Főoldal / Úticélok / Külföldön / Sintra, a portugál kastélyváros

Sintra, a portugál kastélyváros

Szivárványszínű város legendás történelemmel, és rengeteg kastéllyal; Sintra az egyik legnépszerűbb célpont Lisszabonból ha egynapos kirándulásról van szó. A város büszkélkedhet Európa néhány legszebb romantikus építészeti darabjával. A színes kastélyok, az uralkodók generációi, akik itt töltötték a nyarat, és a virágzó művészeti kultúra csak néhány a felfedezésre váró dolgok közül ebben a történelmi városban. Íme egy kis bepillantás Sintra leginkább említésre méltó látványosságaiba!

Palacio de Monserrate

A Palacio de Monserrate egy 19. századi kúria, a portugál királyi udvar hagyományos nyári otthona volt. Eklektikus stílusa igen egyedülálló a romantika, a mór építészet, és  a neogótika stílusjegyei is feltűnnek , és az egyetlen példa a mogul építészeti stílusra (indo-iszlám építészeti stílus) Portugáliában. Egyedülállósága még egy olyan városban is kitűnik, ami paloták tekintetében olyannyira sokszínű, mint Sintra. A szögletes és henger alakú tornyokból kiemelkedő díszes terrakotta kupolák, a rácsok bonyolult geometrikus mintái, a finoman faragott kő részletek és a lenyűgöző indiai ihletésű kőburkolatok mind-mind mesterien kifinomult alkotások. A palota finom részletei olyan építészeti tökéletességre vezethetők vissza, amit akkoriban csak olyan emberek tudtak finanszírozni, mint Anglia leggazdagabb embere, Sir Francis Cook textilkereskedő. A Palacio de Monserrate parkjában ritka növények buja erdeje kínál árnyékot a meleg nyári napokon.

 

Castelo dos Mouros

Fotó: Matt Dawson

A szikla tetején üldögélő Mór vár története a 9. századra nyúlik vissza, mikor a muszlimok meghódították az Ibériai-félszigetet és egy erődített megfigyelőközpontot építettek, amely a tengerre és a régióra is jó kilátást biztosított. Stratégiai szempontból a környék legfontosabb pontja volt a XII. századig a keresztes felkelők megjelenéséig, ezután katonai jelentőségéből vesztve állapota is leromlott. A kastélyt és tornyait körülvevő kőfalak a kínai Nagy Falat idézik, hasonlóan lenyűgöző kilátással, ami ebben az esetben az Atlanti-óceánra nyílik. A henger alakú torony és a dupla erődfalak elég jó állapotban vannak egy 9. századi kastélyhoz képest.

 

Palácio Nacional de Sintra

Fotó: Nicolas Loison

Ikonikus, kúp alakú ikerkéményeivel és gazdagon díszített belső terével a Sintra Nemzeti Palota az egyik legszebb kastély Portugáliában. Belül a mór és a mánuel stílus keveredik, arab udvarokkal, csavaros oszlopokkal és geometrikus csempékkel. A palota mór gyökerekkel rendelkezik, bár ma látható formáját 1385 környékén érte el, amikor I. János király elrendelte a palota teljes rekonstrukcióját. A palotát 1880-ig a portugál királyi család használta. A látogatók sok időt töltenek felfelé nézve, csodálva a lenyűgöző középkori mennyezeteket, amik közül is kiemelkedik a nyolcszögletű Sala dos Cisnes (Hattyú Terem), amit 27 aranygalléros hattyú ékesít, és a Sala das Pegas (Szarka Terem), szarkákkal dekorált mennyezetével.

 

Quinta da Regaleira

Fotó: Susanne Nilsson

A négy hektáros birtok központja egy igazi elvarázsolt kastély, tele tornyokkal, vízköpőkkel, erkélyekkel és színes üvegablakokkal. A titkos szobák és átjárók, vagy a különleges “lebegő hatást” nyújtó könyvtár ellenére is, a falakon kívül kell keresni az igazi varázslatot. Az épületet ugyanis Sintra legtitokzatosabb kertje veszi körül néhány díszes és rejtélyes épülettel, mint a kápolna és a beavatási kutak. A titkos alagutakkal, átjárókkal, földalatti tavakkal és misztikus szimbólumokkal átszőtt kert, mind az alkímiát, a templomos lovagokat, a szabadkőművességet és más titokzatos legendákat mesélnek. A legkülönlegesebb mind közül a két beavatási kút, amelyek alja oltárként szolgált tarothoz, és más jóslási ceremóniákhoz. Az elmúlt két évtizedben Sintra városának tulajdonát képezte, mint középület, és ez az egyik legnépszerűbb a kastélyok közül.

 

Palácio da Pena

A gyönyörű Palacio da Pena nemcsak Sintra, de egész Portugália egyik legszebb turisztikai látványossága, a hegytetőre épült palota még a közeli Lisszabonból is látható. Az élénk színekben pompázó palota 1842-ben II. Ferdinánd király megbízására épült egy korábbi kolostor helyén. A neo-gótikus, neo-mór, neo-mánuel, és neo-reneszánsz stílusjegyek kombinációját magán viselő palota különleges extremitásával tűnik ki a jól megszokott európai kastélyok sokaságából. Az uralkodói kézben lévő kastély utolsó lakója, a család utolsó tagja, Amélia királyné 1910-ban hagyta el a palotát, melynek belsejét azóta szinte eredeti állapotában őrizték meg, ami híven tükrözi a királyi családok életét. Kupolás, arany színű tornyával, és piros téglából épült kápolnatornyával a komplexum rendkívül szép, és a 19. századi európai romanticizmus egyik legékesebb példájának tartják. A hatalmas kőormot, ahol a palota fekszik egy vad és buja erdő veszi körül a világ minden tájáról származó, évszázados fákkal.

 

Convento dos Capuchos

Fotó: Francisco Cruz Martins

A Convento dos Capuchos (A kapucinusok kolostora) kicsiny kolostora és lakóépületei tökéletes ellentétei Sintra feltűnő kastélyainak. Úgy tervezték, hogy tökéletesen beleilljen a természetes környezetébe, a gránit sziklák és fák közé rejtőzve. Eredetileg a 16. században hozták létre, hogy otthont adjon 8-12 szerzetesnek, akik hihetetlenül egyszerű körülmények között éltek; kicsi, alacsony, fűtetlen szobákban, kőágyakon. A 20. században a kolostort az állam megszerezte, és megnyitotta a nyilvánosság előtt. A kolostorhoz tartozik egy parasztház, egy udvar, a lelki gyakorlat és a vezeklés csarnoka. A Convento dos Capuchos szerzetesei puritán és elszigetelt életet éltek, ezt a békés légkört napjainkig őrzi a kolostor, mivel viszonylag kevés turista látogatja.