Zakopane, egy város, egy stílus a fa vonzásában

Zakopane a Lengyel – Tátra fővárosa, amely a magyar turisták igen közkedvelt célpontja, legyenek magashegyi turisták, kirándulók, piac látogatók, vagy csak bolyongók. A gurálok fővárosa, a dombocskának tetsző Gubalowka (1123m) és a Giewont (1895 m) csúcs közötti völgyben helyezkedik el, 853 m magasságban. Ez Lengyelország legmagasabban fekvő alpesi jellegű városa. Sajátos auráját az ott lakók szemlélete, a gorál virtus és vendégszeretet, valamint az építészet teszi felejthetetlenné, melyhez a Magas – Tátra lenyűgöző látképe csatlakozik.

A város idegenforgalmi központtá válásának története szorosan kapcsolódik a település látképének formálódásához, a sajátságos építészeti stílus kialakulásához. A zakopanei stílus, már régóta ismert fogalom nemcsak az építészek, és az odalátogatók körében, de a világon szinte mindenhol elterjedtek a fa épületek látványvilágának sajátosságai, amelyeket a turizmus és a helyi hagyományok formáltak.

zakopane-3

A zakopanei stílus (styl zakopiański, styl witkiewiczowski) a 19. század végén és a 20. század elején kezdett kialakulni, amelynek célja a fejlődő turizmus által teremtett igények kielégítése volt. Elsősorban szálláshelyek és vendéglátóipari épületek épültek ebben a formavilágban, majd később magánházak is. A formai világ megalakításakor fontos volt a helyi hagyományok ötvözése, az újonnan generált követelmények kielégítésével. A helyi turizmus fejlődésének alapját az 1800 -as évek közepén alapozták meg, a környék kiemelkedően jó tulajdonságainak felfedezése után. Zakopane sokáig egy isten háta mögötti, ismeretlenségbe burkolózó kis település volt a Magas – Tátra völgyében, ahol a gorálok élték befelé forduló mindennapjaikat.zakopane-2

Stanislaw Witkiewicz (1851 – 1915) lengyel író, építész, festő, aki foglalkozott művészetelmélettel is, de a zakopanei stílus atyjaként és támogatójaként vált híressé. Ő volt a kezdeményezője és megteremtője annak a mai napig sikeres és alkalmazott építészeti design- és formavilágnak, amelyet ma zakopanei stílusként emlegetünk. Rajta kívül többen is jelentős szerepet vállaltak az elterjedésében, de Witkiewicz tervei és építészete által vált híressé. Zsenialitása első épületében is megmutatkozott, a Willa Koliba az első a sorban, amely a zakopanei stílus jegyeit viseli, és a mai napig fennmaradt, bár több átépítésen is átesett.

willa_kolibaFotó: http://archiwalna.muzeumtatrzanskie.pl

Witkiewicz az épületet egy tehetős ukrán földbirtokosnak, Sigmund (Zygmund) Gnatowski Jakimówkinak tervezte, aki imádta a Tátrát, az ott élő embereket, azok néphagyományait, és művészetét. A villát a lengyel építész gyakorlatilag tanulmánynak szánta, amely büszkén hirdeti az új nemzeti vonalat, valamint megmutatja, hogy miként működhet együtt a gorál paraszti építészet és motívumvilág, a modern megoldásokkal. Az általa teremtett stílusnak megvoltak a maga sajátosságai, amelyek a mai napig megfigyelhetők a helyi építészetben. Az épület stílusát tekintve neogorál, azonban ennél sokkal több, hiszen magában a zakopanei stílusban keverednek a hagyományos hegyvidéki építészeti stílusok az akkor virágkorát élő szecesszióval.

- hirdetés -

willa_koliba_2

A stílus fontosabb jellemzői között szerepel az alpesi építészetre jellemző lejtős, meredek tetők, amely kedvezett a nagy belső terek kialakításához, valamint egy új elképzelésnek is teret engedett, mégpedig a felfelé történő terjeszkedésnek. A zakopanei stílusra jellemző még a magasan elhelyezett első szint, amelynek egyik oka az alápincézés lehetősége lehetett. Az épületeknél kívül és belül is megjelennek a Podhale népeire jellemző motívumok, amelyek a tetőtől az ajtókon és ablakokon keresztül, a belső térig mindent átszőnek. Witkiewicz által használt motívumokra jellemző a szecessziós hatás is. Ma hosszú viharos évek után ez a villa a Zakopanei Stílus Múzeum (Muzeum Stylu Zakopiańskiego im.S Witkiwcza), amelyre maga Witkiewicz is büszke lenne.

A zakopanei stílus egyik színfoltja a Jézus Szent Szíve kápolna (Jaszczurówka kápolna), amelyet maga Witkiewicz tervezett meg. A kápolna 1905 és 1907 között épült meg  a Jaszczurówka városrész végénél. Jellemző az épületre a magas, féloldalas talapzat, kövekkel díszített, meredek, lejtős tetők, amelyet zsindely fed.

A város legrégebbi utcáján, a Kościeliskán, rengeteg épület reprezentálja a helyi építészetet- a legkülönfélébb nézőpontok és látásmódok alapján felhúzott házak közül egyesek szálláshelyként, mások étteremként, vagy lakóépületként üzemelnek.

- hirdetés -

zakopane

A városból kifelé haladva, ugyanezen az utcán található egy igen fontos épület amelyet mindenképp éhesen látogassunk meg. Az U Wnuka a település legrégebbi vendéglátóhelye és az első emeletes háza is lehetett. Az épület 1850 körül épült, Joseph Sabala Krzeptowski megbízásából, amely később helyet adott a Tátra Egyesület kaszinójának, majd a város postájának is. Az építményt később egy zsidó vállalkozó Samuel Riegelhaupt vette meg, aki kocsmát üzemeltetett benne. 1907 -ben egy osztrák vendéglőshöz, Jan Wnukhoz került a hely, aki feleségül vette az eredeti tulajdonos unokáját, és megalapította a ma is híres éttermet. Itt olyan hírességek fordultak meg, mint pl. a Quo Vadis Nobel – díjas írója Henryk Sienkiewicz, vagy Jan Kasprowicz költő, illetve Wincenty Witos lengyel politikus, aki háromszor lett Lengyelország miniszterelnöke. Az épületben járhatott még Tytus Chałubiński is, bár ő nem kóstolhatta a kiváló fogásokat. A hely történelmét fényképek idézik meg, amely varázslatos hangulatot kölcsönöznek a helynek.

etterem_zakopane-1

Maga az étterem házias ételekkel, helyi specialitásokkal, és igazi gorál vendégszeretettel várja a betérőket. A helyet ajánlom mindenkinek, aki megszeretné kóstolni Zakopane helyi ízeit, és megtapasztalná milyen is lehetett a város a turizmus áradatának feltörése előtt. Zakopanéban érdemes letérni a főutcáról, és kicsit bolyongani a helyiek lakta kerületekben is.

- hirdetés -

Copyright © 2017 Tamás Gergely. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás