Főoldal / Úticélok / Külföldön / Egy nap Milánóban – útikalauz egynapos fapados városlátogatáshoz

Egy nap Milánóban – útikalauz egynapos fapados városlátogatáshoz

Milánó szerencsére nagyon könnyen megközelíthető Budapestről. A WizzAir és Ryanair is üzemeltet közvetlen járatokat az olasz városba, így gyakorlatilag alig több mint másfél óra alatt elérhető Milánó. A Wizzair ráadásul tökéletes időpontokban: kora reggel és késő este is indít járatokat oda és vissza is, így hétfőre, szerdára, péntekre, vagy vasárnapra tudjuk időzíteni a tökéletes egynapos kirándulásunkat Milánóba.

A hajnali 6 órakor induló gép már 7:45-re megérkezik Malpensara, a Milánótól 50 km-re lévő reptérre. Innen a városközpont kb. 50 perc vonattal, vagy busszal. A busz mellett szól, hogy egy kicsit sűrűbben jár, valamint, hogy olcsóbb, mint a vonat, ami viszont – szerintünk – kényelmesebb. Érdemes retúrjegyet vásárolnunk, hogy visszafelé már ne kelljen a jegyvásárlással szöszmötölnünk. A jegyeket már a repülőtér érkezési részén megvehetjük, az összetéveszthetetlen autóbusz formájú Malpensa Shuttle jegypénztárában vagy a Trenord vasúttársaság jegypénztáraiban a vonatállomáson. Fontos, hogy mindkét helyen fizethetünk bankkártyával és talán nem árulok el nagy titkot, ha már így az elején elmondom, hogy mindenhol tudunk bankkártyával fizetni, így egyszer sem kell készpénzt használni, ami rendkívül kényelmessé teszi az utazást. A retúrjegy a Malpensa Shuttle buszjáratra 14-16 euró, míg a Malpensa Express vonatra 20 euró. Bármelyiket is választjuk, 9 órára már jó eséllyel bent vagyunk a városban és így közel 11 óra áll rendelkezésünkre, hogy felfedezzük Milánót.

Közlekedés Milánóban

Attól függően, hogy mit szeretnénk megnézni és azok milyen távolságra helyezkednek el egymástól, érdemes dönteni a gyalogos városnézés mellett, vagy választani a tömegközlekedést. A metróhálózat ideális nagy távolságok áthidalására és gyorsan eljuthatunk egyik látnivalótól a másikig, így véleményünk szerint megéri a 4,5 eurót a napijegy, amivel korlátlanul használhatjuk a tömegközlekedést Milánóban. Napijegyet bármelyik metrómegállóban tudunk vásárolni a jegykiadó automatákból, amit természetesen bankkártyával is ki tudunk fizetni gyorsan és biztonságosan.

egy_nap_milanoban_01

Egy nap Milánóban – merre induljunk?

Egy biztos, nem tudunk olyan egynapos programajánlatot készíteni, ami mindenki számára megfelelő, hiszen mindenkit más és más érdekel jobban, de megmutatjuk, hogy – szerintünk – melyek azok a helyek, amiket az egynapos városnézés alkalmával érdemes felkeresni.

A milánói dóm

Talán az egyik legismertebb látnivaló Milánóban a dóm és maga a dóm-tér. Itt viszonylag könnyen elszaladhat 2-3 óra is, hiszen Európa 3. legnagyobb templomáról beszélünk, amit már kívülről körbesétálni is legalább 10-15 perc. A belépőt a dóm oldalában lévő jegypénztáraknál vagy automatáknál tudjuk megvásárolni. A 3 eurós jeggyel a dómba és a múzeumba mehetünk be. A katedrális minden kétséget kizáróan kívül és belül is gyönyörű, de ha az időjárás megfelelő és belefér a büdzsénkbe, akkor mindenképpen menjünk fel a tetejére, ahol testközelből láthatjuk a dóm 135 tornyát és gyönyörködhetünk az innen nyíló panorámában. A dóm tetejére felmehetünk gyalog, vagy lifttel is; ettől függően kell 9 vagy 13 eurót fizetnünk. Van lehetőség A és B Duomo Pass vásárlására, így biztosan jobban járunk, ha az egész dómot be akarjuk járni. Fontos, hogy némely jegyautomata csak bankkártyával működik, így, ha esetleg a jegypénztáraknál hosszú sor áll, akkor bátran válasszuk ezeket, hiszen nem sorba állni utaztunk Milánóba.

egy_nap_milanoban_13

Mastercard kártyabirtokosaként pedig lehetőségünk van egy különleges látogatásra is. A hivatalos nyitvatartási időn túl sötétedéskor is meglátogathatjuk a dóm teraszát és élvezhetjük Milánó esti fényeit, amire itt tudtok helyet foglalni.

egy_nap_milanoban__duomo_06

Galleria Vittorio Emanuele II

Ha már a Dóm téren láttuk a lovasszobrát a híres olasz királynak, akkor a róla elnevezett passzázst se hagyjuk ki. Alig pár lépésre ugyanis a szobortól találjuk a híres bevásárlóutcát, ahol a luxusé a főszerep. A világ leghíresebb divatmárkáinak üzletei mellett, felsőkategóriás bárok és éttermek, valamint Milánó egyik legjobb szállodája vár minket. Na és persze a legendás bika a galéria közepén, a padlón, amin ha háromszor körbe fordulunk a sarkunkon, a legenda szerint szerencsénk lesz. Látni fogjuk, hogy egy páran már próbálkoztak.

egy_nap_milanoban_galleria_02

A milánói Scala

Talán senkinek sem kell bemutatni a Scala-t, a New York-i Metropolitan mellett ez a világ leghíresebb operaháza, és a galéria északi kijáratánál áll. Operarajongóknak kötelező program a Scala múzeuma, valamint megcsodálhatjuk az operaház belsejét is, ami még annak ellenére is nagyszerű élmény, hogy a színpadra nem mehetünk fel (előre foglalható idegenvezetés, amivel ez is lehetséges). A jegy 9 euróba kerül, amit a jegypénztárban bankkártyával vagy készpénzzel is megvásárolhatunk.egy_nap_milanoban_scala_16

Santa Maria delle Grazie – Az utolsó vacsora

Bár sokan összekeverik, de bizony Leonardo da Vinci híres freskója, Az utolsó vacsora nem a vatikáni Sixtus-kápolnában, hanem itt Milánóban, a Santa Maria delle Grazie templomban található. Az 1495-ben készült alkotás – különösen Dan Brown „A Da Vinci-kód”című regénye óta – igazi turistalátványosság. A hosszú évszázadok alatt a falszerkezet nedvességtartalma, a kontár restaurálási kísérletek és az 1943-as bombázások sem tudtak benne olyan károkat okozni, hogy ne csodálhassuk meg da Vinci remekművét. Sajnos hetekre-hónapokra előre kell időpontot foglalni, de ha jó előre megvettük a repülőjegyet, akkor nem lesz probléma, csak kövessük a hivatalos oldalon, hogy tudunk foglalni a kiválasztott dátumra a neten keresztül. A belépő 12 euró.

egy_nap_milanoban_delle_grazie_10

Ambrosiana-könyvtár és képtár

Bár csak egy napra érkezünk mégis lehet, hogy többen nem sajnálják majd az időt arra, hogy ellátogassanak Milánó híres könyvtárába és képtárába. A Palazzo dell’Ambrosiana könyvtára 400 000 kötetes gyűjteményében olyan kuriózumok tekinthetők meg, mint da Vinci Atlanti-kódexe, az Isteni színjáték egy 1353-as példánya, vagy éppen pergamenre íródott Vergilius-művek. A képtárban pedig Caravaggio, Leonardo da Vinci, Tiziano, vagy éppen Botticelli remekművei között sétálhatunk. A 15 eurós belépőjegyet elég a helyszínen megvásárolnunk a jegypénztárban.

Világutazó tipp – további látnivalók:

Basilica di Sant’Ambrogio: 1600 éves templom, az egyik legszebb Milánóban. A belépés ingyenes.

egy_nap_milanoban_ambrogio_11

Bosco Verticale: A függőleges erdő. Milánó egyik legújabb látványossága a két 110 és 76 méter magas lakóház, melyeket több mint 700 fa és többszáz négyzetméternyi zöldfelület díszít.

Parco Sempione: A 47 hektáros park ideális pihenőhely az egynapos kirándulásokhoz, de a parkon belül is számos látnivaló vár, mint pl. a Torre del Parco, a 108 méter magas kilátó ahova 5 euróért mehetünk fel és gyönyörködhetünk a milánói panorámában.

Navigli-negyed: a késő délutáni, indulás előtti órákra időzítve nagyszerű (bár késő este az igazi) hangulatos zárása lehet egynapos kirándulásunknak. Sétáljunk egyet a csatornák mentén és üljünk be valamelyik hangulatos étterembe vacsorázni vagy egy hűsítő aperol spritz-re. Milánó egy másik arcát lesz szerencsénk megtapasztalni.

egy_nap_milanoban_navigli_12

Egy nap – egy bankkártya

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mennyi pénzt kell váltani egy-egy utazásra. A válasz egyszerű: 2017-et írunk és gyakorlatilag mindenhol tudunk már bankkártyával fizetni, tehát miért is kellene pénzt váltanunk? Az olaszországi tapasztalataink igazán jók, egy hasonló egynapos milánói kirándulást egyetlen bankkártyával a zsebünkben jártunk meg. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet nálunk a biztonság kedvéért némi készpénz, de ma már igazán felesleges azon aggódnunk, hogy mikor, hol, mennyi pénzt váltsunk az utazáshoz.

Hol és mit együnk-igyunk?

Ha Milánó, akkor kihagyhatatlan az olasz kávé. Bár úgy tűnhet, hogy a Piazza del Duomo-nál rengeteg jó kávézó van, azért mi mégis pár utcával beljebb mennénk, mivel a dómnál lévő kávézók többsége az árait a turistákra szabta. Igazából nyugodt szívvel beülhetünk bármelyik csöndes utcában lévő kávézóba, ahonnan csak olasz társalgást hallunk; nem fogunk csalódni. Még a kisebb helyeken is tudtunk bankkártyával fizetni, de aki hozzánk hasonlóan szinte mindig kártyát használ, az könnyen ellenőrizheti a fizetési lehetőségeket már a kávézóba belépés előtt, az ajtóra ragasztott matricák és piktogramok segítségével.

Nem érdemes kihagyni a fagyizást sem Milánóban, és erre van egy-két ötletünk is: az Il Massimo del Gelato-ból több is található Milánóban, de a Gerusalemme metrómegállónál található az egyik legnagyobb. Ugyan nem a legolcsóbb fagyizó, de szerintünk az egyik legjobb Milánóban. Ha a belvárosban keresünk igazi házi készítésű fagylaltot, akkor pedig ajánljuk a dómtól néhány lépésre található Cioccolati Italiani-t.

Aki egy perc időt sem szeretne veszíteni, az már a repülőn vagy a buszon elfogyaszthat egy szendvicset reggeli gyanánt, azonban a többieknek kár lenne kihagyni a dóm mellett található Panzerotti Luini-t, ahol kiváló Panzerottikat (még mindig a paradicsomos-mozzarellás klasszikus a legfinomabb) vehetünk, és feltölthetjük energiaraktárainkat a nap hátralevő részére. Persze napközben is betérhetünk ide, vagy akár a Porta Romana metrómegállótól nem messze található Giulio Pane e Ojo étterembe, ahol jó áron (délben 12 euro a menü) ehetünk igazán finom olasz ételeket.

milano_il_massimo_del_gelatoFotó:  SpreadTheMagic

Ne felejtsük el, hogy este fél 8 körül már lassan indulnunk kell, hogy elérjük a buszt, vagy a vonatot, amivel kényelmes időben kiérünk repülőtérre. Még ha nincs is feladott csomagunk, akkor is érdemes másfél órával a repülő indulása előtt kiérnünk, mert ne feledjük, hogy általában fél órával az indulás előtt zárják a beszállókapukat. Így akár éjfél előtt hazaérhetünk a milánói kirándulásunkról, ami vélhetően a következő egynapos milánói utunk tervezésével fejeződik be.

A cikk megjelenését a MasterCard® támogatta.

Copyright © 2017 Világutazó  Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.