Főoldal / Úticélok / Külföldön / Dél-walesi kalandok romos templomokkal és egy csodás tengerparttal

Dél-walesi kalandok romos templomokkal és egy csodás tengerparttal

Tintern falu alig 5 km-re található az angol határtól, Walesben. Newburyből indultunk, de sajnos útlezárás miatt az utolsó pár km-t gyalog kellett megtennünk. Egy téves útbaigazítás miatt az erdőben folytattuk utunkat és legelőn keresztül próbálkoztunk eljutni a faluba. A „tiltott rengetegben” hirtelen neszre lettünk figyelmesek a legelőn kívüli erdőből – amik szerencsére nem jelentettek veszélyt, hiszen csak falatozó szarvasmarhák voltak. A vadregényes útról visszafordulva végül megtaláltuk a mi utunkat Tinternbe, amit egy igazi walesi vadász is alátámasztott, miután kikeveredtünk az erdő fogságából a civilizációba.

Tinternben nem más, mint az 1132-ben alakult, második cisztercita apátság romjai állnak, mely fontos kulturális öröksége az országnak. Az angol gótikus stílusjegyek észlelhetőek szerte a vidékeken, csak úgy mint a Tintern-i apátságon. Az ablakformák és a különböző boltozati elemek, mint a Tudor-íves (csúcs íves) ablakok remekül visszaadják a régmúltat idéző hangulatot. Az anglikán egyház leválása a katolikus egyháztól anyagi problémákat is tartogatott, így a templomok, apátságok értékeitől is megváltak, csak úgy mint a tetőzettől és az ablakoktól is – ezzel magyarázható, hogy a legtöbb templom tetőzete és ablakai hiányoznak. Az elénk táruló hatalmas üveg nélküli ablakokon kipillantva a meztelen természet és az égbolt látható. Az angol időjárás itt sem hagyja az apátság látogatóját szárazon, de előnyére váljon, hogy gyönyörű zöld fű borítja a padlózatát. Minden egyes ablak olyan, mint ha egy festmény lenne a falon, a gótikus kőcsipkés keretben pedig egy örökké változó kép, hiszen az a természet maga. Mikor nem esik az eső és előbukkan a Nap, nagy világosság uralkodik, mindenhová beférkőzik a napsugár elkápráztatva vendégeit.

A romos apátság mellet található egy kis étterem/fogadó az Anchor Inn, ami tökéletes rálátást biztosít a Tintern Abbey-re. Gusztusos ételeket kínálnak, melyek jólesnek az esős időben. Az étteremből kipillantva észrevehető a völgy zugaiban rejtőző Szent Mary templomrom, mely lentről egy kis mézeskalács-házikónak tűnik. Felérve láthatjuk, hogy nem is olyan kicsi és egyben egy temető is övezi. Pusztulása tűzvészhez köthető, amely nem rég, 1977-ben történt. Érdekessége, hogy a rengeteg korabeli sír mellett megtalálhatóak igazán új sírok is a 2000-es évekből. E szent helyet már lassan átveszi a természet zöldje, ami romantikus és sejtelmes hatást kelt. Teteje és ablakai ennek a templomnak sincsenek, viszont a zöld borostyán szinte élvezi, hogy befuthatja az épület cikornyás ablakkereteit, masszív falait.

Swansea Wales második legnagyobb városa Cardiff után. Glamorgan megyében, dél Wales homokos partjain található. Swansea város meglátogatása során a tengerpartot tűztük ki célul, ami nem is volt rossz ötlet, hiszen a csodás Mumbles móló-hoz lyukadtunk ki, ami a legtöbbet fényképezett tájékozódási pont a városban. A Mumbles világítótorony egy külön kis szigeten áll, s a partszakasz és a kis sziget között igazán érdekesen kering a víz, a haboknak köszönhetően kirajzolódik egy útszakasz a fő part és a sziget között, mely vonzza a szemet. (képek a Bracelet Bay -ről) Félelmetes, hogy mennyire érezhető a természet ereje, mikor az apály-dagály váltakozik.


A wales-i időjárás sem sokkal különbözik az angol időjárástól, de szerencsére ott-tartózkodásunk legvégén kapott csak el minket az igazán a zord esős időszak. Az angol tengerpartokon fellelhető kövek szemet gyönyörködtetőek, hiszen a tenger által formált kerekségük és csíkozott mintájuk a különböző színekkel a természet munkájának mesterművei. Hozzáteszem a legtöbb ember alkotta objektum is a természetből merít, mert annyira tökéleteset képes alkotni.  Míg azon ötletelünk, hogy melyik perspektívából szeretnénk fényképet készíteni és egymásnak mutogatjuk a szebbnél szebb köveket vagy partra vetett érdekességeket, a tenger hullámai csapdossák lábunkat és mindeközben még az eső is elered…

Copyright © 2017 szöveg: Kovács Fanni – Káli Éden Blog, fotók: OPhoto – Peter Orban Photography Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.