More
  - hirdetés -

  Kihagyhatatlan látnivalók Marokkóban – fedezd fel az ország ezer arcát

  Marokkó egyszerűen magával ragad és rabul ejt, a kultúra, az építészet és a természet egy lenyűgöző egyveleget alkot, ahol minden apróság egy óriási mozaik részeként áll össze egy egésszé. A természet színei váltakoznak, ahogyan áthaladsz az országon: az Atlanti-óceán kékes vizétől a nap perzselte sárga Szaharáig. Marokkó minden érzékedet elcsábítja, a nyüzsgő, hangos óvárosokban fűszerek és egzotikus fogások illata, ruhák és kézművestermékek színkavalkádja csábít minden lépésed során. Segítünk felfedezni Marokkó kihagyhatatlan látnivalóit, a tengerparttól, az ókori városokon át a forró sivatagig. (Minden városnév alatt találsz egy linket szállásajánlókkal.)

  - hirdetés -

  Marrakesh környéki látnivalók

  A marokkói utad egyik legjobb kiindulópontja lehet Marrakesh. A város bőven nyújt felfedezni valót, és körülötte a hegyekkel, a sivataggal és a tengerrel már csak azt kell eldöntened, hogy majd merre folytasd a marokkói utad.

  Marrakesh 19 kapuja közül Bab Agnaou jó kiindulópont a város felfedezéséhez, a királyi Kasbah, az El Badi palota és az egykori világhírű iszlám teológiai főiskola Ben Youssef Madrassa után este irány a város szíve. Marrakesh híres hangos és színes forgatagáról, főtere a Jamaa el Fna a  hennafestők, mesemondók, mutatványosok, kígyóbűvölők és majomidomárok elképesztő forgataga.  Néhány Marrakeshben töltött nap után már biztosan jól fog esni egy kis nyugalom és csend. A város északi szélén elhelyezkedő Palmeraie pálma-oázisa tökéletes hely erre,  datolya pálmák ezrei között mehetünk vissza néhány évszázadot az időben.

  - hirdetés -

  Fotó: Viault 

  Marrakeshtől 90 percnyi autóútra dél felé fekszik Észak-Afrika legnagyobb hegyvonulata – az Atlasz-hegység. A berberek által lakott hegyvonulat elzárt falvakkal és városkákkal tűzdelt, itt találod Észak-Afrika, az Atlasz- hegység és Marokkó legmagasabb csúcsát, a 4167 méteres Toubkalt. A táj képe az évszakok során folyamatosan változik: télen vastag hó, tavasszal sebes folyók, nyáron a perzselő napsütés, ősszel piros-barnába öltözött látvány fogad. A hegymászás és túrázás szerelmeseinek pedig kötelező program a Toubkal megmászása, ami ugyan nem számít technikás csúcshódításnak, de mindenképp jó fizikai állóképességet igényel. Az  4167 méter magas csúcs Toubkal Imlil apró falvából érhető el, ami a hegy lábánál helyezkedik el. Ha úgy érzed, hogy erre mégsem vállakozol, alternatív megoldásként tégy egy túrát a Mizane-völgy vagy az Azzadane-völgy gyönyörű útjain.

  Fotó Dan Gold/Unsplash

  Élvezd a napsütést Marokkó partjain

  Inkább tengerpart rajongó vagy, mint hegymászó? Ne aggódj, Marokkó ebben az esetben sem fog csalódást okozni. Háromórányira nyugatra Marrakeshtől az Atlanti-óceán partja vár, ahol a passzátszél simogatja bőrödet, és biztosít egy kis felfrissülést a forróságban. A hosszú úton tartsd nyitva a szemed, és ne aggódj, semmi gond a látásoddal, ha útközben néhány argán fán legelésző kecskét látsz.

  Megérkezve Essaouira városában a szél olyan vad tud lenni, hogy a tengerparton fekvés is kihívás, azonban kifejezetten örülni fogsz neki, ha a hullámok miatt érkeztél. Sétálj a városban és fedezd fel a művészeti galériákat, és a legszebb marokkói medinák egyikét az UNESCO-listás óvárost sáncokkal, citadellával, bástyákkal és a rengeteg utcai árussal szegélyezett szűk utcákat. Ne hagyd ki Essaouira életteli kikötőjét se, ahol a tradicionális kék halászhajók szállítják a friss fogásokat, a folyamatosan fölöttük vijjogó sirályok kíséretében.
  Essaouira-tól kicsit délebbre találod Agadírt, ahova már közvetlen járattal is eljuthatsz Budapestről. Agadír tökéletes ellentéte Essaouira-nak, itt bátran élvezheted a napsütést, ez a hely tényleg tökéletes egy tengerpart nyaraláshoz, legyen akár nyár, akár tél, mindig kellemes meleg vár.

  Látnivalók Marokkó északi részén

  Az Agafay kősivatag mindössze egy órányi autóútra fekszik Marrakesh szédítő labirintusszerű utcáitól. Változatos módokon fedezheted fel; autentikus nomád sátorozással, tevegeléssel, vagy quaddal is átszelheted a sziklás tájat. Ez nem egy klasszikus sivatag; itt nincsenek dombos homokdűnék, csak egy kiterjedt, pusztának látszó, lapos sziklás táj, de amint beköszönt az éjszaka, az ég megtelik milliónyi csillaggal.

  - hirdetés -

  Az ország északi végében, pont a Gibraltári-szoros alatt elhelyezkedő Tanger, évszázadokon át Európa kapuja volt Afrika felé. Ma is ez a legkönnyebben megközelíthető afrikai város, Gibraltárból mindössze másfél órás kompúttal érheted el. Fénykorában Tanger épp olyan fontos volt, mint London és New York: az 1920-as évek során egy egyesült szövetség által igazgatott nemzetközi zóna volt. Ebben az időben élte a város a virágkorát, rengeteg különcöt, művészt, milliomost vagy épp kémet vonzva. Manapság a város második reneszánszát éli. Egyre több a fejlesztés a városban – fejlődik az üzleti negyed, egy új kikötő kialakítása is folyamatban van, de épül a Tanger–Casablanca TGV-vonal is.  Emellett olyan kulturális mérföldkövek jellemzik, mint a Librairie des Colonnes, ami nem csak Tanger legrégebbi könyvesboltja, de története során gyakran látogatták híres írók szerte a világból, illetve ott van még az 1930-as évekből származó art-deco mozicsoda, a Cinema Rif is.

  A Kék Városba menet útba ejtheted Tetuán városát, a Rif-hegység lábánál fekvő város mintha csak egy andalúz hegyi falu lenne, a hasonlóság nem véletlen, hiszen évtizedeken keresztül az Észak-Marokkó nagy részét magába foglaló spanyol fennhatóság alatt álló régió fővárosa volt. Az ősi Medina, az UNESCO Világörökség része, úgy tűnik, nem változott több évszázadon keresztül.

  Tangertől kétórás útra dél felé fekszik Marokkó egyik leghangulatosabb városa – Chefchaouen, a Kék Város. A Rif-hegység lábánál álló város elsősorban óvárosának kékre meszelt házairól ismert, és bár jóval kisebb Tangernél, Chefchaouen gazdag látnivalókban, élénk kávézó-kultúra, egyedi helyi kézműves termékek, és zöld területek közelsége jellemzi.

  - hirdetés -

  Fez igazán sokoldalú hely. Marokkó harmadik legnagyobb városa, a legrégebbi királyi város, az iszlám világ legrégebb óta folyamatosan működő egyetemének otthona, tudósok ókori csomópontja és legnagyobb autómentes városi terület. Ez egy olyan város, amibe vagy beleszeretsz, vagy menekülsz belőle. Az óváros keskeny utcáin megtapasztalhatod az élet legnyersebb formáját: gyermekek kószálnak, szamarak járkálnak felmálházva, helyiek tartanak munkába a város híres, szabadtéri cserzőműhelyeiben, ahonnan orrfacsaró bűz árad, utcai árusok kínálják portékáikat – mindent a kerámiáktól és szőnyegektől a cukros menta teáig és olyan egzotikus ételeket, mint csigalevest, fahéjas galambhússal töltött tésztafélét a pastillat, padlizsán pürét, és fűszeres szardíniát.

  Az élő történelem

  A Kr.u. 45; a rómaiak bekebelezik a birodalmukba Volubilist, ezzel téve a várost a legelszigeteltebb és legkiterjedtebb előőrssé a Római Birodalomban. A részlegesen feltárt római kori romváros kiemelkedő régészeti területén megismerhetjük a római megszállás történetét, amely nagyjából 200 évig tartott. A romok között olyan figyelemre méltó épületek találsz, mint a bazilika, a diadalív, mozaikkal díszített kúriák, és még egy hammam, a korai római fürdő is tükrözi a város jólétét és erős helyzetét vidéki fővárosként. Az Észak-Afrika egyik legtermékenyebb földjére épített város sikeresen exportált búzát és olíva olajat, sőt még vadállatokat is a római játékokhoz a birodalom ideje alatt. 1997-ben Volubilist felvették az UNESCO Világörökség listájára, mint az egyik legjobb állapotban fennmaradt római provinciális várost.

  Csupán 10 perces autózásra Volubilistől fekszik egy apró, ám történelmileg jelentős város: Moulay Idriss. A Moulay Idriss szent városként is ismert hely, ahova I. Moulay Idriss 789-ben megérkezvén, behozva magával az iszlám vallást Marokkóba. I. Idriss mauzóleuma szent zarándokhely a muszlimok számára. Emiatt 2005-ig a nem muszlimok nem tölthették a városban az éjszakát.

  - hirdetés -

  Fotó: Ninara

  Casablanca városának nevét egy világ ismerte meg a filmtörténet egyik, ha nem a legtöbbet hivatkozott filmje, a Casblanca kapcsán, melynek főszereplői Rick Blaine (Humphrey Bogart) és Ilsa Lund (Ingrid Bergman) a filmtörténet egyik leghíresebb szerelmespárja. Casablanca a valóságban nem túl romantikus város; a filmet még csak nem is itt forgatták. A város nem vonz annyi turistát, mint Marrakesh vagy Tanger, de akik mégis ellátogatnak élvezhetik a város hangulatát és megtapasztalhatják Marokkó igazi arcát.

  Ha érdekel az  építészet akkor mindenképp látogasd meg a várost. Az art decotól a tradicionális marokkói és modern stílusig minden megtalálható itt, Casablanca az a hely, ahol szabadjára engedheted a benned lakozó építészet-őrültet. Casablanca volt a világ első városa, ahol a tervezéskor figyelembe vették a város levegőből látható városképét. Az érdekességek között találod  a régi városrészt a II. Hassan Mecsetet, Marokkó legnagyobb mecsetét, a pálmákkal szegélyezett V. Mohammed sugárutat, az art deco ékkövet, a Cinéma Rialtót, és a Mahkama du Pachát, a városi bíróság épületét, mely gyönyörűen mutatja be a marokkói stílust.

  - hirdetés -

  Marrakeshtől délre – a vörös föld

  Ha még mindig maradnál a filmeknél, akkor irány a Marrakeshtől 4 órányira délre található Ourzazate. A Magas Atlasz-hegységtől délre egy sziklás fennsíkon elhelyezkedő, a déli sarka felől a hatalmas Szahara sivataggal határolt kisváros az, ahol az emberek a környező völgyekből összegyűltek kereskedni. A közelben áll Dél-Marokkó legszebb vályog erődtelepülése (ksar) Ait ben Haddou. A sötétpiros lakóházak együttesét, amit ksar-nak hívnak, meghozták a falunak az áhított helyet a UNESCO Világörökségi listán.

  Azonban ez a kisváros a kereskedelem középpontjában tudta tartani magát, és nemrégiben filmprodukciók forrópontjává vált. Nem véletlenül választották helyszínül Ait ben Haddou környékét a kalandfilmek és sci-fik rendezői. Holdbéli táj, apró oázisok, évszázadok óta elhagyott falvak, hatalmas, vörös kasbák, fekete-kék burnuszokba bugyolált berberek és modern filmstúdiók elbűvölő egyvelege Ouarzazate környéke.

  Fotó: Valdiney Pimenta

  Ez a holdbéli táj az elmúlt évtizedekben kalandfilmek és sci-fik helyszínéül szolgált. Olyan filmeket forgattak itt, mint a Bábel, a Gladiátor, Sólyom végveszélyben, Szahara, Mennyei királyság stb., és az Arábiai Lawrence; a város számos kíváncsi látogatót vonz, akik stúdió túrákat tartanak itt. 1962-ben az angol David Lean itt forgatta Arábiai Lawrence című világhírű eposzát. Nem sokkal később Hollywood is felfedezte a vidék látványos és változatos tájait, és a város határában megépült az Atlas Film Studios, a világ legnagyobb alapterületű ilyen jellegű létesítménye.

  - hirdetés -

  Túra a Todgha-szoroson át

  Magad mögött hagyva a filmhelyszíneket, irány kelet, Tinerhir oázisa. A Magas-Atlasz keleti oldalán a Todra és Dadés folyók által kivájt szurdokok Marokkó kihagyhatatlan látványosságai. A Todra-folyó partján fekvő városka a környék egyik legszebb oázisa. A 30 km hosszan a patak partján elterülő, datolyapálmákkal borított zöld oázis elképesztő kontrasztot nyújt a földöntúli tájban.

  Fotó: EladeManu

  Innen indulhatsz a látványos Todgha-szoros felfedezésére, ahol 600 méter hosszan a néhol 300 méter mély kanyon alján sétálhatsz vagy kocsikázhatsz át az okkervörös sziklafalak között.
  A túra nem kifejezetten nehéz, szóval nem szükséges professzionális túrafelszerelés, csak egy pár kényelmes cipő és sok víz. A legjobb időszak a kalandozásra a kora reggel, amikor a nap első sugarai megvilágítják a szorost.

  Fotó: t_y_l

  Tevegelés a Szaharában

  Tengerpart, hegyek, ókori városok… Marokkóban minden együtt van, de nem lehet elhagyni az országot egy szaharai kirándulás nélkül. A világ legnagyobb forró sivatagja, a Szahara átszeli Észak-Afrikát – az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig. Marokkó délkeleti részén, az algériai határhoz közel fekvő kicsiny falu Merzouga a legjobb kiindulás Erg Chebbi homokdűnéihez, melynek legmagasabb dűnéje közel 150 méter. Ugorj fel egy tevére (vagy pattanj be egy dzsipbe), ami keresztülvisz a szaharai homoktengeren. Mindenképp tölts egy el éjszakát egy igazi berber sátorban, mert nem csak az egyik legpazarabb csillagos égbolt tárul eléd, de egy magasabb dűnére felkapaszkodva egy fantasztikus sivatagi napfelkelte látványát is megcsodálhatod. Mi lehetne ennél jobb befejezése a nyaralásodnak?

  - hirdetés -

  Tippek
  Budapestről közvetlen járattal repülhetsz Marrakeshbe és Agadírba. Ha nincs időd egybe bejárni az egész országot, akkor javaslunk néhány roadtrippet, amik kb. egy hét alatt kényelmesen teljesíthetők:
  Marrakesh – Essaouira – Agadír – Marrakesh
  Tanger – Tetuán – Chefchaouen – Volubilis és Moulay Idriss – Marrakesh- (Tanger)
  Marrakesh- Ouarzazate – Todgha-szoros – Erg Chebbi – Marrakesh

  - hirdetés -