More
  - hirdetés -

  Florianópolis – hippisziget és szörfparadicsom Brazíliában

  Tavaly ősszel egy hónapot töltöttem Brazília Florianópolis nevű városában, ami Santa Catarina állam központja. Akkoriban digitális nomádként éltem, vagyis a laptopomon dolgoztam a tőlem távol (azaz Magyarországon) lévő megbízóimnak. Az alábbiakban nemcsak arról olvashattok, mi minden teszi különlegessé ezt a várost, hanem arról is, miért remek hely digitális nomádok számára.

  - hirdetés -

  Florianópolis, a szigetre települt város

  Florianópolis, becenevén Floripa egy szigetre épült, amit híd köt össze a szárazfölddel. Valójában a sziget több pontján, egymástól távolabb találhatók a lakott részek, és ezeket az elkülönülő városnegyedeket buszjáratok kötik össze egymással (illetve természetesen autóval, motorral is megközelíthetők). Ahogy az egyik városnegyedtől a másik felé utazunk, dús, buja esőerdőn halad át az út. Florianópolis a természeti szépségekről nevezetes: a gazdag állatvilágot rejtő erdők mellett elsősorban csodaszép strandjairól. A legnépszerűbb strandok a sziget északi és keleti részén találhatók, és a szörfösök paradicsomának számítanak. Vannak köztük zsúfoltabb, a lakott területekhez közeli, és eldugottabb, természetes állapotukban megmaradt strandok. Mivel én a sziget keleti felén laktam, elsősorban erről ejtek szót a továbbiakban.

  Chillezés a tó körül

  A sziget keleti oldalán egy tó is található, és az e köré épült városnegyed a Lagoa da Conceição nevet kapta. A sziget idegenforgalmának jelentős része ide összpontosul, nem véletlenül: sokan ejtőznek szívesen a tó körüli füves placcon, vagy épp lábukat lógatva a vízbe, ami olyan tiszta, hogy szabad szemmel látni a tófenéken elsiető rákot. Délutánonként kitesurfösök gyülekeznek és lovagolják meg a szélben fodrozódó hullámokat. A nyugalom és a természet szeretete az, ami sokakat idehoz.

  - hirdetés -

  Túratipp:

  Trilha da Costa da Lagoa (azaz: túra a tó körül) – a tó Ponta das Almasnak nevezett szakaszánál balra kell fordulni, és a tópart mentén haladva elhagyni a lakott területet. Az ösvény a tó mellől indul az erdőbe, kicsit később egy nagy tábla jelzi a túra pontos kezdetét, majd az ösvény 10 km hosszan halad az esőerdőn át a tó távoli részéhez. A tó e távoli része és a lakott terület között elvileg van hajóközlekedés, érdemes erről a helyieknél érdeklődni.

  Négy strand egymás mellett

  Lagoa da Conceição negyed közelében található Barra da Lagoa, ami olyan, mint egy falu: még bankautomata sincs itt (éppen ezért a legtöbb helyen lehet kártyával fizetni). Vendéglátóegység azonban annál több, mert a sziget eme szeglete bővelkedik természeti szépségekben: négy homokos strand sorakozik szinte egymás mellett. A Praia da Barra da Lagoa (vagyis Barra da Lagoa központi strandja mellett) egy kisebb, eldugottabb strand található, a Prainha. A Praia da Barra da Lagoa közeléből induló gyönyörű túraúton eljuthatunk a Praia Galhetára, közvetlenül mellette pedig a Praia Mole húzódik (ide egyébként busz is visz). Mindenki megtalálja a kedvére valót!

  - hirdetés -

   

  Túratipp:

  Trilha da Boa Vista („szép kilátás” túra) és Piscinas (öblök) – a Praia da Barra da Lagoát a florianópolisi tóval csatorna köti össze, és a strand közelében híd vezet át a csatornán. A strandtól a hídon áthaladva két táblát látni: balra „Piscinas”, jobbra „Trilha da Boa Vista”. Az előbbi 600 m hosszú, nem különösebben nehéz terep, és szép öblös partszakaszhoz érkezik. Az utóbbi 2,5 km-en át halad a hegytetőn, gyönyörű kilátás nyílik róla az óceánra és a tóra, majd kiér a Praia Galhetára.

  - hirdetés -

  Állatok gyógyításának szolgálatában

  Floripában több állatrehabilitációs központ található – így ha túrázáskor elkerülnek minket a majmok, papagájok, tukánok, ezekben a központban akkor is láthatjuk őket. Ezek olyan helyek, ahol elsősorban sérült állatok gyógyításával, gondozásával foglalkoznak, és a felépült egyedeket szabadon engedik. Mivel a fogság csak ideiglenes, és az állat felépülését szolgálja, e létesítmények esetében nem merülnek fel azok az etikai problémák, amik pl. az állatkerteknél.

  A Parque Estadual do Rio Vermelho – vagyis a Rio Vermelhó-i Állami Park – a sziget keleti részén található, több mint 1500 hektár kiterjedésű ökológiai park. Az atlanti esőerdő élővilágának megőrzésére hozták létre 2007-ben. A területén működő állatrehabilitációs központ ingyenesen, ám idegenvezetéssel látogatható, így ha kevésbé tudunk portugálul, lehet, hogy nem fogunk sok mindent érteni. Láttam itt papagájokat, köztük egy hibrid arát, majmokat, teknősöket, és ez volt az egyetlen hely Brazíliában, ahol sikerült tukánt is látnom. Egy online cikk szerint 2016 telén (vagyis az északi félteke szerinti nyáron) pingvineket is gondoztak itt! Felépülésük után szabadon engedték őket Floripa egyik strandján.

  A másik, kisebb intézet a Brazília több pontján megtalálható Projeto Tamar kezdeményezés, amely a tengeri teknősök megóvását szolgálja. Egyik rehabilitációs központjuk Barra da Lagoában található, ahol méteres tengeri teknősökben gyönyörködhetünk.

  - hirdetés -

  Praia da Joaquina, ahol a szörfösök gyülekeznek

  A sziget keleti részének legszebb strandja a Praia da Joaquina. Mindkét fentebb említett negyedből busszal könnyedén eljuthatunk ide. Nemcsak a strandolók, napozni és kókuszvizet inni vágyók kedvence ez a hely, hanem a szörfösöké is. Sőt, a közeli homokdűnéken sokan hódolnak a sandboardozás élvezetének. Festői látványt nyújtanak a türkizben játszó hullámok bármerre is nézel.

  Hippisziget

  Habár a szigeten vannak klasszikus brazil kondomíniumnegyedek is (vagyis biztonsági rendszerrel felszerelt, zárt, sokemeletes társasházak), a keleti oldalon lévő lakott részeken laza, nyugodt légkör uralkodik. Megcsillan a nap a szörfösök izmán, bőven rendelkezésre áll a hűsítő kókuszvíz (de ha elfogyott, sör akkor is akad) – ez nem az a hely, ahol az ember a karriere miatt aggódik. A hippihangulatot erősíti az is, hogy minden második házra graffitit festettek – nemcsak a hostelekre és magánházakra, de még a posta épületére is Lagoa da Conceiçãóban. A természetet becsülő és óvó közösség él a sziget keleti felén, akik sokat adnak a környezettudatosságra – sokan közülük rendszeres látogatói szerda délelőttönként az egyetem campusán rendezett vegán- és kézművesvásárnak, ahol a füvön piknikezve iszogatják a hűs, édes cukornádlevet és az egzotikus trópusi gyümölcsleveket.

  - hirdetés -

  Ezért szeretik a digitális nomádok Floripát

  Két okból kedvence a hippisziget a digitális nomádoknak: lélegzetelállító strandok és biztonság. Míg Rióban eszembe sem jutott volna az utcára kimenni laptoppal, addig Floripában nyugodtan elmentem a strandra, és ott dolgoztam – nem kellett attól tartanom, hogy bárki megfosztana az eszközeimtől. Ölemben a laptop, körülöttem a végtelen óceán, a nagy kékség – ezeken a strandokon éltem meg leginkább azt a szabadságot, amiről a digitális nomád lét szól. Habár a munkát így is, úgy is el kell végezni, jóleső érzés, hogy a nap első döntéshelyzete az: a négy közül melyik strandon kezdjem a feladataimat?

  Azoknak, akiknek professzionálisabb környezetre van szüksége a munkához, 4 co-working iroda közül is választhat a szigeten:

  • Hab WorkClub (kilátással a tóra)
  • O Sítio
  • Impact Hub Floripa
  • s7 Coworking

  Azoknak ajánlom Floripát, akik szeretik a természetet és élvezik a laza életvitelt. Néhány itt töltött hét után az eredményorientáltság garantáltan erős konkurenciával találja szembe magát az ember értékrendjében. Ami negatívum (bár engem nem zavart): hogy egyik városnegyedből hosszú időbe telhet eljutni egy másikba. Érdemes tehát azon a részen letáborozni, amelyik a legjobban megfelel az igényeinknek. Elvégre ahol van négy strand, ki akarni másfél órát utazni egy ötödikért? 🙂

  - hirdetés -

  Copyright © 2018 Szabó Elvira – Vargabetűk blog. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -