Főoldal / Úticélok / Külföldön / Horvátország, Szerbia, Montenegró – hasznos tanácsok nyugat-balkáni kalandozáshoz

Horvátország, Szerbia, Montenegró – hasznos tanácsok nyugat-balkáni kalandozáshoz

A három, egymással szomszédos ország igen népszerű a magyar utazók körében. Sokan indulnak el autóval felfedezni a nyugat-balkáni régiót, de egyre többen vannak olyanok is, akik repülőre szállnak, és közvetlenül Budapestről inkább a repülést választják valamely célországba. Bármelyik táborba is tartozzunk összeszedtünk pár hasznos tanácsot az indulás előtt.

Beutazás – útlevél vagy személyi?

A nyugat-balkáni régió országaiba természetesen magyar útlevéllel utazhatunk, amennyiben az okmány érvényessége a kilépés dátumától legalább 3 hónapig fennáll. Jó hír viszont, hogy minden országban elfogadják a kártyaformátumú személyi igazolványt is (az ideiglenest nem!), melynek legalább 3-6 hónapig kell érvényesnek lennie.

Ha autóval kelünk útra, akkor ne felejtsük el megkérni a biztosítónktól a zöldkártyát, azaz a nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylatot, mellyel igazolni tudjuk, hogy rendelkezünk itthon kötelező gépjármű felelősségbiztosítással. Ennek elmulasztása esetén, a határon – Albániában és Montenegróban – egyszeri biztosítás megvételére kötelezhetnek, mely 15-30 eurós tétel is lehet. A zöldkártyát biztosítónk térítésmentesen postázza, de érdemes legkésőbb az utazásunk előtt 1-2 héttel megigényelni.

Készpénz vs. bankkártya?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én indulás előtt mindig összekészítem az úti célomul választott ország pénznemében felhalmozott és korábban hazahozott pénzérméket, amikről annyit érdemes tudni, hogy itthon visszaválthatatlanok. Így nem marad más, minthogy újra útra keljek velük megfogadva, hogy most tényleg ez lesz az első, amit elköltök. Hogy hogy nem, ebből általában az sül ki, hogy A: vagy itthon hagyom az aprót, vagy B: elviszem, de természetesen az első vásárláshoz már kevésnek bizonyul.

keszpenz_vs_bankkartya

Ha egy három országot érintő kirándulást szervezünk, melyekben ráadásul három különböző valutával lenne dolgunk – kuna, dínár, euro -, akkor mindenképp gondolkodjunk el egy percre, hogy talán nem egyszerűbb és kényelmesebb-e a már meglévő bankkártyánkat használni, mint 3-4 féle pénznemet váltani, majd hazaérkezés után vissza – és akkor a hazahozott apróról még nem is beszéltünk. A mi véleményünk az, hogy DE! Sokkal könnyebb és kényelmesebb.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne vigyünk egyáltalán készpénzt, mert lehet olyan kisebb település vagy esetleg szálláshely, ahol még nem lehet kártyával fizetni, de mindenképpen örömteli, hogy egyre kevesebb ilyennel találkozni a Balkánon. Készpénznek vigyünk magunkkal eurót, ezzel sehol nem jövünk majd zavarba, ha valahol mégsem tudunk a bankkártyánkkal fizetni.

Orvosi ellátás

Mielőtt útnak indulunk, ellenőrizzük, hogy érvényes-e még az Európai Egészségbiztosítási Kártyánk (EU-kártya), amivel jogosultak vagyunk sürgősségi ellátásra a nyugat-balkáni országokban is. A kártya ingyenesen igényelhető és 3 évig érvényes.

eu_kartya

forrás: elteonline.hu

Fontos azonban megjegyezni, hogy az EU-kártya nem váltja ki az utasbiztosítást. Hiszen amíg az EU-kártya csak állami kórházakban és sürgősségi ellátás esetében vehető igénybe, addig az utasbiztosítás -típustól és csomagtól függően – fedezi az esetleges hazaszállítás, speciális mentés, vagy magánkórházakban történő ellátás költségeit is, nem is beszélve a poggyász és egyéb biztosítási tételekről. A bankkártyák többségéhez hozzárendelhető – vagy némelyekhez alapból térítésmentesen jár – egy bizonyos éves díj fejében utasbiztosítás, így aki egy évben nem csak egyszer utazik külföldre, annak ez már megéri. Érdeklődjünk a bankoknál az kártyánkhoz tartozó utasbiztosítási lehetőségekről.

Étkezés és szieszta

Ha autóval fedezzük fel a nyugat-balkáni régiót, akkor vihetünk magunkkal egy kis hazait, míg repülőn ez kicsit komplikáltabb feladat. Horvátországot és Montenegrót – ahol az árszínvonal már egy kicsit feljebb csúszott – leszámítva viszont a Balkán régióban mindenhol nagyon jó áron tudunk vásárolni, enni-inni, a balkáni ízeket pedig kár lenne kihagyni. A turistacsalogató éttermektől pár utcával beljebb már biztosan találunk egy-egy hangulatos, a helyiek által látogatott éttermet, ahol igazi autentikus ételeket szolgálnak fel kedvező áron.

szerb_konyha

A vezetékes víz a nyugat-balkáni régió legtöbb országában nem teljesen biztonságos, ezért pláne a nagy nyári kánikulában kerüljük és helyette fogyasszunk inkább palackos vizet.

Horvátországban, Montenegróban – és Albániában – a tengerparti területeken számítsunk rá, hogy délután 1 és 4 óra között szieszta idő van. Ennek megfelelően változhat az egyes éttermek, bárok és üzletek nyitvatartási ideje.

Közbiztonság

Sokan még mindig háborús övezetként tekintenek erre a régióra, pedig mára már biztonságos, így nincs mitől tartanunk. Az Európa többi részén is ajánlott elővigyázatosság azonban itt sem árt, pl. sötétedés után, távolabb a turisták által látogatott környéken. Ha kirándulunk, akkor különösen Boszniában, de Szerbiában és Horvátország egyes részein is figyeljük a kihelyezett táblákat, mert pár aknamező még mentesítésre vár – de ezek mind jól kitáblázott részek, némelyek pedig teljesen körbekerítettek.

Közlekedés és utak minősége

Az országokon átívelő kalandozásunkhoz a legideálisabb a saját autó, de bérelhetünk is a repülőtéren, ám ebben az esetben csak csillagtúraszerű utazásokat vagy körutazást ajánlunk, mert a különböző felvételi és leadási pontot megadó autóbérlések extrém drágák lehetnek. A buszos közlekedés maximum országon belül ajánlott, de extra kényelmet, gyorsaságot és pontos menetrendet ne várjunk.

montenegro_tara_kanyon

A horvát és montenegrói utak jó minőségűek. A hazai utakon edződött autósokat ritkán lehet ugyan meglepni, de azért Szerbiában és Albániában legyünk nagyon körültekintőek, pláne a mellékutakon, amik különösen rossz állapotban lehetnek. Ha Montenegróból indulunk hazafelé, akkor pedig ne féljünk Bosznia-Hercegovina felé indulni, mert egyrészt csodálatosan szép tájon vezet át a hegyek között az út, másrészt kiváló minőségű.

Fizetős utakkal elsősorban Horvátországban találkozhatunk, de Szerbiában és Montenegróban is van egy-két autóút, ahol be kell állnunk a fizetőkapuhoz, ám messze nem fogunk olyan árakkal találkozni, mint Horvátországban. A bankkártyás fizetés a fizetőkapuknál és a nagyobb benzinkutaknál egyaránt lehetséges.

A cikk megjelenését a MasterCard® támogatta.

Copyright © 2017 Világutazó  Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.