Legjobb fesztiváli célpontok januárban

Az év első hónapjában, januárban, számos fantasztikus és érdekes fesztivál és esemény közül választhatsz szerte a világon, ebből válogattunk össze nektek néhányat, de szívesen vesszük a további javaslatokat.

- hirdetés -

Rideau Canal korcsolyapálya, Ottawa

Fotó: Richard Kelland

A Rideau-csatorna, amely kettészeli Ottawai belvárosát telente néhány hétre, hónapra a világ legnagyobb korcsolyapályává válik. A Rideau Canalt először 1832-ben nyitották meg a korcsolyázók számára. Rendszerint januárig kell várniuk a csatorna teljesen befagyására, de a szokatlanul hideg teleken már decemberben is megnyitják. Hatalmas szállodák, Ottawa legnagyobb egyeteme, és a kanadai parlament épülete előtt vezet az út. Rengeteg turista érkezik februárban is a Winterlude Téli Fesztiválra is, amikor ételeket és italokat kínáló, kivilágított bódékkal telik meg a csatorna partja. A pálya állapotát folyamatosan vizsgálják, a jég vastagsága ugyanis erősen függ az időjárástól. Ha kellően biztonságos jégre lépni, a csatorna mentén lévő 35 bejáratnál zöld zászlókat húznak fel, de ameddig piros zászlókat látunk, tilos a jégre lépni!

Lerwick Shetland-szigetek, Up Helly Aa

Fotó: Rácz Péter

- hirdetés -

Lerwick (Skócia, Shetland-szigetek) tűzfesztiválja, az Up Helly Aa tüzet és a skandináv hagyományokat ünnepli. Több száz vikingkosztümös férfi sétál végig fáklyákkal január utolsó keddjén Lerwick városán keresztül. A mára az egész világon ismert fesztivál az 1800-as évek elején, a napóleoni háborúk után, csak egy őrült karácsonyi szokás volt. Fiatalok fegyvereket sütöttek el, dobokat püföltek, kisebb bombákat robbantottak és égő hordókat görgettek végig Lerwick utcáin. A városnak nem sikerült betiltani ezt a szokást. Az 1870-es évektől a fesztivál már rendes szervezést kapott. A 20. század elejétől pedig a férfiak már vikingnek öltöznek, és január végén végig vontatnak egy viking hajót az egész városon, hogy fáklyáikkal meggyújtsák, majd reggelig táncolnak és mulatoznak.  Bár a fesztivál mindössze egyetlen napos, az előkészületi munkálatok már a fesztivál vége után elkezdődnek. Képes beszámoló az Up Helly Aa fesztiválról! 

Monarch Butterfly Bioszféra Rezervátum

Fotó: Tom Shockey

Az éves pompás királylepke migráció egyike a természet egyik legcsodálatosabb látványosságnak. A Kanada és Észak-Amerika keleti partjain őshonos lepkefaj több száz millió példánya teszi meg minden évben 3500–5000 km-es útját a mexikói telelőhelyükig, amit az 1986-os felfedezése óta természetvédelmi területté, 2006-ban bioszféra rezervátummá nyilvánítottak, 2008 óra pedig a Világörökség részét képezi. A Mariposa Monarca Bioszféra Rezervátum a Mexikói felföld középső részén fekszik, legnagyobb része Michoacán államban, ahol mindössze 155 km²-es területen tölti a telet a több tíz-száz millió királylepke. A január és február a legjobb hónap, hogy meglátogasd a rezervátumot.

 

Park City Utah, Sundance Filmfesztivál

Fotó: Raffi Asdourian

A Robert Redford által 1978-ban alapított Sundance Filmfesztivál kezdettől fogva az amerikai független filmek fellegvára, mára nemcsak az Egyesült Államok, de nemzetközileg is a világ legjelentősebb független filmfesztiválja. Minden évben januárjában, az Utah állambeli Salt Lake City-ben (Park City) tartják meg, ahol az amerikai filmesek mellett jelentős a nemzetközi mezőny. A Sundance Fesztiválon új filmek megtekintése mellett pedig egy kis sportolásra is akad lehetőség a Park City három sí központjának köszönhetően.

Cebu, Sinulog fesztivál

 

Fotó: dbgg1979

- hirdetés -

A fülöp-szigeteki Cebuban megrendezésre kerülő éves Sinulog Fesztivált, Santo Nino tiszteletére tartják, a gyermek Jézust ábrázoló szobrot még Magellán ajándékozta a bennszülötteknek, ezzel a Fülöp-szigetek legrégebbi vallási ereklyéje. A január harmadik hétvégéjén kezdődő kilenc napos Sinulog Fesztiválon árusok, dobosok és színes kosztümösök lepik el Cebu Cityt és tűzijátékkal, tánccal ünnepelnek. Azok számára, akik nem ismerik a Sinulogot, ez egy tánc, ahol a résztvevők két lépést tesznek előre, majd egy lépéssel hátra, ahogy az utcán haladnak. A trópusi Fülöp-szigeteken amúgy is januárban a legelviselhetőbb a meleg, ideális az időjárás a felhőtlen nyaraláshoz.

Ausztrália napja

Az Ausztrál Nap, január 26., egy viszonylag új nemzeti ünnep, amelyet 1994 óta ünnepelnek hivatalosan. 1788-ban ezen a napon érkezett meg az első angol flotta, Arthur Phillip kapitány pedig kitűzte a brit zászlót Port Jacksonban, ami ma Sydney része. Sokáig ezt a napot Foundation Day-nek vagy Invasion Day-nek hívták, csak 1948 óta Australia Day a hivatalos elnevezés. Országszerte hatalmas  ünnepségeket, fesztiválokat, koncerteket és látványos tűzijátékokat tartanak az ausztrál nyárban.

Tromso Nemzetközi Filmfesztivál

Fotó: Rich

- hirdetés -

Tromso Nemzetközi Filmfesztivál több mint 300 bemutatójával nem csak Norvégiában a legnagyobb filmfesztivál, de mivel Tromso az Északi-sarkkörön található, a világ legészakibb nemzetközi filmfesztiválja is. A Tromso Filmfesztivál hét vetítési helyszínnel büszkélkedhet, köztük egy nagy szabadtérivel, amelyet a város főterén állítanak fel a nézők számára, akik így még a filmnézés közben sem felejtik el a hideg, csípős norvég időjárást. A filmfesztiválra látogatóknak jó esélyük van arra is, hogy a filmek mellett a látványos Északi fényt is megcsodálják Tromso-ban.