Földön, vízen, levegőben: Arizona madártávlatból

Amerika legszebb útjai után a négy kereket szárnyakra cseréljük, és a felhők fölé emelkedünk. Kisrepülő túrára indulunk Sedonából, hogy ne csak az útról de a madarak szemszögéből is megcsodálhassuk Arizona elragadó tájait. Két óra a levegőben, mintha csak a Google Earth zoomján ülnénk…

- hirdetés -

Sedonából indulunk, amely egy mágikus vörös hegyek közé rejtett völgyben fekszik, Flagstafftól 30 mérföldnyire délre. Sedonát nemcsak a természeti szépsége teszi különlegessé, de erősen spirituális töltete miatt is igen közkedvelt célpont a testi-szellemi megújulást keresők körében. A kisváros legendája, és a különleges energiája egy egész fejezetet érdemel, de most csak madártávlatból tekintünk le rá. Tovaszállunk a Hopi indiánok szent történeteit őrző vörös óriások felett, és pár perc alatt elérjük a hófödte Flagstaff-et.

Alattunk a híres 66-os út kanyarog (I40), ami 8 államon, és kb. 4000 km-en keresztül szeli át az országot a két part között. A San Francisco Peak-et, azaz Arizona legmagasabb csúcsát elérve két-három “kisebb” széllökés hirtelen felébreszt Csipkerózsika-álmunkból, de az ijedtség csak egy pillanatig tart. Közben pilótánk, hogy oldja a feszültséget, elmeséli a vulkanikus hegylánc nevének történetét, aminek még véletlenül sincs semmi köze a kaliforniai San Francisco városához. Megtudjuk, hogy még a 17. században a ferences misszionáriusok adták a nevét megemlékezve Assisi Szent Ferencről (St. Francis of Assisi)

A 3850 m magas csúcsot elhagyva kelet felé fordulunk és az alattunk elterülő hótakarót felváltja a Colorado Fennsík sivatagos látképe, teret engedve a vulkanikus maradványoknak. A fekete csúcsokat, amiket az útról elszenesedett hegyeknek érzékel a szem, az innen magasból nem látszik többnek egy túlméretezett vakond túrásnál. A szétszórtan elhelyezkedő több mint 100 vulkáni salak kúp közül a leghíresebb és egyben a legfiatalabb a Sunset Crater, ami nemcsak a magasból csodálható meg, hanem a főútról is könnyen megközelíthető (Sunset Vulcano National Monument) így a vállalkozó kedvűek akár meg is mászhatják.

- hirdetés -

A terület viszont nem csak régmúlt idők föld alatti aktivitásáról árulkodik, de az égből érkező meteoritok is nyomot hagytak rajta. A 220 m mélységű arizonai meteor kráter erre egy igen látványos bizonyíték. Hihetetlen, de egy teniszlabdányi méretű vas meteorit ütötte ezt a föld felszínén tátongó hatalmas lyukat, aminek átmérője 1200 m.

A tények és számok tudatában osztunk szorzunk, és persze hitetlenkedünk, majd újra átadjuk magunkat a csodálatnak, és tovább gyönyörködünk az elénk táruló Painted Desert látványában.
Bizonyára a Festett Sivatagnak is van egy kézenfekvő története, és magyarázat a kialakulására, én viszont a geológiai fejtegetés helyett a legegyszerűbb leírással élnék: Isten egy szép napon gondolt egyet, és jókedvében vörösre festette Arizona északi részét. Innen fentről nézve mi sem egyszerűbb mint elfogadni a tényt, hogy Földünk egy tökéletes tervre készült remekmű…

Utunk felénél járunk, miközben megérkezünk a kanyonok földjére. Megcsodáljuk a Marble Canyon-t, a Glen Canyon-t majd egy éles irányváltással nyugat felé fordulunk, és berepülünk a Grand Canyon fölé. Vannak azok a bizonyos pillanatok, amikor elakad az ember szava és libabőrös lesz a látványtól. Na ez pontosan egy ilyen pillanat volt.

- hirdetés -

Alattunk a kanyonok királya, se vége se hossza. Leírhatatlan érzés Földünk egyik leggrandiózusabb alkotása felett repülni és ha tehetném vennék egy mély levegőt, megnyomnám a “pause” gombot és megállítanám a pillanatot, hogy örökké tartson. Álltunk már a peremen és éreztük az ember parányi mivoltát, de innen a magasból csak még inkább mellbevágó a kanyon szédítő nagysága. A világ 8. csodája a több mint 400 km hosszú, helyenként 30 km széles kanyon, amely egy hatalmas tátongó sebként húzódik keresztül Arizona északi részén. A havas szirtek és a vörös kontrasztja, a mélyben kanyargó Colorado folyóval páratlan látványt nyújt. Évmilliós geológiai folyamatok formálták a kanyon jelenlegi arculatát, amely az egyik legkedveltebb turistalátványosság a világon. Évente 5 millió turista rója le tiszteletét mi pedig most a magasból hajtunk fejet a természet eme csodája előtt.

Bármeddig tudnánk még gyönyörködni a látványban, de sajnos utunk végefelé járunk már. Visszafelé még elrepülünk a Sycamore Canyon felett, ami a Grand Canyon után, csak egy kisebb ároknak tűnik, majd ismét feltűnnek a távolban Sedona ismerős vörös sziklái.

- hirdetés -

2 óra a levegőben, de csak 20 percnek tűnik. Vörös sziklák, vulkánok és hófödte csúcsok fölött repülve megízleljük milyen is a világ a madarak szemszögéből és egy pillanatra elfog az irigység, hogy miért is nem kaptunk szárnyakat. Panaszra viszont legkevésbé sincs okom, hiszen a Colorado fennsík elképesztő tájait, közöttük a Grand Canyont madártávlatból megcsodálni egy életre szóló ajándék, amit nemcsak a képeken, de a fejünkben levő memóriakártyán is a legszebb emlékek között őrzünk.

Copyright © 2018 Top USA Trip – Kiss Juditka. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.

- hirdetés -
- hirdetés -
276,362RajongókTetszik
6,377KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
20FeliratkozókFeliratkozás
- hirdetés -