Főoldal / Úticélok / Külföldön / A magyarok kedvenc osztrák síterepei

A magyarok kedvenc osztrák síterepei

Ausztria havas lankái a magyar télisport szerelmeseinek legkedveltebb úti céljai. Összeszedtük a magyarok körében legnépszerűbb osztrák síparadicsomokat, melyek hóbiztos síterepükkel, kiváló pályáikkal és felszereltségükkel, lenyűgöző panorámájukkal és mindössze néhány órányira fekvő távolságukkal hódítanak.

Tipp: Az osztrák síközpontokat legegyszerűbben autóval közelíthetjük meg. Ausztriában matricás rendszer él, adott időintervallumra az egész ország területén érvényesek a megvásárolt matricák (10 napos 9 €). 2018-től már online is vásárolhatsz digitális „matricát” az autód rendszámának megadásával. A bankkártyádnak már az utazás kezdetén jó hasznát veheted, mert a benzinkutakon nem csak matricát és benzint vásárolhatsz, hanem remek éttermekben kóstolhatod meg az osztrák ételkülönlegességeket.

Murau-Kreischberg

Fotó: ©Tom Lamm | ikarus.cc

A Magyarországtól 460 km-re lévő Murau-Kreischberg síterep nem csak az osztrákok, de a magyar síelők egyik kedvelt úti célja, ahol 868-2118 m tengerszint feletti magasságban 40 km-nyi tökéletes minőségű sípálya (kék, piros és fekete) vár. Murau remek választás a kezdőknek és a haladóknak, a családi síelőknek, de akár nagyobb baráti társaságoknak is, mert a különböző nehézségű pályák egymáshoz közel fekszenek. Murau-Kreischberg legmagasabb hegye a 2118 méter magas Rosenkranzhöhe, melyet felvonókkal érhetünk el. A völgybe vezető lesiklópálya mellett egy kb. 1,2 kilométer hosszú szánkópálya húzódik. A régió a snowboardosok számára is nagyszerű választás, az Airypark snowboard mellett itt található Európa legnagyobb félcsöve is, valamint a WM Aréna, amely világkupa versenyeknek ad otthont. A felnőtteket sebességmérő pálya, sífutó pálya, és a hófánk csúszda, a gyerekeket Yabaa-Dabba-Doo-Land (Frédi és Béni Birodalma), Dinóerdő és a varázsszőnyeg várja.
Az időjárástól függetlenül a tél itt hóbiztos, amiről hóágyúk gondoskodnak egész szezonban. A sípályák minősége szinte mindig tökéletes, köszönhetően az itt állomásozó 7,25 méter széles 527 lóerős “Szörnyeteg” névre keresztelt óriásnak, mely a világ egyik legnagyobb pályagépe.

Fotó: ©Tom Lamm | ikarus.cc

Tipp: Aki gyakran jár síelni tudja, hogy mekkora könnyebbséget jelent, ha nem kell a pénztárcát, a különböző zsebekbe gyűrt papírpénzt vagy aprópénz keresgélni, hanem helyette egyszerűen egy érintéssel bankkártyával fizetni.

Egy síút legfontosabb kellékei‼️Mi már lassan pakolunk a jövőheti síelésre…kihagytunk valamit? 🙂

Közzétette: Világutazó – 2018. március 7.

Nassfeld

Fotó: ©Franz Gerdl|Kärnten Werbung

Karintia mesés tóvidéke nyáron lenyűgöző turistacélpont, de nincs ez másképp a téli szezonban sem. Nassfeld, Karintia legnagyobb síterepe, melyet 110 km változatos nehézségű sípálya (kék, piros és fekete), modern sífelvonók, a tökéletes hóbiztosság (novembertől április közepéig) és a mesés panoráma jellemzi.  Nassfeld különleges mikroklímájának köszönhetően évi átlagos 7-8 méteres hómennyiségével nemcsak az egyik leghóbiztosabb síterep, de a legnapsütésesebb is (100 órával több, mint az Alpok északi oldalán), ami valljuk be, hogy nem rossz kombináció. Ausztria tíz legkedveltebb síterepének egyike 30 sífelvonóval és sílifttel rendelkezik.  Kiemelkedő adottságainak és modern infrastruktúrájának köszönhetően a Nassfeld-i síterep számos rangos kitüntetésben részesült az elmúlt években. A két „símozi versenypályán” a világkupa-versenyzők nyomdokaiba léphetünk, és a kamerák kereszttüzében igaz alpesi sztárnak érezhetjük magunkat, a „napfényes pontokon” pedig síelésünk legszebb panorámafotóit készíthetjük el.

Fotó: ©emmitedlight.com

Nassfelden rendezik meg a világ leghosszabb amatőr alpesi sí versenyét „Schlag das ASS“ – vagyis Győzd le az ászt! – ahol a versenyzőknek 25,6 km-t és 6400 m szintkülönbséget kell áthidalniuk. A síterepen két snowboardpark is található, illetve Ausztria leghosszabb kivilágított éjszakai sípályája is, amely szórakoztató kikapcsolódás lehet mindenki számára. Egy izgalmas síeléssel eltöltött nap után pedig 25 alpesi hütte várja a betérőket.

Fotó: © Tourismusverband Obertauern 2017

Tipp: A sípályák mentén található hangulatos hütték éppen annyira vonzó és elengedhetetlen kellékei a síelésnek, mint a síliftek vagy a havas lejtők. Valljuk be, hogy nem csak meleg miatt várjuk, hogy két csúszás között betérhessünk. Egy szilvalekvárral töltött, mákkal megszórt gőzgombóc, egy finom osztrák császármorzsa, vagy almásrétes és persze egy klasszikus osztrák ebéd bécsi szelettel és krumplisalátával legalább annyira vonzó. A jó hír, hogy a hütték többségében már bankkártyával is tudsz fizetni.

Semmering

Fotó: ©Tom Lamm | Hochsteiermark

A Magyarországról az S6-os sztrádán pár óra alatt elérhető Semmering-Stuhleck egy igazi családbarát síterep. Ausztria egyik első télisport területe a Stuhleck ma Kelet-Ausztria legnagyobb síterepe, ahol 777 és 1783 méter között összesen 24 kilométernyi sípályán lehet csúszkálni. A sípályákat Spital am Semmering településről induló felvonókkal érhetjük el. Az 1783 méter magas Stuhleck csúcsot, Keleti-Alpok legmagasabb csúcsát is ülős felvonóval közelíthetjük meg. Semmering-Stuhleck hegyoldalán 18 kilométer kék és 6 kilométer piros jelzésű sípálya vár. A kezdő síelők a sípálya alsó részén található tanulópályákon gyakorolhatnak. A Stuhleckbahn alsó állomásánál a hófánkpályán csúszkálhatunk, a felső állomástól indulva pedig 1340 méter szintkülönbséget megtéve, 5 kilométer hosszan szánkózhatunk a völgyig. A Snow Park Stuhleck a snowboardosok és freeride síelők örömére Kelet-Ausztria legnagyobb funparkja lett, melyet már este kivilágítva is kipróbálhatunk, de a síelők is élvezhetik a lámpafényt, Semmering-Stuhleck síterepe az esti sízésben egyedülálló – a fényviszonyok vetekszenek a nappali természetes fénnyel. A hangulatos síterep azonban nem tartozik a nagy és változatos sícentrumok közé.

Fotó: ©Bergbahnen Stuhleck

Tipp: Nem csak a nagyobb síterepeknél, de a családiasabb kisebb pályákon is lehetőség van előre, a bankkártyáddal online megváltani a síbérletet, így elkerülhető az első napi sorban állás a pénztáraknál. A nagyobb síterepeknél a központi sífelvonó aljában sok helyen található ATM, bár érdemes tudni, hogy ezekben síközpontokban már szinte mindenhol elfogadják a bankkártyát.

Obertauern

Fotó: © Tourismusverband Obertauern 2017

Salzburg tartomány nemcsak Mozartról híres, hanem kiváló síterepeiről, így nem véletlen, hogy egyik legnagyobb síterepére, az Obertauern-re évről-évre egyre több magyar síelő érkezik. Obertauern síterepe 1630 és 2310 méter között fekszik, 100 km szépen karbantartott lejtő a huszonöt felvonónak köszönhetően a sílécünk lecsatolása nélkül egybesízhető. A magasságnak, és a szerencsés elhelyezkedésnek köszönhetően november végétől május elejéig tart a szezon.  Mivel Obertauern síterepének nagy része az erdőhatár fölött fekszik, így letérve a kijelölt pályákról, hódolhatsz freeride-szenvedélyednek is, persze csak a biztonsági előírásokat betartva.
Obertauern felvonói és pályái egy kört alkotnak, amelyet „Tauernrunde” névre kereszteltek. A sípályákat úgy jelölték ki a hágót körülvevő hegyoldalakon, hogy az óramutató járásával megegyező, és azzal ellentétes irányban is körbe lehet síelni a falut, ez a Tauernrunde piros, illetve zöld változata. A síterepen mindenhol piros és zöld táblák jelzik, hogy hol, melyik irányba lehet beszállni a Tauernrundéba.

Fotó: © Tourismusverband Obertauern 2017

A régió elsősorban a haladó síelők kedvence: hatalmas buckapályával és négy időmérő versenypályával is büszkélkedhet. A Gamsleiten 2, röviden G2-nek nevezett pálya pedig nem csak Salzburg tartomány, de egész Ausztria legmeredekebb sípályája is.
Obertauern-re még évtizedekkel ezelőtt a Beatles is ellátogatott egy klipforgatásra, ennek emlékét őrzi a „Beatles Bar”.

Fotó: © Tourismusverband Obertauern 2017

Tipp: Síelés esetén mindenképp köss balesetbiztosítást. Mostanában egyre több bankkártyához tartozik már ingyenes utasbiztosítás, de mindenképp tájékozódj a kártyát kibocsátó bank ügyfélszolgálatán, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat nyújt, és szükség esetén köss kiegészítő biztosítást. Fontos, hogy tartalmazza a kutatást és (helikopteres)mentést vagy a hóbiztosítást, így ha a kevés hó vagy épp a lavinaveszély miatt lezárják a sípályákat, napi térítést nyújtanak.

Schladming-Dachstein

Fotó: ©Schladming-Dachstein.at |Hauser Kaibling

A Budapesttől kicsit kevesebb, mint ötszáz kilométerre fekvő Schladming-Dachstein sírégió Ausztria legnagyobb téli játszóterének, a Salzburg és Stájerország tartományokban fekvő 25 síterepet felölelő Ski Amadé része. A Schladming-Dachstein 4 hegyből álló síterületén – Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling, Reiteralm – összesen 123 kilométer sípálya 44 felvonó fogadja a síelés és snowboardozás rajongóit. Mivel a sílécek lecsatolása nélkül egyik végéről a másikig végig síelhetünk, síhintának is nevezik. Központi hegye a Planai, ahova Schladming belvárosából indul a kabinos felvonó. Planairól könnyedén megközelíthető Hochwürzen és Hauser Kaibling is, de a Reiteralm egyszerűbben megközelíthető az ingyenes síbusszal. Hochwurzen a családok terepe sok pályaszállással, síiskolával és nem túl meredek lankáival, de a 7 kilométer hosszú éjszakai szánkópálya és a 3 kilométeres kivilágított sípálya miatt is megéri átugrani. A Planai széles és kellemes lejtésű pályáival a gyakorlottabb síelők fellegvára, itt található az 5 kilométer hosszú FIS minősítésű pálya, ahol rangos lesikló versenyeket szoktak rendezni, így mi is kipróbálhatjuk milyen egy igazi versenypálya. A Schladming-Dachstein síterepe elsősorban a középhaladó és haladó síelőknek ajánlott, de a mélyhósízés, a snowboardozás és a freeride síelés kedvelőinek is remek választás. A síelésen túl is akad program; a planai főpálya tövében áll Európa legnagyobb hüttéje, a Hohenhaus Tenne, egy igazi ‘apré-ski’ bulihely.

Fotó: ©Schladming-Dachstein.at | Georg Knaus

A cikk megjelenését a MasterCard® támogatta.

Copyright © 2018 Világutazó  Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll (lásd a képek alatt), írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.