Főoldal / Úticélok / Külföldön / Bayonne – A csokoládé francia fővárosa

Bayonne – A csokoládé francia fővárosa

Alig vártam, hogy végre meglátogathassam Bayonne-t és a Pireneusok nyugati nyúlványait. Március végén egy oktatási csereprogram keretében kerestük fel Baszkföldet, a Vizcaya-i öböl mentén húzódó csodálatos vidéket. A tipikus francia és spanyol célpontokat már sikeresen meghódítottuk, de  Franciaország délnyugati szeglete még kimaradt. Eddig.

Baszkföld

A baszkok történelmi területe 7 közigazgatási egységet – az egyszerűség kedvéért nevezzük tartománynak – foglal magába, ebből négy a határ spanyol, három pedig a francia oldalon található. Az északi francia baszk terület kulturálisan erősen kötődik a déli tartományokhoz, igaz itt a francia központosított berendezkedés sokkal kevesebb mozgásteret ad, mint a déli baszk autonómiában.  A francia trikolór mellett ritkán tűnik fel a baszkok Union Jackre hajazó lobogója, ahogy a semmire sem hasonlító baszk nyelv írott és beszélt formájával is kevesebbet találkoztunk.

bayonne_franciaorszag_22

Bayonne megközelítése viszonylag egyszerű, repülővel Párizson keresztül közvetlenül is lehet repülni a városba, Bordeaux-ból és Bilbaoból két óra alatt autóval is elérhető. A külföldi turisták célpontjai között ritkán szerepel a régió, pedig számos ok miatt nem szabad kihagyni.

Vissza a középkorba

Bayonne-ban sétálva úgy éreztem hónapokat el tudnék itt tölteni. Az óváros középkori, szűk utcáit favázas házak szegélyezik, a helyi kisboltok bejárata felett ott díszeleg a régi cégér. A déli városrészt kettészelő Nive folyó békésen hömpölyög az Adour felé, hogy aztán néhány kilométer múlva együtt érjék el az Atlanti óceánt.

bayonne_franciaorszag_29

Már a rómaiak is felismerték a hely stratégiai jelentőségét, és a két folyó találkozása fölé egy erődített települést létesítettek. A jellegzetes patkó alakú, római tornyok közül néhány ma lakóházként bújik meg a Rue des Augustins, illetve a Rue Tour de Sault mentén. Ha a város egyik középkori bejáratát védő, mára jelentősen elferdült Tour de Sault-ból egy emelettel több marad az utókorra, ma valószínűleg turisták hada keresné fel, így azonban elfeledve, csendben őrzi a mellette felhúzott rugby pályát.

bayonne_franciaorszag_24

Az évszázadok során a francia királyok fokozatosan fejlesztették a fontos, határ menti támaszpontot. A királyi helytartók előbb a Grand Bayonne városrészben álló várukban laktak, majd átköltöztek a Petit Bayonne-ban épített erődítményükbe, ahonnan sakkban tarthatták nem csak az időről-időre megjelenő spanyolokat, de adott esetben a nyughatatlan baszk polgárságot is. Az „Újvárként” hívott épületegyüttes ma a helyi egyetemnek ad otthont.

bayonne_franciaorszag_05

A Napkirály legjobb mérnökét bízta meg a város védelmének tovább fejlesztésével. Vauban, királyi parancsra egy négy bástyás korszerű erődöt emelt a Adour feletti dombokra (az épület nem látogatható, mert a francia különleges egységek támaszpontja). A Nive felöli városrészeket pedig kettős erődövvel vette körül, és egészen a XIX. század végéig tilos volt a falakon kívül építkezni. A falak körül mára kellemes sétára alkalmas parkokat alakítottak ki, az Óvár előtti bástya pedig a botanikus kertnek ad otthont. A várost megkímélték a háborúk. A többszörös falövvel körülvett középkori városmag, középpontjában az impozáns gótikus Sainte-Marie de Bayonne katedrálissal és kolostorral, szinte teljesen épen vészelte át az évszázadokat.

bayonne_franciaorszag_07

A csokoládé városa

Középkori hangulat ide, gótikus katedrális oda, a legfőbb ok Bayonne meglátogatására a csokoládé. A helyi csokoládé gyártás története szorosan összefügg a szomszédos Spanyolországgal. Az inkvizíció elől menekülő zsidók a határmenti francia kikötővárosban találtak menedéket, és magukkal hozták az Újvilágban nem sokkal korábban felfedezett kakaó babot.  A városban számos család indított csokoládé manufaktúrákat, és portékájuk a svájci és belga riválisokkal egy szintre emelte a bayonne-i csokoládét.

bayonne_franciaorszag_26

Csokoládé túránkat a Rue Port Neuf-ön kezdtük, ahol egymás mellett állnak a jobbnál jobb csokoládé boltok. Az utca elején máris kihagyhatatlan a narancssárga színben pompázó Paries. Az 1895-ben alapított bolt leghíresebb terméke a Kanougas, a 6 ízben kapható karamell. A kirakatban található óriási csokoládé bagoly és sün, a cukrászat műremekei.

Az utca túloldalán, az árkádok alatt búvik meg a Daranatz és a Cazenave csokoládé bolt. A Cazenave fő attrakciója a habos forró csokoládé tejszínhabbal, pirítóssal, és mesés sárgabarack lekvárral. A forró csokoládét kortyolgatva az ember úgy érzi ebben a XIX. századi cukrászdában mintha megállt volna az idő, és titokban azon drukkol, hogy soha ne fogyjon ki a limoges-i porcelán csészéből ez a mennyei ital. A Cazenave egy másik érdekességét talán úgy lehet leírni, „a nagyhal megeszi a kishalat”. Egy csokoládéból készült üreges nagyhalat felnyitnak, megtöltik kis (csokoládé) halakkal majd összezárják, átkötik masnival, és kész is a húsvéti ajándék.

bayonne_franciaorszag_27

Néhány számmal feljebb található egy másik „csokoládé szentély”, a L’aterlier du chocolate. A kézműves csokoládéboltban hatalmas, hullámos táblákban állnak a különféle csokoládé remekművek. Van tej és ét, szezámmagos, mogyorós és erőspaprikás csokoládé, az ember úgy érzi magát, mint Gombóc Artúr Csukás István felejthetetlen jelenetében. A cég lehetőséget biztosít egy kóstolással egybekötött gyárlátogatásra is a folyó túloldalán.

bayonne_franciaorszag_30

A bayonne-i csokoládé túra nem lenne teljes a katedrálistól nem messze levő Didier Gaborit említésé nélkül. A pralinéiról híres üzletben, mint egy ékszerboltban, üvegtábla alatt őrizik a kézműves csokoládégyártás remekeit. Több mint 20 ízű pralinéból lehet egy egyénre szabott dobozt összeállítani. A Didier Gaborit a húsvéti csokoládékban is egy teljesen más galaxist képvisel. A polcokon egymás mellett sorakoznak az olyan csokoládé költemények, mint az üreges tojáshéjba bevarázsolt csokoládé tojás, csokimalac, vagy az óriás csokitojás.

bayonne_franciaorszag_14

bayonne_franciaorszag_16

A csokoládén túl

Érdemes korán kelni, és együtt ébredni a várossal. Reggelente a piac környéki kávéházaktól már messze érezhető a kávé illata, az árkádok alatti pékségek pultja mellett nehéz ellenállni a szendvicsek és sütemények csalogatásának.  A bayonne-i túrán nem lehet kihagyni a Lionel Raux cukrászdát. A piac tőszomszédságában található üzlet a francia cukrászat egyik szentélye, aki benéz a kirakaton garantáltan nem megy el mellette. A baszk meggyes süti kipróbálása kötelező, de az egymás mellett sorakozó cukrászati remekművek nehéz választás elé állítják az idetévedőket.

Bayonne ideális pont a környék bejárásához. A város tulajdonképpen mára egybeépült az egyik legnépszerűbb atlanti óceáni fürdőhellyel, Biarritz-cal. Egy-egy óra alatt könnyen el lehet jutni a Pireneusokban megbúvó csodálatos kisvárosokba, mint például az egykori sókereskedelemből meggazdagodott Salies-de-Bearn, vagy a hágókat lezáró festői erődváros, Saint Jean-Pied-de-Port.

bayonne_franciaorszag_03


Copyright © 2016. Kárpáti Tamás. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll.  A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.