Dél-Andalúziai tengerparti nyaralás szuper kirándulásokkal

A cikk a Mastercard támogatásával jött létre.
Tengerpart, napfény és pihenés. Ezt mind megtaláljuk Andalúziában, de Dél-Spanyolország ennél jóval többet nyújt. Érdemes hosszabb időre érkezni, felfedezni a környéket és csodálatos látnivalóit, a tengerparti napfürdőzés mellett.

Bár közúton majd 3000 kilométerre van tőlünk, repülővel alig 3 és fél órába telik eljutni Malagába. Mindkét nagy fapados légitársaság üzemeltet közvetlen járatokat hetente többször is, bár érdemes a jegyeket az indulás előtt 1-2 hónappal lefoglalni, mert hamar elfogynak a jó ár/érték arányú helyek.

Ha andalúziai körutat tervezünk és szeretnénk pihenni is ez alatt a 10-14 nap alatt, akkor érdemes valahol a Costa del Sol-on szállást néznünk. A mi ajánlatunk a Marbella és Estepona között félúton lévő El Paraiso, de igazából bármelyik környező övezetben találunk ideális szálláshelyet, hogy bázisként szolgáljon a következő 1-2 hétre.

Az autóbérlés rendkívül egyszerű, és meglepően olcsó Malagában, így már akár napi 3-4 ezer forintért is tudunk foglalni magunknak autót. Fontos, hogy ezt minden esetben előre az interneten intézzük. A bankkártyánkkal pillanatok alatt kifizethetjük előre a kiválasztott autót, így a helyszínen már csak az átvétel marad. Választhatunk előre, de a helyszínen is köthetünk teljes körű biztosítást. Ennek áráról érdemes előre tájékozódni a kölcsönző weboldalán, hogy melyikkel járunk jobban. Ne felejtsük el, hogy a kölcsönzők általában hitelkártyát kérnek a kölcsönzési letét zárolásához, ami 300 eurótól 1000 euróig terjedő összeg is lehet.

Az autópályák egy része fizetős Andalúziában, bár érdemes figyelni a térképet, mert sokszor van nem fizetős alternatíva is. A fizetős autópályaszakaszok „AP” előtaggal kezdődnek, míg a nem fizetős részek csak „A” jelöléssel vannak ellátva. Az összes szakaszon lehet fizetni kártyával és gyakran a bankkártyás fizetést előnyben részesítőknek külön kapuk vannak fenntartva, ami erős forgalom esetén igen hasznos, így saját tapasztalatból mi a bankkártyás fizetést ajánljuk!

Ha jó szállást szeretnénk, és nem ragaszkodunk a nagy szállodák nyújtotta előnyökhöz (és hátrányokhoz), akkor a Costa del Sol nyaralóövezeteiben a nagyobb városok mellett található úgynevezett urbanizációkban keresgéljünk, itt rengeteg gyönyörűen karbantartott lakóövezetet és lakóparkot találunk, ahol nyugodt körülmények között pihenhetünk. A gondozott mediterrán kertek és a közös, korlátlan használatú medencék itt természetesek.

- hirdetés -

Félnapos kirándulási ötletek Malaga környékén

A legjobb Malaga tartományban, hogy kifogyhatatlan a látnivalók és kirándulási lehetőségek terén. Ha félnapos kirándulásban gondolkodunk és szeretnénk a nap másik felét pihenéssel tölteni, akkor az alább ajánlott látnivalókat ne hagyjátok ki (a feltüntetett távolságokat a Marbella és Estepona között félúton található El Paraiso-tól számoltuk).

Casares

Andalúzia híres a parttól beljebb lévő hegyekben megbúvó fehér falvairól és kisvárosairól. Talán az egyik leghíresebb és legtöbbet fotózott ezek közül Casares. Alig félórányi autóútra fekszik és a kocsival egészen a kitáblázott nyilvános parkolóházig mehetünk, ahol zárt térben rakhatjuk le az autót. Innen gyalog fedezhetjük fel a várost, hangulatos szűk utcácskáit a hófehérre meszelt házakkal. Ne hagyjuk ki a régi kastélyt a hegycsúcson, valamint a Mirador de Casares-t ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a városra.

Ronda

Az örök szóvicc tárgyát képező kisváros lélegzetelállító. Közel egy órás út visz fel kanyargós szerpentinen a számos szavazáson egyszerűen csak a világ legszebb városának megválasztott andalúz településre. Szinte minden a városról készült képen a Guadalevín fölött 120 méteres magasságban átívelő Puente Nuevo impozáns látványát örökítik meg – nem véletlenül. A lenyűgöző építményt majd 34 évig építették és 1793 óta a fő közlekedési átkelő a két városrész között.

- hirdetés -

Rondában található még a Plaza de Toros, az 1785-ben átadott aréna, ami bikaviadaloknak adott otthont. Küzdőterének 66 méteres átmerője teszi egyedivé egész Spanyolország szerte és, hogy Madonna itt forgatta Take A Bow című híres videóklipjét.

Érdemes még megnézni a Mór királyok házát, illetve a sziklába vájt – a folyó szintjéig érő – alagútrendszert, a régi hidat, valamint a környező sziklaszirteken található kerteket. És persze beülhetünk az Puente Nuevora panorámát kínáló valamelyik étterem teraszára egy délutáni kávéra, vagy akár ebédre is.

- hirdetés -

A parkolással sok gondunk itt sem lesz, a lényeg, hogy még a belvárosi rész előtt tegyük le a kocsit. Bár találhatunk ingyenes parkolóhelyeket is, ezekre vadászni kell, így válasszuk a nagyobb, többszáz férőhelyes, őrzött parkolókat.

Setenil de Las Bodegas

Az egyedi sziklaváros, amit látni kell! Rondától további félórányi autóútra, északra találjuk ezt a szintén hófehér kisvárost. Az itt élők jól alkalmazkodtak a helyi természeti viszonyokhoz: a sziklarésekbe és mélyedésekbe építkeztek. Így használták természetes erődítményként a sziklát, amit hosszú időn át nem is tudott bevenni semmilyen ellenség. Járjuk körbe ezt a hangulatos kisvárost, de autóval ne menjünk be; a helyieken kívül nemcsak, hogy szinte senki nem állhat meg, de nem is nagyon tud a hihetetlenül szűk utcák miatt.

Delfin show Benalmádenában

Az egy órás autóútra fekvő Benalmádena igazán különleges programot kínál a gyerekeknek éppúgy, mint a felnőtteknek. Itt található ugyanis a Selwo Marina, vízi állatkert, ami a 20 eurós belépőjegy fejében (interneten előre megváltva, bankkártyával, csak 16 euro) delfin- és rozmár showt, pingvineket, fókákat, sőt, még papagáj showt is kínál az ide látogatóknak.

- hirdetés -

Ne hagyjuk még ki: Malaga és Marbella óvárosát, a La Concepción botanikus kertet Malagában, a Puerto Banus kikötőt Marbellán és az Astral koktélbárt ugyanitt.

Egynapos kirándulások Malaga környékén

Sok érdekes programot találunk a környéken, de vannak olyan látnivalók, amiért megéri egy kicsit többet autózni. Az alábbi helyekre érdemes egy teljes napot szánni, sőt, ha több hétre érkezünk, akkor valamelyik kirándulást 2 naposra is bővíthetjük.

Gibraltár

Bár nincs olyan messze, hiszen autópályán egy szűk óra alatt elérjük, Gibraltárra érdemes egy teljes napot szánni. A brit fennhatóság alatt álló 7 négyzetkilométeren elterülő Gibraltár tulajdonképpen egy hatalmas 425 méter magas mészkő-szirt. Az impozáns szikla uralja a látképet, már kilométerekről jól kivehető az autópályáról is.

Mi azt ajánljuk, hogy kocsival mindenképpen még a spanyol oldalon parkoljunk. Akár mélygarázsban, akár a szabadtéri parkolók egyikében, mert így megkímélhetjük magunkat a hazajutáskor esetleg órákig tartó várakozástól a határon, valamint a Gibraltáron belüli parkolóhely keresés rémálmától is. Gibraltáron a hivatalos fizetőeszköz az angol font, így bankkártya legyen nálunk, a pénzváltás nehézségeinek kikerülésére. Az egyérintéses bankkártyákat is egész Gibraltár területén elfogadták, így mi sem kényelmesebb, mint így fizetni például a sziklára vezető cable car 15 eurós retúrjegyét.

Ez az, amit semmiképp se hagyjunk ki! A szikláról elképesztő kilátás nyílik a városra, a szomszédos Algeciras-ra, és jó időben biztos, hogy látjuk majd az észak-afrikai partvonalat. A Gibraltári szikla, stratégiai elhelyezkedése révén komoly védelmi feladatokat látott el a II. világháborúban. A sziklába vájt alagútrendszerek és a telepített ágyuk és ütegek ma már bárki számára látogathatók. Ugyancsak látogatható a Szent Mihály cseppkőbarlang is, de körbejárhatjuk a sziklát a délkeleti oldalán is, ami egy igazán egyedi túra, vállalkozó szellemű turistáknak. A mediterrán lépcsők elnevezésű túraútvonal alig másfél kilométer hosszú, ám a táblán szereplő 2 órányi időtartam cseppet sem túlzás, lévén, hogy tényleg nehéz terepről és nagy szintkülönbségű lépcsőfokokról beszélünk, ám a látvány miatt mindenképp megéri. Egy túraszandál/cipő viszont nem árt.

A szikla látványosságai közé tartoznak még a berber makákók, amik állítólag még annak idején az angol katonákkal érkeztek Észak-Afrikából. A közel 300 példányt számláló csapat a sziklán él, és bár közvetlennek, barátságosnak tűnnek, nem igazán szívbajosak, ha étel, napszemüveg, sál, sapka stb. eltulajdonításról van szó. Etetésük szigorúan tilos és bár félni nem kell tőlük, legyünk elővigyázatosak és maradjunk tisztes távolságban!

A városba visszaérve a főutcán találjuk a városházát, a parlamentet és a bíróság épületét, de vásárolhatunk vámmentesen ékszert, napszemüveget, műszaki cikkeket egyaránt.

Tarifa

A szeles város Gibraltárhoz elég közel van, azonban érdemes egy külön napot rászánni. Tarifa a kontinentális Spanyolország legdélebben fekvő városa. Érdekessége, hogy egyik oldalról az Atlanti-óceán határolja, míg délkeletről a Földközi-tenger, így egész évben rendkívül szeles az időjárás. Erre mindenképpen készüljünk fel! Érdemes nem a legjobb napszemüvegünket vinni, illetve a kocsit is a házak között, messzebb a tengerparttól leparkolni. Hogy miért? Mert közvetlenül a tengerparton az erős szél és a finomszemcsés homok együtt a homokfúvó berendezésekkel egyenértékű tisztításra képes minden felületen!

Azért mindenképpen látogassunk le az Atlanti-óceán partjára, a homokos tengerpartra és mártózzunk meg az óceánban, vagy üljünk be a Bar El Frances tapas bárba egy isteni ebédre. Ne hagyjuk ki Plaza de Santa Maria-t és a kikötő fölé magasodó El Castillo de Tarifat se. Ha éppen sötétedés előtt indulnánk haza, akkor érdemes megvárni a naplementét, ami Tarifán különlegesen szép látványt nyújt.

Granada

Granadáig 200 kilométert kell autózni az autópályán, ez körülbelül 2 óra utazást jelent. Dél felől közelítve még a Sierra Nevada havas hegycsúcsait is megcsodálhatjuk. Két dolog miatt érdemes egy egész napra érkezni ide. Az egyik maga a város, a másik pedig az Alhambra. Az 1984 óta az UNESCO Világörökség részeként jegyzett Alhambra a város legfantasztikusabb turistalátványossága, évente több mint 3 millió látogatót vonz. Érdemes korán reggel érkezni a XIII. században épült mór remekműhöz, így még a nagy forróság és az embertömeg előtt nekiindulhatunk felfedezni a komplexumot.

A 14 eurós belépőjeggyel mindent megnézhetünk, azonban fontos, hogy a palotába való belépésre előre megváltott, pontos időre szóló jeggyel kell rendelkeznünk, így ezt legalább a látogatás előtt pár nappal (de inkább 1-2 héttel) érdemes előre lefoglalni. A palotán kívül a jegyár tartalmazza az Alcazaba erőd a kertek és a Generalife megtekintését is. A mór kőfaragások komplexitása és lenyűgöző kidolgozottsága, és a rendezett kertek magával ragadó hangulata garantáltan elvarázsol majd.

Az Alhambra megtekintése után menjünk le Granadába és hagyjuk elveszni magunkat a városba. Fedezzük fel így Granada hangulatos utcáit és tereit. Amit mindenképpen ejtsünk útba, az Mirador se San Nicolas, ahonnan remek kilátás nyílik az Alhambrára. Ha van kedvünk beülhetünk egy koktélra, vagy egy kávéra a közelben lévő El Huerto de Juan Ranas-ba, ahonnan még jobb kilátásban lesz részünk. És ne felejtsük el megnézni a katedrálist és a királyi kápolnát, amit az Alacazaba tetejéről már biztosan kiszúrtunk korábban.

További egy napos kirándulás tippek a Világutazótól: Zahara de la Sierra, Cádiz, Sevilla, Sierra Nevada, Córdoba, El Camintio del Rey

A cikk megjelenését a MasterCard® támogatta.

Copyright © 2018 Világutazó  Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás