Főoldal / Úticélok / Külföldön / Mallorca a strandokon túl – roadtrip a hegyekben

Mallorca a strandokon túl – roadtrip a hegyekben

A Földközi-tengerben fekvő Balear-szigetek legnagyobb tagjáról, Mallorcáról a legtöbb embernek a csodás azúrkék öblök és a hosszú, homokos tengerpartok jutnak eszébe a sziget déli és keleti oldalán. Ami természetesen jogos, de Mallorcának van egy másik arca is, a sziget nyugati oldalán végigfutó hegység, a Serra de Tramuntana, ami sok-sok izgalmas látnivalót rejt. Egy tavaszi hosszú hétvégén tehát elindultunk felfedezni Mallorca ezen kevésbé ismert, de talán még látványosabb vidékét.

A mallorcai reptér a sziget méretéhez képest elképesztően nagy, és folyamatosan bővítik. Szükség is van rá, mert rengeteg járat érkezik ide, főleg Európa északibb régióiból. A terminállal szemben, a mozgójárdával egy pillanat alatt átjutunk az autókölcsönzőknek fenntartott, több emeletes garázsba. Néhány nappal korábban lefoglaltuk az autót interneten, ezt mindig érdemes megtenni, mert helyben sokkal drágábban juthatunk hozzá. Érdemes több összehasonlító oldalon is megnézni az ajánlatokat, mint a rentalcars vagy a ryanair. Én biztos, ami biztos, kötök rá önrészbiztosítást, hogy ne legyen probléma, főleg olyan helyeken, ahol szűk, szerpentines utak vannak, és esetleg még egy kő is landolhat a tetőn. Ha sokat utaztok, akkor esetleg érdemes egy évre szóló biztosítást kötni, ami kölcsönzőtől függetlenül működik, erről bővebben itt tájékozódhattok.

mallorca_tramuntana_11

Nagyon fontos, hogy autóbérlésnél -, amennyiben komoly cégtől bérelitek, a reptereken csak ilyenek vannak – mindig legyen kéznél a bankkártyátok. A legtöbb esetben csak és kizárólag hitelkártyával, illetve dombornyomott betéti kártyával tudjátok rendezni a bérleti díjat és a letétet. Az autó átvételekor a vezető nevére kiállított kártyával kell fizetni (ettől néhány helyen eltérhetnek, de a kártyabirtokosnak mindenképpen jelen kell lennie az átvételkor). A letét összegét a bankkártyán zárolják, tehát azért jobb a hitelkártya, mert ebben az esetben a hitelkereted egy részéhez nem férsz hozzá, míg a betéti kártya esetén zárolják az összeget. És ugye nem mindegy, hogy milyen összegről van szó, ezért mindig nézzétek meg foglalás előtt, hogy az adott kölcsönző cégnél, és az adott autóosztálynál milyen letéti összeget kérnek, mert bizony több százezer forintos különbségek is lehetnek!

mallorca_tramuntana_16

A 90 kilométer hosszan végig húzódó Tramuntana-hegység megannyi természeti látnivalót, kőből épült kisvárost, kilátópontot, túraösvényt kínál. Az UNESCO Világörökségek között is szereplő Tramuntana-hegység egész évben a túrázók és kerékpárosok kedvence, az aktív pihenést keresők ideális helyszíne, és azok számára is tökéletes, akik kerülik a túlzsúfolt partokat és üdülőhelyeket. Íme, egy roadtrip Mallorca nyugati részén a Serra de Tramuntana hegységben, amely vérmérséklettől függően akár 2-3 naposra is tervezhető. Ha csak a sziget ezen részére érkezünk, érdemes kiindulópontnak Port de Sollert választani, és több részletbe bejárni az alább felsoroltakat, amiből most csak ízelítőt mutatunk, de hamarosan részletesen is olvashattok róluk.

mallorca_tramuntana_07

A parti út mentén Serra de Tramuntana egyaránt népszerű a kerékpárosok és az autósok közt a hegyi szerpentineknek köszönhetően, így nem árt, ha minden kanyarban résen vagytok. A kiindulási pont lehet Sant Elm, melynek kikötőjéből juthatunk el a 1,5 kilométerre fekvő szemközti lakatlan szigetre, a Sa Dragonera-ra. A sziget 1995 óta természetvédelmi terület, különleges növény és állatvilága miatt. Valldemossa, a kicsiny hegyi városka, a sziget egyik leglátogatottabb látnivalója. A virágoktól színes kőházakból álló óváros Mallorca ékköve. Érdemes bejárni összes zegét – zugát, mert minden sarkon újabb és újabb, mesés kép tárul elénk. Valdemossa legfőbb látnivalója a Real Cartuja kolostor és királyi palota a hozzáépült meseszép kerttel, ahol egy ideig Chopin és George Sand is élt.

mallorca_tramuntana_01

Valldemossaból egy magasan a tengerpart fölött kanyargó úton jutunk el a művészek falujába, a csodálatos fekvésű Deiàba.

mallorca_tramuntana_02

A város felé vezető úton azonban mindenképp érdemes megállni a Son Marroig kastélynál, ahonnan pazar kilátás nyílik a tengerpartra. A következő állomás Port de Soller, a legszebb és leghangulatosabb üdülőváros Mallorcán, ahol villamos fut félóránként a tengerparton Port de Soller és Soller között.

mallorca_tramuntana_03

Egész Mallorcan ingyenesek az autópályák, egyetlen helyen kell csak fizetni, ez a legdrágább útdíj egész Spanyolországban. Palma de Mallorca és Port de Soller között futó útszakaszon, a mindössze 3 kilométer hosszú Tramuntana-hegységet átszelő alagút használati díja € 5.05, amit bankkártyával is kiegyenlíthetsz. Ha a parti úton mész, kikerülöd ezt a szakaszt, tehát ingyenes, ez csak a repülőtérről a Port de Sollerbe vezető út rövidítésére szolgál.

Valldamossa és Deia mellett két kisebb, de legalább olyan hangulatos falut is érdemes útba ejteni, Biniaraix-ot és Fornalutx-ot, melyek rendre szerepelnek Spanyolország legszebb falvai között.

mallorca_tramuntana_04

Soller városától északra fekvő Puig Major Mallorca szigetének legmagasabb pontja 1445 méterrével.

mallorca_tramuntana_05

Sa Calobra határozottan Mallorca egyik leglátványosabb útszakasza. 12 kilométeres, hajtűkanyarokkal tűzdelt szerpentin vezet le és föl. Ide érdemes korán érkezni, még a turistabuszok érkezése előtt.

mallorca_tramuntana_06

Sa Calobra egy keskeny sziklaszorossal kapcsolódik a szárazföldhöz, mögötte pedig a hegyek felől a Torrent de Pareis kanyon érkezik a tengerhez.

mallorca_tramuntana_08

Tovább folytatva az utat Pollencahoz érünk. A város kétségkívül legvonzóbb látnivalója a 356 lépcsőn elérhető Calvari zarándokhely. A sok lépcső megéri az erőfeszítést a dombról nyíló csodás kilátás miatt.

mallorca_tramuntana_09

Az autós út során azért érdemes figyelnetek a benzinkutakat, mert a kicsi hegyi falvakban nincsenek, szóval érdemes feltankolni valamelyik nagyobb városban az út során, mint Port de Soller. Itt is néhány helyen találkozhattok automata benzinkutakkal, ahol bankkártyával tudtok fizetni, mégpedig a következő módon. Behelyezed a bankkártyádat és kiválasztod az összeget, amennyiért tankolni szeretnél. Ha a fedezet rendelkezésre áll, zárolja az általad megadott összeget, és kezdődhet a tankolás. Végül természetesen csak a ténylegesen tankolt összeg kerül levonásra, és a zárolást feloldják.

Pollença és Port de Pollença között félúton érdemes egy kis kitérőt tenni Cala San Vincente felé, mely hangulatos, sziklás öbleivel különleges pontja Mallorcanak.

mallorca_tramuntana_10

Port de Pollença az egykori halászfalu ma már népszerű nyaralóhely, mindenképp érdemes megállni, végig sétálni a tengerparti sétányon, és beülni valamelyik hangulatos étterembe egy jó kis vacsorára, hogy utána elinduljunk utolsó állomásunk felé.

mallorca_tramuntana_13

A roadtrip és a nap tökéletes megkoronázására mindenképp a legméltóbb hely Mallorca észak-keleti csücske, a Formentor-félsziget. Felejthetetlen élmény a világítótornyból figyelni a lebukó nap utolsó sugarait.

mallorca_tramuntana_14
A cikk megjelenését a MasterCard® támogatta.

Copyright © 2017 Világutazó  Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.