Azori-szigetek – São Miguel útikalauz, tippek és hasznos információk

Az Azori-szigeteket 9 sziget alkotja, melyek közül São Miguel a legnagyobb és leglátogatottabb. Az elképesztő természeti adottságokkal rendelkező szigetet felfedezni hatalmas élmény, ám nem árt jó előre felkészülni és megtervezni a programokat.

- hirdetés -

Mindegy, hogy csak egy hosszú hétvégére vagy hosszabb nyaralásra érkezünk az Atlanti-óceán közepén fekvő – közel 70 kilométer hosszú – szigetre, egy valamire biztosan szükségünk lesz: egy jól átgondolt útitervre.

Azori-szigetek időjárása

Érdemes előre megtervezni, hogy mit szeretnénk mindenképpen látni utazásunk alatt és ha tehetjük, akkor úgy szervezzük ott tartózkodásunkat, hogy legyenek „tartalék napjaink”. Ez azért fontos, mert az Azori-szigeteken szubtrópusi klíma van, egyetlen nap alatt lehet napsütés és hőség vagy éppen szél és bőrig áztató eső. Könnyen előfordulhat, hogy mindössze egyetlen nap alatt 4 évszakot is megtapasztalhatunk. Az éves átlaghőmérséklet 17 Celsius fok, a legmelegebbek a nyári hónapok (június-július-augusztus), ám általában ekkor sem kúszik a hőmérő higanyszála 30 fok fölé. A páratartalom azonban szinte mindig igen magas, 70-80%, így sokkal melegebbnek is tűnhet az aktuális hőmérséklet, mint amilyen valójában.

Illúziót kergetünk, ha trópusi paradicsomra számítunk, novembertől-márciusig az időjárás sokszor felhős, pozitív azonban, hogy a téli hónapok is enyhék, ritkán esik 7 fok alá a leghidegebb téli hőmérséklet.

A szeszélyes időjárás miatt könnyen előfordulhat még áprilisban is, hogy a sziget nagy része sűrű ködbe burkolózik egy napra, a következőn pedig már verőfényes napsütés vár ránk. Pont ezért nagy adag rugalmasságra és némi humorérzékre is szükségünk lehet, hiszen nem mindig teljesül az, amit jó előre elterveztünk. Érdemes reggelenként a kiszemelt célpontot webkamerán megtekinteni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy míg felettünk süt a nap, a sziget más részein szakad az eső. Webkamerák a reggeli időjárás ellenőrzéshez.

- hirdetés -

Autóbérlés az Azori-szigeteken

Amennyiben az Azori-szigetek közül São Miguel-t tűztük ki nyaralásunk célpontjának elsődleges, hogy vezessünk rutinosan vagy olyannal érkezzünk, aki ezt megteszi helyettünk, ugyanis a kocsibérlés szinte elengedhetetlen a sziget felfedezéséhez. Bár létezik tömegközlekedés, ez leginkább a helyieket szolgálják ki, ritkán jár és nem visz el minden turistalátványossághoz.
Magic Islands (kipróbált, teljesen korrektek) Ilha VerdeMicauto

A kocsik bérleti díja attól függ milyen biztosítást kötünk hozzá. Szinte minden helyen kérnek kauciót az autóbérléskor, melynek összegét hitelkártya esetén zárolják, bankkártya esetén levonják, majd a kocsi leadásakor –amennyiben mindent rendben találnak – feloldják a zárolást/visszautalják. Az alap bérleti díja egy kisebb kocsinak (Ford Ka, Fiesta, Fiat Panda) 17 Euro körül kezdődik, a foglaláshoz szinte mindenhol köthetünk „közepes” biztosítást, ekkor alapár + 8 euro/nap számolhatunk, ebben az esetben 250 Eurot zárolnak/vonnak le kártyánkról kaució gyanánt.
A másik lehetőség, hogy egy mindenre kiterjedő biztosítást kötünk, ekkor alapár + 18 euro/nap, ebben az esetben semmilyen kauciót nem kell ott hagyni.
A harmadik opciót is választhatjuk amennyiben nem szeretnénk semmilyen biztosítást kötni náluk, ebben az esetben 500 euros kaucióval kell számolnunk és azzal a tudattal, hogy bármi történik az autóval annak költségét teljes egészében nekünk kell fedezni. Ezek az összegek szinte csillagászatiak is lehetnek, így ez a legkevésbé vonzó megoldás.

Tipp: lehet kötni teljesen független autóbiztosítást az interneten (hasonlóan az utasbiztosításhoz).

Részletesen elolvashatjuk, hogy milyen károkért felel az adott biztosítás (lehet alap és deluxe verziót is kötni)! Ebben az esetben azonban előre egyeztetni kell az autókölcsönzővel, hogy elfogadják-e ezt a biztosítást. Amennyiben igen, akkor is 500 eurot vonnak le a kártyánkról általában kaucióként, károkozás esetén nekünk kell felelni az autóért és később nekünk kell kezdeményezni és végigvinni az összeg visszaigénylését a biztosítóval. Így biztosítva vagyunk, a kocsibérleti árak megfizethetőbbek, viszont baj esetén az ügyintézés macerásabb, nem intézi el helyettünk senki a problémát, valamint feltétlen szükséges az ügyintézéshez, hogy beszéljük idegen nyelvet.

- hirdetés -

São Miguel látnivalói

Mivel egy szinte Balaton hosszúságú szigetről van szó, amely ráadásul hatalmas hegyekkel van tarkítva (legmagasabb pontja az 1104 méteres Pico Vara) ezért a legpraktikusabb, ha összekötjük az egymáshoz közeli látványosságokat.

São Miguel – nyugati szigettúra

A sziget nyugati csücskében találjuk a sziget egyik fő látványosságát, a Sete Cidadest. A tavakat és az azokat körülvevő hegyeket gyakran borítja sűrű felhő, így érdemes indulás előtt előre megnézni a webkamerán az időjárást.

Miradouro da Boca do Inferno

A Lagoa das Sete Cidades (azaz a Sete Cidades tavak) látképe az egyik legismertebb ha az Azori-szigetekről van szó, ott virít minden képeslapon és brossúrán. Ezek közül a legfestőibb a Miradouro da Boca do Inferno kilátója, amely úgy tűnik egyes fényképeken, hogy végtelenbe tűnik el a tavak felett. A kilátás lélegzetelállító, teljes panorámájában tárul elénk a Sete Cidades 22 000 éves vulkáni krátere.

- hirdetés -

Tippek:

• A kilátó szinte a hegy tetején helyezkedik el, szerpentines autóút kanyarog fel a sziget mindkét oldaláról. Az egyik legmagasabb pontján egy tábla jelzi a kilátót. Itt egy kapun keresztül haladva egy kis földútra kell letérni a kocsival, majd nagyjából 7 perc után megérkezünk a túraút kezdetéhez.
• Itt a piknikező asztalok mellett néhány lépcső vezet felfelé, melyen ha elindulunk nagyjából 5 perces sétával megérkezünk a kilátóhoz.
• Fontos, hogy nyári nyitva tartás (március-október) szerint 19.00 óráig, téli időszakban 15.00-ig tart nyitva a földút elején található kapu. Utána aki bújt, aki nem: a kaput bezárják és a kocsikkal érkezők bent ragadnak! Ha napfelkelték vagy naplementét szeretnénk nézni innen használjuk a kapun kívül található nagy parkolót, innen 20-30 perces sétával ugyanezen az úton közelíthetjük meg a helyet. A kapu gyalog megkerülhető.
• Időtartam: 1 órát mindenképpen szánjuk rá, hogy kiélvezzük a világon egyedülálló panorámát
• Belépő: ingyenes

Miradouro da Vista Do Rei

A király kilátásaként emlegetett kilátópont szintén remek panorámával kerül be a kötelező helyek listájába. Érdekesség, hogy bár többes számban emlegetik a tavakat és bizonyos fényviszonyokban színük is különböző (kék és zöld), valamint a helyi monda is két tóról szól, a valóságban egy tóról beszélhetünk csak, melyet egy híd szel ketté és az eltérő vegetáció befolyásolja szinüket.

A Vista Do Rei kilátópont egyik ikonikus épülete az elhagyatott Monte Palace hotel, melyet a 70-es években építettek és mindössze 2 éven át működött. A turisták gyakran másznak fel az elhagyott és romos hotel tetejére a még pazarabb kilátásért. A lebontásra váró hotel azonban omladozik, belépni tilos és életveszélyes. 2018 áprilisában bontási munkálatokat végeztek rajta.

- hirdetés -

Sete Cidades

Sete Cidades névre hallgat az apró falu is, mely a tó partján fekszik. A festői tájon remek bringa és kenutúrákat tehetünk a városból indulva.

Ferraria

Ponta da Ferraria egy természetes termálvizes „medence”, ahol a geo-termikus, melegvizes forrás az óceán vízébe ömölve keveredik a keskeny lagúnában. Különleges élményben lehet részünk, ahogyan a meleg és hideg víz hirtelen változik körülöttünk a hullámok hatására. Az óceán viharosságát azonban nem árt figyelembe venni, hiszen a nagy hullámok – dagálynál – teljesen kihűthetik a vizet, míg apálynál könnyen előfordulhat, hogy elviselhetetlenül meleg lesz. Egy biztos, ide is, mint sok más gyönyörű szegletéhez a szigetnek nem árt egy nagy adag szerencse is, a tervezésen kívül.

Belépés: ingyenes, átöltözési lehetőség a part menti öltöző kabinokban

A főváros és a sziget középső része

Ponta Delgada

A sziget fővárosa a legzsúfoltabb pontja a szigetnek. Érdemes azonban időt szakítani rá, hiszen innen indulnak a legjobb bálna és delfin néző túrák. A bálna leshez a legideálisabb időpont áprilistól-júniusig tart. Akik nagyobb tengerjáró hajókkal szeretnének nekivágni azoknak a Futurismo lehet ideális választás. A személyes kedvencünk a családiasabb és természetközelibb Sea Colors, Picos de Aventura.
Ár: a bálna túrák átlagosan 55 euro/fő-től indulnak, mely’ nagyjából három órás program az óceánon.
Az említetteken kívül rengeteg más ajánlattal is találkozhatunk, a forgalmas, nyári időszakban érdemes már a nyaralás elején érdeklődni és lefoglalni a helyeket, mert többnyire teljes „telt házzal” futnak ki a hajók és könnyen hoppon maradhatunk.

A sziget legnagyobb piaca a Mercado da Graça is a fővárosban található. Itt sok helyi terményt és rengeteg szuvenírt találunk.
Tipp: Próbáljuk ki a piacon található kis étel standot a Saborest, ahol remek szendvicseket és frissen készített gyümölcsleveket kortyolhatunk. Minden egyes fogás helyi alapanyagból készül.

Ananász ültetvény

Az A. Arruda ananászültetvény mindössze 10 perces autóútra fekszik a fővárostól, ez a sziget egyetlen, turisták által is látogatható ananász ültetvénye. Sao Miguel híres mézédes ananászairól, melyeket az üvegházakban egész éven át tudnak érlelni.
Belépő: ingyenes

Tipp: kizárólag az itteni ajándékboltban lelhető fel az ültetvény saját ananász likőrje, amely jóval drágább (35 euro/liter), mint a többi, boltokban kapható llikőr, azonban ízvilágra össze sem lehet hasonlítani a többivel. Az Arruda saját likőrje olyan, mintha minden korttyal egy falat friss ananászba harapnánk. Amennyiben ki szeretnénk próbálni ezt az édes nedűt ezt érdemes megkóstolni ahhoz, hogy valós képet alkothassunk az ananász likőröket övező dicshimnuszoknak.

Lagoa do Fogo

A sziget másik ikonikus tava a Lagoa de Fogo (Tűz-tó), mely szintén gyakran burkolózik felhőkbe. A hegy tetejéről egy igen meredek, nagy szintkülönbséget tartogató, 30 perces túraút visz le az érintetlen szépségű tó partjára. A csendet csak a sirályok hangja töri meg, a színek pedig lélegzetelállítóak. A tó és környéke nemzeti park része, így figyeljünk rá, hogy ne hagyjunk mást magunk után, csak a lábnyomainkat.

Caldeira Velha

A fürdő félúton található a Lagoa de Fogo és a sziget második legnagyobb városa, Ribiera Grande között. A sziget egyik legszebb termálfürdőjét különleges atmoszférája teszi egyedülállóvá. A kőfallal kirakott medencékben a víz 35 fok feletti, míg a vízesés medencéje hűvösebb 20-25 fok közötti. A dús, zöld növényzet festőivé emeli a táj szépségét, az aláfestő zenét a hűvös patakban élő békák biztosítják.
Belépő: 4 vagy 8 euro/fő, attól függően, hogy csak sétálni szeretnénk és a medencén kívül gyönyörködni a tájban, vagy pedig áztatni magunkat a termálvízben. A jegy elvileg csak 2 órán át érvényes, a kiírás szerint ha letelik az időnk és még maradnánk újra meg kell váltanunk a jegyet.

Tipp: Zárható szekrények is bérelhetők, melybe értékeinket, holminkat hagyhatjuk, azonban ezek nem túl nagyok, érdemes csak a legszükségesebbeket magunkkal vinni a fürdőbe és a többit a kocsiban hagyni. A szekrények használatáért kauciót kell letenni 5 euro/szekrény, melyet visszakapunk a kulcsok leadásakor.

Chá Gorreana

Európa egyetlen teaültetvénye Sao Miguel szigetén található, amely 1883 óta üzemel. Organikus fekete és zöld teát kóstolhatunk a teaültetvénnyel körbezárt teagyárban, ahol a teagyártás összes folyamatát nyomon követhetjük és testközelből láthatjuk minden apró mozzanatát. A túra igazi megkoronázása pedig a teakóstolás.
Belépő: ingyenes (a teakóstolás is!)

Keleti szigettúra

Furnas

A legaktívabb vulkanikus része a szigetnek a Caldeiras, ahol tűzforró víz bugyog a föld alól. Itt testközelből is láthatjuk milyen lehetett ez a vulkanikus sziget kialakulásakor, hatalmas gőzoszlopok törnek az ég felé, a levegőben pedig jellegzetes kénes illat terjeng. A föld alatt, hatalmas üstökben főzik a sziget specialitását, a Cozido das Furnast, mely egy húsos, ízletes egytál étel.
Belépő: 2 euro/fő

Tipp: Furnas városában több étteremben is megkóstolhatjuk a híres furnasi ragut, a legnépszerűbb a Tony’s étterem, érdemes előre asztalt foglalni, hiszen egyrészt mindig rengetegen vannak, másrészt az ételt 24 órával előbb meg kell rendelnünk.

Poça Dona Beija termálfürdő

Rossz idő esetén ideális program a termál vízben melegedni, Furnasban több fürdő közül is választhatunk. Az 5 nyitott medencével rendelkező Dona Beija teljesen elvarázsolja az embert különleges hangulatával. A víz 35-39 fokos.
Belépő: 4 euro/fő +1 euro/szekrény a bérleti díj a csomagoknak

Tipp: érdemes olyan fürdőruhát hozni, melyet már nem féltünk és sötét színű, a víz kénessége könnyen – kimoshatatlan – foltot hagyhat a világos fürdőruhákon.

Terra Nostra park

A Terra Nostra Park egy hatalmas botanikus kertet rejt magában, amely önmagában is megér egy látogatást, a belépőnkkel rögtön csobbanhatunk is a park területén kiépített termálvizes medencében.
Belépő: 8 euro/fő

Nordeste

A legvadabb és csendesebb szeglete a szigetnek a keleti csücsök Nordeste régiója. A vegetációs dúsabb, s a hegyoldalak is sokkal látványosabbak, mint a sziget más részein. Itt található az Azori-szigetek legrégebbi világítótornya is a Farol do Arnel. A világítótornyot mindenképpen érdemes gyalog megközelíteni a kijelölt parkolóból, a 35 fokos emelkedőn az autók többsége nem tud visszakapaszkodni, melyre külön tábla hívja fel a figyelmet.
Ha kíváncsiak vagytok a cikkben szereplő helyszínekre, akkor nézd végig Azori-vlog sorozatunk, melyben körbe kalauzolunk Sao Miguelen, vagy pedig nézd meg kedvcsinálónak az alábbi videónkat:

A vlog videókat keresd a YOUTUBE csatornánkon: Travel Tales

Copyright © 2018 Ilycsin Zsuzsi. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
- hirdetés -
276,465RajongókTetszik
6,596KövetőkKövetés
275KövetőkKövetés
21FeliratkozókFeliratkozás
- hirdetés -