Főoldal / Úticélok / Külföldön / Téli üdülés Ausztria zöld szívében
© Steiermark Tourismus/ikarus.cc

Téli üdülés Ausztria zöld szívében

A magyarok 50%-a Ausztriát választja, ha síelést tervez. Nyugati szomszédunk népszerű régiói közül is kiemelt helyen szerepel nálunk, magyaroknál Stájerország, Ausztria zöld szíve. De miért is különleges a tél Stájerországban? Az alábbi cikkünkből kiderül.

Irány a sípálya…

…kész, rajt! Fiatal vagy idősebb kezdők, de a profi és gyakorlott síelők is élvezhetik Stájerországban a változatos lejtők és sípályák hatalmas választékát. A nagyobb és legnépszerűbb síparadicsomok rengeteg pályával, ultramodern hóágyúrendszerrel és mindenféle extrákkal várják a síelni vágyókat, míg a kicsi, de takaros sípályák a nagy nyüzsgéstől kissé távolabb az igazi stájer hangulatot képviselik.

A hóra már évek óta nem lehet panasz, nem véletlenül választják Stájerországot alpesi világkupa és snowboard világbajnokságok helyszínéül évről évre. A síelés mellett persze a stájer tél tökéletes környezetet kínál azoknak is, akik meghittségre és egy kis nyugalomra vágynak. A több méter magas hófalak, befagyott patakok, a fák ágain és az ereszeken csüngő jégcsapok adják a téli stájer táj meseszerű, romantikus képét. Erdei állatok etetése, kirándulás egy lovasszánon, sítúrák, vagy a hótalpas túrák mind-mind olyan programok, amiket bárki átélhet, ha ellátogat Stájerországba idén télen is.

Felejthetetlen lovasszán kirándulás a Schladming-Dachstein-i régióban © Steiermark Tourismus/ikarus.cc
Dél-Stájerország © Steiermark Tourismus/ikarus.cc

Már a hüttéket is kezdik fűteni…

Egy-egy hosszabb csúszás után nincs is jobb, mint leülni a hütték napos teraszaira és a hangulatos síkunyhókban megpihenni, ahol nem mellesleg a legfinomabb helyi ételeket is megkóstolhatjuk.

A Loserhütte, fenséges kilátással – Ausseerland-Salzkammergut © Steiermark Tourismus/ikarus.cc

Hogy mi minden kerül az asztalra a dachsteini és a stájer borvidék között található alpesi kunyhókban és díjnyertes éttermekben? Az alapanyag mindenhol a helyi gazdaságokból és termelőktől érkezik. A tartomány déli részén az alma, a bor és a tökmag a legfontosabb összetevők. Ízletes sonka, fűszeres sajt, nemes olaj, a legfinomabb csokoládék, ecetek, borok a legnevesebb fajtákból, amelyek már meghódították a nemzetközi csemegeboltokat is. Északon a különböző helyi gombócvariációk, főzelékek és vadételek gazdagítják a kulináris kínálatot. Így garantált, hogy nem csak, hogy nem maradunk éhen sportolás, vagy túrázás közben, hanem igazi kulináris kalandozás vár ránk téli kikapcsolódásunk során Stájerországban.

(Nem csak) Krampuszoktól lesz idén is hangos a december…

Stájerországban ősi hagyomány, hogy krampuszok vonulnak a karácsonyt megelőző időszakban falvakon és városokon keresztül; ezek közül is a leghíresebb a legendás schladmingi krampuszfelvonulás.

Krampusz felvonulás © Steiermark Tourismus/ikarus.cc

2017-ben november 25-én kerül sor a több száz krampusz felvonulására, akik a jóleső borzongás mellett nosztalgikus hangulatot is teremtenek, hiszen a sokszor ijesztő maszkok és jelmezek értékes kézzel faragott vagy varrt alkotások. Ezzel az eseménnyel visszavonhatatlanul megkezdődik a téli szezon Stájerországban, ahol megszámlálhatatlan adventi vásár vár minket december első hétvégéjétől. Ezeken a mézeskalács, sült alma, puncs és gesztenye mellett igazi kézműves különlegességeket is találhatunk. Kár lenne kihagyni!

Adventi vásár – Graz © Steiermark Tourismus/ikarus.cc

Az alábbi magyar nyelvű honlapon sok praktikus információt találtok a téli stájerországi élményekről/lehetőségekről: www.steiermark.com/hu 
borítókép: Altausseer See – © Steiermark Tourismus/ikarus.cc