Hochosterwitzi várkastély

A középkori várak, várkastélyok szerelmesei Ausztria bármelyik tartományában járnak, egészen biztosan találnak kedvükre való felfedezni valót. A kihagyhatatlan várak egyike Karintia jelképe, a Burg Hochosterwitz, amely nem csak Ausztria, de talán egész Európa egyik leglátványosabb vára is.

A fellegvárnak helyet adó mintegy 150 méteres sziklacsúcson már a rómaiak is építettek egy kisebb erődöt, a középkori vár első írásos emléke pedig 860-ból maradt fenn. A salzburgi érsekség fennhatósága alá tartozó vár később von Osterwitz hűbérbirtoka volt, amelyet előbb elzálogosítottak Georg von Khevenhüller javára, aki később (1571-ben) meg is vásárolta azt. Az új tulajdonos 1586-ra kiépítette az erődítmény ma is látható formáját és érdekessége a történetnek, hogy a vár mai is a Khevenhüller család magántulajdonában áll.

A látogatók két útvonalon is feljuthatnak a felső várba, az egyik lehetőség a felvonó igénybevétele, amely kétségtelenül a gyorsabb és egyszerűbb megoldás, de aki ezt választja, az éppen a várlátogatás esszenciáját hagyja ki. A valódi élmény ugyanis az a 30-40 perces látványos szerpentinút, amelyen a vár védelmi rendszeréhez tartózó 14 kapu érintésével juthatunk fel a fellegvárba. A vár véderejét alapvetően meghatározták ezek a kapuk, amelyek szinte bevehetetlenné tették az erődítményt, hiszen a támadóknak egyesével kellett volna azokat elfoglalniuk és így gyakorlatilag 14-szer kellett volna elfoglalni a várat. Ráadásul a hangzatos neveket viselő kapuk (pl. Zászlóskapu, Őrök kapuja, Gályakapu, Angyalkapu, Oroszlánkapu, Fegyverkapu, Hídkapu) mindegyikét különböző, rafinált védelmi berendezéssel látták el, amelyek külön megnehezítették a támadók dolgát.

- hirdetés -

A vár termeiben vezetett túra során különböző időszakok fegyver- és páncélgyűjteménye valamint történelmi festmények, illetve a jelenlegi tulajdonos házaspárról készült kettős portré is megtekinthető.

- hirdetés -

- hirdetés -

Copyright © 2018 Novák Miklós. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. 

- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás