Főoldal / Úticélok / Külföldön / Spanyolország rejtett kincse – Asztúria

Spanyolország rejtett kincse – Asztúria

A spanyol Asztúria (Asztúriai Hercegség) tartomány neve talán keveseknek hangzik ismerősen. A “spanyol Svájc” vagy “zöld Spanyolország” névvel illetett tartomány Észak-Spanyolország közepén helyezkedik el, a gyönyörű Vizcayai-öböl közelében. Nem sok olyan hely van Európában, ami ilyen változatosságot mutat viszonylag kis területen.

A régió mintegy harmada természetvédelmi terület, ahol egymást váltják az égbe törő hegycsúcsok, vad, sziklás partok kristálytiszta öblökkel, a hangulatos óvárosok, ízletes konyhák és a történelmi emlékek. Asztúria még viszonylag ismeretlen a külföldi vendégek számára, nincsenek lépten-nyomon turisták, és ár-érték arányban is megfizethető. Nem véletlen, hogy a Mastercard „Európa rejtett kincsei”-nek toplistáját is ez a régió vezeti. Fedezzétek fel ti is, ehhez nyújtunk most néhány praktikus tanácsot!

aszturia_spanyolorszag_04 [irp posts=”20951″ name=”Hasznos tippek külföldi bankkártya-használathoz”]

Látnivalók

Spanyolország első nemzeti parkján, a Picos de Europa Nemzeti Parkon, Asztúria két másik tartománnyal is osztozik. Természeti látnivalóin túl – mint a covadongai tavak, vagy a Bulnes hegycsúcs -, történelmileg is kiemelkedő jelentőségű régió. A park kapuja, Covadonga volt az a hely, ahol 722-ben a spanyolok első asztúriai királya, Don Pelayo győzedelmeskedett az addigra már Ibéria nagy részét elfoglaló mórok felett, ezzel a covadongai csatával kezdődött Spanyolország keresztény visszahódítása. Az innen mindössze néhány kilométerre fekvő Cangas de Onis kisváros volt az asztúriai királyság első fővárosa. Tehát az aktív kikapcsolódás, a túrázás és a bájos hegyi falvak mögött évszázados történelem áll.

aszturia_spanyolorszag_09

A hegyeken túl pedig csodás tengerpartok várnak, de nem klasszikus értelemben; itt nincsenek kilométer hosszan húzódó homokos partok napernyőkkel, helyette sziklák között megbúvó kisebb-nagyobb öblök, tengerbe nyúló kiszögelések és a világítótornyok adják az Atlanti-óceán mosta partvidék szépségét.

aszturia_spanyolorszag_02

A kis halászfalvak mellett pedig érdemes ellátogatni a három nagyobb városba – Avilés, Gijon és Oviédo – is. A három város által közrefogott ipari zóna, és az egész tartomány, Európa egyik legfontosabb szénbányászati régiója volt egykoron, ma Oviedo az Asztúriai Hercegség fővárosa, és híres egyetemváros.

Hogyan juthatunk el?

Magyarországról egyelőre sajnos még nincs közvetlen járat az észak-spanyol régióba, így csak átszállással érhető el, pedig néhány száz km-en belül több repülőtér is található, mint pl.: Bilbao, Pamplona, Santiago de Compostela, de a tartománynak van saját reptere, az asztúriai Oviedo mellett.

Mi a baszk fővárosba, Bilbaóba érkeztünk Frankfurton keresztül, ahol autót bérelve kb. 180 km után érkeztünk meg első szállásunkra, a Picos de Europe Nemzeti Park kicsiny hegyi falujába. A jó hír, hogy Bilbaótól végig ingyenes autópályán érhető el és járható be az egész környék.

aszturia_spanyolorszag_05

Időjárás

Asztúriára a mérsékeltebb nyár és csapadékosabb tél jellemző, nyáron átlagosan 20-25 fok körüli hőmérséklettel és széllel. Asztúria partjait az Atlanti-óceán mossa, így pancsolásra kevésbé alkalmas (19-21 fokos), ettől függetlenül minden tengerparti városnak van néhány, kisebb-nagyobb homokos strandja, amiket természetesen jó időben elárasztanak a napfürdőzők, de azért a vízhőmérséklet sokakat nem riaszt el egy kis úszástól, vagy egy rövid megmártózástól sem. Tökéletes célpont nyárra azoknak, akik nem szeretik a nagy meleget, de szeretik érezni az óceán közelségét/látványát, és szívesen hódolnak az aktív kikapcsolódásnak.

aszturia_spanyolorszag_01

Autóbérlés

Asztúriában – dimbes-dombos fekvése miatt – a legegyszerűbb, ha autót bérelünk. Bár az autóbérlés többe kerül, mint Spanyolország klasszikus nyaraló régióiban, mégis megéri, mert tömegközlekedéssel sokkal körülményesebb a közlekedés, és kevesebb helyre lehet eljutni. Legegyszerűbb már a repülőtéren felvenni az autót, amit előzetesen lefoglaltunk. Elég egy kompakt vagy gazdaságos kategóriájú autót bérelni.  A nagy autóbérlő cégeknél hitelkártyával vagy dombornyomott betéti kártyával tudjuk rendezni a bérleti díjat és a letétet, ha megvan a megfelelő fedezet vagy hitelkeret (de ezt érdeklődjétek meg az adott cégnél). Az autó átvételekor a vezető nevére kiállított kártyával kell fizetni (ettől néhány helyen eltérhetnek), de a kártyabirtokosnak mindenképpen jelen kell lennie az átvételkor. [irp posts=”20973″ name=”Mallorca a strandokon túl – roadtrip a hegyekben”]

Belépők

Asztúriát elsősorban természeti látnivalói miatt érdemes felkeresni, szerencsére ezek mind ingyenesek. Mindössze a Picos de Europe Nemzeti Parkban fekvő Bulnes felvonóért kellett fizetni, hogy feljuthassunk, az amúgy csak gyalogtúrával megközelíthető faluba. A retúrjegy ára 22 € (gyerekeknek 6,71 €), amit bankkártyával is lehetőség van kiegyenlíteni.

aszturia_spanyolorszag_03

Szállásajánló

A Picos de Europe Nemzeti Park bejárásához, és a közeli halászfalvak felfedezéséhez tökéletes választásnak bizonyult a Covandongától mindössze néhány kilométerre fekvő Llerices zsákfalujában fekvő panzió, a Hotel La Casona de Llerices. A frissen felújított épület teljesen akadálymentesített, ami példaértékű. Reggelinél a hatalmas teraszablakon át láthatjuk, ahogy percről percre száll fel a reggeli köd. A mesés környezetben fekvő, igazán ízlésesen berendezett panziót csak ajánlani tudom mindenkinek, aki egy természetközeli, csendes, de mégis kényelmes szállásra vágyik. Nem szeretünk túl sok készpénzt magunkkal vinni az utazásra, így természetesen már a foglalásnál megnéztem, hogy bankkártyával is lehet-e fizetni. Elképesztő, hogy a hegyekben, egy parányi, 6-8 házzal rendelkező faluban is van erre lehetőség, de egész Asztúria tele van meglepetéssel.

aszturia_spanyolorszag_12

Parkolás

A természeti látványosságok közelében, a kisebb halászfalvakban és városokban, mindenhol találtunk kifejezetten turisták számára fenntartott ingyenes parkolókat. A nagyobb városokban, mint Oviedo vagy Avilés, inkább a városközponthoz/óvároshoz közeli mélygarázsokat választottuk, így jól körbe tudtuk járni a várost. A parkolóházakban találkoztunk olyan fizetőautomatával, ahol csak bankkártyával lehetett fizetni, de többnyire lehetőség van készpénzes és bankkártyás fizetésre egyaránt.

aszturia_spanyolorszag_11

Vásárlás

A nálunk is megtalálható Lidl és az egész Spanyolországban ismert Mercadona mellett, a Dia és a helyi Alimerka névre keresztelt üzletláncokba is gyakran belefuthat az ember. A bankkártyás fizetés ugyan már mindenhol természetes, még a legkisebb hegyi faluban is, de itt találkoztam először olyan megoldással, hogy az automata pénztáraknál pénztáros ül, tehát ő húzza le a termékek vonalkódját, de nincs kasszája.

aszturia_spanyolorszag_07

Étkezés

Természetesen a tenger gyümölcsei rajongók előnyben vannak főleg a kis halászfalvakban, ahol néha elképesztő mennyiségű étterem közül válogathatunk. Érdemes a partról fölfelé sétálni, mert az árak az óceántól távolodva csökkennek, nem is kicsit. A turistamenük/napi menük 12-20€ körül mozognak, amik általában két fogást, egy üveg vizet/bort is tartalmaznak. Bankkártyával mindenhol lehet fizetni, de mindig kérjétek ki az asztalhoz a terminált, hogy nyomon követhessétek a tranzakciót.

A cikk megjelenését a MasterCard® támogatta.

Copyright © 2017 Világutazó  Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.