Főoldal / Úticélok / Külföldön / Robin Hood nyomában Nottingham környékén

Robin Hood nyomában Nottingham környékén

Anglia szívében helyezkedik el az East Midlands repülőtér, ahonnan egyszerre három nagyobb város is könnyen megközelíthető: Leichester, Derby és Nottingham. A három város közül Nottingham a legismertebb, amit elsősorban Robin Hoodnak köszönhet. A Robin Hood legendát mindenki ismeri, a nép hőséről, az útonálló tolvajról, aki elvesz a gazdagoktól és odaadja a szegényeknek. Bármi is legyen az igazság Robin Hood történetével kapcsolatban Nottingham és a Sherwoodi erdő a legjobb hely, hogy a legendás kardforgató és kitűnő íjász, Robin Hood nyomába eredve többet tudjunk meg a legendáról. A legendáról, melyet számos regényíró és filmrendező is feldolgozott.

A túra pedig hol is kezdődhetne máshol, mint a Robin Hood történet központjában álló Nottingham-i kastélyban, ahol Robin legnagyobb ellensége élt.

nottingham_kastelyFotó: Arran Bee

A dombtetőn álló, titokzatos földalatti járatokkal átszőtt, sziklára épült Nottingham vára ad otthont a Helytörténeti Múzeumnak. A vár története a normann hódítás idejére nyúlik vissza; később fontos szerepet játszott az angliai polgárháború idején, majd I. Károly kivégzését követően szinte teljesen lerombolták. Az 1800-as években állították helyre jelenlegi formájában, 1875-től pedig Városi Múzeumként működik, falai között ma Nottingham múltjáról látható kiállítás.

Számos emlék közül – mely őrzi a legendás Robin Hood alakját – a legnépszerűbb a vár oldalában álló szobor, amivel minden évben több ezer ember pózol.

nottingham_kastely_robin_hoodFotó: Dovydas Čiomėnas

Egy angliai utazás kihagyhatatlan állomása egy igazi angol pub, pláne ha az ország legrégebbi kocsmájáról van szó. Bár nagy a verseny, és sok település kiáltja ki magának a legrégebbi kocsma címet, a Notthingham-i kastély várfalának tövében álló, Ye Olde Trip to Jerusalem 1198 alapításával biztos, hogy tényleg a legelsők között van. Kívül és belül is az eredeti 12. századi hangulatot árasztja a félig homokkőbe vájt épület, mely nevét a Szentföldre, keresztes hadjáratra induló katonáktól kapta, akik ide még feltétlenül betértek egy italra.

ye-olde-trip-to-jerusalem_nottinghamFotó: rozsagab

Valójában senki sem állítja, hogy Robin Hood tényleg létezett, mégis mindenki hisz benne.  Nottinghamben legalábbis mindenki ragaszkodik a szegény hős legendájához, tehát nem meglepő hogy a városnak van egy igazi, főállású Robinja. Ezekial Bone színész Robin-szerelésben rója az utcákat íjjal a hátán, és a közös fotók mellett, az által vezetett nottinghami séta során a város történelme mellett, Robin kalandjait is megismerhetjük. Esténként pedig “munka” után a Ye Olde Trip to Jerusalembe nagy eséllyel összefuthatunk vele civilben is.

robin-hoodFotó: David Skinner

Notthingham alatt ma látogatható az a kiterjedt barlangrendszer, melyet a természetes homokkő talajban vájtak ki még a középkorban, ekkoriban még cserzőüzemként, lakásként szolgált, de természetesen jó búvóhelyet, és menekülőutat is biztosított Robinnak és csapatának. A 17. és 18. század folyamán már döntően raktárként használták, a hőmérséklete pont ideális volt a sör tárolásához, a II. világháború alatt pedig óvóhelyként funkcionált.

nottingham_barlangokFotó: Dun.can

A Nottingham kastély és a Sherwoodi erdő között 50 km hosszan futó Robin Hood Trail elhalad számos, a Robin Hood legendához kapcsolódó látványosság mellett, de az út csúcspontja kétségtelenül a híres Sherwoodi erdő, Robin Hood birodalma.

Az erdő telis-tele 500-1000 éves hatalmas, mesebeli fákkal, közülük is a legismertebb az az ezeréves Nagy Tölgyfa (Major Oak – angol vagy kocsányos tölgy), mely a legenda szerint Robin Hoodnak és kis csapatának szolgált otthonául. A híres fa a Sherwoodi erdő Látogatóközpontjától egy 10-15 perces sétára fekszik. A világhírű tölgy súlya körülbelül 23 tonna, kerülete 10 méter, magassága 28 méter és ezzel a legnagyobb tölgyfa Nagy-Britanniában. A fát szigorúan védik, ezért elkerítették a látogatók elől, védve ezzel az öreg óriásfa gyökereit, hogy még hosszú évekig álljon a Robin Hood legenda egy ikonikus mementójaként.

major-oak_sherwoodFotó: Monika

A Sherwoodi erdő az évszázadok során igencsak megfogyatkozott, ma már erősen óvott természetvédelmi terület, amit kijelölt sétautakon és kerékpáros ösvényeken fedezhetünk fel.

Az erdő szélén, a bájos Edwinstowe falu szívében áll az a St. Mary-templom, ahol Robin Hood feleségül vette Mariant. A templomot ma épületek veszik körül, ám Robin Hood idejében egészen a belvárosig nyúlt a Sherwoodi erdő.

edwinstowe

Bár Robin Hood főként Nothinghamhez kötődik, a szomszédos Derby vidékén is találunk utalásokat a zsiványok legendájára. Nem messze található Derbytől például a Robin Hood barlang, ahol minden bizonnyal a gazdagoktól elrabolt értékeket őrizték egykoron. Ha pedig már elfáradtunk  a túrázásban, akkor pihenjünk egy kicsit Derbyben, amely híres  mozgalmas éjszakai életéről, így szórakozásra is lesz lehetőség. Térjünk be például valamelyik angol pubba, ahol a vastag sertéskolbász krémes krumplipürével és fűszeres mártással tökéletes vacsora egy korsó sör kíséretében.

Ha pedig tényleg igazi Robin Hood rajongók vagytok érdemes augusztusra tervezni az utazást, ugyanis a környék legvonzóbb eseménye, a minden évben megrendezett egyhetes Robin Hood fesztivál, a középkor minden kellékével, lovagokkal és udvari bolondokkal.