Főoldal / Úticélok / Külföldön / Egy hetes kalandozás dél-kelet Erdélyben

Egy hetes kalandozás dél-kelet Erdélyben

Vonattal indultunk neki Erdélynek, autóval tértünk haza. De ez már egy másik történet. Este 7-kor hagytuk el a Keletit. Időben indultunk, de mégis sikerült Déváig 35 perc késést gyűjtenünk. A vonaton ész nélkül nyomták a légkondit. Az úti célunk végállomásán már 1,5 órás lett a késés. Az egész román pályán épp cserélik a síneket, talpfákat, így a maximális sebességünk néha már elérte az 50 km/h is! Kicsit döcögősen kezdődött, de a végére egy mesés nyaralássá változott.

Másnap dél körül vágtattunk be a brassói állomásra, ahol már vártak az ottani barátaink. Aznap csak egy rövid sétát tettünk Brassóban, mert fáradtak voltunk a nem alvástól, a “fagyasztóban” töltött éjszakától. A város leghíresebb látnivalója a Fekete templom, mely nevét az 1689-es tűzvész után kapta, amikor a lángok feketére kormozták a falait. A templomban több száz antik, török szőnyeget őriznek. A Brassót körülvevő védőfalon eredetileg 32 bástya és torony állt, ezek közül a legjobb állapotban a Katalin kapu és a Takácsok bástyája maradt meg.

erdely_15

A főtéren áll a régi városháza, ma a Történeti Múzeum működik benne, a tér másik nevezetessége a Hirscher-házban működő nagy múltú a Kárpáti Szarvas vendéglő. A főtérről induló sétáló utcában rengeteg üzlet, utcai árus, söröző, kávézó, étterem működik.erdely_13

erdely_20

Brassó természeti látnivalója a 960 m magas Cenk hegy, amelyre kabinos felvonó szállítja az utasokat. A hegy lábánál romantikus, fákkal szegélyezett út halad a megmaradt várfal mentén. Innen pár perc sétára található Európa egyik legszűkebb utcája is, Strada Sforii, azaz a Cérna utca.

erdely_17

A brassói városnézés után a Szent Anna tóhoz kirándultunk. A Hargita megyében fekvő tó egy kialudt vulkán kráterében „úszik”, Tusnádfürdőhöz közelében. A Szent Anna tó a Csomád hegycsoporthoz tartozik, vízgyűjtő területe kicsi, semmilyen kapcsolatban nincs a helyi vízrajzi hálózattal, így főleg a csapadék táplálja. A víz csak a földbe szivárog el és bukkan fel később források formájában.

erdely_11

„Vannak nagyszerűbb, pompásabb, elragadóbb látványok Erdély tájai közt, de oly magasztos alig lehet több, mint a Szent Anna tava.”

/Jókai Mór/

 

erdely_09

A főútról letérve csak rossz minőségi úton lehet haladni kb. 10km-t, néhol leszakadt hidat, kidőlt fákat kerülgetve. Van egy másik út is, ami Bálványosból megy, az jó minőségű „új” aszfaltút! A tóhoz, ha autóval érkezünk szednek belepőt, 20 lei/autó. A tóban lehet fürdeni illetve csónakázni és köröskörül meseszép fenyvesek szegélyezik.

erdely_10

Még otthon úgy döntöttünk, hogy mindenképp szeretnénk látni macikat a természetes élőhelyükön, (nem kukázó medvéket) ha már itt vagyunk Erdélyben. Van egy társáság, akik készítettek egy kb. 15 férőhelyes lest, ahonnan megfigyelhetők a szabadban élő macik. Ha betartjuk a szabályokat, nem mocorgunk, nem hangoskodunk, nem használunk erős parfümöt, nem vakuzunk fényképezés közben stb. akkor nagy esély van rá, hogy előbújnak és megmutatják magukat. Nekünk volt szerencsénk nyolc különböző medvét is látni. Amikor elhagytuk a lest, akkor előttünk kb. 40 m-re öt példány élvezte a felhőtlen maci létet. Izgalmas volt úgy eljönni, hogy tudtuk csak pár méterre vannak tőlünk és nincs közöttünk vasrács, drótháló, beton kerítés csak és kizárólag egy két bokor!

erdely_07

Igaz, ez egy fizetős program, de mindenképp megéri, az oda vezető utat egy lovas szekérrel tehetjük meg, egy igazán kedves, barátságos és humoros “fogat hajtóval” Akit érdekel, keressen rá, medve les, Tusnádfürdő.

erdely_04

Következő napon a Brassóhoz közeli Törcsvár faluba (Bran-ba) mentünk. Ki tudja miről/kiről ismert ez a picinyke falu? Igen! Itt található a „Drakula” otthona! Igazi nevén a Törcsvár-i kastély. III. Vlad Havasalföld fejedelmének kastélya, aki olyan kegyetlen ember volt, hogy saját oláh alattvalói adták neki a Dracul gúnynevet, aminek jelentése románul, sárkány/ördög.

erdely_05

Először 25 évvel ezelőtt volt szerencsém itt járni. Akkor megvolt a hangulata, egy kastély, aminek a legendája hatalmasabb, mint maga a falu! De sajnos mostanra olyan lett mintha ez lenne Erdély diznivördje! Értem én, hogy minden a pénzről szól a mai világban, de akkor is, na! A kastély körül számtalan árus számtalan kínai drakula szuvenírrel. Drakula hívőknek maga a mennyország! Igaz, kicsit engem is magával ragadott a hely szelleme és a vendéglőben elcsábultam egy Drakula sörre! 😁

Számomra, amiért fontos ez a falu az az, hogy egykor itt húzódott Magyarország határa. Még ma is látható az út mentén egy kb. 30 m-es megmaradt szakasz.

erdely_06

Másnap meglátogattuk a nagyon picinyke, de nagy történelmi múlttal rendelkező Bölön-t. Bölön nem mellékesen Pesterzsébet testvérvárosa! A barátaink lévén megismerkedtünk a falu papjával és kaptunk egy 2-3 órás történelem órát a faluról, és a Bölön-i várról. Fantasztikus, hogy egy ilyen eldugott, pár házból álló falunak is milyen múltja van, tele rejtéllyel és izgalommal! Valami azt súgja, hogy oda még visszamegyünk….

Utolsó előtti napra egy „pihenő” napot iktattunk be. A 7 létra vízesést jártuk be. A Nagykőhavas lábánál található vízeséshez 7 létrán lehet feljutni. A létrák olykor függőlegesen vannak felszerelve, mellette közvetlen a vízesés egy karnyújtásnyira, ami néha a nyakunkba zúdul. A létrák ujjak, karbantartják, ami azt jelenti, hogy fizetni is kell már a használatukért, nem úgy, mint régen, 10 lei/fő.

Hazafelé beugrottunk egy rövid látogatásra a Vajdahunyadi várba. Igen ez az eredeti Vajdahunyadi vár, amiről a városligeti Vajdahunyad várát is mintázták, Erdélyben található, Dévától mintegy 15 km-re. Mikszáth Kálmán a „várak királyának” nevezte.

vajdahunyadvar

A Hunyadi birtokot Hunyadi János apjának adományozták 1409-ben, amelyről később a család a nevét is vette. Ezután építették a mai vár elődjét, amit a 17. század elején Bethlen Gábor átalakított. 1807-ben I. Ferenc elrendelte a felújítását, ami a mai napig is tart. A felújításon dolgozott többek között Steindl Imre is, aki gótikus stílusúvá igyekezett visszaalakítani a várat. A várkastély belépőjegy ellenében látogatható! Helységeiben régészeti, néprajzi és történelmi kiállítások láthatók.

A városligeti Történelmi Épületcsoport jelentős részben a Vajdahunyadi vár részleteinek utánzatából áll, amit Alpár Ignác tervezett az 1896-os millenniumi kiállításra. Tudtátok, hogy eredetileg fából épült meg, majd a nagy sikerre való tekintettel, kőből újraépítették?! Érdekesség még az itthoni várral kapcsolatban, hogy 2015-ben egy beépített szekrény mögött találtak egy titkos helységet, ahol megtalálták Alpár Ignác 120 éves eredeti terveit is!

Erdély mindig is híres volt a káprázatos tájairól, hegyeiről, sóbarlangjairól, tavairól és nem utolsó sorban, rejtélyes történelméről. Mindenkinek csak ajánlani tudom, akár csak egy hosszú hétvégére vagy egy egész értékű nyaralásra!

 

Copyright © 2017 Sidlovszky Lajos. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásul tilos.