More
  - hirdetés -

  Sylt, az Északi-tenger királynője

  Mindig is vonzódtam a hűvös északi szigetekhez, de Sylt akkor került fel a bakancslistára, mikor néhány éve megláttam egy magazinban egy dupla oldalas fotót a szigetről. Egyetlen fotó elég volt ahhoz, hogy beleszeressek. Már ekkor tudtam, hogy ezt a helyet egyszer mindenképp szeretném megnézni. A német klisék helyett itt egy egészen más világba csöppen az ember.

  - hirdetés -

  sylt_nemetorszag_21

  Az Északi-Fríz-szigetekhez tartozó Sylt a legnagyobb német sziget az Északi-tengeren. Az apró sziget Németország egy másik, kevésbé ismert arcát mutatja meg. A klasszikus német jellegzetességek, mint a sör, a kolbász és foci helyett itt a nyugalom, a természet és az északi tengerparti varázslat vár.  Németország legészakibb szigete talán nálunk kevéssé ismert, főleg mint nyaralóhely, a németek számára azonban az Északi-tenger Riviérája. Köszönhető ez egyrészt a tengeri klímának, a negyven kilométernél is hosszabb, fehér homokos partszakasznak, a tengeri élővilág varázsának, és a szolgáltatások magas színvonalának.

  sylt_nemetorszag_62

  - hirdetés -

  Sylt a 17. és 18. században az Északi-tengert járó bálnavadászok kedvelt lakhelye volt, a 19. században megindult a turizmus, majd a két világháború német tengerészei után, a nyugatnémet elit törzshelye lett. Az 1970-es évektől pedig Sylt a csillogás és a luxus szinonimájává vált. Nem csoda hát, hogy itt találjuk Németország legdrágább ingatlanjait, három Michelin csillagos éttermet és a világ luxusmárkáinak teljes kínálatát. Azonban a homokos strandok, a dűnék gyalogos vagy kerékpáros felfedezése nem pénztárcafüggő.

  sylt_nemetorszag_17

  Földrajz

  Sylt 99 négyzetkilométerével a legnagyobb német sziget az Északi-tengeren. A jellegzetes horgony alakú sziget 38 kilométer hosszú, legszélesebb pontján körülbelül 13 kilométer. Nyugati partját az Északi-tenger mossa, keletit a Watt-tenger. A víz és a szél összjátéka, az állandó erózió folyamatosan alakítják a partvonalat, mint egy hatalmas homokozót. A lakosság már korán felismerte, hogy szembe kell szállni a természet erőivel a sziget megőrzéshez, így 150 évvel ezelőtt megkezdődött a tengerpart védelme. Azóta elsősorban buckafű ültetéssel stabilizálják a homokdűnék vándorlását, és kotrással évente mintegy 1.000.000 köbméter homokot mozgatnak át megóvva ezt az egyedülálló tájat, és megőrizve az itt élő közel  20.000 ember lakóhelyét.

  sylt_nemetorszag_48

  Időjárás

  Bár Sylt Alaszka legdélibb pontjával egy szélességi körön fekszik, a Golf-áramlatnak köszönhetően fekvéséhez képest a klímája enyhe. A téli hónapokban átlagosan 2 °C , a nyári hónapokban 17 °C a hőmérséklet, a napsütéses órák száma viszonylag magas, és jellemező a folyamatos nyugati vagy északnyugati szél.

  Mikor érdemes utazni?

  A legjobb időpont tavasztól őszig, de hogy elkerüld a nyaralók hadát érdemes májusban-júniusban vagy szeptemberben utazni, amikor már a nappalok is hosszúak és az idő is kellemes, ha nem is fürdésre, de kirándulásra mindenképp remek.

  sylt_nemetorszag_41

  Közlekedés

  A szigetet a 19. századtól komp kötötte össze a szárazfölddel. Az I. világháborút követően egy népszavazás során Észak-Schleswig (ma a dániai Dél-Jütland) és így az összeköttetést biztosító kompkikötő Dániához került, azóta is csak Dánia felől közelíthető meg. A vízi összeköttetés egy alternatívájaként 1927-re készült el a Hindenburgdamm töltés, amin keresztül a vonat a szigetre vezet. Közúti kapcsolata ma sincs a szigetnek, a töltésen csak a mentőautók számára áll rendelkezésre egy murvás út, vész esetére. A vasútvonalon autószállító vonatok is közlekednek, illetve Dánia felől ma is járnak a kompok.

  - hirdetés -

  Sylt könnyen megközelíthető autóval, vonattal, repülővel, és hajóval is.

  Repülővel

  A kicsiny szigetet leggyorsabban repülővel érheted el. Sylt repülőtere többnyire belföldi járatokat fogad, de érkeznek ide közvetlen járatok Svájcból is, Olaszországból is. A járatok egy része szezonális, de van néhány, ami egész évben üzemel. A repülőtér honlapján minden fontos információt megtalálsz.

  sylt_vonatFotó:  Linus Follert

  Vonattal

  Mivel nincs közúti összeköttetés Sylt és a szárazföld között, így az egyetlen szárazföldi összeköttetés a vasút. Minden nagyobb városból közvetlen vonatok futnak Sylt-re (Hamburgból óránként). A személyszállító vonatokon túl működik egy SyltShuttle autószállító vonat Niebüll és Westerland között. A különleges utazás oda-vissza 94 euro.

  - hirdetés -

  Autóval

  Ha autóval közelítenéd meg a szigetet, az utolsó néhány kilométeren Niebüllben az autóval együtt kell vonatra szállnod, és így megtenned az utolsó néhány kilométert.

  Komppal

  A Dániához tartozó Rømø szigetéről 40 perc alatt juthatsz át Sylt szigetére (autóval 48.30 € gyalogosan 8.10 €) komppal.

  sylt_nemetorszag_11

  Hogyan juthatunk el?

  Magyarországról legegyszerűbb és leggazdaságosabb, ha a Eurowings Budapest-Hamburg közvetlen járatával elrepülsz Hamburgig, majd a repülőtérről az S-Bahn-nal Altona vasútállomásig, ahonnan 3 órás vonatúttal (retúr 66 euro) érkezel Westerlandba, Sylt-re.

  Szállásajánló

  sylt_nemetorszag_06

  - hirdetés -

  A szállást érdemes Westerlandba foglalni, a sziget fővárosában és központjában, ahonnan könnyedén bejárható az egész sziget. Mi egy tipikus tengerparti hotelben szálltunk meg, a Hotel Sylter Blaumuschel-ben, ami mindössze 3 perc sétára fekszik a tengerparttól és a város sétálóutcájától. Már a hotel bejáratánál a szigetre oly jellemező kék-fehér csíkos strandkosár fogad, megalapozva a hangulatot. A szobák mind egy picit másak, nem egy uniformizált hotelről van szól, érkezéskor egy isteni gyümölcstál is fogadott. A csábító minibár is ingyenes az első feltöltésig.
  Minden szobához tartozik egy tablet, ami részletesen bemutatja a hotelt és a szigetet is, de természeted internetezni is lehet vele.

  sylt_nemetorszag_01

  A hotel alagsorában pedig egy remek spa részleg is várja a látogatókat, úszómedencével és szaunával, így ha az Északi-tengert túl hidegnek találod, itt megmártózhatsz. A gazdag és változatos svédasztalos reggelin, a füstölt lazactól a tojásrántottán át, a házi lekvárokig minden finomság terítékre került. És, ami nagyon fontos a figyelmes és segítőkész személyzet, aki már második reggel emlékszik, hogy mit iszunk a reggelihez és pontosan hogyan. Tényleg remek hely bátran ajánlom minden Sylt-re látogatónak.

  - hirdetés -

  Az utazásban nyújtott segítséget köszönjük Német Turisztikai Hivatalnak (DZT).

  Copyright © 2017 Világutazó  Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -