egyik kedvenc időtöltésének. A természetes vizek kedvelőinek pedig ott a rengeteg folyó (például a San Marco) és a mexikói öböl mentén elnyúló tengerpart.

 

9. Tesla szalonok

Ezek nem Texas specifikusak, hiszen Amerika esetében a Tesla szülőhazájáról beszélünk. Ugyanakkor Texas nagyvárosaiban fellelhető szalonokban beleülhetsz és próbálgathatod a legújabb elektromos autokat! Ha ennyi nem lenne elég, akár tesztvezetést is foglalhatsz.

- hirdetés -

8. Az elvarázsolt kő

Kíváncsi vagy, milyen lehet a holdon járni? Akkor látogasd meg az Austin közelében lévő Enchanted Rockot. A hatalmas gránittömb misztikusan emelkedik ki a kavicsok és kaktuszok rengetegéből. A szikla a lemenő napban narancssárga színt önt, a hőmérséklet változásának köszönhetően pedig még hangokat is hallatt. Nem véletlen, hogy az őslakosok különleges erőt és jelentőséget tulajdonítottak neki. Ha teheted, ne a nyári hónapokban látogass ide, mert a tűző napon a szikla felületén akár 38 fok is lehet, a perzselő nap elől pedig nincs menekvés.

7. Houston Rockets

Igazából itt állhatna az is, hogy menj el egy amerikai foci/baseball/kosárlabda meccsre, de kosárlabda rajongókként mi a helyi csapat, a Rockets meccseit részesítjük előnyben. Ezekre, vagy akár a szomszédos, szintén élvonalbeli vagy San Antonio Spurs meccseire az októbertől júniusig tartó NBA szezonban akár 10 dollárért is vehetsz jegyeket (érdemes körülnézni a Toyota Center honlapján). A belépőért cserébe nem csak színvonalas játékot, hanem igazi showműsort is kapsz, amelyet sörrel az egyik kezedben, pizzával a másikban izgulhatsz végig.

- hirdetés -

6. San Antonio

Texas állam második legnagyobb városa kétségkívül az egyik legnagyobb történelemmel rendelkezik mind közül. Mindenhol az ide érkező európai telepesek áldásos munkájának emlékeibe ütközhetsz. Az itt fellelhető “missziók” tényleges templomok és épületegyüttesek is, ahol a hódítók keresztény életre és termelői életvitelre próbálták nevelni az addig nomádként élő őslakosokat. A város katonai támaszpontként Texas Mexikótól való függetlenedésében is jelentős szerepet játszott, mielőtt az aönálló köztársaság, majd az Egyesült Államok része lett. A “latin” múltról és jelenről mi sem tanúskodik jobban, hogy a lakosság több, mint 60%-a latin származású.

- hirdetés -

5. Brazos Bend Park

Aligátorok a vadonban, kéznyújtásnyira? Igen, Texasban ezt is megtapasztalhatod. Ehhez nem kell mást tenned, mint ellátogatni a Houstontól 20 percre lévő Brazos Bendbe. A parkban megismerheted a texasi mocsarak hihetetlenül gazdag élővilágát. A hüllőktől pedig nem kell félned, mert amíg nem zavarod őket, napközben inkább a henyéléssel vannak elfoglalva. Látogatásodat egybekötheted a helyiek kedvenc időtöltésével (igen, grillezés) és egy piknikkel is.

4. Hamburger (és marhahús)

Ezt nem hagyhatom ki. Minden sztereotípiának van alapja, így annak is, hogy a texasiak marhát marhával esznek. Amíg nem kóstoltál texasi marhahúst, addig nem kóstoltál igazán marhahúst. Itt lépten nyomon steak házakba botlik az ember, de egy mezei sportbár vagy hamburgerező is földöntúli “marhahús-élményt” tud nyújtani.

- hirdetés -

3. Dallas és Southfork

Ha már sztereotípia: nekünk, magyaroknak felesleges bemutatni a Ewing birodalmat! Tulajdonképpen ez az oka, hogy Dallas a harmadik helyre került. A Southfork Ranchen a házat ingyenesen körbejárhatjátok, belülre viszont belépőt kell vennetek. Ez azért nem éri meg, mert a tényleges sorozathoz a belső felvételek egy kaliforniai stúdióban készültek.
Dallas másik érdekessége a Kennedy múzeum. A városban gyilkolták meg az Egyesült Államok 35. elnökét, John F. Kennedy-t, és ennek emlékére egy igen professzionális múzeumot állítottak össze, ami munkásságát, a gyilkosságot és a nyomozás részleteit járja körül.

2. Austin

Az Egyesült Államok 25. legboldogabb városa. Texas állam fővárosa. Feltörekvő rock bandák fellegvára. IT cégek újonnan felfedezett mekkája. A Colorado folyó partján fekvő Austin mellett sok érv szól, miért is érdemes meglátogatni. Az európai életstílushoz közelebb álló várost nehezebben találhatnánk itt. A folyó hosszan elnyúló, vadregényes partja a futók paradicsoma, kajakosok szelik Colorado vizét, de a városban található földalatti forrás, a Barton Springs is kiválóan alkalmas megmártózásra, ha egy kis felfrissülésre vágysz (mindezt teknősük társaságában). Utána mindenképpen öblítsd le a nap fáradalmait egy jó sörrel a Rainey utcán található bungaló bárok egyikében.

 

1. Big Bend Nemzeti Park

Texas két nemzeti parkja közül a mexikói határnál fekvő Big Bend – azaz Nagy Kanyar, utalva a határ természetes, Rio Grande által kialakított kanyonjára – nem evilági látványt kínál az ide látogatóknak. A hegycsúcsokról az elnyúló, végtelen sivatagra nézhetsz le, és meglátogathatod a Nagy Folyó hatalmas kanyonját is, aminek térdig érő vizében (illegálisan) átsétálhatsz Mexikóba. A fal egyik oldala ugyanis már a szomszédos országhoz tartozik. A Big Bendre, mint Texas természeti látványosságaira általában igaz, nem a nyári hónapok alatt érdemes látogatni, olyankor ugyanis a hőmérséklet elviselhetetlen magasságokba kúszik.

Úgyhogy, ha erre sodor az élet, cowboy csizmát fel és autóba be! Mert az Amerikában ahány állam, annyiféle életvitel, gondolkodásmód és táj fogad majd Téged. Texas városai és tájai pedig – bár nem olyan ismertek, mint California vagy Arizona ikonikus tájegységei – mindenképpen megérnek egy autós kirándulást.

Copyright © 2018 From the US with love – Amerikából szeretettel. Ha kíváncsi vagy a szerző dél-amerikai kalandjaira, kövesd Facebook oldalukat, vagy a Postcards and diaries blogot.

- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás