Főoldal / Úticélok / Külföldön / Rio de Janeiro karneváli hangulatban

Rio de Janeiro karneváli hangulatban

Rio de Janeiro az utóbbi évek egyik legnépszerűbb turistacélpontja lett a Foci VB-nek és az Olimpiának köszönhetően. Van azonban egy egészen más jellegű esemény is, ami évről-évre még vonzóbbá teszi a várost: ez pedig a rioi karnevál, amire idén én is ellátogattam egy barátnőmmel.

2013-ban jártam először Brazíliában a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, ahol azonnal beleszerettem a brazilok vidámságába, nyitottságába. Ez az érzés a karnevál alatt csak még erősebb lett: végre megismertem a brazilok igazi őrült oldalát is.

rio-de-janeiro_brazilia_27

A karneváli szezon fő attrakciója a mindenki által jól ismert felvonulás, vagyis a szambaiskolák versenye, a mi utazásunknak is ez volt az elsődleges célpontja. A karneválon az előzetes értékelések alapján kiválasztott legjobb 12 szambaiskola, két éjszakán keresztül versenyez a Sambódromo sétányon, hogy végül a zsűri kiválassza közülük a győztes csoportot. Minden iskola egy választott téma köré építi fel a produkcióját, több ezer beöltözött szambatáncossal és sok-sok feldíszített kocsival vonul nagyjából egy órán keresztül a nézők előtt.

rio-de-janeiro_brazilia_29

Kreativitásból természetesen idén sem volt hiány: az egyik legnépszerűbb szambaiskola például Aladin repülőszőnyegét elevenítette meg a nézők feje felett, míg mások a kocsikról felszálló buborékokkal, konfettivel, tűzijátékkal próbálták lenyűgözni a zsűrit. Sajnos azonban több baleset is történt a felvonuláson: az egyik szambaiskola kocsija kerítésnek ütközött, egy másik iskola kocsija pedig összedőlt a táncosok alatt.

rio-de-janeiro_brazilia_33

Habár a karneváli szezon legfontosabb eseménye a tánciskolák versenye, a brazilok számára sokkal inkább szól ez az időszak a vidámságról, a beöltözésről és az utcai bulikról. Egy európai ember számára elképzelhetetlen, ami ilyenkor Rio de Janeiroban zajlik, körülírni is nagyon nehéz azt a hangulatot, ami Brazíliában várt minket. Nemtől és kortól függetlenül mindenki jelmezben járkál a metrón, az utcán, a tengerparton. Már-már az az érzésünk támadt, hogy az emberek versenyeznek, hogy ki tud a legextrémebben felöltözni: a lányok rendszerint valamilyen állatnak vagy unikornisnak öltöztek be, a fiúk szinte kivétel nélkül női tüllszoknyában, csillogó testfestéssel, póló nélkül sétáltak a városban, nekik ez teljesen természetes volt. A legtöbb nagymama menyasszony- vagy hippijelmezt öltött, a nagypapák között a bohócruha volt a legnépszerűbb. Ezek mellett talán már fel sem tűnt, hogy a metrón (és igazából bárhol a városban) a fürdőruha is elfogadott öltözék volt, ilyet tényleg sehol máshol nem láttam még a világon. Kifejezetten felszabadító érzés, hogy az ember valóban bármit felvehet ilyenkor, ami csak jól esik, senki nem fogja megszólni érte. 🙂

 

A karnevál igazi különlegességei az utcai bulik, az úgynevezett „bloco”-k, tulajdonképpen a brazilok számára ezek jelentik az igazi karnevált. Egy nap akár több tucat ilyen esemény is van a városban, mely során egy-egy zenekar vonul a lezárt utcákon, és bárki becsatlakozhat hozzájuk táncolni, szambázni, sokszor több ezer fős tömeg veszi körül a zenészeket. A hangulat garantált, azonban nem árt vigyázni a brazilokkal, ebben az időszakban ők tényleg teljesen megőrülnek (persze csak a jó értelemben), és még a szokásosnál is közeledőbbek egymással, és persze a külföldiekkel szemben is. 🙂

rio-de-janeiro_brazilia_19

A karneváli időszak Hamvazószerdával egy pillanat alatt véget ért: kedden még szerte a városban utcai bulik és jelmezes emberek vártak, szerdára pedig mindez eltűnt, nem volt több zene az utcákon, az emberek hétköznapi ruhákba öltöztek, ez az éles és hirtelen váltás nagyon meglepő volt.

rio-de-janeiro_brazilia_20

Ennek köszönhetően utazásunk második felében egy sokkal nyugodtabb környezetben folytathattuk a városnézést. Rio de Janeiro tipikusan az a hely, ahol nagyon sok látnivaló van, a modern és pörgős város keveredik a művészettel, és a természet szépségeivel, így bőven volt mit megnéznünk a következő napokban.

rio-de-janeiro_brazilia_22

Rio leghíresebb látványossága minden bizonnyal a Krisztus szobor, ami 1931 óta áll a Corcovado-hegyen. A hegycsúcsról remek képeket lehet készíteni, mivel onnan belátni a rioi öblöt, a Cukorsüveghegyet, a város nagy részét, az 1926-ban épült nagy rioi lóversenypályát, valamint a hatalmas rioi hidat, ami jelenleg a világ 6. leghosszabb hídja (építésekor még a 2. volt a listán).

rio-de-janeiro_brazilia_24

rio-de-janeiro_brazilia_23

A másik egész világon ismert nevezetesség a Cukorsüveghegy, ahova egy felvonóval lehet feljutni – a bátrabbak azonban meg is mászhatják a hegyet. Aki ide eljut, igazán különleges élményben lehet része: a nyüzsgő városból kiszakadva kiváló túrahelyszín az itt található erdő, ahol sok-sok állattal, főleg kis majmokkal találkozhatunk. A panoráma miatt mindenképp megéri ellátogatni a hegyre, talán innen lehet a legszebb képeket készíteni a városról és az öbölről.

rio-de-janeiro_brazilia_14

rio-de-janeiro_brazilia_13

Rio de Janeiro híres a tengerpartjairól, ezen belül is a Copacabana és az Ipanema strandok a legismertebbek. Mindkét partszakasz gyönyörű, sok helyi és turista tölti itt pihenéssel a napjait. A nagy hullámok miatt azonban fürödni inkább csak egy másik tengerparti részen, az egyik öbölben található Vörös strandon tudtunk. Természetesen a strandokon kipróbáltuk a helyi italokat is, vagyis az igazi dél-amerikai kókuszlevet és a brazilok „nemzeti italát”, a caipirinhát.

rio-de-janeiro_brazilia_12

Ha már Rioban jártunk, nem hagyhattuk ki a botanikus kertet és az állatkertet sem, ahol sok, számunkra ismeretlen fajjal találkoztunk. A botanikus kert bárkit képes lenyűgözni a hatalmas pálmafáival, csendes és nyugodt környezetével.

rio-de-janeiro_brazilia_07

rio-de-janeiro_brazilia_08

Az állatkertben pedig igazi különlegességben volt részünk: a gondozók beinvitáltak minket a madarak ketrecébe, így testközelből figyelhettük meg a papagájokat, ami mindkettőnk számára egy örök élmény marad.

rio-de-janeiro_brazilia_01

rio-de-janeiro_brazilia_38

Rio de Janeiro központjában több helyet is meglátogattunk. Az egyik a Lapa nevű tér volt, amit egy aqaduct szel ketté, és a karnevál egyik legőrültebb helyszínének mondják, ezt mi is csak igazolni tudjuk.

rio-de-janeiro_brazilia_16

Ezután Escadaria Selarón nevű lépcsőt néztük meg, ami színes, apró mozaikokból van kirakva, szintén nagyon népszerű a turisták (és a helyiek) körében. Természetesen meglátogattuk még a helyi piacokat is, ahol akár napokat lehetne bolyongani, és jóformán bármit lehet kapni, ha elég kitartóan keresi az ember. 🙂

rio-de-janeiro_brazilia_31

Habár látványosságnak kevésbé nevezhető, mindenképp szeretnék szólni a favelákról is. Ezek Brazília szegénynegyedei, 2013-ban Sao Pauloban kifejezetten sokat láttam belőlük egészen közelről is, de egyébként ajánlott messzire elkerülni őket, mivel nem túl biztonságosak. Rioban van azonban egy ilyen negyed, ahol állítólag megszűnt a bűnözés és drogkereskedelem, ezért turisták is látogathatják. Itt a házakat színesre festették, és anno Michael Jackson ebben a favelában forgatta a „They Don’t Care About Us” című klipjét. Ez mind nagyon különlegesen hangzott, így kívülről megtekintettük a házakat, valóban teljesen máshogy nézett ki, mint az igazi szegénynegyedek.

rio-de-janeiro_brazilia_26

A karnevál és a városnézés mellett igyekeztünk egy kicsit jobban megismerni a helyi kultúrát is, amiben nagy segítségünkre volt egy helyi barátom is. Az előzetes félelmeink szerencsére nem igazolódtak be: habár Rio híres a rossz közbiztonságáról, mi ebből nem sokat tapasztaltunk, nem éreztük kevésbé biztonságban magunkat, mint akár itthon. Nagyon pozitív élmény volt számunkra, hogy bárhova mentünk, a helyiek leszólítottak minket, maguktól felajánlották, hogy segítenek megtalálni az utat vagy épp metrójegyet venni, sokan érdeklődtek a mi kultúránkról is. A legaranyosabb történetünk talán az volt, amikor két kislány jött oda hozzánk a strandon, és csak azért akartak velünk lefotózkodni, mert különlegesnek találták, hogy mi ennyire fehér bőrűek vagyunk, ott Rioban valóban nem nagyon találkozni hasonlóval. Ha mással nem, de ezzel biztosan kitűntünk a tömegből. 🙂

rio-de-janeiro_brazilia_02

Számomra ez a nyitottság, vendégszeretet, és jóindulat az, ami annyira megszerettette velem a brazil embereket és a kultúrát. Mi rengeteg élménnyel gazdagodtunk, és őszintén ajánlom bárkinek, hogy ha teheti, látogasson el az országba, biztosan találni fog kedvére való programot, legyen szó akár a karneválról, városnézésről, pihenésről, a természet felfedezéséről vagy új emberek megismeréséről. 🙂

Copyright © 2017 Helméczy Judit. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.