Egy hónapos körutazás az USA-ban – New York, a rohanó idő városa

Nemrégiben nagyjából egy hónapot töltöttünk az USA-ban, de nem csak utazgatni akartunk. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy videók formájában megörökítjük a bejárt helyeket, és a gondolatainkat, amik az út során felmerülnek bennünk. Végül ennél is messzebb mentünk, az ott élő embereket is megszólaltattuk, mert úgy éreztük, az tudja visszaadni igazán egy hely hangulatát, ha olyanokkal beszélgetünk, akiknek az otthonuk. A New Yorkban készült videónkat a cikk végén találjátok.

- hirdetés -

2011-ben jártunk először Amerikában, a külföldi diákok körében nagyon népszerű gyerektáborok egyikében dolgoztunk, majd a tábor után a munkavállalói vízummal az ott keresett pénzből pár hét alatt körbeutaztuk az országot. Az utazás elég nagy rohanás volt, mivel minél több helyre el akartunk jutni nem maradt idő semmit igazán megnézni, átélni. Azóta is visszavágytunk, és bár a rohanás most is megvolt, mégis kicsit jobban át tudtuk érezni a helyek hangulatát.

Az első állomásunk New York volt. New Yorkban minden sokkal drágább, mint az ország többi részén így nagy segítséget jelentett, hogy a nővérem egy amerikai egyetemen végzi a Phd-t. A New York-i szállásunk tehát adott volt, így kényelmesen tölthettünk el 10 napot a festői spanyol Harlemben.

A filmek alapján veszélyes helynek hittük a Harlem városrészt, ennek ellenére nem volt semmi problémánk. A 116. utca környékén még egyáltalán nem rossz a helyzet, de ettől északabbra már tényleg kevésbé biztonságos a turisták számára. Volt szerencsénk egy kis időre megnézni ezt a veszélyesebb környéket is, amikor ellátogattunk egy Yankees baseball meccsre. A pálya éppen a Harlem közepén van, és az odafelé vezető úton az utcán bizony láttunk olyan dolgokat, amiket jobb lett volna kihagyni. Az igazi tradicionális amerikai sportélmény miatt viszont ez is megérte!

- hirdetés -

A baseball szabályait nagyjából ismertük, és fel voltunk készülve, hogy a meccs hosszú lesz (kb. 3 órás). A New York Yankees hétköznap kora délután játszott, a stadion mégis több mint a félig megtelt. Úgy tűnik, nagyon nagy hagyománya van a baseball meccsre járásnak. Arra készültünk, hogy kényelmesen elüldögélünk, nézzük az embereket, eszünk pár hot-dogot, és az unalmas játék ellenére mégis élvezni fogjuk hangulatot. A lényeg pedig, hogy elmondhatjuk: voltunk Yankees meccsen! Ehhez képest maga a játék meglepően izgalmas volt.

Amikor megütötték az első Home Run-t, az nagyon hasonló élmény ahhoz, mint amikor focimeccsen gólt rúg a kedvenc csapatunk. A körülöttünk ülő new york-i nézők koncentrációját, elemzését, örömujjongását nagyon érdekes volt látni. A meccs így végül még sokkal jobb élmény volt, mint amire számítottunk, és örökre Yankees szurkolók lettünk! 🙂

New Yorkból elsősorban olyan helyeket akartunk megnézni, és forgatni, amik ismerősek voltak a különböző amerikai filmekből, így többször ellátogattunk a Brooklyn Bridge-hez, a Central Park-ba, a Times Square-re és a Madison Square Park-ba.

- hirdetés -

A Brookly Bridge New York déli részén köti össze Manhattan-t és Brooklyn-t. Kényelmesen végig lehet sétálni rajta az autók feletti külön szinten. A híd maga is különlegesen szép, és gyönyörű kilátás nyílik róla a felhőkarcolókkal zsúfolt Manhattan Downtown-ra és a barátságosabb, fákkal teli Brooklyn-ra, de még a Szabadság-szobor is felismerhetően látszik a távolban. Kicsit nehéz közlekedni, mert a híd szinte állandóan zsúfolásig tele van turistákkal, de érthető is, hiszen ez az egyik leghíresebb látványosság.

Még akkor is sokan voltak, amikor egyszer hajnalban jöttünk el ide, hogy a napfelkeltében készítsünk drónos felvételeket. Ilyenkor inkább a helyiekkel volt tele a híd, akik a munkába siettek, vagy még a munkaidő előtt eljöttek futni vagy biciklizni. Mire megtaláltuk a tökéletes felszállóhelyet (ahol nem voltunk túlságosan szem előtt, nem kellett attól tartanunk, hogy esetleg elkérnek tőlünk valami drónozáshoz szükséges engedélyt) akkor a nap már kicsit feljebb járt, de így is elégedettek voltunk a felvételekkel.

- hirdetés -

A Brooklyn Bridge-től nincs messze a Ground Zero, ahol a World Trade Center híres ikertornyai álltak 2001. szeptember 11-ig. A tornyok helyén most az alapjukat körbefogó vízesések foglalják el, a vízeséseket pedig az áldozatok neveivel televésett szegély fogja körül. Emlékszem amint gyerekként az iskolából hazaérve azon a keddi napon a tévében néztem a füstölő, majd leomló tornyokat. Szürreális élmény volt most itt állni azon helyen, ahol ez a szörnyűség történt, és látni, ahogy az amerikaiak szomorúan érintik meg a neveket. Nehéz elképzelni, hogy számukra milyen lehetett ezt átélni.

A kedvenc helyünk, ahol a legtöbb időt töltöttük a Central Park egyik füves tisztása, a Sheep Meadow volt. Hihetetlen hangulata van a felhőkarcolók között kiülni erre a tágas rétre, élvezni a napsütést és nézni a frizbiző helyieket. Ezen a helyen tényleg mindenki ellazult, nyitott, és boldog. Érdekes kis nyugodt szigete ez az állandóan rohanó nagyvárosnak.

- hirdetés -

Ahol viszont a lehető legkevesebb időt akartuk tölteni, az a Times Square volt. Nagyon híres hely a sok villódzó reklámtáblával, de igazából ennyi az egész. Mintha minden turista kötelezőnek érezné, hogy végignyomakodjon rajta, és megcsinálj a szelfijét. Mint egy harc, amit minden turistának meg kell vívnia. Egyszer érdekes megnézni, de nem érdemes sok időt itt tölteni.

Talán nem mindenkinek ismerős a Madison Square Park. Itt található a híres Flat Iron épület, és egy nagyon kedves kis park szökőkúttal és mókusokkal. Ezt a helyet is érdemes megnéznie annak, aki New Yorkban jár.

New Yorkból még két igazán különleges helyet emelnék ki. Az első a Top of the Rock. Természetesen érdemes felmenni az Empire State Building tetejére is, az az egyik legikonikusabb épülete a városnak, de ha csak egy felhőkarcoló kilátóra van időtök, akkor mi inkább a Rock tetejét javasolnánk, mert onnan gyönyörű kilátás nyílik éppen magára az Empire State Building-re is, a Central Parkra, és az egész városra.

A másik különleges hely, amiről semmit nem tudtam, és a testvérem mutatta meg, a High Line nevű működésen kívüli magasvasút. Az utcák felett a házak között végigvonuló vasútvonal hosszú évekig csak haszontalanul romosodott, amíg a város úgy nem döntött, hogy sétálóutcát és parkot alakít ki belőle. Azóta a sínek között bokrok és fák nőnek, a mellettük lévő sétálóutcából pedig belátni a vasútvonal melletti házak ablakain. A High Line igazán egyedi, ha New Yorkban jártok ne hagyjátok ki.

A videózásunk talán legnehezebb része a New York-i emberekkel történő interjúzás volt. New Yorkban mindenki rohan, az első pár próbálkozásra nem is álltak szóba velünk, és már kezdtük feladni, hogy egyáltalán lehetséges, amit elterveztük. Éppen erről akartuk megkérdezni az ott élő embereket, hogy mennyire érzik úgy, hogy hasznosan töltik el az idejüket, és megéri-e a nagy rohanásuk és a rengeteg elfoglaltság, amivel leterhelik magukat. Szerencsénkre eljött az ebédidő, amikor a felhőkarcolókból az öltönyös irodai dolgozók leözönlöttek az utcára, hogy a levegőn, jó hangulatban egyék meg a kis ebédjüket. Az ebédelők között találtunk egy kedves hölgyet, aki szóba állt velünk, és hajlandó volt válaszolni a kérdéseinkre. Idegen embereket megkérni, hogy beszéljenek a kameránk előtt, ez volt a legfélelmetesebb, legkellemetlenebb, legnagyobb kihívás az egész utazásunk alatt, de ennek a hölgynek hála rájöttünk, hogy nem lehetetlen, és ezután bátran próbálkoztunk másokkal is interjút készíteni. A próbálkozások eredményét, a mi saját okoskodásunkat, és a New Yorkot bemutató felvételeinket megnézhetitek ebben a videóban:

Copyright © 2018  Föl-földobott kövek. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll,  írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
- hirdetés -
276,362RajongókTetszik
6,377KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
20FeliratkozókFeliratkozás
- hirdetés -