More
  - hirdetés -

  Bali – az ezer templom szigete

  Az indonéz szigetvilág ezernyi tagja között különleges helyet foglal el Bali. Kitüntetett szerepét egyedülálló természeti szépségeinek és a mai napig elő, a hindu vallásra alapuló ősi kultúrájának köszönheti. Bár kiváló hely a semmittevésre, mégis igazi különlegessége a balinéz kultúra, megannyi templomával, szentélyével, ezért gyakran csak az  „Ezer templom szigete”-ként emlegetik.

  - hirdetés -

  A keresztény templomokkal ellentétben a természet közelsége meghatározó, a legtöbb közvetlenül a dzsungelben épült, ahol minden élőlényt nagy tiszteletben tartanak, mintha az állatok és növények is a szent hely részei lennének. Erre a legjobb példa a sziget egyik nevezetes lakója, a balinéz makákó majom, akit majdhogynem az összes templomnál megtalálunk.

  2018 januárjában volt szerencsénk megtapasztalni a sziget adta csodákat. Bár az év első hónapja az indonéz esős évszak közepére esik, ám ha nem zavar a magas páratartalom, talán ez a legideálisabb időszak a sziget alapos felfedezésére. Mert Balit fel kell fedezni! Mivel utazásunkat teljes mértékben magunknak szerveztük, pontosan eldönthettük hogy mit is szeretnénk látni, így  a tömegturizmust (ami azért nagy mértékben jellemzi Balit) magunk mögött hagyhattuk, rengeteg olyan helyre is eljutva ahová az átlag turista nem. A szállások olcsók és jók, így a kaland kedvéért a sziget három különböző pontján laktunk. Elsőként délen a Bukit-félszigeten, ami a sziget legnyüzsgőbb pontja, majd fent északon, a “vidéki Balin” és végül középen Ubudban, a kultúra központjában.

  - hirdetés -

  Uluwatu

  “Szikla ahol a föld véget ér” – jelenti a név. Első állomásunk Balin nem más volt, mint a Bukit-félsziget dél-nyugati csücskében, a festői magasparton épült a 11. századi balinéz tengeri templom (Pura Luhur Uluwatu). Egyike annak a kilenc templomnak, melyek Balit hivatottak megvédeni a gonosz démonoktól.

  Uluwatu egyik legizgalmasabb látványossága az Indiai-óceánba szakadó sziklák látványa mellett, a naplementekor látható ősi hindu mítoszokat megéneklő híres Kecak előadás, jellegzetes férfi karával, ami a Baraka c. film leghíresebb jelenetében is szerepelt.

  - hirdetés -

  Bár Uluwatu csodás környezetben fekszik Bali leghíresebb temploma mégis kétségkívül Tanah Lot, ami Uluwatu-tól kb. 2 órányi autóútra fekszik. A tengerben álló sziklára épült templomba csak apálykor léphetnek be a hívők. Az Indiai-óceán vad hullámai egész évben koptatják a kis sziklaszigetet, a homok pedig a vulkanikus kőzet miatt fekete. A vízben mérges tengeri kígyók élnek, akik állítólag a rossz szellemektől védelmezik a szent helyet. (Egy ilyen példányt jómagam is láttam a víz alatt, bár nem tűnt túl agresszívnak 🙂

  Bali délnyugati része a világ egyik legjobb szörfterepe, hisz ahogy már említettem az óceán általában viharos, itt strandolni aligha lehet. Az én vízi sportom viszont a sznorkelezés, amire a sziget északi része a legalkalmasabb.

  - hirdetés -

  Pemuteran

  Ami az útikönyvekből kimaradt. Méltatlanul – teszem hozzá. A gyönyörű korallzátonyok mellett ez a vidék bővelkedik a szebbnél szebb templomokban is, ahol ráadásul nem találkoztunk turisták tömegével sem, sőt sok helyen északon mi voltunk az egyetlen látogatók. Távol a Bukit-félsziget zajától, az igazi vidéki Balit láthatjuk Pemuteranban és környékén, persze szép lassan ez a városka is egyre népszerűbb, elsősorban a búvárkodni vágyók körében.

  - hirdetés -

  Észak-Balit bámulatos zöld hegycsúcsok övezik, ami a nemzeti park része (Taman Nasional Bali Barat). A hegyoldalakon és völgyekben sok festői hindu templomot és szentélyt is megcsodáltunk, kizárólag helyi emberekkel találkozva, akik előszeretettel kérnek közös képet a nyugati turistákkal.

  Számomra Bali legszebb temploma is itt északon található, a dzsungel közepén épült Melanting bámulatos színes oltárokkal, Barong szobrokkal. Érdemes felkeresni.

  - hirdetés -

  Ahogy említettem, Pemuteran környékére sokan a tenger alatti élővilág miatt jönnek, ami a legszebb a parttól nem messze található Menjangan szigetnél. A szó jelentése szarvas, hiszen a vadak sűrűn lakják a szigetet. Víz alatti felvételeim jó része itt készült, a biodiverzitás bámulatos.

   

  - hirdetés -

  Ubud

  Második székhelyünket elhagyva Bali közepe felé vettük az irányt sofőrünk és egyik helyi vezetőnk Ketut autójában. A szigeten belüli utazás fárasztó, de lélegzetelállító helyeken haladtunk, a Batur vulkán mellett egészen a Tegallalang rizsteraszokig. A lépcsőzetesen kialakított rizsteraszok komoly építészeti munka eredményei. A teraszok közötti ösvényen körbejárhatjuk az egész völgyet és munka közben figyelhetjük a balinéz rizstermesztőket.

  Innen nem messze található két nagyon híres és szép templom. Mi a Tirta Empul-t néztük meg, melynek neve balinéz nyelven “szent forrás”-t jelent. A hindu hívők a szent vízben testileg és szellemileg is megtisztulnakA templomot 926-ban alapították, és Vishnunak a víz hindu istenének szentelték. 


  A sziget kulturális központja és egyben legeurópaibb városa Ubud. Rengeteg galéria, butik és persze jobbnál jobb étterem várja az ide látogatókat.

  - hirdetés -

  Ubud mégis a majom erdőről ismert leginkább. Itt csodálatos trópusi környezetben mindenki kedvére etetheti a balinéz makákókat. Nejlon szatyorral semmiképpen ne közelítsük meg, a majmok ugyanis lopnak.

   

  - hirdetés -

  Nusa Penida

  Bali nem a fehér homokos strandjairól és paradicsomi tengerpartjairól ismert, ne tévesszen meg senkit az amúgy csodás szigetről készült fotók némelyike. Ám ha mégis hasonlóra vágyunk, arra is van lehetőség a környező szigeteken. Legtöbben a híres Gili-re vagy a népszerű Lembongan-ra ruccannak át Baliról. Mi egy kicsit különlegesebbre vágytunk. Már a fotók alapján is rabul ejtett egy titkos part Nusa Penida szigetén ahová csak a legrátermettebbek juthatnak el.

  Festői sziklaszirt által határolt öbölben egy vakítóan fehér homokos strand vár. Egyszerűen tökély. Sokan gyönyörködhetnek a panorámában, ám lejutni igazi kihívás. Nem is javasolják a turistáknak. Két oldalt rozoga bambusz kerítés szegélyezte “lépcsőket” a sziklába vájták. Valahol a fokok méteres magasságúak. Tériszonnyal nem javasolt.

  Elmondhatjuk hogy nekünk sikerült! A lejutás oda-vissza kb. egy órába telt, de megérte a látvány miatt, ami odalent fogadott. Penida szigetén búvárkodni is kiválóan lehet, Balival ellentétben a víz itt jóval tisztább. A sodrás viszont sok helyen erős, ám jó eséllyel láthatunk tengeri teknősöket.

  Ha Balira vágysz én előszeretettel ajánlom a saját szervezést. Transzportot találni nagyon egyszerű és olcsó is ha okosan alkudunk. Szállást szintúgy. Az emberek kedvesek és nagyon segítőkészek. Ideális hely természetjáróknak és a keleti kultúra szerelmeseinek. Remélem írásommal felkeltettem az érdeklődést a sziget iránt. Ha igazán át szeretnéd élni milyen is ott lenni, nézd meg a negyedórás úti filmünket is!

  Copyright © 2017 Pátzay Ádám. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -