4 tipp, hogyan spórolj New Yorkban

New York City a legtöbb ember fejében megtestesíti mindazt, amit amerikai álomnak neveznek. Siker, pénz, csillogás, a Wall Street farkasai és Carrie Bradshaw fényűző szingli élete: a városról kialakult kép alapján többen gondolhatják úgy, hogy New York a legtehetősebbek kiváltsága. De a Nagy Almában is megvan a módja az olcsóbb életnek, így a nyaralásnak is. Persze ez azt is jelenti, hogy kevesebb “Szex és New York” sorozatbeli pillanatban lesz részünk, cserébe viszont beleláthatunk, hogyan élnek a helyiek és mennyi arca van ennek a hihetetlen városnak, ami tényleg sosem alszik.

Fedezd fel New Yorkot – 9 nap szállással+repülőjeggyel

Szálljunk meg Manhattanen kívül!

Ha ésszerű áron akarunk megszállni New Yorkban, azt nem a felhőkarcolókkal tarkított “belvárosban” fogjuk megtenni. A szabály itt egyszerű: minél távolabb megyünk Manhattantől, annál olcsóbb szállásokat találhatunk.

Szerencsére a metró-, külsőbb városrészekben pedig elsősorban a busz hálózat nagyon jól kiépített, ami megkönnyíti a Manhattanbe való bejutást. Ott van például New Jersey, ahonnan busszal csúcsidőben egy óra, azon kívül pedig harminc perc alatt bejuthatunk a Time Square szomszédságában található Port Authority buszállomáshoz. Még közelebbi és kézenfekvőbb opció lehet Queens: itt a 7-es metró állomásának közelében laktunk és Szilveszter este is megjártuk a Times Square-t, egy irányba 20 perc alatt.

Szállás keresésre bátran lehet itt is böngészni az airbnb oldalát, amit New Yorkban is előszeretettel használnak a helyiek egy kis kereset kiegészítés céljából. Míg New Jerseyben 5000 forint/fő/éjszaka körül mozogtak az árak 2016 decemberében, addig Queens esetében már mélyebben a pénztárcánkba kellett nyúlni, 8000 forint/fő/éj értékben lehetett jó szállást találni – nyilván itt a Manhattanbe vezető direkt metró útvonalat is megfizeti a turista.

- hirdetés -

 

Ne féljünk tömegközlekedéstől!

A New Yorkban való közlekedés esetében a kevesebb taxi leintés/Überezés és több metrózás elvét érvényesítsük az olcsó körbejutás érdekében. A tömegközlekedés fejlettségéről sok mindent elárul, hogy segítségével mindkét reptér esetében (John F. Kennedy és Newark) be tudunk jutni Manhattanbe.

A metróvonalak emelett nagyjából az egész várost behálózzák és segítségükkel minden nevezetességet elérhetünk. Ehhez mindössze egy MetroCard-ot kell kiváltanunk – ez egyszerűen megoldható automatákból is – körülbelül 1500 forintért, majd 9000 forint körül megvásárolhatjuk rá a hét napos, szinte korlátlan közlekedést (az aktuális árakról az MTA honlapján tájékozódhatsz, a korlátlan, 7 napos bérlet árait pedig itt találod). Ugyanígy akár egy vonaljegynek megfelelő ár is feltölthető a kártyánkra, 3 dollár – körülbelül 780 forint – értékben.

- hirdetés -

A közlekedés további kiváló módja lehet a gyaloglás: Manhattanben például minden elérhető távolságban van, akár gyalog is.

- hirdetés -

 

Használjuk ki, hogy New York a street food fellegvára

Ha olcsón akarjuk megúszni az étkezést, együnk az utcán! New Yorkban abszolút nem ciki nekiveselkedni a szendvicsünknek a Central Parkban, vagy akár a járda szélén ülve! Hol szerezzük be ezeket? A városban mindenhol jelen lévő Wholefoods áruházláncokban például frissen sütött pizzától a salátabárig és szendvicsekig mindent megtalálhatunk. Tankoljunk fel ezekből és fogyasszuk el az ebédet a Flatiron Building szomszédságában!

Függőágyak a Flatiron Building mellett

Szintén jó opció lehet az utcai árusoktól való vásárlás: tőlük gyrost vagy az ikonikus New York-i hot dogot is beszerezhetjük néhány dollárért. Olyan helyről azonban, ahol az ár nincs kiírva, elővigyázatosan vásároljunk, mert az árszabás a turista külsővel egyenesen arányos.

- hirdetés -

Látványosságok egy dollárért

New York bővelkedik ingyenesen látogatható, legendás helyszínekben: Central Park, Grand Central Terminal, Times Square, hogy csak néhányat említsünk.

A Metropolitan Museum of Arts gyönyörű és gazdag gyűjteményeit például az általad felajánlott pénzösszegért látogathatod. Ez azt jelenti, hogy a kasszánál akár 1-2 dollárt is befizethetsz – ehhez csak a New York-i “fapofát” kell felvenned és bemondanod a kasszánál az általad felajánlott összeget (ezt az érzelemmentes, tárgyilagos kommunikációt előszeretettel alkalmazzák a helyiek, ami a New York nevű dzsungelben a túlélés eszköze is).

Másik olcsó, de nagyszerű látványosság a teljesen ingyenes Staten Island Ferry, a Manhattan déli csücskéből induló komp, ami fél óránként közlekedik, szuper kilátást kínálva a Szabadság-szoborra és Manhattanre. Ezt mindenképp érdemes kipróbálni, különösen alkonyat előtt, amikor ilyen látványban lehet részünk:

Nem győzöm hangsúlyozni, ami nem csak New Yorkra, hanem valamennyi városra igaz: mindig érdemes megnézni kevésbé turisztikai részeit a helyiek szemével. Ha kirándulunk, előszeretettel foglalunk ingyenes túrákra időpontokat. Ehhez csak beírjuk a Google-be, hogy “free walking tour new york” és a legtöbb esetben több opciót is kapunk. Az “ingyenes” városnéző túrák lényege, hogy a túra végén saját belátásunk szerint honoráljuk az idegenvezetőt, borravaló formájában (ki nem mondott szabályként ez 10 dollár/fő körül mozog jelenleg az USA-ban, de ennél adhatsz többet és kevesebbet is, sőt vannak fizetés nélkül távozók is). New Yorkban mi ezt próbáltuk ki és mind Manhattanben, mind Harlemben egy szuper túrán vettünk  részt két helyi srác vezetésével.

Úgyhogy, sportcipőt és New York-i fapofát fel, hisz ez a város tárt karokkal vár mindenkit azóta, hogy az első telepesek betették ide a lábukat. Ha már ott járunk, egy Philadelphia-Washington körúttal is összekapcsolhatjuk ezt a látogatást: ezek között a keleti parti városok között ugyanis olyan kicsi a távolság, hogy 2-3 óra alatt megjárhatóak busszal, mindez előre foglalva 2000-4000 forint/főért, amibe a nagy poggyász szállítása is belefér (mi a “fapados” megabus nevű céget próbáltuk ki). Ha az időnkbe és a pénztárcánkba belefér, kár lenne ezeket kihagyni!

Copyright © 2018 From the US with love – Amerikából szeretettel. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás