Ligúria, az olasz Riviéra – útikalauz nyaraláshoz

Látványos tengerpartjával és dolce vita életérzésével az olasz Riviéra Olaszország egyik legjobb úti célja. De hol is van pontosan az olasz Riviéra és mit kell tudni róla? Íme a legfontosabb tudnivalók egy nyaralás megtervezéséhez erre a csodás partszakaszra. Szállások az olasz Riviérán!

Mit hívunk Olasz Riviérának?

Az olasz Riviéra a csodás tengerpartok, élénkre festett színes házak, a bájos halászkikötők és az ínycsiklandozó regionális konyha lenyűgöző keveréke. Valójában már az 1800-as évek óta sereglettek erre a fényűző helyszínre a dolce vita szerelmesei, a művészek, írók, hírességek és a nemesek, nem nehéz megérteni hogy miért. Mindenkinek tartogat valamit: festői panorámát és túrázást a Cinque Terre színes forgatagában, zenét és csillogást Sanremoban, szabadtéri piacokat Ventimigliában, Európa egyik legnagyobb hajókikötőjét Genovában és vízparti kisvárosok tucatjait kilométereken át. Kétségtelenül a legnépszerűbb időszak az olasz Riviérán a nyár, de bőven van mit csinálni a holtidényben is. A telek általában enyhék, és tökéletesek az olasz Riviéra lenyűgöző parkjainak és múzeumainak felfedezéséhez.

Portofino (Fotó: Peter Stenzel)

Hol van az olasz Riviéra?

Az olasz Riviéra a Földközi-tenger partján a francia határtól egészen az olaszországi La Speziaig húzódik. Ezt az Olaszország északnyugati részén Ligúria tartomány mentén húzódó partvonalat az olaszok gyakran csak a ligúrai Riviéraként emlegetik.

- hirdetés -

Varigotti (Fotó: Peter Stenzel)

Az olasz Riviéra részei

Az olasz Riviéra két részre osztható,  Ligúria fővárosától, és Olaszország legnagyobb kikötőjétől Genovától keletre a Riviera di Levante nevű rész („a felkelő nap partja”), Genovától nyugatra pedig a Riviera di Ponente („a lenyugvó nap partja”) terül el. Ha időd engedi érdemes bejárni ezt a körülbelül 300 kilométeres partszakaszt.

Riviera di Levante

Keleti része, a Riviera di Levante sziklákkal szegélyezett, érintetlen partjairól híres, a természetkedvelők paradicsoma, ahol mindennap újra és újra rácsodálkozhatunk a természet alkotta mesterművekre és a mesébe illő színes kicsiny tengerparti falvakra. A romantika átszövi az egész partszakaszt, az elmúlt évszázadokban számos költőt (Byron, George Sand, Dante, Shelley) ihletett meg La Spezia gyönyörű öble a “Golfo dei Poeti”, de a Cinque Terre színes falvait összekötő ösvényt (Via dell’Amore) sem véletlenül hívják a  Szerelem útjának, ahogy a Rapallói-félszigeten fekvő Portofino sem véletlenül az egyik kedvenc esküvői helyszín Olaszországban. Ha a vad, érintetlen természetre, autentikus hangulatra és romantikára vágysz mindenképpen itt a helyed.

Riomaggiore (Fotó: Peter Stenzel)

- hirdetés -

Riviera de Ponente

A partszakasz nyugati része a Riviera de Ponente kiépítettebb, elegánsabb nyaralóhellyel széles, homokos és apró kavicsos partszakaszával, a gyönyörű naplementéivel és strandjaival vár, így a kisgyermekes családok és nagyobb, éjszakai nyüzsgésre vágyóknak is kitűnő választás. A Riviera di Ponente további két nagyobb szakaszra osztható: legnyugatibb szeglete a francia határtól Capo Mele városáig húzódik a Riviera dei Fiori, vagyis a Virágos part nevet viseli középpontjában Sanremoval, illetve Capo Mele-től Genováig húzódó pálmafáiról híres szakasz a Riviera delle Palme. Ligúria ezen szakaszán a tengerparti sétányok virágágyásaitól a pálmafákig, a dombokon ültetett olajfaligetektől a az üvegházak virágtengeréig minden a növényekről szól. A Riviera di Ponente híres virágtermeléséről, a domboldalakon fekvő üvegházakban évente mintegy 20 ezer tonna vágott virágot termesztenek, majd exportálnak Észak-Európába.

Fotó: Peter Stenzel

Mikor utazz az olasz Riviérára?

Ha Rviéráról beszélünk a legnépszerűbb időszak egyértelműen a nyár. Azonban az év bármely szakában jó úti cél lehet, ha nem feltétlenül ragaszkodunk a tengerben való fürdéshez. Mivel az északi hideg széltől két hegyvonulat is védi ezt a partszakaszt, a Tengeri Alpok és a Ligur-Apenninek, forró, meleg nyarak mellett az enyhe tél és a sok-sok napsütés jellemző egész évben. A régió kedvező időjárása az egyik legjobb a Földközi-tenger medencéjében, amiről káprázatos és illatos vegetációja is tanúskodik.

Noli (Fotó: Peter Stenzel)

- hirdetés -

Hogyan juthatsz el az olasz Riviérára?

Szerencsére az olasz Riviérához elég könnyen megközelíthető. Magyarországról autóval körülbelül 11-12 órás út Genova, innen mindkét irányban még 1-2 órányi út a riviéra két vége. Vagy választhatod a repülés és autóbérlés kombinációt, érdemes megnézni a Wizz Air nizzai járatát vagy ha még olcsóbban szeretnél kijutni javasoljuk a jóval kedvezőbb árú milánói járatokat, majd irány az olasz Riviéra.

Portovenere (Fotó: Andrea)

Az olasz Riviéra legnépszerűbb városai közé tartoznak, az olasz-francia határtól kezdve és kelet felé haladva, Ventimiglia, Sanremo, Alassio, Savona, Genova, Portofino, Santa Margherita Ligure, Sestri Levante, és persze a hihetetlenül népszerű Cinque Terre. Ennek a partszakasznak tényleg minden négyzetmétere gyönyörű, de ami igazán lehengerlővé teszi, hogy minden egyes város, legyen az kicsi vagy nagy, egyedi és jellegzetes.

- hirdetés -
- hirdetés -
277,186RajongókTetszik
6,949KövetőkKövetés
279KövetőkKövetés
31FeliratkozókFeliratkozás